Last news in Fakti

6 Април, 2023 08:00 2 555 75

Облаците над главата на Тръмп се сгъстяват

  • доналд тръмп-
  • дело-
  • разследване-
  • сащ-
  • тръмп-
  • сторми даниелс-
  • сексуално насилие

Бившият американски президент може да бъде обвинен в не само едно прегрешение

Облаците над главата на Тръмп се сгъстяват - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Прокуратурата на Ню Йорк обвини бившия американски президент Доналд Тръмп в 34 случая на фалшифициране на бизнес документи. Според властите това е било направено, за да се прикрие злепоставяща информация и незаконни дейности преди и след президентските избори през 2016-а година. Така Тръмп стана първият бивш президент на САЩ, срещу когото е заведен наказателен процес. 76-годишният обвиняем не се призна за виновен.

Не е само платеното мълчание на порноактриса

Настоящото дело е за купуването на мълчанието на порноактрисата Сторми Даниелс и нарушаване на законите за финансиране на предизборните кампании. Ако бъде признат за виновен, Тръмп може дори да бъде осъден ефективно на затвор. Сегашният съдебен процес може да бъде прелюдия към по-нататъшни и по-сериозни дела, коментира политологът Дейвид Дън от университета в Бирмингам. "Въпреки че това е първото дело, което се гледа в съда, в някои отношения то е най-малко сериозното и маргиналното", казва той. По-вероятно е Тръмп да бъде осъден на лишаване от свобода, ако се докаже, че се е опитал да отмени резултатите от вота в щата Джорджия и евентуално е подпомогнал безредиците от шести януари. Дън очаква в бъдеще да "видим още обвинителни актове". Ето с какво биха могли да бъдат свързани те:

Опитът за намесата на изборите в Джорджия

"Намери ми 11 780 гласа". Съществува дори запис на прословутия телефонен разговор, проведен от Тръмп с държавния секретар на щата Джорджия Брад Рафенспергер след президентските избори от 2020-а година. Там Джо Байдън спечели президентската надпревара с минимална преднина, а държавният секретар е трябвало да преобърне нещата в полза на Тръмп. Сега прокуратурата разследва възможен заговор, свързан с изборни измами и намеса във вота. Т. нар. Голямо жури препоръча повдигането на няколко обвинения, а прокурорът ще реши как да продължи делото.

Щурмът на Капитолия

Шести януари 2021-а година се превърна в един от най-мрачните дни в историята на САЩ: стотици радикални привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия, петима души загинаха. В края на 2022-а година разследващата комисия на Камарата на представителите представи окончателния си доклад. Той единодушно препоръча Министерство на правосъдието да разследва бившия президент по четири обвинения: възпрепятстване на официална процедура, заговор за измама на американското правителство, заговор за лъжливо изявление и подпомагане и подстрекаване на бунт. Оттогава насам специалният следовател Джак Смит извършва по поръчка на Министерството на правосъдието проверка за отговорността, която Тръмп носи за кървавото нападение срещу Конгреса.

Секретните документи от Белия дом

При обиск през август 2022-а година Федералното бюро за разследване (ФБР) иззе множество правителствени документи. Те са били занесени от Тръмп в имението му при напускането на Белия дом. Сред тях има и документи с най-висока степен на секретност. В края на мандата си бившият президент е бил длъжен да ги предаде на Националния архив. И тук отново следователят Смит е този, трябва да реши и дали Тръмп е нарушил три закона, като е взел и задържал неправомерно документите, укрил ги е незаконно и е възпрепятствал правосъдието. Бившият президент може да бъде подведен под отговорност и по Закона за шпионажа, в който са предвидени строги изисквания за съхранението на правителствени документи.

Империята за недвижими имоти в Ню Йорк

В Ню Йорк - родния град на бившия президент - цялото семейство Тръмп е изправено на подсъдимата скамейка: самият той, трите му най-големи деца Доналд-младши, Иванка и Ерик и семейната холдингова компания Trump Organization са обвинени в многобройни финансови измами. Това е гражданско дело и Тръмп и децата му не са заплашени от наказателна присъда. Въпреки това те могат да бъдат осъдени да платят сериозната глоба от 250 милиона долара. Освен това главният прокурор на щата Ню Йорк разследва Тръмп, че години наред е мамил държавната хазна, банките и застрахователните компании. През януари компанията му вече беше осъдена да плати 1,6 милиона долара за укриване на данъци.

