Тема: Украйна

19 Април, 2023 10:47 3 138 76

Финландия строи ограда: "Видяхме какво стана в Украйна"

  • финландия-
  • ограда-
  • нато-
  • украйна-
  • русия-
  • сигурност-
  • отбрана

Едно време руснаците бяха добре дошли

Финландия строи ограда: "Видяхме какво стана в Украйна" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Финландия открай време е на мушката на московските хибридни атаки, сега обаче нещата стават още по-сериозни. „Знаехме, че за руснаците червената линия е членството ни в НАТО“, казва Юха Мартелиус, който е заместник-генерален директор по отбранителната политика във финландското Министерство на отбраната. Той добавя, че сега се очаква реакцията на Москва, след като синьо-белият финландски флаг се развя пред главната квартира на НАТО в Брюксел.

Никой не вярва, че новата 200-километрова ограда, която Финландия строи по границата си, може да възпре военно нахлуване на Русия. Не това е и целта на финландското правителство, което реши да увеличи наблюдателните си капацитети по този маршрут.

Още новини от Украйна

"Видяхме какво стана с Украйна"

През последните години всички страни от ЕС и НАТО, които граничат с Русия или Беларус, бяха подложени на силен миграционен натиск, пряко организиран от Москва. Латвия, Литва и Полша преживяха най-тежката подобна криза през 2021, а същото се случи още през 2015-2016 година по финландската граница в Лапландия.

Войната в Украйна не беше пряка причина, но определено даде тласък на решението за оградата. „Видяхме какво направи Русия в Украйна, след началото на тази война вече всичко е възможно“, казва Мартелиус. Според него хората във Финландия са стигнали до извода, че отношенията с руснаците в момента са занулени. „Няма значение какъв ще бъде крайният резултат в Украйна: занапред ние ще имаме с Русия едни съвсем различни отношения“, казва той.

Град Иматра е най-близкото населено място спрямо началото на оградата. Кметът Матиас Хилден признава, че хората не са ентусиазирани от проекта, но трябва да се примирят. „Малко е тъжно, че имаме нужда от ограда“, казва кметът за ДВ.

Едно време руснаците бяха добре дошли

Той обяснява, че допреди десетина години никой не се изненадвал да чуе руска реч в магазините или спа-центровете, а автомобилите с руска регистрация били обичайна гледка по улиците на града, който се намира само на 7 километра от границата. „По онова време всеки втори продаден недвижим имот отиваше у руски купувач, а краткосрочните руски туристи носеха надеждни приходи на магазините.“

Кметът пояснява, че заради антипандемичните мерки част от тези магазини били принудени да затворят, а забраната за влизане на руски туристи след началото на войната срещу Украйна съсипала бизнеса на още търговци. Да чуеш днес руска реч в града – това положително ще предизвика мигновен пристъп на подозрителност. И вече никой не се надява, че приятелските отношения ще бъдат възстановени, казва кметът. „Добре е да се подготвим дори за евентуалните опасности, които ни очакват в бъдеще“, добавя той.

Вилям Денисюк живее отдавна в Иматра и казва пред ДВ, че други негови съграждани имали дори още по-страшни предчувствия, стигащи до руско военно нахлуване. „Хората са изнервени“, констатира Вилям и разказва за свои приятели, които никога не са се притеснявали за бъдещето си тук, но сега изведнъж се замислят дали да инвестират в собственост, която след година може да се окаже в чужди ръце. И припомня какво се случи в Донбас, голяма част от който Русия окупира под предлог, че опазва правата на многочисленото рускоезично население там.

"Трябва да сме подготвени"

Руско нахлуване – в момента това изглежда като малко вероятен сценарий за Финландия, но въпреки това и Юха Мартелиус от Министерството на отбраната изглежда угрижен. Преди войната, казва той, „ние знаехме, че Русия е готова в краен случай да използва и военна сила. Сега знаем, че Русия е готова да използва военна сила не само в краен случай.“

За изграждането на оградата трябва да бъде изсечена малко гора. Хората край полосата работят под надзора на полковник Мика Ритконен, командир от финландската гранична охрана. Според него в момента няма признаци, че Русия планира каквато и да било атака срещу Финландия – или поне не „в съвсем, съвсем близкото бъдеще“, както се изразява полковникът.

В същото време той си остава предпазлив: "Но нима някой знае какво ще предприеме Русия занапред? Аз лично не знам. Трябва да сме подготвени".

Автор: Тери Шулц


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ХАХАХА смех

    39 28 Отговор
    С ограда ще задържиш Руската армия ако реши да те сгази хахаха

    Коментиран от #10, #22, #32, #76

  • 4 Бойко

    26 37 Отговор
    Рашките били православни😱👹👿
    Юкагири (Юкагиры) изповядват шаманизъм и анимизъм.
    Якутите (сахалар) изповядват шаманизъм. Сродните групи:
    долгани, хакаси, киргизи, алтайци.
    Евените (Эвэн) също изповядват шаманизъм.
    Чеченци (нохчий) изповядват сунитски ислям.
    Ингуши (ГIалгIай) изповядват сунитски ислям.
    Кабардино-Балкария😎 ⏩там е сложно: Кабардинци – 55,32%; Руснаци – 25,14%; Балкарци – 11,64%; Осетинци – 1,09%; Турци – 0,97%; Украинци – 0,84%; Арменци – 0,59%.
    Няма да изброявам всичките националности и религии във Великата Раша, която ще ни освобождава! Не знам от кого... Питайте Нинова!

    Коментиран от #40, #74

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Историк

    30 35 Отговор
    Целия свят видя доказателствата, че РуЗЗия не се е променила от времето на НКВД на Сталин и няма и да се промени. Илюзиите са унищожени и това са отлични новини за свободния свят.

    Коментиран от #33

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Финския Далаверко Симеонов

    28 18 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА смех":

    Оградата на фините ще спира руската армия както българската ограда спира меркеловите пришълци, важното е далавера да става!
  • 11 Реалист

    21 16 Отговор
    Да турат финките и ограда отгоре, че Северния боен флот на Руската армия е и там.

    Коментиран от #13

  • 12 Само тъпотии за глупаци

    34 16 Отговор
    Все едно Русия ще напада с конница, че ще я спират с ограда! А и си живяха мисля доста добре с Русия и без огради! Пропаганда и интриги!
  • 13 Историк

    22 25 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    Северния боен флот не може да си излезе от пристанището, без НАТО да му позволи. Норвегия, Швеция, Финландия и Великобритания му затварят пътя.

    Коментиран от #16, #73

  • 14 Слава Самагона

    18 18 Отговор
    От ватниците всичко може да се очаква
  • 15 КОНТРАТА

    17 11 Отговор
    Руснаците са поръсили с отрова за мишки около границата в случай че НАТО реши да се самоубие като пресече.

    Коментиран от #29

  • 16 Реалист

    17 10 Отговор

    До коментар #13 от "Историк":

    Няма нужда да излиза от пристанището ше стрелят с ядрените ракети от място споко!

    Коментиран от #43

  • 17 Прашките

    15 6 Отговор
    Предпазват ли от гениално проникване
    ИЛИ
    Само го предизвикват!!!?

    Коментиран от #24

  • 18 Аспарух

    19 19 Отговор
    Като започне разпада на Просия и взаимното избиване между бандитска частни армии, миграцията ще бъде огромна, днешната ще ни се види като детска игра.
    Да пуснат и ток по нея
  • 19 Професора

    21 9 Отговор
    НАТО няма ледоразбивачи Северния ледовит океан е на Руската армия целия.
  • 20 Наблюдател

    22 9 Отговор
    Дмитрий Медведев е въвел строги санкционни мерки срещу Финландия, която вероломно влезе в НАТО и увеличи двойно границите на Русия с алианса. Екнпрезидента на Русия се закле никога вече да не пие водка "Финландия"!

