Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Април, 2023 19:35 2 538 44

Орбан отново върти номера: Унгария се съобразява със санкциите срещу Русия, но няма да ги подкрепи

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • русия-
  • украйна-
  • санкции

Будапеща е член на НАТО и се противопоставя на инвазията на Москва в Украйна, но националистическият премиер Орбан поддържа близки отношения с Кремъл от години и се въздържа да критикува президента Владимир Путин

Орбан отново върти номера: Унгария се съобразява със санкциите срещу Русия, но няма да ги подкрепи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгария изостави базирана в Будапеща руска банка МИБ тази седмица, защото санкциите на САЩ са я съсипали. Това съобщи премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс. Той добави, че Унгария ще се съобрази със санкциите срещу Русия, но ще продължи да говори срещу тях.

Лидерът на страната членка на НАТО с най-тесни връзки с Русия, заяви пред държавното радио, че Съединените щати са важен съюзник на Унгария, но има разлика във възгледите им относно войната в Украйна.

Още новини от Украйна

САЩ не са се отказали от плана си да притиснат всички във военен съюз, стъпка, на която Унгария, която не доставя оръжия на Украйна, би устояла, посочи Орбан.

След извънредно решение на унгарското правителство Унгария се оттегля от контролираната от Русия Международна инвестиционна банка (МИБ). Правителството е направило преглед на ситуацията в банката и е стигнало до заключението, че функцията на банката е загубила смисъл в резултат на санкциите на САЩ.

Поради тази причина правителството ще отзове лицата, които унгарската държава е изпратила като представители в банката. Вчера САЩ обявиха санкции срещу трима топ мениджъри - двама руски граждани и един унгарец - на МИБ в Будапеща, където е седалището на институцията от 2019 г. насам.

Правителството във Вашингтон отдавна призовава Унгария, която е член на НАТО и ЕС, да се оттегли от МИБ. България вече взе това решение, като то мина на гласуване още в 48-то Народно събрание. Чешката република, Полша и Словакия също предприеха тази стъпка, а Румъния ще ги последва през юни. В края на януари, според информация на уебсайта на МИБ, Русия притежава 45,4% от акциите.

Русия е нейният най-голям акционер, докато Унгария е вторият по големина и високопоставени унгарски служители са заемали роли там, включително места в борда. Други страни от Източна Европа прекъснаха връзките си с МИБ миналата година след нахлуването на Русия в Украйна.

Тази седмица Съединените щати наложиха нови санкции на банката, включително срещу трима нейни висши служители, двама руснаци и унгарец. Вашингтон призова Унгария да прекрати връзките си с непрозрачната платформа, контролирана от Кремъл.

По думите на Орбан Унгария ще се съобрази със санкциите срещу Русия, въпреки че не ги подкрепя. Никога не сме се съгласявали със санкции, но не оспорваме правата на другите, включително Съединените щати, да налагат санкции. От избухването на войната беше ясно, че възможностите на банката (IIB) се стесняват. И сега, когато американците я поставиха под санкции, те на практика я съсипаха, допълни той.

Въпреки че Орбан критикува санкциите срещу Русия, неговото правителство не блокира мерките на ЕС.

Унгария е член на НАТО и се противопоставя на инвазията на Русия в Украйна, но националистическият премиер Орбан поддържа близки отношения с Русия от години и се въздържа да критикува президента Владимир Путин.

Отношенията между Будапеща и Вашингтон се влошиха през последните месеци заради протакането на Унгария с ратифицирането на присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО. Финландия се присъедини към алианса този месец, но кандидатурата на Швеция за членство е отложена в очакване на одобрение от Унгария и Турция.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    50 10 Отговор
    Трябва ни някой като Орбан.

    Коментиран от #25, #38

  • 5 Мдаа

    47 11 Отговор
    Велик Орбан. Браво.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Русофил

    11 47 Отговор
    Вижда се, че малко по малко Орбан кляка. Няма къде да ходи. Пу нема паре
    и слага нови данъци.

    Коментиран от #10

  • 8 А50

    44 7 Отговор
    Незнам какви номера върти Орбан, но само сравнете техния национален стадион и нашия, повече няма какво да се коментира, кой си гледа интереса и кой е продажник. То продажници и предатели са селектирани 500г, превърнало се е в национален спорт

    Коментиран от #24, #40

  • 9 Хохо Бохо

    4 21 Отговор
    Кога ще дойде и българският хитлер на власт?...
  • 10 Сменям си ник-а

    38 7 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил":

    Бившият офицер от ВМС на САЩ Байрън Кинг пише в статия за The Daily Reckoning , че Вашингтон е на ръба на геополитическото фиаско в Украйна .

    „Нито Съединените щати, нито страните от НАТО разполагат с достатъчна военно-промишлена база, за да постигнат обемите, които Русия може да осигури постоянно“, пише Кинг.

    Според него Вашингтон трябва да се подготви за поражение в Украйна, сравнимо с Виетнам и Афганистан

    Коментиран от #16, #19

  • 11 и още

    8 36 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Или "Който си обича държавата не робува на Русия ".
  • 12 Гориил

    41 7 Отговор
    Верен патриот и истински син на унгарския народ.

    Коментиран от #41

  • 13 да ви такооам и пропагандата

    29 5 Отговор
    И къде видеете номерата бе соросоидалници , като част от съюза се съобразява и спазва , но е против налагането на такива , просто и ясно и за дибили .

    Коментиран от #22

  • 14 бг европеец

    11 37 Отговор
    унгарския боко за пореден път показва,че комунягите все още управляват в някои части на източна Европа!

