Last news in Fakti

15 Април, 2023 08:24 2 070 120

ISW: Кремъл отчаяно, но неуспешно, пробва да привлече Китай за съюзник

  • кремъл-
  • китай-
  • съюзник-
  • привличане

Проверките на бойната готовност на руския тихоокеански флот вероятно имат за цел да сигнализират на Китай, че Русия подкрепя китайските цели за сигурност в Тихия океан и че Русия остава равностоен военен партньор, който може да действа като тихоокеанска сила въпреки деградацията на руската военна мощ в Украйна

ISW: Кремъл отчаяно, но неуспешно, пробва да привлече Китай за съюзник - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Кремъл вероятно се опитва да представи Русия като равностоен отбранителен партньор с Китай преди посещението на китайския министър на отбраната Ли Шанфу в Москва от 16 до 18 април. Руското министерство на отбраната (МО) обяви на 14 април, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу ще се среща с Ли, за да обсъдят двустранното сътрудничество в областта на отбраната, както и въпроси на регионалната и глобалната сигурност.

Министърът на външните работи на Китай Цин Ган заяви на 14 април, че Китай няма да продава оръжия на Русия и ще регулира износа на артикули за Русия, които имат двойно гражданско и военно предназначение.

Това пише в дневния си анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW), цитиран от news.bg.

Коментарите на Цин са продължение на усилията на Китай да омаловажава риторично подкрепата си за Русия и да демонстрира, че има граници на партньорството без ограничения, което Русия и Китай обявиха преди пълномащабното нахлуване в Украйна.
ISW счита, че Путин не е успял да осигури неограничено двустранно партньорство с Китай, на което вероятно се е надявал, когато китайският президент Си Дзинпин посети Москва от 20 до 22 март.

Кремъл вероятно се надява да стане по-привлекателен за Китай, като стартира учения на Тихоокеанския флот на Русия, за да проектира военноморската мощ на Русия в Тихия океан. Министерството на отбраната на Русия съобщи на 14 април, че руските военни са привели Тихоокеанския флот на Източния военен окръг в най-висока степен на бойна готовност за проверка на бойната готовност.

Началникът на Генералния щаб на Русия генерал от армията Валерий Герасимов също заяви, че части от Тихоокеанския флот ще проведат бойни учения.

Проверките на бойната готовност на руския тихоокеански флот вероятно имат за цел да сигнализират на Китай, че Русия подкрепя китайските цели за сигурност в Тихия океан и че Русия остава равностоен военен партньор, който може да действа като тихоокеанска сила въпреки деградацията на руската военна мощ в Украйна.

Кремъл също така вероятно възнамерява да използва проверките за бойна готовност на Тихоокеанския флот, за да се опита да възпре по-нататъшната подкрепа на Япония за Украйна преди срещата на Г-7 от 19 до 21 май. Шойгу заяви на 14 април, че руските сили са декларирали, че проверките за бойна готовност са предназначени да разработят методи за предотвратяване на разполагането на вражески сили в южната част на Охотско море и за отблъскване на десант на южните Курилски и Сахалинските острови, и двата сигнала за Япония (която претендира за част от архипелага, който Съветският съюз завзе в края на Втората световна война).

Руският източен военен окръг наскоро разположи батарея от ракетни системи за брегова отбрана Bastion на остров Парамушир в северната част на окупираните от Русия японски Курилски острови, което според ISW вероятно е предупреждение към Япония за по-нататъшна подкрепа на Украйна.

Русия вероятно възнамерява да използва военна позиция в северната част на Тихия океан, за да предизвика опасения за военна ескалация с Япония в засилени усилия да попречи на Япония да продължи да подкрепя Украйна, когато тя е домакин на срещата на Г-7 в Хирошима. Русия е използвала подобни информационни операции и демонстративни действия срещу Запада, насочени към предотвратяване на по-нататъшна западна помощ за сигурността на Украйна чрез подклаждане на опасения за ескалация, въпреки че тези усилия никога не са предвещавали реална ескалация.

Руската армия не е в състояние да заплашва Япония в момента. ISW съобщи по-рано, че части от 40-та и 155-та морска пехотна бригада на Тихоокеанския флот са претърпели тежки загуби близо до Въгледар, Донецка област в началото на 2023 г. и в края на 2022 г., като 155-та е била възстановявана цели осем пъти през последната година.

На Тихоокеанския флот вероятно липсва наличната бойна мощ в Тихоокеанския регион, за да се държи по начин, който би бил наистина заплашителен за Япония или подходящ за опитите за проекция на мощ на Русия, които биха могли да убедят Китай, че е равностойна военна сила.

Трябва да се отбележи, че Пригожин - един от най-екстремните лидери сред провоенната фракция на Русия - смята, че Русия може да претърпи поражение в Украйна и че такова поражение в краткосрочен план всъщност би било от полза за Русия.

Финансистът на "Вагнер" поставя информационни условия за използване на руски военен провал, ако планираната украинска контраофанзива е успешна. Пригожин публикува есе на 14 април, в което твърди, че предстоящата контранастъпление на Украйна е по-вероятно да успее, отколкото да се провали.

Пригожин предупреди, че егоистичната руска "дълбока държава" (която той определя като "общност от почти държавни елити, които действат независимо от политическото ръководство на държавата и имат тесни връзки и собствен дневен ред") в момента е в криза поради неуспехите на руската армия да осигури бърза победа.
Той обвини членовете на тази дълбока държава, внедрена в руската бюрокрация, че умишлено саботират руския успех във войната, защото се стремят да възобновят своя привилегирован живот в комфорт.

Пригожин заяви, че тези "вътрешни врагове" на руската дълбока държава ще накарат Кремъл да "направи сериозни отстъпки", равносилни на "предателство на руските интереси", включително дори възможно връщане на окупирана украинска територия на Украйна в течение на няколко години. Пригожин изрично отхвърли идеята за всякакви преговори за прекратяване на войната и призова руснаците да продължат да се бият, дори ако това доведе до временно поражение на Русия. Пригожин заяви, че Русия трябва да игнорира изкушенията на руската дълбока държава да намали руските загуби и да се споразумее.

Пригожин заяви, че руската армия не може да спре да се бие сега въпреки настоящите руски териториални придобивки, тъй като украинската държава се е трансформирала и неокупираната Украйна сега е политически противопоставена на Кремъл. Според Пригожин Русия трябва да продължи да се бори безмилостно в Украйна, независимо колко неблагоприятни стават условията. Той заяви и че всеки сценарий, при който Русия е изправена пред поражение, ще доведе до вълна от "радикални национални чувства" в Русия, което ще послужи като катализатор за възобновен руски патриотизъм и ще позволи на руската нация да премине огненото кръщение, необходимо, за да излезе победител и победи Украйна.

Есето на Пригожин е тематично и логистично в съответствие с предишните му заявени усилия да трансформира "Вагнер" в твърдолинейна идеологическа елитна паралелна военна организация, която да прокарва руските интереси.

Руският националистически дискурс за приемливостта Русия да претърпи поражение в Украйна се отклонява от някои западни твърдения за необходимостта да се предпази Русия от унижение и да се позволи на Русия да "спаси лицето си". Аргументът на Пригожин, че Кремъл трябва да устои на изкушението да се примири и вместо това да остане ангажиран с победата в Украйна, не е съвместим с идеята, че на Кремъл трябва да се даде начин да спаси лицето си, за да не извърши масивна, вероятно ядрена, ескалация.

Трябва да се отбележи, че Пригожин - един от най-екстремните мисловни лидери сред провоенната фракция на Русия - смята, че Русия може да претърпи поражение в Украйна и че такова поражение в краткосрочен план всъщност би било от полза за Русия. Коментарите на Пригожин, заедно с тези на други радикални провоенни гласове, подчертават приоритета, който провоенната общност поставя върху стимулирането на руското общество и енергизирането му за дълга борба срещу Запада.

Бившият руски офицер и пламенен националист Игор Гиркин отрече спекулациите, че е изправен пред обвинения в Санкт Петербург за дискредитация на руските въоръжени сили - отказ, който вероятно допълнително показва защитата му от неизвестни покровители на силоваците. Руски новинарски сайт съобщи на 14 април, че жител на Новосибирск е поискал от Следствения комитет на Санкт Петербург да разследва съдържанието на Гиркин в социалните медии за дискредитация на руските сили - престъпление, наказуемо с глоба до пет милиона рубли (65 530 долара), до пет години поправителен или принудителен труд или до седем години затвор.

Гиркин отрече да е получил обвинение, твърдейки, че няма да промени поведението си и не е уплашен от властите. Гиркин отрече да е получил обвинения от руското Министерство на вътрешните работи (МВД) и предположи, че може теоретично да го разследва за дискредитация. Той добави, че ако някой има "политическа воля", тогава той може да бъде обвинен в измама с хуманитарна помощ. Гиркин отбеляза, че всички скоро ще разберат дали "властите са готови да го спрат".

Отговорът на Гиркин е в съответствие с неговите безмилостни критики към Кремъл и може да показва, че той вероятно продължава да се ползва от известна защита от структурите на руските сили - силоваците. Гиркин има всички основания да смята, че би бил осъден без такава защита, тъй като неговите яростни атаки срещу представянето на руската армия в Украйна почти очевидно нарушават закона за дискредитация.

Пригожин може да се опитва да окаже натиск върху покровителствените мрежи на Гиркин, като отговаря на обвинения срещу него. Гиркин няма да бъде вербуван, тъй като групата вече не набира затворници и вероятно ще остане в затвора заради поведението си.

Въпреки че не е ясно дали свързани фигури са замесени в разпалването на разследване срещу Гиркин, трябва да се отбележи, че жалбата е подадена в Санкт Петербург - град, в който Пригожин има връзки, и град, в който Пригожин се опитва да прокара своята политическа стремежи.

Съобщава се, че Гиркин е извън Москва, което прави мястото на жалбата в Санкт Петербург по-необичайно.

Пригожин и Гиркин имат история на лични атаки и вражди и Пригожин може да иска да разкрие или напрегне мрежите за покровителство на Гиркин, които му позволяват да остане невредим въпреки продължаващите мерки за цензура в Русия. ISW също по-рано прогнозира, че Пригожин и Гиркин вероятно се състезават за влияние и покровителство в провоенната фракция и публично разследване на Гиркин може да натовари покровителите на Гиркин, тъй като те се опитват да отклонят или отменят тези обвинения.
Руските елитни сили намаляват своята бойна ефективност с лошо обучен мобилизиран персонал и доброволци поради високите жертви в Украйна. Washington Post съобщи, че изтеклите класифицирани документи на американското разузнаване разкриват, че руската 22-ра отделна гвардейска бригада със специално предназначение (Спецназ) (Главно управление на руския генерален щаб) и две други неуточнени бригади Спецназ са претърпели около 90-95% степен на изчерпване в Украйна.

Washington Post също съобщи, че 346-та бригада Спецназ е загубила почти целия си състав, като само 125 военнослужещи са останали активни от 900 първоначално разположени.

Руският президент Владимир Путин вероятно ще бъде домакин на годишната си пресконференция през юни в началото на юни 2023 г. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви на 14 април, че Кремъл очаква да проведе "Пряка линия с Владимир Путин", форум на живо, на който Путин отговаря на въпроси от руска публика, на неуточнена дата, вероятно през юни 2023 г.
Путин отмени своята "Пряка линия" през 2022 г. поради инвазията на Русия в Украйна, както и през 2020 г. поради COVID-19. По-специално, Путин отмени годишното си обръщение към Руското федерално събрание през декември 2022 г. и повтори шаблонна реторика в годишната си новогодишна реч, което показва, че Путин не е сигурен в способността си да оформи руското информационно пространство на фона на критиките към представянето на руската армия във войната.

Тазгодишното събитие вероятно ще бъде силно филтрирано, за да подкрепи настоящите риторични линии на Путин и да избегне излагането на каквито и да било предизвикателства пред Кремъл или воденето на Русия на войната в Украйна.

Руската държавна дума засилва усилията си за цензуриране на руски културни дейци, избягали от Русия и критикуващи войната, вероятно с цел насърчаване на вътрешната автоцензура. Заместник-председателят на Руската държавна дума Пьотр Толстой обяви на 14 април, че Държавната дума е създала работна група за намиране на "справедливо решение", за да попречи на тези културни дейци, както и на определени чуждестранни агенти да получават доходи от творчески начинания в Русия.

Толстой твърди, че някои депутати правят "радикални предложения, защото не си струва да правите пари в страна, която мразите". Предишните предложения на Думата включваха спиране на държавно финансиране, плащания на авторски права, приходи от реклама и авторски права и конфискуване на имуществото на избягалите руснаци.

Руски доброволец, който преди това е служил в отряда на специалните сили "Троя", разкри пред руския независим вестник "Новая газета Европа", че Кремъл продължава да използва частни военни компании (ЧВК) и националистически мрежи, за да подкрепя своите кампании за генериране на сили.

Доброволецът разказа, че първоначално е подписал договор с неназована руска ЧВК по време на началото на мобилизацията през септември 2022 г., след като е прочел обява за набиране на персонал в Telegram, и отбеляза, че е искал да служи във войната, но не е бил заинтересован да подпише договор с Руското министерство на отбраната (MO). "Новая газета" отбелязва, че доброволецът вероятно се е записал в ЧВК "Редут" въз основа на едномесечното си обучение на полигона Тригулай в Тамбовска област, който ЧВК "Редут" използва за обучение на доброволци. Този полигон обаче принадлежи на 16-та бригада със специално предназначение (Спецназ) на Главното управление на Генералния щаб на Русия. Доброволецът отбеляза, че е бил привлечен в отряда "Троя", намеквайки, че доброволческата служба в рамките на ЧВК е по-привлекателна, тъй като доброволците имат по-голям контрол върху разполагането си, отколкото доброволците, които са подписали договори директно с руското МО. Новая Газета по-рано съобщи, че Редут има връзки с руското министерство на отбраната и е отговорен за набирането на батальона "Ветерани" и казашката бригада "Дон".

Батальонът "Троя" е сформиран в средата на 2014 г. в Донецка област, където оперира като разузнавателна рота на специалните сили и често влизаше в пререкания с частите на Донецката народна република (ДНР), които смятаха, че батальонът е пълен с "фалшиви парашутисти". Доброволецът разкри, че батальонът "Троя" е действал в района на операциите на Сватово от декември 2022 г., като само половината от подразделението има предишен военен опит. Доброволецът отбеляза, че е чул, че руското МО е разформировало батальона "Троя", за да включи доброволчески части. Доброволецът отбеляза, че руското военно командване защитава доброволческите части, за разлика от небрежното му отношение към мобилизирания личен състав.

Интервюто на "Новая газета" с руския доброволец разкрива няколко ключови наблюдения относно движението за набиране на руски доброволци. Интервюто затвърждава оценката на ISW, че руското МО не е ефективно в прякото привличане на новобранци поради репутацията си, което прави руските частни военно компании по-привлекателни за новобранците.

Руското МО вероятно използва свързани с МО частни военно компании, за да заблуди новобранците да подписват военни договори, ефективно прехвърляйки персонал на ЧВК в руската армия в рамките на неотдавнашните усилия за професионализиране на армията. Интервюто показва, че руските елитни части като въздушнодесантните сили или Спецназ вероятно са подсилени от доброволци и мобилизиран персонал и вече не са изцяло или дори основно съставени от професионалисти или специалисти, което поставя под въпрос статута им на "елитни" части. Руски блогър също отбеляза, че Русия трябва да промени системата си за набиране на персонал, тъй като тя не отчита експертния опит на новобранците.

Русия може дори да създава или да представя погрешно доброволческите части, за да клейми такова набиране като записване в престижни елитни части.

Руските служители продължават да разширяват своите кампании за набиране на доброволци в цяла Русия и в окупирана Украйна. Съобщава се, че съветникът на ръководителя на Башкирия Артур Юмагужин е формирал оперативен батальон "Салават Юлаев".

Съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшенко разшири съобщенията за жителите на Мариупол, които получават реклами за подписване на военни договори с руските въоръжени сили.

Ръководителят на руската окупация на Крим Сергей Аксьонов се срещна с представители на Руското доброволческо дружество за подпомагане на армията, авиацията и флота на Русия и обеща да отпусне 15 милиона рубли (около 182 325 долара) за разширяване на програмата.

Собственикът на производителя на боеприпаси за прецизни пушки Lobayev Arms, Владимир Лобаев, твърди, че местни служители като служителя на Думата на Краснодарския край Тозлян Арменак продължават да купуват оръжия за неназована казашка част БАРС.

Руските служби за сигурност продължават да арестуват украински граждани по обвинения, че са свързани с кримско-татарски доброволчески батальон. Руски източници заявиха на 14 април, че руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) е арестувала двама предполагаеми членове на доброволческия батальон "Номан Челебиджихан" в Севастопол, Крим.

Доброволческият батальон "Номан Челебиджикан" е въоръжено съпротивително формирование, създадено през 2016 г., за да се противопостави на анексирането на Крим от Русия и е забранено в Русия. Кримският информационен бюлетин Crimean Realities съобщи на 14 април, че руските сили за сигурност са задържали десетки украински граждани през изминалата година по обвинения, че са участвали в кримско-татарския доброволчески батальон.

Комисарят по правата на детето на Руската федерация Мария Лвова-Белова заяви на 14 април, че закъсненията при връщането на украински деца от Русия в Украйна се дължат на промени във военните действия на фронтовата линия. Лвова-Белова заяви на 14 април, че всички украински деца, които преди това не са се върнали от "ваканции" в Краснодарския край, вече са се върнали при семействата си. Според нея, родители от окупирани територии доброволно са изпратили децата си в Южна Русия в края на лятото на 2022 г. и че както руските, така и украинските доброволчески организации съдействат за събирането на украинските деца с родителите им.
SW продължава да счита, че руски служители използват ваканционни и рехабилитационни схеми, за да депортират украински деца в окупирания Крим и Русия.

Руските окупационни власти продължават да се подготвят за предварителни избори в окупираните територии. Окупационният ръководител на Запорожка област Евгений Балицки обяви на 14 април, че е подал заявление за участие в предварителните избори в Общоруската партия "Единна Русия", които ще се проведат от 22 до 28 май.

Заместникът от окупацията на Запорожка област Владимир Рогов заяви на 13 април, че окупационните служители ще започнат местни избори, за да изберат членове на законодателното събрание и че тези лица ще предложат свои кандидати за губернатор на окупираната Запорожка област.

Руски източник заяви на 14 април, че окупационните правоприлагащи органи в Мариупол са арестували две лица, заподозрени в извършване на нападение срещу шефа на окупационната полиция на Мариупол Михаил Москвин на 27 март.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 англетата

    58 6 Отговор
    вече търсят под вола, теле... Милите, какви ли мисли им минават само през умът от страх, че тряа работят квото има вече... Ще ги викам скоро да ми берат те ягоди!

    Коментиран от #109

  • 2 Тва, ако не знаете,

    44 2 Отговор
    е на Нюланд зълва й.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️супер бесния

    16 57 Отговор
    Русия ще загуби войната и ще се разпадне

    Коментиран от #6

  • 4 Българин

    16 55 Отговор
    китайците не са глупави-превърнаха Русия във васална територия

    Коментиран от #11, #108

  • 5 Механик

    10 53 Отговор
    Путин съсипа Русия
  • 6 Бягай

    40 8 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️супер бесния":

    Да си обръснеш краката за тази вечер да си готова леко педикюра да си оправиш

    Коментиран от #110

  • 7 Петьо Петров

    10 45 Отговор
    Русия ще бъде Московия
  • 8 Китай бавно и устремено поглъща русия

    16 52 Отговор
    Сега си правят каквото си искат с тях, изкупуват всички руски ресурси на безценица, превземат вътрешни и външни търговски пазари, заливат ги с некачествена и мента китайска стока.....точно Китай най-много иска войната в Украйна и Сирия да продължи, понеже са най-големия печеливш
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Някой

    52 5 Отговор
    Прочете ли това? Сащ отчаяно искат да разделят китаи от русия
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Жжж

    62 6 Отговор
    Какъв страх ги тресе англосаксонците. Разбраха по трудния начин, че тяхната империя на злото и идва края. За присъединяване къмБРИКС има все повече молби. Няма вече безплатен обяд, няма евтини ресурси и евтина чужда работна ръка, няма вече зелени хартийки без стойност. Мъка, мъка...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Щукар

    6 5 Отговор
    Дали Русия ще привлече Китай за съюзник,пажывьом и увидим.
  • 15 Русофил

    10 46 Отговор
    Кремъл привлече новия си господар Си. От тук нататък само ще се отчита.
  • 16 Гого

    8 45 Отговор
    няма по-глупаво и комплексирано от кремълското джудже с леви наклонности
  • 17 Пенсионер

    42 5 Отговор
    Това което не ви казват е,че снощи във 01:45 часа в Аризона кацна извънземен кораб и властите са отцепили район с площ 200 на 200 мили. Вероятно обаче,Зеленски ще отправи молба да му бъде доставено някакво космическо оръжие....

    Коментиран от #26

  • 18 ХАХАХА

    44 4 Отговор
    Ама много отчаяно се опитва Русия да привлече Китай на своя страна ,че Китай на бликнен му показват че вратата е затворена за него ,бразилския президент ги наритва ,за посещението ,ако може да се нарече посещение на комисар ката с макарона какво да говорим?
  • 19 Гого

    8 34 Отговор
    Русия свърши

    Коментиран от #85, #88

  • 20 Софиянец

    8 39 Отговор
    Втората армия в .. Украйна ще жертва част от територията си за да привлече християните от Азия ;)
    Слава на Украйна!!
  • 21 Кранк

    6 26 Отговор
    Преди 10месеца. Зеленски нареди специална военна операция в Бахмуд, руснаците чак сега разбраха😄първо руснаците бяха там после чеченците после Вагнер сега пак руснаците,смятам че Бахмуд си свърши работата 💪👍
  • 22 Щерев

    12 22 Отговор
    Руските ченгета след като приватизираха всичко и станаха олигарси чрез подставени лица, сега приватизират и армията. Това е краят на руския политически проект като държава. Краят ще бъде много по лош от разпада на ссср
  • 23 Какво беше това

    37 2 Отговор
    което прочетох, отгоре-отгоре???

    ISW на Виктория Нюланд, съвсем скъсаха сиджира в паниката си.

    Май най-накрая и тази работилница за пари приключва.

    Но да не се отпускаме! След ковид-шашмата и "победите на Украинската Пералня", няма да ни оставят на мира.
    Идва нов тираж!

    Коментиран от #30

  • 24 сатрапия

    8 26 Отговор
    Както е казал един друг сатрап: Има КГБ джудже има проблем няма джудже няма проблем
    .
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мдаа

    4 7 Отговор

    До коментар #17 от "Пенсионер":

    Грешка-той няма да отправи молба,а ще ИЗИСКА..

    Коментиран от #112

  • 27 мучо

    21 3 Отговор
    ама те отдавна са съюзници бе ани, само ти ли не го разбра....ой миличката.....
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 мучо

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "Българка":

    сакън недей.....не си заслужава....
  • 30 Хахахаха

    21 5 Отговор

    До коментар #23 от "Какво беше това":

    Бля, бля, бля дълги и напоителни глупости! С глупавата си политика допуснаха Русия и Китай да станат съюзници! Засега не военни, но останалото е достатъчно!

    Коментиран от #34, #44

  • 31 9689

    6 2 Отговор
    Вярно,но акушерката ги привлече.
  • 32 мучо

    3 3 Отговор

    До коментар #28 от "Българин":

    българката искаше да каже "пред американското"......
  • 33 Само питам

    28 7 Отговор
    Има ли някой който да е успял да прочете тоя дълъг пасквил ?
    Реално Китай от години предлага военен съюз на Русия !
    Всички останали ала бала приказки тук .

    Коментиран от #43, #46

  • 34 Котии

    6 8 Отговор

    До коментар #30 от "Хахахаха":

    От цялата работа разбрахме,че руснаците отрезняват защото водката свърши,и иска да зарежда китайски алкохол 🍷
  • 35 Джеки Чан

    5 5 Отговор
    Ако вземем Си Бир , можем да помислим по въпроса!
  • 36 Мишел

    24 5 Отговор
    ISW не са обърнали внимание на изявлението на Си, че Китай е ще предостави на Русия при поискване всичко, от което тя има нужда.

    Чудно, как при толкова руски загуби на фронта, Русия е направила една мобилизация на 300 000 човека, а Украйна прави седма мобилизация, всяка планирана да е по 300 000.😃😃😃😃

    Нищо чудно, че САЩ загубиха и от талибаните в Афганистан, след като такива като ISW им правят анализи на военните действия.😀😀

    Коментиран от #50

  • 37 хахаха

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "Българка":

    огънче тряа ли ти? давам!
  • 38 От Илиянци:

    2 3 Отговор
    Нема да стане!
    Бай Иван китаеца.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 арабски фронт

    18 4 Отговор
    Die Welt: Военният съюз между Русия и Китай вече е реалност !
    Миналата есен, говорейки в кулоарите на дискусиите на т.нар. Валдайски клуб, държавният глава на Руската федерация Владимир Путин отговори на въпрос на китайски политолог, който го попита дали може да си представи военен съюз между Москва и Пекин, припомня Die Welt. Отговорът на руския президент беше кратък: „Мога да си представя всичко“.
  • 41 Интересна работа значи...,

    7 6 Отговор
    преди посещението на китаеца при путин,един китайски йоан се търгуваше за осем рубли.Сега курса е за един йоан 12 рубли....и що така!?
    п.с. отворете кутировките от петък😀
  • 42 Номерът на китайката

    8 5 Отговор
    Ако си вземем Сибир, може да помислим за мир!
  • 43 Особенно

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "Само питам":

    след войната в Манджурия.....ти добре ли си?
  • 44 Мишел

    12 4 Отговор

    До коментар #30 от "Хахахаха":

    Изобщо не си мисли, че като не е обявен публично военен съюз Русия -Китай, такъв няма.😃

    Коментиран от #111

  • 45 кой разбрал - разбрал

    18 7 Отговор
    Китай предложе на Русия създаването на военен съюз против нато .
    Си Дзинпин :
    „Сега ние наблюдаваме агресивните действия на сащ , както по
    отношение на Русия, така и по отношение на Китай. Смятам, че Русия
    и Китай могат да създадат съюз, пред който алиансът нато ще бъде
    безсилен и това ще сложи край на империалистическите амбиции на
    Запада"

    Коментиран от #52, #114

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 новинарник

    8 4 Отговор
    Die Welt .
    По въпроса за отношенията между Русия и КНР обаче изявленията отдавна се разминават с практиката, коментира Die Welt. Редица фактори показват, че руско-китайският военен съюз вече е реалност.

    Според Die Welt Русия и Китай са осъзнали, че днес САЩ не са в състояние да мобилизират своите военни сили за два едновременни конфликта в различни части на земното кълбо.
  • 48 СВОБОДЕН

    14 1 Отговор
    В настоящия момент Китай е по-зависим от Русия, отколкото обратното. Китай е икономически гигант, но военно е много по-слаб. А САЩ пренасят въпроса на бойното поле. По-рано от 10 години Китай няма да успее да постигне паритет. Т.е. в този период Китай може да бъде победен от САЩ. И Русия е необходима, за да го пази. Пренасянето на приоритетите към военните средства, спрямо икономиката, прави Китай уязвим. Това е причината те спешно да умножат военния си бюджет. Но ще им трябва време. Това време може да осигури единствено Русия – която вече е военен гигант и няма да позволи саморазправа с Китай…

    Коментиран от #60

  • 49 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 13 Отговор
    Русия е фашо нациска държава.
  • 50 Русофил

    3 6 Отговор

    До коментар #36 от "Мишел":

    Ще предостави, ама срещу денги. А денги нет. Затова Пу опраска руснаците
    с нов военен данък.
  • 51 СВОБОДЕН

    15 1 Отговор
    Китай ще плати щедро за охраната, и не Русия е зависима от него, а той от нея…
    Еретична теза, не само за западната пропаганда, но и за част от източната. Но това е обективната истина на реал политик…
    Отчаяните атлантици внушават, че Путин е отчаян и едва ли не се моли на Китай да го спаси. Всъщност, истината е точно обратната.
    Китай се моли на Путин да го спаси.

    Коментиран от #58

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 СВОБОДЕН

    13 1 Отговор
    Съвсем очевидно е, че Западът се милитаризира и се опитва да спаси миналото си господство чрез война. Най-голямата не-западна военна сила е Русия. Ако тя бъде победена, останалите ще бъдат пометени за дни. Китай изобщо не е от мащаба на Русия. Той има едва 300 ядрени бойни глави. Да, може да ухапе, но при добра работа на американски ПВО-системи и сателити, може до САЩ да стигнат едва 30. Да, ще боли, но няма да унищожи САЩ.
  • 54 Госあ

    8 3 Отговор
    Хахахаха някой прочете ли тоя тюрлю гювеч ?
  • 55 СВОБОДЕН

    6 8 Отговор
    Самите те имат тотално превъзходство във всякакви военни технологии. Единствено в жива сила отстъпват, но в съвременната война, тя не е решаваща.
    Китай е наясно, че е икономически динозавър, опиращ се на денонощно трудолюбие на 1 милиард китайци. Да, те имат пари. Но нямат войска, нито оръжие. Китай може да бъде разбит дори само от тежко въоръжената армия на Тайван, и единствено ядрените оръжия го спасяват (от Тайван).

    Коментиран от #61

  • 56 СВОБОДЕН

    15 3 Отговор
    А от САЩ го спасяват 6000 ядрени глави на Русия, които все още не са покорени. Русия не би позволила брутална атака срещу Китай.
    Но ако Русия катастрофира, тогава кой ще защити Китай? Той ще е като един замогнал се богаташ, който няма охрана. А западната атака срещу Русия е срещу единствения, който може да ги победи на бойното поле.
    Т.е. не Китай спасява Русия, а Русия спасява Китай, и всички други, които обичат свободата, а не робството на корпорациите…

    Коментиран от #59

  • 57 сащ враг на човечеството

    12 2 Отговор
    Да бе , насъщото навежда и неистовото квичине което се чува от САЩ , всъщност щатите са много талантливи и съм убеден , че ще осъщесвят успешно този съюз и не само него .

    Коментиран от #67

  • 58 Госあ

    8 2 Отговор

    До коментар #51 от "СВОБОДЕН":

    Всъщност, никой никого не моли. Това е диалог.
  • 59 Русофил

    2 3 Отговор

    До коментар #56 от "СВОБОДЕН":

    Свободноо. Стига спами
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Българин

    2 13 Отговор
    Пропутинските руски недии и клакьори всяка вечер коментират йога ще бъде контранастъплението,защо укр.армия пести снаряди в кое направление ще бъде Треперят ,яко.Военен данък в рассия,плажовете на Крим са в окопи.Доста колаборанти вече се изнасят.А Вагнеровците се свършиха и Бахмут няма да вземат.Голяма армия не могат 70хиляден град да превзема 6мес.Смеххххх.
  • 64 интересни времена

    12 1 Отговор
    Страните от най-големия антизападен съюз .
    ШОС е международна организация, основана през 2001 г. В нея участват Русия, Индия, Казахстан, Китай, Киргизстан, Таджикистан, Пакистан и Узбекистан. Тази година в нея встъпи Иран и СА. Страни наблюдатели остават Египет , Афганистан, Беларус, Монголия. Желание за присъединяване към ШОС имат редица арабски държави, сред които Египет, , Катар, ОАЕ, Сирия, както и Камбоджа, Мианмар .Това са държавите съставляващи над 60% от населението на света .
  • 65 Мишел

    13 2 Отговор

    До коментар #46 от "Българин":

    Явно не знаеш, че преди да станат японски, Курилите и остров Хокайдо са били руски, част от Иркутска губерния, местното население айни са били покръстени .
  • 66 филипинец

    11 2 Отговор

    До коментар #46 от "Българин":

    То и краварите имат само интереси . Ще съсипят ЕС.

    Коментиран от #71

  • 67 Българин

    4 11 Отговор

    До коментар #57 от "сащ враг на човечеството":

    Китай и Русия две държави с имперски интереси и териториални претенциии.За такива като теб ,знаеш ли кой има интерес да не се разпада рассия ,кой им помогна през 1991г с хуманитарна помощ за 60милиарда долара и ги спаси от глад.Гатанка познай.........

    Коментиран от #70, #81

  • 68 за това е мученето

    13 0 Отговор
    По-голямата част от човечеството, повече от половината суша с 80% от ресурсите са кандидати за БРИКС .
    Желаещите да встъпят в БРИКС: Иран, Алжир, Турция, Беларус, Индонезия, Египет, Нигерия, Аржентина, Мианма, Бангладеш, Сирия, Тайланд, Казахстан, ОАЕ, Мексико, Венецуэла, Никарагуа, Камбоджа.

    Накратко: болшинството от населението на планетата, повече от половината суша, 80% от ресурсите.
  • 69 Тошко

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "Българка":

    Коза, а ако Проссия загуби,къде ще се палиш ?
  • 70 джингитаец

    13 0 Отговор

    До коментар #67 от "Българин":

    То па краварите не са с имперски интереси . Ама никак , нали .

    Коментиран от #75

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Мишел

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "Българин":

    Именно интересите на Китай му диктуват да търси съюз с Русия.
    При война със САЩ само Ким, който си отгледаха, е недостатъчен.
  • 73 анонимен

    14 1 Отговор
    От моя гледна точка Русия и Китай не търсят съюз , а изгодно партнъорстьорство. Русия има оръжия и знае как да воюва. Войната в Украйна точи бюджетите на САЩ и ЕС. Китай подкопава долара като търгува в местни валути. Да Китай няма да изпрати оръжия на Русия,но продава стоките й , а руснаците сами си произвеждат оръжия. Тези отношения ги устройват и няма защо да сключват официални съюзи.

    Коментиран от #76

  • 74 Васил

    1 11 Отговор
    Колко трябва да си тъп че да искаш Китай за партньор или съюзник на жълтурковците не може да се вярва.

    Коментиран от #80

  • 75 Българин

    2 8 Отговор

    До коментар #70 от "джингитаец":

    Ти правиш ли разлика между териториални и икономически интереси.Това ,че ти не знаеш не означава ,че Китай няма интереси,доста държави имат финансови зависимости от Китай.Много пристанища са купени ит рях и започват да строят Радиолокациоони станции и летища и т. н.Китай са като САЩ същите ,но искат и да окупират държави Тайван .

    Коментиран от #78, #91

  • 76 Българин

    4 10 Отговор

    До коментар #73 от "анонимен":

    Явно не си гледал много бойни действия от Украйна .Там ще разбереш ,че руссия няма съвременни оръжия.Да не говорим за високоточни.Вчера руски анализатори се учудиха ,че русия чак сега има упр.бомби и то 250кг.Даже не толкова високоточни.Няма да сравнявам ,танкове ,самолети и ракети.Разчитат на числено превъзходство и бомбов килим.Всичко което е превзето е стрито от лицето на земята.

    Коментиран от #79, #84, #102

  • 77 дядо поп

    9 1 Отговор
    Що бе , да не би Китай да е съюзник на Украйна , САЩ или ЕС?

    Коментиран от #118

  • 78 джингитаец

    11 1 Отговор

    До коментар #75 от "Българин":

    А кравите колко бази имат в България напримир и без да ги купуват ? Колко войска и бази имат в Германия ?
    Ние станахме ли колония на колониялната пирамида наречена ЕС ?

    Коментиран от #120

  • 79 филипинец

    10 3 Отговор

    До коментар #76 от "Българин":

    Ти па от къде знаеш какво има във военните складове в Русия . До сега много точно нацелват мишените .
  • 80 ха ха ха

    13 1 Отговор

    До коментар #74 от "Васил":

    А на краварите може да се вярва , а ? Че кой договор са спазили .

    Коментиран от #119

  • 81 облажил си от грантчетата очевидно

    12 1 Отговор

    До коментар #67 от "Българин":

    У САЩ нищо имперско нялу , ни претенции за свтовно лидерство , ни за налагане на техен световен ред , ни за различни форми на колонизиране на чужди държави , абе съвърщенни са от секъде , не водят и не подклаждат войни непрекъснато , не грабят ресурси ,
  • 82 Механик

    10 0 Отговор
    Бе не знам кого оня ден го натовариха в багажното отделение на самолета... Май не беше Путин?!
    Блинкен пък даже и не го допускат, така че си правете изводите на кого е съюзник Китай.
  • 83 Отряд1

    2 0 Отговор
    Отчаяно ... бре бре.
    Неуспешно ... ле ле!

    Добре, че има една малка, незначителна и почти заслужаваща пренебрежение възможност авторът на статията ...

    Със здраве.
  • 84 анонимен 73

    7 2 Отговор

    До коментар #76 от "Българин":

    Не е необходимо да гледам бойните действия за да преценя стратегията. Путин и обкръжението му искат отново да индустриализират Русия. Виж кои територии окупира. Индустриалната югоизточна част на Украйна. Военната промишленост работи в режим 24/7, възстановява се производството на стоки , които преди внасяха от запада, а старата бойна техника така или иначе трябва да се утилизира.

    Коментиран от #87

  • 85 Жоро

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гого":

    Свърши мдаа ито вустатати
  • 86 случаен

    4 0 Отговор
    анче как можа да напишеш толкоз много тъпни,смяташ ли,че ще ги чете някой,всички се отдръпват от ес и сащ,колкото и пишете никой не се връзва,всички са яли демократичната попара
  • 87 Яяяв кажи

    1 5 Отговор

    До коментар #84 от "анонимен 73":

    Ти къде си видял покрай тебе някъде да пише made in Russia???,,за какви руски стоки говориш?

    Коментиран от #90

  • 88 случаен

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гого":

    да, свърши с бездействито и търпението към крадците
  • 89 Сандо

    7 0 Отговор
    Ще се намери ли някой мераклия,който да преброи колко пъти е използвана думата "вероятно" в този дълъг и досаден текст?

    Коментиран от #99

  • 90 голям си разбирач

    5 0 Отговор

    До коментар #87 от "Яяяв кажи":

    И защо например трябва да пише made in Russia ? Ти някъде да си виждал да пише made in Англия ,Франция ,Норвегия ,Португалия ........

    Коментиран от #94, #96

  • 91 Мунчо

    1 0 Отговор

    До коментар #75 от "Българин":

    За териториалните е ясно . Половината Мексиканска територия отиде в краварника .
  • 92 Аспарух

    1 7 Отговор
    Путлер повтори грешката на Хитлер.Започна война без стратегически съюзници, очаква го същата съдба на нациста.
    Разликата та само Германия разделиха на три ,а Просия на много нови държави.

    Коментиран от #93

  • 93 разбирач

    7 2 Отговор

    До коментар #92 от "Аспарух":

    А кравите със стратегичските съюзници дружно ядоха боя от едни козари в Афганистан . Ха ха ха

    Коментиран от #105

  • 94 Да пише на

    2 5 Отговор

    До коментар #90 от "голям си разбирач":

    българите които имат документи за работа където работят там ! стоките около мен пише Европа или Китай,даже матрьошките са ми китайски 😄кажи нещо руско което си купил последните години?

    Коментиран от #95, #100

  • 95 хихихихихи

    2 0 Отговор

    До коментар #94 от "Да пише на":

    Мартеници?
  • 96 Копейкатаааа

    1 5 Отговор

    До коментар #90 от "голям си разбирач":

    Кажи кое е великото на русия,? последните 30години и как се усеща като ни дели едно море

    Коментиран от #101

  • 97 дядя

    7 0 Отговор
    Абе аз на очите си ли да вярвам или на вас? Кой къде отиде и как беше посрещнат?
  • 98 Русофил

    5 1 Отговор
    Русия опраска натоу в усръйна.
  • 99 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #89 от "Сандо":

    Точно за това си мислех.АФторката е или синоптичка или гадае на боб.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Мишел

    8 0 Отговор

    До коментар #76 от "Българин":

    Ъхъ, Русия няма съвременни оръжия😄😄😄😄😄

    Докато НатО над 30 години се готвеше да воюва с камилари, козари, бушмени , хотентоти и други, въоръжени с пушки и най много с РПГ. Така НатО проспа десетилетия, без да доведе сполучливо до приемане на въоръжение сериозно оръжие.
    Русия се готвеше за война с НатО. Русия въведе на въоръжение 2-3 поколения нови стратегически и тактически ракети, неуловими за натовското ПРО, модернизира изцяло ядрения си арсенал( 4 пъти по-висока мощност) и при., създаде най добрите в света ПВО / ПРО системи и пр.
    Това са причините, поради които НатО не смее да помисли за директна война с Русия и опитва прокси война с доставяне на стари оръжия, която война губи, както загуби срещу козарите в Афганистан.
  • 103 Геймовър

    3 1 Отговор
    Тия клоуни айсидабълю били много забавни така като гледам тяхното анализче е отчаено и неуспешно докато те дрънкат врели некипели Русия и Китай не просто градят съюз а стратегически такъв който ще ги направи обикновени регионални държави край на англосаксонската доминация

    Коментиран от #117

  • 104 …ззз

    0 0 Отговор
    “защото се стремят да възобновят своя привилегирован живот в комфорт” нормално
  • 105 Аспарух

    0 0 Отговор

    До коментар #93 от "разбирач":

    Ами защо забрави СССР???
  • 106 пенко

    1 0 Отговор
    " И С В " -та , - ПОДГОНИХА БГ -ТАФТОТО И ИЗЧЕЗНА "БЕЛИНГКЕТ " ; СПОМНЯТЕ ЛИ СИ ЛОНДОНСКАТА " СИРИЙСКА ОБСЕРВАТОРИЯ " ---ИЗЧЕЗНА ; А ........ !!!!!!!??????? НОО, СРЕЩУ ЯПОНИЯ НЕ СТОИ РУСИЯ ---СТОИ - СЮД КОРЕА !!!!! ЯПОНИЯ ПОЛЗВА ОГРОМНА ТЕРИТОРИЯ В РУСКАТА ТУНДРА / ПИКАПЪТ ТОЙОТА "ТУНДРА " / !?!?!?!?!?!?!?
  • 107 Лъжи, лъжи и пак лъжи

    0 1 Отговор
    Явно съвместните военни учения на КНР и РФ нищо не значели, както и честите взаимни посещения на всякакви министри. А пък аз си мислех друго ...
  • 108 Така е

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Сега Путин няма друг ход, освен да даде една трета от територията на Русия на Китай. И без това руснаците вече не могат да стопанисват толкова много земя!

    Коментиран от #113

  • 109 А бе остави ги англетата

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "англетата":

    Намери си някой широко и хладно място, че скоро ще стане обратното!
  • 110 Бат Котьо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бягай":

    Да направиш това и ти, ЩЕ ДОЙДА
  • 111 Алооооуу

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Мишел":

    Няма как да е така !! Пазарите на Китай в САЩ и ЕС-КЛЪЦ и много други неща!!
  • 112 Пенсионер от 2000-та

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Мдаа":

    И ЩЕ МУ СЕ ДАДЕ!
  • 113 Даааааааа

    1 0 Отговор

    До коментар #108 от "Така е":

    Вече негласно е дадена, дори и по вече!
  • 114 Дипломат

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "кой разбрал - разбрал":

    Ха ха ха ха ха ха............. Смятам, че Русия
    и Китай могат да създадат съюз, пред който алиансът нато ще бъде
    безсилен и това ще усили на империалистическите амбиции на
    Китай и Русия.! ..................Едва ли си рзбарал и ти какво си написал? Май е copy/paste!
  • 115 А бе

    2 0 Отговор

    До коментар #101 от "разбирач":

    Защо траеш? На нея колко държави и биха шута?
  • 116 Алооооуу

    1 0 Отговор

    До коментар #100 от "разбирач":

    Пишман разбирачоооо ......Всичко идва от САЩ и ЕС !! Китай е само изпълнителя!!
  • 117 Даааааааа

    1 0 Отговор

    До коментар #103 от "Геймовър":

    Сънищата и мечтите са безплатни ,особено когато не можеш да видиш по далече от носа си
  • 118 Алооооуу

    1 0 Отговор

    До коментар #77 от "дядо поп":

    Дедо попеееее,........... гледай си Великден и не коментирай неща от които си на светлинни години отдапечен!!
  • 119 Любопитен

    1 0 Отговор

    До коментар #80 от "ха ха ха":

    А бре на тебе баба ти ,дедо ти ,родителите ти не бяха ли кравари? Не можеш да го скриеш.
  • 120 Алооооуу

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "джингитаец":

    Джингитаецоооо......... Кравите не обитават бази, а обори. Военните бази са български!! А кого ще покани правителството и при какви условия не е твоя работа!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания