Last news in Fakti

21 Април, 2023 16:20 1 993 18

Битка между генерали за контрол над държава с големи природни богатства: какво се случва в Судан

  • судан-
  • гражданска война-
  • генерали-
  • африка-
  • убити-
  • преврат

Судан е държава с големи природни богатства, но от дълги години страда от клептократично управление

Битка между генерали за контрол над държава с големи природни богатства: какво се случва в Судан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Избухналите в края на миналата седмица бойни действия в Судан между войските, верни на генерал Абдел Фатах Бурхан и ген. Мохамед Хамдан Дагало, отново привлякоха световното внимание към размирната африканска страна. Този път обаче конфликтът крие две сериозни заплахи – да прерасне в пълномащабна и продължителна гражданска война и да застраши мира в един от най-нестабилните региони на Африка, пише БТА.

На 15 април острото противопоставяне между Бурхан, началника на суданската армия и фактически управник на Судан, и Дагало, командира на паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), наричан още „Хемети“, премина от политическо във въоръжено, посочва Франс прес.

Войските, верни на двамата най-силни генерали във военната хунта, която управляваше Судан, влязоха в кръвопролитни сблъсъци, които обхванаха столицата Хартум и други големи градове.

Битката за властта между генералите, които преди година и половина заедно свалиха с преврат гражданското правителство на Судан и с това сложиха точка на продължилия за кратко демократичен преход в страната, върна назад африканската страна към нестабилността и предизвика тежка хуманитарна криза, която според международни организации има риск да се превърне в хуманитарна катастрофа.

Судан е държава с големи природни богатства, но от дълги години страда от клептократично управление. Кръвопролитията попариха сериозно надеждите на страната да тръгне по пътя към мира и благоденствието само четири години след революцията, свалила от власт дългогодишния автократ Омар Башир, отбелязва Франс прес.

Опасността от прерастване на бойните действия между войските на Бурхан и Дагало в тежка и кръвопролитна гражданска война се крие в това, че и двамата разполагат със значителни сили под свое командване.

Осигурил си верността на армията, Бурхан може да разчита на целия ѝ наличен военен потенциал – както на военновъздушните ѝ сили, така и на тежкото ѝ въоръжение като танкове и артилерия. Това веднага позволи на силите му да атакуват базите и позициите на СБП в Хартум и други градове, отбелязва Ройтерс.

Но по оценки на някои анализатори Хемети разполага с над 100 000 бойци, които показаха, че ще бъдат труден противник за армията. Веднага след като бяха атакувани от нея, те опразниха позициите и базите си и се разпръснаха в жилищните райони, най-вече на Хартум, което означава, че правителствените войски няма как да се възползват ефективно от предимството си да разполагат с бойна авиация и тежко въоръжение.

СБП освен това притежават значителен боен опит, натрупан през десетилетията от съществуването им, включително по бойните полета на гражданската война в Йемен, където техни контингенти воюваха заедно с части на суданската армия на страната на коалицията, сформирана от арабските държави от Залива срещу йеменските шиитски бунтовници хуси.

Според експерти, цитирани от Франс прес, СБП са участвали и в конфликта в съседна Либия, където са си създали връзки с руската частна военна компания „Вагнер“.

Освен природните богатства друга важна даденост, с която разполага Судан, е важното му географско положение на стратегическия кръстопът между Африка и арабския свят. Именно поради тази причина другата голяма опасност, която крие конфликтът в тази страна, е да застраши мира и стабилността на целия регион, който е един от най-размирните на африканския континент.

Заплахата от това пролича най-ясно от това, че освен безпрецедентните гледки на танкови, артилерийски и въздушни удари в гъсто населени райони на столицата Хартум, на които светът става свидетел от събота насам, бойните действия обхванаха и печално известния западен регион на Судан Дарфур, където преди десет години имаше тежък етнически конфликт, съпроводен от множество зверства, както и районите в Северен и Източен Судан по границите с Етиопия и Египет – факт, красноречиво показващ размаха, с който са способни да действат СБП.

„Судан се намира в много нестабилен регион; страната граничи с Либия, Чад, Централноафриканската република, Южен Судан, Етиопия, Еритрея и Египет. Очевидно нестабилността в Судан няма да се ограничи само в неговите граници“, каза пред Франс прес Алан Бозуел, ръководител на отдела за региона на Африканския рог към мозъчния тръст „Международна кризисна група“.

Почти всички изброени от него страни са със замразени или активни въоръжени конфликти, или са замесени в конфликти в съседни държави.

„Затова ако Судан се разпадне, на дневен ред ще излязат въпроси, много по-тежки от този за възстановяването на гражданското управление в страната“, смята експертът. „Това ще бъде истинско бедствие за целия регион.“

За дните от събота досега жертвите и ранените от конфликта в Судан вече са стотици, което е ясен признак, че той се очертава като доста кръвопролитен. Това, както и заплахата, която боевете крият за регионалната стабилност, прави необходимо международната общност час по-скоро да се ангажира с активни действия и усилия за прекратяването му.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    23 3 Отговор
    Запада на спринт да инсталират нова марионетка в Африка - тва е ситуацията в Судан.
  • 2 Теле

    16 1 Отговор
    Нека се бият, руснаците ке вземат ресурсите
  • 3 Ами

    23 2 Отговор
    какво се случва в Судан? - ами ФАЩ се опитват да я окрадат.
  • 4 Обективен

    3 22 Отговор
    Като разстрелят руските шпиони ще се развиват и живеят добре.

    Коментиран от #12

  • 5 случаен

    13 0 Отговор
    значи още лодки ще плуват насам
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 А СЯ ДЕ

    21 0 Отговор
    ТИЯ КАТО ГИ ГЛЕДАМ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ИМАТ ПОВЕЧЕ САМОЛЕТИ ОТ НАС
  • 10 Калпазанин

    24 0 Отговор
    Война, природни богатства и няма нужда да четеш кой пак може да е обичайния заподозрян
  • 11 Анализатор

    20 2 Отговор
    Нормалният свят мрази ФАЩ !
  • 12 Уточнение

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Обективен":

    БОКЛУК !
  • 13 Брюкселската зелка

    6 0 Отговор
    "да застраши мира " в Судан??? Готин виц, получава ви се. Мислили ли сте за стендап комедия?
  • 14 Вирус

    12 1 Отговор
    По точното е америчките искат да завладеят че няма вече откъде
  • 15 Съвпадение

    6 1 Отговор
    Ясно и тия се крият като окраинците зад жени у деца явно един и същ учител имат
  • 16 Брюкселската зелка

    10 1 Отговор
    Скоро кравар да е лазил по суданските земи? Явно са награбили американското кпеле и искат да го изринат. Апропо, когато инсталираха техният човек 2020 ааавтоматично извадиха Судан от списъка от страни подкрепящи тероризЪма. Явно САЩ губят и Судан със все ресурси
  • 17 КАДИРОВ ЩЕ ДОКОПА ЗЕЛЕНСКИ

    0 0 Отговор
    Без ток, вода и болници: ситуацията в Судан И УКРИЯ е драматична
  • 18 Тото 1 и Тото 2

    0 0 Отговор
    САЩ на коя страна са ? На страната на пълния си джоб ли ?