    Коментиран от #25

  • 21 Правоверен Евроатлантик

    16 6 Отговор
    Това като нашата ограда срещу бежанците и румънската ограда срещу дивите прасета - пари на вятъра. Ма сигурно има я европрограма, я натовски средства за усвояване...
    А дойче зеле не изневеряват на вкисналия си стил...
  • 22 Песимист

    10 14 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА смех":

    Е,то беше и смех на 24 февруари 2022г,но сега стана плач за руската безаналогова армия...

    Коментиран от #28

  • 23 Истината

    17 16 Отговор
    Когато имаш за съсед бясно куче трябва да вземеш адекватни мерки. И Финландия взе. Стана член на НАТО и строи ограда.

    Коментиран от #44

  • 24 Прашките

    10 7 Отговор

    До коментар #17 от "Прашките":

    Предпазват ли от гениТално проникване
    ИЛИ
    Само го предизвикват!!!?
  • 25 Киркор

    11 2 Отговор

    До коментар #20 от "Наблюдател":

    Наистина,много сурово наказание!Адмирации за хумора!
  • 26 Сащ са терористична държава

    18 7 Отговор
    Всеки, който е загубил суверенитета си от Сащ, заприличва на Укрия!
  • 27 Само питам

    8 8 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен- _Язовец":

    Виж колко километра са от финландската граница на Русия до Санкт Петербург, пък тогава хвърляйки ракети.

    Коментиран от #34, #35

  • 28 ХАХАХА смех

    9 7 Отговор

    До коментар #22 от "Песимист":

    НАТО е смех руснаците нац24 Февруари 2022 го доказаха, а тази ограда ще спре миграцията на лосчета и финките ще останат без месо ха ха ха...
  • 29 Мишел

    7 4 Отговор

    До коментар #15 от "КОНТРАТА":

    Висок е шансът Русия да ползва не отрова за мишки, а ядрени мини по руско- финската граница . Само така по тази граница няма да имат проблеми нито Русия, нито НатО.

    Коментиран от #70

  • 30 Вирус

    10 3 Отговор
    То е ясно че не го е казала Финландия а най правдивата медия хахаха както станаха отановци и бълвочите почнаха
  • 31 Тези пък

    11 5 Отговор
    кой ги е заплашвал ?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Целият свят

    18 4 Отговор

    До коментар #7 от "Историк":

    видя, че Сащ пи-нищо не се различават от хитлерова Германия! Истерично се опитват да унищожат Русия!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Механик

    11 4 Отговор
    Хахахахха. И финландия напълни памперса. Хахахахаха!
  • 37 Умчо

    7 13 Отговор
    По важното е че руснаците са разкрити и не могат да излъжат някого че се интересуват от руснаците и Европа,сами се изолират ще се фукат със селфита от Пекин и Мумбай
    Не можах да разбера като организираха БРИК и имат организация от милиарди население що не вземат да дръпнат икономически и умствено а са се фиксирали върху някакви земи в посока нацистка Европа?

    Коментиран от #48

  • 38 Вирус

    6 2 Отговор
    И там като при нас острия дойде направи поразии и чао оная беше същата засили ги в отан и чао на купончета
  • 39 Георги

    4 3 Отговор
    Тя оградата много ще ви помогне ...............
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Оградите

    5 4 Отговор
    са вредни от екологична гледна точка и възпрепятстват свободното движение на диви животни. Безсмислено харчене на пари и разходване на ресурси ... но навсякъде явно има хора които само се чудят с какви глупости да се занимават.

    Коментиран от #47

  • 42 Абсурдистан

    9 10 Отговор
    В извратеното кремълско мислене Финландия си остава руска губерния. Но за разлика от нас, финландците са скъсали веригите!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Истината

    6 8 Отговор

    До коментар #41 от "Оградите":

    Когато трябва да се спрат бедни животни запазени с имперски бацил оградите са оправдани
  • 48 Тази

    8 5 Отговор

    До коментар #37 от "Умчо":

    Американска война разобличи Сащисаните, че не са нищо по-различно от хитлерова Германия.
  • 49 Българин

    7 12 Отговор
    Русофилчета, защо вместо да пишете пропагандни глупости не си задададете въпроса, защо една страна като Финландия, която по време на Студената война запази неутралитет днес е в НАТО. Защо Швеция, която повече от 200 години е била неутрална днес иска да влезе във военен съюз?

    Коментиран от #55, #71

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Нъл знайш за израилския щит

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен- _Язовец":

    Имат го.Имат идващи 64 F35.Платени топтан.Има много,много работи.Страх ги е хората от съжителството с лудия съсед.Иначе от лудия съсед не ги е страх.През 39/40 никой не им даде рамо в писъка за помощ(само Швеца).Когато руснаците почнаха да падат поголовно(на север цяла червена армия хвърли пушки,макар да беше 20 срещу 1),тогава им се обадиха от Лондон да поискат,за да бъдат унищожени всички петролни кладенци на Баку и германските танкове да останат без капак гориво.Тогава от съображения помощ не поискаха,а Райхсканцлерът смъмри Сталин да си прибира останалите живи нашественици

    Коментиран от #72

  • 53 Само питам

    6 12 Отговор
    Русофилчета, знаете ли откъде идва името на "коктейл Молотов"?
    Руски лъжи 1939

    Заради нападението си над Финландия и бомбардирането на жилищни квартали в Хелзинки и други финландски градове СССР е изключен от Лигата на нациите. А руският външен министър Вячеслав Молотов лъже най-безобразно че руските пилоти не хвърляли бомби а кошници с хляб на гладуващите финландски трудещи се. Финландците оценили подобаващо наглите руски лъжи и кръстили коктейла, с който посрещали руските танкове на името на руският външен министър.
  • 54 Аз ли да ти кажа

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Хммм":

    Аз като гледам в медиите за глупаци са ти казали, но ти не си направи труда да се замислиш! :))
  • 55 Финландия

    8 2 Отговор

    До коментар #49 от "Българин":

    е същата изкуствено създадена държава като Укрия. Само още не е толкова фашизирана от сащисаните!

    Коментиран от #59

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Повечето

    5 5 Отговор
    форумци не са прочели, че оградата не е за спиране на руската армия, а за възпрепятстване на нелегалната емиграция и едновременно за по-добро наблюдение в този участък. Нямало да спрат, ракети, танкове ... смешни сте.

    Коментиран от #62, #69

  • 58 Ами добре

    4 1 Отговор

    До коментар #56 от "Само питам":

    Амъ ко общо има поредната ти простотия паляк, с това което пишехме? :)) Колко монети ти струва бъдещето? :)) Вие сте родени за хора бе, а не за картофи, да се продавате! Къде са ви родителите, куклите и т.н.?
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Руските ZV. иne

    1 4 Отговор
    Са яли по хората на финландците. Само да няколко месеца фините изтрепаха 200 000 руснака и унищожиха 5000 танка.

    Коментиран от #65

  • 61 Стойче мама

    4 1 Отговор

    До коментар #59 от "Българин":

    не си зарзават мъ! Чети книжки, не се излгай по форумите!
  • 62 Поначало

    5 5 Отговор

    До коментар #57 от "Повечето":

    Русофилите са свикнали да се самоунижават като пробутват и най-наглите и жалки лъжи и разбира се, като се правят на "неразбрали? Нищо не е под достойнстивото на русофила, щом се налага да послужи на руЗЗкия си господар.

    Коментиран от #63

  • 63 Добре паляк

    4 1 Отговор

    До коментар #62 от "Поначало":

    А уроците когъ ще учим? Простотията на америка зяа България, не е за глупави деца! :))
  • 64 Бесарабски българин

    3 2 Отговор
    Ограда, която строи Финландия няма да бъде покътната, когато Нафто започне война срещу Русия, просто Хелзинки и всичко, което е по-голямо ще бъде изпарено, защото за разлика от Фашистка Финландия, Украина е Руска територия населена с руснаци, които биват пазени колкото е възможно.
  • 65 Да, така е

    3 1 Отговор

    До коментар #60 от "Руските ZV. иne":

    въпреки, че са били под 1млн. население само за 4 месеца са убили и унищожили повече отколкото Украйна за 14 месеца. Украйна е 43млн. и зад нея е НАТО, а я смятат за вече победена.
  • 66 Живанши

    7 2 Отговор
    Те Руснаците така и така смятаха, че Финландия е просто неофициален член на Нато. Сега поне официално ще могат да разположат големите бомби на тяхната граница, без да ги притесняват! Видите ли, Финландия е отговорна за смъртта на 1 милион ЦИВИЛНИ руснаци през ВСВ когато те заедно с Хитлер и с 400хил си армия нахлуват от Север! Ссср тогава им предостави сделката на живота им - вечен неутралитет! И Руснаците вечно спазваха и уважаваха това споразумение като негови приемници, докато днес ФИНЛАНДЦИТЕ грозно предадоха този компромисен вариант, който те доказаха, че не заслужаваха! Предадоха договора в момент когато Русия пак воюва срещу фашисти и нацисти, НЕО такива, но пак ксенофобска кал!
  • 67 Гооооост

    5 1 Отговор

    До коментар #46 от "Мдаа":

    и какво е демокрация?
    цялата Франция е против
    пенсионната реформа?
    но нйи решаваме !
    а нйииии??
    1 сме малцинство!
    2 знзчи малцинство трябва на командва мнозинство?
    добра основа за демокрация????
  • 68 и да

    1 2 Отговор
    Оставят една дупка, откъде шъ минава водката,
  • 69 Мишел

    2 2 Отговор

    До коментар #57 от "Повечето":

    За оградата положението е повече от ясно, защото Русияе декларирала, че войната с НатО ще е изцяло ядрена.
    При ядрена война никаква ограда не спира ракетите, а тези на 5 минути до всяка натовска столица в Европа- Циркон и Кинжал, НатО няма с какво изобщо да ги спира.
    Времето на майтапите между Русия и НатО безвъзвратно е отминало.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Гооооост

    5 2 Отговор

    До коментар #49 от "Българин":

    Ами ние защо искаме да сме в ЕС
    защото ?
    унищожиха , икономика ни ли!
    или защото килограм банани струва по евтино от килограм домати произведени на 10 Тина километра от теб!???
    и как се получава според теб ?!?
    А да пазарна икономика!
    но май само за ЕС,САЩ?
    що твоите стоки не са конкурентни!
    просто не стават!!!!!
    нашите са върхът?
    ти просто не произвеждай нищо!
    защото твоето е скъпо?
    ние ще ти продаваме
    и ти ще си свободен,демократичен!
    "И МНОГО СКЪП ЗА НАС"
    стига само да слушаш и правиш каквото ти казваме,!!!???
    и........
  • 72 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Нъл знайш за израилския щит":

    Сън сънуваш.Събуди се.
  • 73 Ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Историк":

    Бъркаш с Балтийския флот .Северният флот на Русия няма кой да го спре .
  • 74 Само питам

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бойко":

    А коренното население на щатите са йеховисти,съботяни,евангелисти .Ако има живи останали сред аборигените,разбира се .
  • 75 пенко

    1 0 Отговор
    АМИ НАШАТА ТЕЛЕНА ОГРАДА Е ВЪТРЕ В НАТЮ --- ЕГАТИ ОГРАДИТЕ --- НО НА ФИНИТЕ ИМ Е ЛЕСНО --- НЯКОЛКО ДЪРВЕТА В РАВНОТО И МАЛКО ТЕЛ - И ХОП НАТЮ "ВАЛ " !?!?!?!?
  • 76 Мрън

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА смех":

    Вземи , да прочетеш статията и не се възнасяй толкова без причина , че от смеещ се приличаш на някой , на когото ще смеят
Новини по държави: