Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Април, 2023 14:10 2 452 32

Истината за това кой взриви газопроводите “Северен поток“ 1 и 2 не иска да изплува от Балтийско море

  • северен поток-
  • балтийско море-
  • газ-
  • газпром

“Ню Йорк таймс“ цитира американски официални лица, според които саботажът на газопроводите може да е бил извършен от "проукраинска група", която е действала без знанието на американските власти

Истината за това кой взриви газопроводите “Северен поток“ 1 и 2 не иска да изплува от Балтийско море - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Остава неясно кой стои зад експлозиите на газопроводите "Северен поток", свързващи Русия и Германия, заяви вчера шведската прокуратура, която разследва случая, цитирана от Ройтерс.

Взривовете бяха извършени миналата година и доведоха до изхвърляне на газ в Балтийско море.

Още новини от Украйна

Швеция твърди, че все още търси предимно държавни участници.

Ще бъде "трудно" да се потвърди кой стои зад миналогодишните атаки срещу газопроводите "Северен поток" в Балтийско море, заявиха шведските органи, разследващи инцидента.

В изявление Матс Люнгквист, прокурорът, който води разследването, заяви, че екипът му се надява "да може да потвърди кой е извършил това престъпление", но че обстоятелствата са "трудни за разследване".

"Работим непрестанно и търсим навсякъде, без да оставяме нищо на случайността", се казва в изявление на прокурора.

"Надеждата ни е да открием кой е извършил престъплението, но трябва да се отбележи, че това вероятно ще е трудно предвид обстоятелствата", допълни той.

Люнгквист заяви, че все още е най-вероятно за инцидента да е отговорен държавен субект. "Не изключваме нищо, но нашият основен сценарий за това е, че държавен субект, пряко или поне косвено, стои зад това", каза той.

Той също така отправи предупреждението, че инцидентът "се е превърнал в открита арена за различни опити за влияние", но не влезе в детайли.

Експлозиите на подводните газопроводи, които свързват Русия и Германия, през септември 2022 г. причиниха сериозни щети и предизвикаха отделни разследвания в три различни държави.

Шведската прокуратура тъпче на място

Въпреки че от експлозиите на дъното на Балтийско море мина повече от половин година, разследващата инцидента шведска прокуратура досега не е подала никаква стойностна информация.

След като шведските власти по-рано потвърдиха, че е умишлен акт на саботаж, това породи няколко теории за самоличността и целите на извършителите, като се предполагаше, че в него са замесени Русия, САЩ и проукраинска група. Кремъл, Белият дом и украинското правителство категорично отричат да са замесени.

"Тези спекулации не оказват влияние върху текущото разследване, което се основава на факти и информация, която е получена от анализите, разследванията на местопрестъплението и сътрудничеството с властите в Швеция и други държави", заяви Люнгквист.

Разследването на Швеция е "преди всичко с цел да се провери дали шведските интереси или шведската сигурност са застрашени, например дали шведска територия е била използвана за извършване на саботажа", добави прокурорът, цитиран от „Политико“.

Швеция провежда разследването, тъй като две от изтичанията на газ станаха във води в рамките на нейната изключителна икономическа зона (ИИЗ).

Странно е, че разследването на шведската прокуратура продължава да тъпче на място, след като в началото на март германски медии постигнаха пробив в изясняването на това кой е извършил бомбените удари срещу газопроводите "Северен поток" 1 и 2. След съвместно разследване на А Ер Де (ARD), политическото списание на А Ер Де "Контрасте“ (Kontraste), Ес Ве Ер (SWR) и "Цайт“ (Die Zeit) става възможно да се възстанови до голяма степен как и кога е била подготвена атаката с експлозиви. Според него следите водят в посока Украйна.

Журналистическото разследване успешно идентифицира плавателният съд, който вероятно е била използван за тайната операция. Твърди се, че става дума за яхта, наета от компания със седалище в Полша, която очевидно принадлежи на двама украинци. Според разследването тайната операция в морето е била извършена от екип от шестима души - петима мъже и една жена. Групата се е състояла от капитан, двама водолази, двама асистенти и лекарка, за които се твърди, че са транспортирали експлозивите до местата на престъпленията и са ги заложили там. Националността на извършителите не е ясна. Атентаторите са използвали професионално подправени паспорти, за които се твърди, че са били използвани, наред с другото, за наемане на лодката.

