Тема: Украйна

21 Април, 2023 09:45 3 218 9

Германия ще изтегли своите батареи "Пейтриът" от 2 държави

  • пейтриът-
  • ракети-
  • пво-
  • германия-
  • украйна-
  • полша-
  • словакия-
  • нато

Двете държави са били информирани за намеренията на Берлин

Германия ще изтегли своите батареи "Пейтриът" от 2 държави - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Германската армия планира да прекрати разполагането на своите системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" в Полша и Словакия през тази година, съобщи говорител на министерството на отбраната пред медийната група Функе, предаде БТА.

Говорителят каза, че двете държави са били информирани за намеренията на Берлин. "Разбира се, ние сме в тесен контакт с нашите партньори и НАТО, за да реагираме на всички необходими промени в ситуацията." В началото на годината Германия премести в Полша батареи за противоракетна отбрана "Пейтриът" след ракетния удар по полска територия през ноември. Берлин заяви, че помага на Варшава да защити въздушното си пространство.

Още новини от Украйна

Двама фермери загинаха, когато ракета удари район на Полша близо до границата с Украйна, която от февруари 2022 г. се бори с пълномащабна руска инвазия. Западните сили, включително НАТО, впоследствие стигнаха до заключението, че става въпрос за украинска противовъздушна ракета, използвана за защита от атаки на руската армия.

В Словакия, която също граничи с Украйна, Бундесверът разположи свои ракети "Пейтриът" през март 2022 г. Разполагането беше следствие на това, че Словакия предаде на Украйна собствената си зенитно-ракетна система С-300 скоро след началото на войната.

Още в края на миналата година беше известно, че германското оборудване, разположено в Словакия, ще трябва да бъде върнато в края на 2023 г. за техническо обслужване. Германия планира да предаде на Словакия две системи за противовъздушна отбрана "Мантис" до октомври, посочва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън дрън та пляс

    19 2 Отговор
    И ще ги подари на зеленката
  • 2 провинциалист

    30 1 Отговор
    "Словакия предаде на Украйна собствената си зенитно-ракетна система С-300" - след това на Словакия не са ли й предоставили безвъзмездно и безкористно купища модерна противовъздушна техника, както ни обясняваха, че на всички други освен на нас се било случило?

    Коментиран от #3

  • 3 Правоверен Евроатлантик

    24 4 Отговор

    До коментар #2 от "провинциалист":

    Ние честно и безкористно подкрепихме САЩ-ския ВПК като купихме на зелено хвърчила, с които да плашим гаргите. Ама понеже тук вече и гарги няма, няма и хвърчила. Майстора взе парите и каза: "Ще видим"...
  • 4 Илия

    22 2 Отговор
    Всичко в Украйна.
    Значи Европа няма нужда от защита.
  • 5 Реалист

    24 4 Отговор
    Руската армия удари ЗРК С300 на Словакия още в склада дори не можаха да го разположат хахаха, а сега Словаците са без защита хахаха
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Наблюдател

    28 2 Отговор
    Родните евро-атлантически изтривалки да коментират. Ето я великата сделка на Словакия подариха си С300 и получиха евро-атлантическа конфигурация от 3 пръста с преобладаващ среден. Уаааас имало по-големи идиоти и от нас. Напоследък наблюдавайки безумията на украинци, словаци, поляци, балтийиици и... мнението ми за умствения багаж на българина се вдигна сериизно.
  • 8 Олга

    9 1 Отговор
    Прилични хора (дори и журналисти дори и за Русия) не лъжат. На 15 ноември в източната част на Полша в село Пшеводув се взриви не руска ракета, а ракета на украинската система ПВО - ЗРК С-300, за които съобщи Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг почти веднага след събитието.
  • 9 Хаха

    2 0 Отговор
    Айде...Капутова от СЛИВАкия пак увисна.Втори път.Нека й е.Нейното ПВО си го даде на укрите.
Новини по държави: