Last news in Fakti

6 Април, 2023 11:40, обновена 6 Април, 2023 12:33 951 5

Какво го чака новия президент на Нигерия?

  • африка-
  • нигерия-
  • президент

Нови нападения напомнят за предизвикателствата, които чакат в областта на сигурността новия президент на Нигерия

Какво го чака новия президент на Нигерия? - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поредица нови нападения през последната седмица в Нигерия напомни за предизвикателствата, които чакат в областта на сигурността избрания за президент на страната Бола Тинубу. Кандидатът на управляващата партия Конгрес на всички прогресивни сили бе обявен за победител още на първия тур на 25 февруари и по график трябва да положи клетва на 29 май, въпреки че основните опозиционни кандидати оспорват резултатите по съдебен път.

71-годишният Тинубу е смятан за политически приемник на държавния глава Мухамаду Бухари, който по конституция няма право на трети пореден четиригодишен мандат. Някогашният лидер на военния режим през 80-те години на миналия век бе избран за президент през 2015 г. с обещанието да донесе сигурност в най-многолюдната държава в Африка и най-голяма икономика на континента. Ситуацията в западноафриканската страна обаче не се подобри през продължилото осем години управление на Бухари, който ще се оттегли другия месец на 80-годишна възраст.

Нигерия, с население от около 215 милиона души, е измъчвана от редица проблеми в тази сфера, като много региони са засегнати от насилие на различна основа. Водещата тема за много нигерийци по време на предизборната кампания бе именно ширещата се несигурност. Нигерия, където на североизток са активни групировките Боко Харам ("Западното образование е светотатство" на езика на народността хауса, обитаваща северната част на страната) и "Ислямска държава" (ИД), е ключов съюзник на Запада срещу джихадистите в Западна Африка. Други проблеми са бандитизмът, пиратските нападения по крайбрежието, сблъсъците между земеделски и животновъдски общности на север и в централната част от страната, отвличанията за откуп на северозапад, сепаратистките атаки на югоизток и не на последно място - свързаното с петрола насилие. Нигерия е най-големият производител на "черно злато" в Африка, но недоволството от усещането за несправедливо разпределение на приходите, ендемичната корупция, масовите кражби и нестабилността в делтата на река Нигер не позволяват на страната да извлече максимална полза от природните си богатства.

Хиляди хора бяха убити в Нигерия през последната година, отбелязва Асошиейтед прес. Преди президентските, парламентарните и регионалните избори през февруари и март в редица райони бяха извършени смъртоносни атаки срещу полицаи и кандидати.

Най-малко 8 гимназисти бяха отвлечени от държавно средно училище в северния нигерийски щат Кадуна в понеделник, предаде Ройтерс, като се позова на местните власти.

В последно време въоръжени групировки, които действат основно в отдалечени райони в Северозападна Нигерия, извършиха поредица нападения срещу селяни, училища и пътници, като отвлякоха стотици хора за откуп. Това не е първото подобно похищение, дело на тази банда. Все още не е ясно къде са отведени децата, но похитителите често държат жертвите си в гори и ги освобождават, след като получат исканите пари за откуп, отбелязва Ройтерс.

По данни на АП бандата е взела в плен 10 ученици.

Отвличанията на деца от училища са често явление в Северна Нигерия и дават повод за нарастващо безпокойство от 2014 г., когато ислямисти похитиха повече от 200 ученички в град Чибок в североизточния щат Борно. Над 1000 ученици са били взети в плен в северната част на страната през 2020 и 2021 г. според доклад на ООН от миналата година.

Нигерийските власти обвиняват за отвличанията въоръжени групи, които често вземат под прицел отдалечени селища. Смята се, че повечето от тези бандити са млади мъже от етноса фулани - преобладаващо мюсюлманска полуномадска народност, въвлечена в конфликти за земя и вода с редица други общности, отбелязва АП.

Въпреки че тези атаки намаляха миналата година, с увеличаването на операциите на силите за сигурност срещу тези въоръжени групи, властите все още не успяват да се справят с проблема.

В началото на тази седмица нигерийската полиция потвърди, че е освободила отвлечен за откуп търговец в югозападния щат Осун, съобщи държавната новинарска агенция НАН.

Друг подобен случай в същия регион обаче завършил трагично. Племенен старейшина тръгнал да търси две от своите жени, които били похитени в неделя. Колата му обаче излязла от пътя и се ударила в дърво. Старейшината и двамата му спътници - полицейски началник и жена - починали в болница от раните си.

Най-малко 12 души бяха убити, а десетки други - ранени или отвлечени, при четири нападения в Североизточна и Централна Нигерия през почивните дни и понеделник, съобщиха представители на властите, цитирани от Франс прес.

До момента никой не е поел отговорност за атака, взела три жертви, в североизточния щат Адамава. Тя обаче носи почерка на Боко Харам, отбелязва АФП и припомня, че джихадистката групировка често извършва нападения от гората Самбиса в съседния щат Борно.

Останалите три нападения, извършени в централната част на страната, са с цел получаване на откуп или са свързани с конфликти между земеделски и животновъдски общности.

Освен всичко друго, Боко Харам води през последните седмици смъртоносни сражения с ИД, отбелязва АФП. Двете джихадистки групировки са се вкопчили в борба за надмощие в Североизточна Нигерия.

Над 40 хиляди души са били убити, а два милиона - принудени да напуснат домовете си, от началото на конфликта с Боко Харам през 2009 г., сочат данни на ООН. Джихадистката групировка бе най-смъртоносната терористична организация през част от предходното десетилетие според глобалния индекс на тероризма. Първоначално Боко Харам положи клетва за вярност към терористичната мрежа Ал Каида, но впоследствие премина на страната на ИД. През 2016 г. групировката се разцепи на две именно заради отношението към "Ислямска държава". Оттогава Боко Харам воюва срещу отцепила се фракция, вярна на ИД и нарекла се "Ислямска държава - провинция Западна Африка".

През 2019 г. нигерийският президент Мухамаду Бухари обяви, че групировката е "технически победена". Конфликтът с Боко Харам обаче продължава.

Особено гореща зона е езерото Чад. Както Боко Харам, така и ИД има свои бази в района на жизненоважния воден басейн, където се събират границите на Нигерия, Нигер, Камерун и Чад.

Миналия месец съседен Нигер обяви, че неговата армия е убила десетки десетки терористи от Боко Харам при две отделни операции.

Обезпокоени от джихадисткото насилие, Съединените щати отделят все по-голямо внимание на региона. Миналия месец Антъни Блинкън стана първият американски държавен секретар, посетил Нигерия, отбелязва Ройтерс.

Борбата с несигурността логично бе едно от основните предизборни обещания на Бола Тинубу. Той обеща да увеличи числеността на силите за сигурност.

Според експерти обаче това няма да е достатъчно, като ще са необходими също качествени реформи в армията и полицията.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тарзан

    1 0 Отговор
    Черен, голям.
  • 2 Калки

    1 0 Отговор
    Тука ми се стори един на снимките че е шефа на пентагона, ама явно не е.
  • 3 123456

    2 0 Отговор
    Чака ги някоя цветна изненада - революционна , дмократична .....
  • 4 ФАКТ

    1 0 Отговор
    България е братска държава с Нигерия още от времето на Бай Тошо.
  • 5 БОЙКО ,

    0 0 Отговор
    Нигерия, с население от около 215 милиона души ....... ЛЕЛЕ ЩО НАРОД ЗА КРАДЕНЬЕ ! НАПРАВО ГИ ВКАРВАМ В НАТО И ЕС И ЩЕ ГИ СКЪСАМ С 200 !