    Коментиран от #18

  • 15 Навалний

    10 40 Отговор
    Веднага след като ЕС спре да подкрепя Унгария, тлъстият циганин Орбан няма да го има!
    И изглежда, че това ще се случи много скоро? Така, че той определено няма да доживее до изчезването на Украѝна!
  • 16 Русофил

    7 21 Отговор

    До коментар #10 от "Сменям си ник-а":

    Знаеш ли от кога чакаме Т-999 и СУ99М и все ги няма.
  • 17 дядо поп

    40 9 Отговор
    Адмирации за Орбан , Най тежко за крадците е да откраднеш от тях , за лъжците да ги излъжеш. Орбан си гледа държавата , а не слуша господарите , за които санкциите са като врата в полето , но ако реши някой друг да не ги спазва го наказват както си искат. Ето за това , ЕС няма бъдеще . От както сме членове винаги сме били като бедни роднини и навлеци за западняците , обраха ни специалистите за които държавата е похарчила милиарди , вкараха си мръсните производства под гръмки думи и като инвестиции , затриха ни животновъдството , вкараха си верига от магазини , които ни продават на цени каквито си искат и изнасят печалбите навън. Мога да пиша още много но няма смисъл , защото всеки го вижда и осъзнава това окаяно положение , но ако някой като Орбан се опълчи , веднага виждате как го грабват медиите , дясната ръка на властващите!

    Коментиран от #23

  • 18 Милен

    15 8 Отговор

    До коментар #14 от "бг европеец":

    Каква източна Европа, те комунягите управляват цяла Европа само, че сега са се прекръстили на комисари вместо секретари.

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 маркс ленин димитров

    5 5 Отговор

    До коментар #18 от "Милен":

    ами путин защо не ги поздрави тогава?!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ааа не

    5 24 Отговор

    До коментар #17 от "дядо поп":

    Дедо попе, как е възможно в навечерието на на Воскресение да славословиш и величаеш един държавник, зависим от военнопрестъпник, който тепърва ще отговаря за деянията си?

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Еди

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Имаме си Костадин Костадинов,но в БГ има много продажна пасмина

    Коментиран от #42

  • 26 дядо поп

    8 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ааа не":

    Няма Ааа не , бързо душичко мила на дяда поп под епатрахила , на дядо поп да омекне и на теб да олекне!
  • 27 Гориил

    8 2 Отговор
    Босна и Херцеговина "наложи санкции" и остана приятел на Москва
  • 28 А50

    10 2 Отговор

    До коментар #24 от "Любопитен":

    Мижитуpкo, давам ти елементарен пример. А ти виждал ли си нащо БДЖ и тяхното, ето ти друг пример
  • 29 Госあ

    14 3 Отговор
    Номера въртат простите, продажни соросоиди изпълзяли от низшата прослойка в Европа.
  • 30 Васил

    4 9 Отговор
    И този е като Ердоган всеки ден си мени мнението.
  • 31 Ех, Орбан

    12 1 Отговор
    Дребните лични сметчици пречат на нискостеблените български политици да мислят мащабно, за после, за народа си. Нереалистичните им преценки за историческите събития, за победителите и победените са ни подреждали винаги на грешната страна на историята. Но пък самите те, с гъвкави гръбнаци, са имали китка за всеки победител...
  • 32 Християнин

    12 5 Отговор
    Орбан не върти никакви номера. Човека е християнин в истинския смисъл на понятието. Умее да различава лошото от доброто и не вика на доброто лошо и на лошото добро и го показва ясно на тез дето ни обърнаха ценостите
  • 33 Един българин

    6 2 Отговор
    Орбан черната овца.
  • 34 прости сте , елементарни сте и всичко пр

    12 2 Отговор
    Глупакът смята , че всички трябва да го следват безропотно и да го словославят , франко тъпата Урсула , наш Буци и разни други подобни .
  • 35 Войводата

    2 13 Отговор
    И тоя комунист като нашия Радев е подчинен на руските губернатори който ги командват. Нашата губернаторка митрофанова тека върти политиката в България че нито президент нито правителство смеят да окажат нещо....

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хун

    9 1 Отговор
    Маджарите не се дадоха преди, няма и сега. Нерде унгро- финска група, нерде израелтяни- евреи!
  • 38 САМО КОМЕНТИРАМ

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":




    "Орбан отново върти номера"


    Поредната жалка статия на "Факти" с манипулативно-пропагандно заглавие.

    :D



  • 39 ФАКТ

    3 0 Отговор
    Все пак да не забравяме,че унгарски жид е направил топовете за разуешаването на Константинопол.
  • 40 Тб2

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "А50":

    Типично по Ганьовски,значи за това че мързела,глупостта и некадърността процъфтяват по тия земи са виновни комшиите,Алооооо 145 години сме независима държава можем да се сърдим само и единствено на себе си.
  • 41 Вярна

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гориил":

    Руска Подлога .
    Най обикновен Русоф.илтак .
    Орбан скоро може да иска политическо убежище в Бункера .
  • 42 Хахаха

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Еди":

    Верно ли бе Копейко?
    Имахме си и Болен Сидеров .
    Хаха
  • 43 БЪЛГАРИН

    1 2 Отговор
    Това проруско,пропутиново мекере е крайно време да бъде иизгонено от
    Унгария от самите унгарци.Унгария пострада през 1956г. от руска агресия.Много
    унгарски патриоти бяха избити или изселени от домовете си от руските агресори.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: