11 Април, 2023 11:34 2 073 25

Идва ли окончателният край на ядрената енергия?

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • ядрена енергетика-
  • енергетика-
  • атомни централи-
  • ядрени централи-
  • маае

Германия изключва последните си три ядрени реактора след повече от 60 години

Идва ли окончателният край на ядрената енергия? - 1
Снимка: Shutterstock

В края на март германският министър на околната среда Щефи Лемке сложи край на спора, който държеше страната в напрежение в продължение на много години, с няколко думи: "Рисковете от ядрената енергия в крайна сметка са неконтролируеми и затова отказът от нея прави страната ни по-безопасна и предотвратява по-нататъшни ядрени отпадъци."

Последните атомни електроцентрали в Германия трябваше да бъдат затворени в края на 2022 г. Но войната на Русия срещу Украйна предизвика опасения за извънредна ситуация в енергетиката. Канцлерът Олаф Шолц настояваше за удължаване на периода на експлоатация до средата на април 2023 г. Трите останали в момента ядрени централи трябва да спрат работа на 15 април.

Едва ли има друг казус, който да е разделял германците, колкото ядрената енергетика. Стотици хиляди предимно млади хора излизаха по улиците на Западна Германия през 70-те и 80-те години на ХХ век, за да протестират срещу ядрената енергия. Катастрофата в Чернобил през 1986 година само затвърди опасенията на германците относно ядрената енергия. Въпреки това десетилетия наред управляващите стояха твърдо зад използването на ядрена енергия.

Ядрената енергетика в Европа

Други европейски държави също се отказаха от атомната енергия. Първа беше Швеция, която прекрати използването на ядрени централи малко след аварията в Чернобил. Италия също затвори последните си две атомни електроцентрали. Там решението остана в сила, докато в Швеция отказът от ядрена енергия бе отменен през 1996 година. Днес шестте шведски атомни електроцентрали произвеждат около 30% от необходимата за страната електроенергия.

Други европейски страни като Нидерландия и Полша планират разширение на ядрената си енергетика, а Белгия отложи планираното ѝ поетапно закриване. Франция, която разполага с 57 реактора, винаги е била водещата страна в ядрената енергетика и възнамерява да остане такава. 13 от 27-те страни членки на ЕС желаят да продължат да използват ядрена енергия през следващите години или дори да разширят капацитета си. Много експерти се съмняват дали това ще се случи.

Бившият министър на околната среда от "Зелените" Юрген Тритин прокара през 2002 г. първото решение за постепенно спиране на ядрената енергия в Германия. Следващите правителства го смекчиха, но аварията във Фукушима в Япония през 2011 г. окончателно реши съдбата на атомните електроцентрали в страната. "Това е краят на ядрената енергетика в Германия", заяви тогавашната канцлерка Ангела Меркел.

"Това е важен ден, защото с него се слага край на една история - тази на гражданското използване на ядрената енергия. Но това не е краят на ядрената енергия в Германия. Все още трябва да се справяме с факта, че ще трябва да съхраняваме най-опасните отпадъци в света безопасно в продължение на милион години", казва Юрген Тритин пред ДВ днес.
Според него никой няма желание да инвестира в ядрена енергия в сериозни мащаби, "защото ядрената енергия не е конкурентоспособна", а изграждането на нови централи излиза много скъпо и е свързано с протести.

Какво смятат защитниците на ядрената енергия?

Наистина ли идва краят на ядрената енергетика в Германия? Асоциацията, представляваща интересите на сектора "KernD" заяви за ДВ, че окончателното сбогуване с този вид енергетика не е добра идея с оглед на потиснатата енергийна криза. Според асоциацията трябва да се вземат предвид и политиките в областта на опазването на околната среда, особено с оглед на увеличението на електроенергията, произведена от въглища през изминалата година. "Ако се вземат предвид сигурността на доставките, опазването на околната среда, климата и конкурентоспособността, повече смисъл би имало увеличение на ядрена енергия, отколкото спирането ѝ."

По данни на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в света има 422 ядрени реактора със средна възраст от около 31 години. В неотдавнашен доклад на МААЕ обаче се посочва, че не може да става дума за ядрен ренесанс. От своя страна, Китай, Русия и Индия имат планове да строят нови атомни електроцентрали. Япония, въпреки аварията във Фукушима, също иска да развива ядрената си енергетика.

Автор: Йенс Турау


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Екоталибан

    42 3 Отговор
    Идва за зелените дебили, които сами си спират реакторите.
    Мирният атом задоволява потреблението на цели държави и на техните индустрии. Той не се влияе от капризите на времето и осигурява стабилно енергоподаване на дългосрочно предсказуеми цени, което създава стабилен бизнес климат за развитие на индустрия. В момента се прави точно обратното - цените постоянно варират, гарантираните мощности варират, това унищожава индустрията.
    А ние без АЕЦ ще плащаме 5 пъти по-скъп ток и ще сме на режим, защото няма от кого да купим.
    Гласувахме на референдум, че искаме АЕЦ. Къде е?
  • 2 оФчара

    31 0 Отговор
    Германия затваря,Полша и Румъния ще строят а пък Турция строят.Някакво обяснение на тази ,,аномалия,,

    Коментиран от #24

  • 3 Сандо

    40 3 Отговор
    По-скоро идва края на Германия!А каква държава с какъв народ беше!?

    Коментиран от #14

  • 4 12345

    36 0 Отговор
    Идва краят на Германската икономика, поне никога няма да бъде такава каквато беше.

    А Китай пък строй 250+ атомни реактора в следващите 50 години.

    Едните се развиват, другите закриват.

    Зелените идиоти закриха ЕС.
  • 5 редник

    20 2 Отговор
    Преди месец Tesla кандидатства за разширяване на Gigafactory Berlin до 1 милион автомобила годишно.
    Като затворят АЕЦ-ите - откъде ток за тези коли?...
  • 6 ПРОСТо Зелен

    33 2 Отговор
    Да, това е краят на ядрената енергетика в болна Германия, но не и по света.

    Я покажете вноса на електроенергия на Германия от Франция, която разполага с 57 реактора ?!?!

    Коментиран от #16

  • 7 " Локомотивът на Европа"

    23 2 Отговор
    Върви с бясна скорост към катастрофа с реалността. Това разбрах..Че и на закачените към него "вагони" като България няма да им се размине..
  • 8 !!!?

    5 18 Отговор
    Северозападна България - там където се намира ЯЕЦ "коЗЛОдуй е символ на българският ядрен Армагедон !!!?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 дедо йоцо гледа

    21 3 Отговор
    Германия е 1000% американска колония, затова каквото и кажат , това ще направят. Тъй като спряха да купуват евтин газ от Русия, сега ги чака скъпия американси газ. Обаче американците са алчни и затова ги задължават, чрез зелените продажници, да си затворят и аец-те. Честито, вместо автомобили ще произвеждат само картофи и без това си поканиха милиони компетентни работници таман за тая работа.
  • 11 Пешо

    13 2 Отговор
    Хахаххах, швабски идиоти, какво друго да се каже
  • 12 Жалко за Германия!

    15 2 Отговор
    Завръщат се триумфално в прединдустриалната епоха! С тия екошашкънии няма да могат да си зареждат и телефоните!
  • 13 Ха ха ха

    16 1 Отговор
    По-скоро идва окончателният край на зелените германски идЕоти. Както и краят на германската индустрия и енергийна независимост. И идва началото, когато ако за някой се научи, че е бил зелен активист,ще му се вижда тесен светът.
  • 14 Хасан

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Сандо":

    Квартал на Турция е Германия вече.
  • 15 ...

    3 8 Отговор
    Няма лошо. Атомна централа се взривява с една ракета и мазалото за страната е яко. За поле от ВЕЦ ти трябват стотици и няма проблеми за климата и хората.
  • 16 Екоталибан

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "ПРОСТо Зелен":

    От тези реактори на Франция се оказа, че много са пред спиране и всъщност се задава много сериозна енергийна криза в Европа, предизвикана изцяло от Брюкселските комсомолци...

    Коментиран от #18

  • 17 Жоро

    7 0 Отговор
    Идва ли окончателния край на Германия?

    Коментиран от #19

  • 18 абе човече

    0 13 Отговор

    До коментар #16 от "Екоталибан":

    В Германия от 4 години вече се произвежда повече енергия от биомаса, ВЕЦ и слънчеви панели отколкото от въглища, газ, и атомна енергия взети заедно. Единствения им проблем, че северна и южна част на Германия не са добре свързани в мрежа.

    Коментиран от #25

  • 19 да.

    1 8 Отговор

    До коментар #17 от "Жоро":

    от 1917 чакаме окончателния край на разлагащия се капитализъм. Е... едни други се разпаднаха дето все преизпълняваха петилетката, но това е друг въпрос.
  • 20 Калмук

    3 10 Отговор
    Атомната енергетика има един основен проблем - отпадъците. Къде ги съхраняваме, колко време и колко ни струва. Но тази тема е табу за ядреното лоби - могат с часове да разтягат локуми за предимствата (а такива наистина има) и нито дума за ядрените хранилища и парите отделяни за тях всяка година.
  • 21 Именно

    3 0 Отговор
    Чак край надали.
    По-скоро пауза в която по-лесно ще се направи прехода към АЕЦ-и от нов по-безопасен тип примерно като тези работещи с ториум
  • 22 ИВАН

    0 1 Отговор
    След 50 години, поне го казаха ... а Николай Хайтов кратко, но ясно пише по този въпрос в "Бодливата роза" - тази книжка би трябвало да се изучава в училище, за да знаят децата какви бомби със закъснител са им подготвили техните родители.
  • 23 Пловдив 1912

    3 0 Отговор
    Франция 16 нови реактора , Полша 6 нови реактора , Унгария 2 нови реактора , Италия 2 нови реактора , Чехия 1 нов реактор , Турция 2 нови реактора ....
    Та като гледам само дойчовците ще си припикават цървулите и Ганьо , който има 2 нови , ама не ще да ги монтира , защото Урсула не давала ....а забравих и Румъния , които също искат Франция да им изгради 1 реактор...така свършваме с ядрената енергетика , че ум да ти зайди...
  • 24 Иво

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "оФчара":

    Какво те учудва Германия ! Ти сигурно не си ходил в нея за да видиш на какво е заприличала
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.