Обвинения в сексуално насилие

В миналото няколко жени са обвинявали Доналд Тръмп в сексуално посегателство и насилие, но журналистката Е. Джийн Карол се обърна и към съда заради предполагаемо изнасилване от бившия президент през 90-те години на миналия век. Тръмп категорично отрича това, а Карол, която сега е на 79 години, го съди и за клевета. Доналд Тръмп беше разпитан за случая през октомври 2022-а година. Предстои решение дали по този казус той може да се възползва от правото си на имунитет.

Автор: Оливер Пипер


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    55 17 Отговор
    Такова падение на " демокрацията " в САЩ е направо изумително !!! Помним президента , и стажантката - цък , цък , язък , и му се размина !!! А Тръмп - от изнудван , стана обвиняем !!! Козяшката икономика се крепи на войните , защото САЩ са най големия длъжник на света , но никой не може да си вземе парите , заради военната машина !!! Затова миролюбците са враг номер едно на демонократите !!!

    Коментиран от #6, #36

  • 2 дядото

    53 17 Отговор
    всички хора по света са наясно,че всичко това е несериозно и скалъпено.в ход е политическа бухалка,но сега по краварски.демокрация,баджанак и то в действие
  • 3 да де

    49 8 Отговор
    Сгъстяват се друг път както винаги гьобелсвеле тълкува новините както му наредят, а в обора ври и кипи но мисирките се правят на разсеяни.
  • 4 А облаците

    33 5 Отговор
    над Американското как са?
  • 5 Смех !

    32 8 Отговор
    Изнасилил некаква през Балканската война 😁😅😂

    Коментиран от #15, #61

  • 6 стоян георгиев

    13 40 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Така действа демокрацията бурят и затова там правят кадилак а не москвичи.тръмп ще яде шутове щото реши че е над закона.когато е възможно да съдят путин както тръмп тогава русия ще се оправи.

    Коментиран от #12

  • 7 Бат Недялко

    42 8 Отговор
    Неолибералния фашизъм в САЩ се опитва да отстрани Тръмп от надпреварата. Убеден съм, че няма да успее, но ако се случи има два варианта, трета световна война или гражданска такава в щатите. Победи ли Тръмп, на тях им е ясно, той ще се разправи с тях и въобще с целия този неолиберален фашизъм. До като това се случи, най-доброто за България е да няма редовно правителство.

    Коментиран от #34

  • 8 Някой

    41 9 Отговор
    После ми говорете за свобода и демокрация в САЩ. Неудобните на дълбоката държава се отстраняват. Тръмп върви с бързи крачки към президентския пост на следващите мерки, та се наложи да се вземат мерки срещу него.
    Виж, за далаверите на Хънтър Байдънов няма разследване, няма съдебни дела. Покриха всичко. Но за Тръмп, дето не е от техните, ще се мине по пълна програма.
    Пародия на държава. Даже в България има повече справедливост.
  • 9 Пенсилвания авеню 1600

    32 7 Отговор
    Ми ,с идиотските си действия /срещу Тръмп/ ,"демократите" му постлаха червеният килим към Белият дом . Честито !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Самбиста

    30 5 Отговор
    Байгъна и компания ги е шубе ,Тръмп да не го изберат ,че ще спре финансирането и войната ще приключи.
  • 12 Някой

    34 5 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    Хм. А що не съдят Байдън и синчето му? Толкова много далавери изплуваха... Е, бяха покрити от ФБР. Тъй че, САЩ се превърна в бананова република. Всъщност, най-вероятно винаги са били. Просто тук са ни я представяли като голямата работа.

    Коментиран от #16

  • 13 Бодже

    17 4 Отговор
    Това е нечовешко престъпление..как може да си платиш на елитна кпмпаньонка и да и свършиш в устата..

    Коментиран от #70

  • 14 Вдигнахте

    16 5 Отговор
    Му рейтинга на Тръмп скоро ще има Дебайданизация
  • 15 Какво смешно има

    18 2 Отговор

    До коментар #5 от "Смех !":

    Жената е забравила и сега са ѝ "припомнили"
  • 16 стоян георгиев

    8 20 Отговор

    До коментар #12 от "Някой":

    Защото далаверите на байдън са само в болните ви русофилистични глави другар.

    Коментиран от #23, #27, #32

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 фен

    12 2 Отговор
    Да, факти, като медия на демократическата партия, имате две фондации - Тръмп, и Путин. А,да и Бойко. А Дойче веле е вашият ментор.

    Коментиран от #22

  • 19 123456

    14 3 Отговор
    поръчкови холивуд продукции ! Дано спечели въпреки !
  • 20 Либералната демокрация

    14 4 Отговор
    Е фашизъм. Заседнали некадърници на власт и искат цял свят да превърнат в концлагер. Време е Китай , Русия и Северна Корея да ги думнат в хор, та от западналите фашисти, заедно с тяхната Крайна нищо да не остане.
  • 21 Човек

    5 11 Отговор
    Бизнес геният с шестте фалита стана прекалено алчен и настъпа голямата мотика.
  • 22 фен

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "фен":

    Фиксации
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 3 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Дори няма смисъл някой да ти обяснява колко си заблуден ‼️
    Нямаш с какво да го проУМееш ‼️

    Коментиран от #25

  • 24 Избирател

    14 6 Отговор
    "стотици радикални привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия, петима души загинаха"

    Не загинаха а бяха брутално разстреляни невъоръжени протестиращи. Иначе въоръжените на киевския Майдан които избиваха и протестиращи и полицаи видиш ли били борци за свобода и демокрация и нямаше никакво разследване кои са и кой ги е пратил там.

    Но важното е пропагандата да върви - "демократичния запад" все повече се превръща във фашистка диктатура. И в нас вече и депутати открито заявяват за забрана на партии което си е чист фашизъм.

    Коментиран от #28

  • 25 стоян георгиев

    3 11 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ти мравката да ми обясняваш на мен? Тва е несериозно.

    Коментиран от #30, #35, #41

  • 26 Интересно

    6 8 Отговор
    Как ли би реагирало руското правителство и правосъдие , ако стотици недоволни от политиката на Путин и радикални руснаци биха щурмували и нахлули в Кремъл и какво би им се случило на тях и на техния подстрекател...???

    Коментиран от #37

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 стоян георгиев

    1 8 Отговор

    До коментар #24 от "Избирател":

    Тва дето си писал не е верно.ни фактологически ни принципно.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 То....

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    На тъпаците никога , никой не е успял да им обясни нещо !
  • 31 Умираме

    3 11 Отговор
    Да се смеем , как разни русофилчета защитават Тръмпера , защото беше приятел на Владолф .
    Хаха

    Коментиран от #38

  • 32 Синчето бай дъново

    9 4 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Имало фирма. Пентагонът (ДАРПА) плащал на тази фирма да разработва Корона-вируси в американските биолаборатории в Украйна. Има даже на страницата на държавните проекти в САЩ такъв проект "Ковид19" , платено е от Пентагона на синчето и си пише "разработки на вируса" в Крайната .. и това е било ноември 2019. А Ковида "официално" се появи в Китай декември 2019... За това ЦРУ покрива дъртия и сина му. Мафия са всичките там. .

    Коментиран от #44, #72

  • 33 Ццц

    7 3 Отговор
    Блек Рок ще вкарат единствената надежда за мир в Украйна в затвора. Пред очите на всички любители на атлантически ценности. И безмозъчните от тях ке си останат любители.
  • 34 русенец

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бат Недялко":

    абсолютно вярно явно сутринта пишат нормални хора
  • 35 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Нищо не ти обяснявам на теб‼️
    Дори съм написал защо ‼️
    Постът ми е към колегите❗

    Коментиран от #46

  • 36 Човек

    5 12 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Американската икономика винаги е била движена от иновациите. Затова цъкаш на смартфона или компютъра в интернет, които са американски изобретения. Слушаш американска музика и гледаш американски филми, а после ревеш колко лоши са американците.

    Коментиран от #40, #63

  • 37 Антитрол

    11 5 Отговор

    До коментар #26 от "Интересно":

    Е да ама няма стотици хиляди - 80% от руснаците подкрепят Путин а деменцията се подкрепя от няма и 30%.
  • 38 Умирайте фашисти

    14 6 Отговор

    До коментар #31 от "Умираме":

    Даже не е за вярване, как всеки 100 г пак се появява фашистката чума в главите на милиони западнали и наши психопати? Вчера един от ДБ искал да забрани и затвори Възраждане (понеже имала фашистки уклон)???? Абе как е възможно, фашистите да наричат всички други фашисти? Ама не само. Те почват да преследват всички, които не са фашисти и ги критикуват и вече даже искат и да унищожават. Фашизмът е плесен в мозъка.
  • 39 реру

    22 1 Отговор
    "Облаците над главата на Тръмп се сгъстяват"

    Закономерно се заражда и мощно международно и прогресивно движение...

  • 40 Специалист

    12 5 Отговор

    До коментар #36 от "Човек":

    Нито смартфона нито компютъра са американски изобретения - това че американците ги открадват и ги правят продаваеми не значи че те са ги измислили.

    Коментиран от #45

  • 41 Ооооо

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    бурят, ти жив ли си бе?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 един

    4 10 Отговор
    Троловете са на амбразурата и с пяна на уста бранят Тръмп,като че ли Тръмп е любимият им Владимир Путин!За първи път ги чувам неистово да бранят "краварина"/служа си с техните термини/Тръмп!

    Коментиран от #49, #51

  • 44 стоян георгиев

    3 9 Отговор

    До коментар #32 от "Синчето бай дъново":

    Така е се появи ти с джапанките от битака и разкри действията на пентагона с ковида,байдън..и т.н.интересно що тръмп като президент не успя а ти се справи.браво.а забравих.не хвърляй спестяванията си от балкона на цига ите.

    Коментиран от #47

  • 45 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 2 Отговор

    До коментар #40 от "Специалист":

    Даже популярния "ТЕТРИС" е създаден от руски инженер за забавление и пуснат свободно в мрежата! Мисля че кандци го патентоват , като запазват името което дори не могат да обяснят‼️

    Коментиран от #48, #50

  • 46 стоян георгиев

    1 8 Отговор

    До коментар #35 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Колегите ...хахаха веро са ти колеги.бачкате за копейки ама ги искате в евро.

    Коментиран от #52

  • 47 Всичко е вярно

    6 1 Отговор

    До коментар #44 от "стоян георгиев":

    А ти като не знаеш английски и си заседнал в селото на компа в пенсионерския клуб, до там ти стига и мисленето. ФАЩ не крият, какво правят. Чети и : "Изповедта на икономическия убиец", Джон Перкинс. Има го и в Ютюб. Бизнесът на Фащ е унищожението и войната. Разработване на биооръжие е забранено с международните договори, но във фашистката Крайна всичко е позволено! Търси и ще намериш тези доказателства. Ама ако нямаш мозък за това, твой си е проблема...

    Коментиран от #54

  • 48 стоян георгиев

    3 7 Отговор

    До коментар #45 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Тва е великото руско постижение създаването на тетрикса и кражбата на калашника.големи са ей.интересно що бурятите сте тук а не при тях? И що децата на всеки руснак с два по един в джоба не са в русия?

    Коментиран от #53

  • 49 Антитрол

    4 10 Отговор

    До коментар #43 от "един":

    Не защитаваме Тръмп - защитаваме демокрацията защото тя се превръща във фашистка диктатура в САЩ и в нас. Защитаваме мира защото ВПК в САЩ упорито ни тласкат към ТСВ която ще е ядрена ама не можете да го проумеете. Да не мислите че този дементен старец е реалния управляващ в САЩ - та той не знае на кой свят е.
  • 50 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    /ТЕТРа - четири( основен брой съставни на блокчетата) и
    тенИС- любимия спорт на създателя , дал идеята за играта /
    😉
  • 51 реру

    13 5 Отговор

    До коментар #43 от "един":

    "Троловете са на амбразурата и с пяна на уста бранят Тръмп..."

    Да... когато има опорки животът е по-лесен, подреден и т.н. След като Тръмп загуби изборите някои много го заобичаха, понеже преди това:
    – ...
    – защитаваха Асад - плюеха Тръмп;
    – защитаваха Ким - плюеха Тръмп;
    – защитаваха Султана - плюеха Тръмп;
    – защитаваха СиДзинпин - плюеха Тръмп;
    – защитаваха Путин - плюеха Тръмп;
    – ...

    Коментиран от #56

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Антитрол

    5 2 Отговор

    До коментар #48 от "стоян георгиев":

    Хайде стига с опорките заработи достатъчно вече - то само с лъжи и пропаганда не става трябва и акъл.

    Коментиран от #55

  • 54 стоян георгиев

    1 5 Отговор

    До коментар #47 от "Всичко е вярно":

    В ю туб бурят има видеа че земята е плоска и кво? Та аз колко съм чел ти толкова не си изпил.сащ освен биооръжие правят милиарди други работи и щом знаеш английски провери кои печелят всяка година нобеловите награди във всички области.

    Коментиран от #58, #60

  • 55 стоян георгиев

    2 6 Отговор

    До коментар #53 от "Антитрол":

    Аз лъжи не пиша.тук съм за да ги оборвам.

    Коментиран от #57

  • 56 Антитрол

    2 13 Отговор

    До коментар #51 от "реру":

    Колко сте повърхности - прочети пост 49. Никой не защитава Тръмп

    Коментиран от #68

  • 57 Антитрол

    4 8 Отговор

    До коментар #55 от "стоян георгиев":

    Като гледам само лъжи са всичките ти постове - нищо не си оборил до сега а почваш лични нападки когато някой ти представи факти.

    Коментиран от #59

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 стоян георгиев

    1 5 Отговор

    До коментар #57 от "Антитрол":

    Пиша с името си от години тук.до сега не се е намерил путлеров фен да ме е хванал в лъжа.ей така като теб вият ама без да пишат по същество.

    Коментиран от #67, #73

  • 60 Ха-ха-ха

    3 3 Отговор

    До коментар #54 от "стоян георгиев":

    В пропадналата им "демокрация" и една мустаката Кончита с вурст спечели Евровизия. Един Обама, военен престъпник и убиец на жени и деца спечели нобелова награда за мир. Чел си много??? Е, защо тогава защитаваш фашизма? Фашизмът е болест на мозъка. Цяла Германия беше заразена и загуби войната от "ватенките с калните ботуши", неяли и несрешени... Западът май по природа си е фашистки? Искат да ограбват, убиват, колонизират.... Паразити са...

    Коментиран от #62

  • 61 Въобще

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Смех !":

    не я е изнасилвал. Тя просто предлага такива услуги, а той ги е ползвал, ако въобще това е истина.
  • 62 стоян георгиев

    5 6 Отговор

    До коментар #60 от "Ха-ха-ха":

    Фашизъм има в момента само в русия.само там има фюрер ,расова идеология и тоталитарен режим.обама не е военнопрестъпник а кончита вурст няма нищо общо със сащ.демек написал си само лъжи.

    Коментиран от #66, #71

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Е ти явно

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "До коментари1, 2, 3":

    не знаеш, че Исус Христос е Божият син, който на кръста ПОБЕДИ Сатана...Предстои Неговото връщане, когато
    Сатана ще бъде хвърлен в огненото езеро...Затова са тези съскания
  • 65 Анонимен

    1 0 Отговор
    Гарвану Гарвану око не вади. Заблуда за абталите. Лична гражданска позиция.
  • 66 Заблуден

    4 3 Отговор

    До коментар #62 от "стоян георгиев":

    Дано си платен.
  • 67 Това

    2 2 Отговор

    До коментар #59 от "стоян георгиев":

    Е , защото си мисловно немощен , и единственото , което правиш е , да скандираш нещо като комунистически лозунги , и когато си съвсем умствено спрял - лични нападки ! Никога не си казвал нещо , което си заслужава да бъде оборвано !
  • 68 реру

    12 0 Отговор

    До коментар #56 от "Антитрол":

    "Колко сте повърхности - прочети пост 49. Никой не защитава Тръмп "

    Тези, които са повърхностНи обаче правят разлика между "заобичам" и "защитавам"...
  • 69 Бай Хуан

    8 0 Отговор
    Щом облаците се сгъстяват, значи голем дъжд ще пере !
  • 70 Хайде, хайде

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бодже":

    силни думи, чак пък нечовешко. Колко драматично ?! Единственото, което е вярно, е че е прелюбодейство и ако не се покае за това Бог ще го съди
  • 71 Бай Иван

    5 7 Отговор

    До коментар #62 от "стоян георгиев":

    А е мумче стига са излага е! Не видиш ли че целиот сайт ти са смей. Къф расизъм те гони в Русия, те не са имали колонии та да са си надокарали кафеви хора .
  • 72 А преди това

    0 10 Отговор

    До коментар #32 от "Синчето бай дъново":

    синчето Хънтър беше изпълнителен директор на украинска фирма за петрол срещу милиони в зелено и когато главния прокурор на Украйна започна разследване, тати Джо се погрижи прокурора да бъде сменен за 24 часа...После дойде и Майдана

    Коментиран от #75

  • 73 БОЗА

    4 6 Отговор

    До коментар #59 от "стоян георгиев":

    Стоенчо преди време в новина тук:

    ""Амнести": Големите медии в България продължават да бъдат контролирани от политици и олигарси

    Джена те телепортира яко и ОТКАЗА да отговориш...та по-кротко...не се напиняй,а виж,кой бяга по тъча....я кажи,за Петреъс... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 74 хммм

    1 3 Отговор
    Защо да се сгъстявате след като е невинен??
  • 75 Леле, леле

    0 5 Отговор

    До коментар #72 от "А преди това":

    колкото минуса - толкова и не информирани хорица за недалечното време, когато тати беше вицепрезидент