Прави впечатление, че словоохотливите когато става дума за греховете на Москва западни разузнавателни служби, оглушително мълчат за експлозиите, разкъсали руските газопроводи, отбелязват наблюдатели..

Само Москва използва термина “терористичен акт“

Налице, освен неяснотата кой е извършителят, е разминаване между формулировката на случилото се. Западът, включително и НАТО, определя случилото се със “Северен поток“ 1 и 2 като “саботаж“. Москва, от своя страна, твърдо стои зад определението “терористичен акт“ и “диверсия“.

На Запад не допускат Русия до разследването

Шведската прокуратура засега не смята за необходимо да си сътрудничи с Русия в разследването на взривяването на газопроводите "Северен поток" 1 и 2, заявил прокурорът Люнгквист пред кореспондент на ТАСС.

"С удоволствие ще си сътрудничим, ако видим, че има нужда от това. Но при този случай не виждаме такава", заявил Люнгквист.

"По принцип сме положително настроени към сътрудничеството [с Русия], но в предварителното разследване не се фокусираме върху това кой го е направил (взривяването - бел. ред.), най-важното за нас е да изключим, че Швеция по някакъв начин е била използвана като платформа за този саботаж", обясни той, като се позова и на "секретността на разследването".

Той не коментира и разследването на американския публицист Сиймор Хърш, който в статия от 8 февруари написа, че през юни 2022 г. водолази от военноморските сили на САЩ с подкрепата на норвежки специалисти са заложили взривни устройства под газопроводите. Очакваната реакция на Белия дом беше да нарече твърденията на Хърш "тотално неверни и пълна измислица".

По-късно “Ню Йорк таймс“ цитира американски официални лица, според които саботажът на газопроводите може да е бил извършен от "проукраинска група", която е действала без знанието на американските власти.

Независимо дали има или не държавно участие в експлозиите, будят сериозно безпокойство фактите, че успешно е била организирана подривна група от експерти, които са разполагали с детайлна информация за целта, снабдили са се с намиращ се под контрол специфичен експлозив, свършили са си работата и … се изпарили. Няма ги.

Остават въпроси, които не трябва да се забравят и които искат отговори.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 16 Отговор
    Украйна са го Взривили

    Коментиран от #12

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    51 1 Отговор
    НЕ и
    "истината не иска да изплува ", а
    НЯКОЙ иска истината да НЕ изплува ❗❗❗



    Знае се и кой НЕ иска ❗

    Коментиран от #30

  • 3 Бой по Борисов

    24 5 Отговор
    Путин лично направи атентата .Аз го видях как слиза със скафандър и раница с експлозиви .
  • 4 Бадън

    30 1 Отговор
    Го гръмна
  • 5 Аршлох

    29 1 Отговор
    Абе то е ясно кой го взриви,какво го размотавате като бръмбар ай но и пълните новините.
  • 6 Човече... ...

    10 2 Отговор
    Алелуя, една обективна статия.
  • 7 да де

    30 1 Отговор
    Гатанка за малоумни кой гръмна потоците.
  • 8 Сократ

    29 1 Отговор
    Защо ли ни мислят за хора с интелект на амеба? На всички им е ясно кой би на тръбите. Ама сащинците продължават с лъжите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 1 Отговор
    Знае се и кой НЕ иска ❗

    Оня който още не открил
    Как се саморазруши сграда СЕДЕМ ,
    на един 11 септември преди почти четвърт век ❗❗❗
  • 11 Объркано Атлантиче

    30 1 Отговор
    А Германия защо не разследва?!
    Даже германското правителство отказва да подкрепи международно разследване на терористичния акт на взривяване на Северен поток. Терористичните атаки между приятели просто не могат да бъдат толерирани. Американската администрация демонстрира, че всъщност не искат съюзници а само васали! Но все по-малко страни в света са готови да приемат това и това е добра новина.
  • 12 ОК!

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    НО!Украйна е само машата...!
    А организация,екипировка,съвременни подводни дронове,с експлозиви...всичко това е дело на САЩ...!!!Украйна нямат такива високи технологии и екипировка ...!А са обикновени мераклии,да свършат черната работа и са я свършили ...срещу солидно заплащане...!Пък може вече и да са гръмнати от ЦРУ,самите физически изпълнители,за да няма досадни свидетели ...!

    Коментиран от #16, #18, #31

  • 13 Анонимен

    21 1 Отговор
    На всички е ясно че демокрацията го взриви.
  • 14 Теслъ

    1 12 Отговор
    Държавата бензиностанция остана без маркуч, и приходи
  • 15 Бойкот на алчните О.Л.Х.

    15 0 Отговор
    Без поддръжка от ФАЩ укрите не биха взривили Северен поток...
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "ОК!":

    Те така изчезнаха дежурните в РВД на У---йна отклонили МН-17 към указания им квадрат и пилотът на един боен самолет летял , обявил в ефир , че са сгрешили самолет❗
  • 17 Деций

    22 0 Отговор
    Глупости на търкала.Всички знаят ,че това е работа на САЩ и Англия.Режат възможността Германия да получава газ от Русия,и САЩ са доставчиците на втечнен газ,но на четворна цена.Убиват Европейската икономика като я товарят с разходи.Всъщност САЩ имат отрицателен баланс не само за храните,но и в потреблението на газ.Произвеждат по малко от колкото потребяват.Те препродават газ от Катар,на няколко пъти по висока цена от която го купуват.Всичко това е известно на Шолц,но понеже е в партер и пълен пас.Има сателитни снимки които показват присъствие на Американски военни съдове на мястото на взривовете два дни преди това.Ясно е кой има интерес.Междо другото е усутен и опит за взривяване на Турската тръба в подводната част от трасето.Следващият ход на нашите "партньори" ще е да купят трасето през България,за да имат контрол и да саботират доставката за Сърбия и Унгария!
  • 18 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "ОК!":

    Прави Сте
  • 19 Вирус

    13 0 Отговор
    Хахаха фащ си мият ръцете
  • 20 хахахахах

    16 0 Отговор
    Казано им е на разследващите да не намесват САЩ.
  • 21 Само за тия, които не я искат!

    12 1 Отговор
    Иначе, на нас мислещите хора, отдавна ни е ясно КОЙ!
  • 22 Турски паток

    9 0 Отговор
    Ако бяха взривили моста до Манхатън, Ню Йорк Таймс щяха да знаят, обаче за северен поток само спекулират.

    Коментиран от #24

  • 23 Утре пак наречете Ню Йорк таймс

    17 0 Отговор
    Сериозна медия! Нищо вече няма стойност -фалшив, измислен свят!
  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Турски паток":

    Къде бяха Кулите-близнаци 🤔🤔🤔
    На Мачу Пикчу у царевичака ли ❓❓

    Коментиран от #26, #29

  • 25 веселяк

    5 0 Отговор
    Тя истината плува в река Потомак край Вашингтон! Къде я търсите на м....та си!
  • 26 Осама

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Освен двете кули, бяха взривени още три, а дистанционно управляваните самолети бяха само за шоу.
  • 27 Хайли Лайкли

    4 0 Отговор
    Монголската тайна флота е извършила атентата с подкрепата на Чад и Южен Судан.
    И разбира се Путин е виновен за фалита на банките в САЩ и Швейцария!
  • 28 Бачо Киро

    1 0 Отговор
    "Без знанието" 😂😂😂😂😂 Самият Байдън година преди това заплаши, че ако трябва ще взривят СП...
  • 29 Бачо Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Сграда 17 самолет не е виждала, ма я няма и нея. Потърси да видиш какво е имало в нея. Нали уж саудитци бяха? Да виждаш проблем със СА? Няма и да видиш...
  • 30 А знам

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Разийката не иска истината.
  • 31 Ок де

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "ОК!":

    Ама рашка си има всичко и кадрите и техниката да го направи. И не задавай глупави въпроси ама защо.
  • 32 Село

    0 0 Отговор
    Сопата има 2 края спокойно.