Last news in Fakti

13 Април, 2023 16:08 1 189 18

Бербок призова за намаляване на напрежението около Тайван

  • бербок-
  • напрежение-
  • китай-
  • тайван-
  • германия

Министърката на външните работи на Германия пристигна днес в Китай

Бербок призова за намаляване на напрежението около Тайван - 1
Източник: БГНЕС

Правителството на Германия призова да бъдат положени усилия за намаляване на напрежението около Тайван, след като министърката на външните работи Аналена Бербок пристигна днес в Китай за разговори на високо равнище, предаде Асошиейтед прес.

Преди броени дни Китайската народна република (КНР) проведе военни учения близо до самоуправляващия се остров, за който твърди, че е нейна територия.

Бербок пристигна днес в крайбрежния град Тянцзин в североизточната част на Китай. Утре германската външна министърка ще се срещне в столицата Пекин с китайския си колега Цин Ган. В събота тя ще разговаря с най-високопоставения представител на Китай по външнополитическите въпроси Ван И.

Бербок ще обсъди ситуацията около Тайван и войната в Украйна, както и въпроса за човешките права, казаха от германското министерство на външните работи.

КНР изпрати бойни кораби и изтребители близо до острова през уикенда след срещата миналата сряда в Калифорния между председателя на Камарата на представителите в САЩ Кевин Маккарти и тайванската президентка Цай Ингвен.

"Заплашителните военни демонстрации" увеличават "риска от нежелани военни конфронтации", каза вчера в Берлин говорителката на германското външно министерство Андреа Сасе. "По тази причина се обръщаме към всички партньори в региона и работим с всички наши международни партньори, за да допринесем за деескалация на конфликта в Тайванския проток", добави Сасе.

Тайван с отделя от континентален Китай през 1949 г., когато националистите бягат на острова след поражението си от комунистите в гражданската война. Комунистическата КНР казва, че Тайван е нейна територия и ще си върне контрола над острова, ако се наложи и със сила.

Европейските правителства са особено обезпокоени за натиска, който Китай оказва върху Тайван - глобален високотехнологичен център.

Всички европейски правителства освен Ватикана имат дипломатически отношения с Китай, а не с Тайван, но поддържат неофициални търговски връзки и с острова. Европейски депутати посетиха наскоро Тайван и разговаряха с Цай, за да изразят подкрепата си пред лицето на китайската заплаха.

По въпроса за Украйна Бербок каза в изявление, публикувано от нейното министерство, че интересът на Германия за пълно прекратяване на войната в Украйна е на първо място в дневния ред на посещението ѝ.

"Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН Китай носи специална отговорност за световния мир", подчерта тя.

Берлин подкрепя силно Украйна във войната, докато Пекин обвинява САЩ и НАТО за разпалването на конфликта. Търговията и инвестициите между двете остават силни, но Германия е все по-притеснена от все по-силното влияние на Китай в нейната икономика.

Германия разпореди нова оценка на сигурността във връзка с намерението на китайската компания "Коско" да придобие дял от една четвърт от контейнерния терминал в Хамбург. Много членове на правителството на канцлера Олаф Шолц разкритикуваха плана, което постави сделката под съмнение и предизвика силни оплаквания от страна на Пекин, отбелязва АП.

"Надяваме се, че Германия може да се въздържи от политизиране на бизнес сътрудничеството, от превръщането му в нещо, свързано с идеологията или сигурността, или от изкуствено създаване на пречки", заяви на брифинг днес говорителят на китайското министерство на външните работи Ван Вънбин.

В събота Бербок ще отпътува от Китай за Южна Корея, а в неделя ще участва в срещата на външните министри на страните от Г-7 в Япония.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    16 2 Отговор
    Ами свали напрежението с първото си име

    Коментиран от #10

  • 2 Анална Бербок

    29 0 Отговор
    Другарят Си обеща да завърти корабите и самолетите на 360 градуса.Тайван е спасен благодарение на мен!

    Коментиран от #13

  • 3 да де

    32 1 Отговор
    Май и Аналената като Урсулата ще се прибира с пътническия балон.
  • 4 честен ционист

    27 0 Отговор
    След като кака Урсула й сложат пагоните, ще инсталират кака Аналена за шеф на ЕС. Ка не можа наща ПКП да се дореди?
  • 5 Бонев

    28 0 Отговор
    Анче, внимавай какво говориш щото тебе ще те върнат с товарен самолет.
  • 6 Анална Бербок

    22 0 Отговор
    Ще се срещна с колегата Ци Ган
  • 7 Култура миянко

    17 0 Отговор
    Барбалена, Император Си ще го гледа само на картинка,а сега и подготвят балона за полет до Ю Корея.
  • 8 койчо от койнаре

    15 1 Отговор
    Бербока да вземе да си направи ДНК .На 90% ще открие славянски корени ! Нищо лично , но е излишно да го играе по голяма фашага от Хитлер
  • 9 Госあ

    18 0 Отговор
    Императора разговаря с Макрон. Двете фрау харчат европейски пари за туризъм.
  • 10 Дън Бай

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    Само такива мисли ни минават.
  • 11 12345

    11 2 Отговор
    Бербок е успяла да намери Китай на картата, браво.

    Сега ако вземат пък да и обяснят кой управлява в Китай и на какъв език говорят там, може и да няма дипломатически гафове.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българин

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Анална Бербок":

    Таа АналЛена дали прави разлика между Тайван и Тайланд? Съмнявам се
  • 14 арлингтън

    9 1 Отговор
    АААААА,ЕТО ЗАЩО АНАЛЕНАТА БЕБОЧКА Е В ЧАЙНАТАААА,АХА! ЗАРАДИ намерението на китайската компания "Коско" да придобие дял от една четвърт от контейнерния терминал в Хамбург. МДАААА.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Павел пенев

    0 0 Отговор
    Никой от Китай няма да се занимава с тази мърла след като поставя въпросите за Тайван и човешките права. Ще бъде изпратена като Урсула- с обикновен граждански самолет през задния вход.
  • 17 Вирус

    0 0 Отговор
    Как всички се крият зад мантрата човешки права ама само в някои случаи
  • 18 Едно

    0 0 Отговор
    Незадоволено, необразовано прасе!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания