Last news in Fakti

23 Април, 2023 08:02 2 958 26

Турците в Германия: защо гласуват винаги за Ердоган

  • реджеп ердоган-
  • кемал кълъчдароглу-
  • турция-
  • германия-
  • турци

На какво се дължи неговата популярност сред турската диаспора в Германия?

Турците в Германия: защо гласуват винаги за Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На 14 май в Турция ще се проведат президентски и парламентарни избори. Гражданите на страната по целия свят също имат право да участват във важния вот. Най-голямата диаспора се намира в Германия - според последното преброяване на Федералната служба по миграция и бежанци (BAMF) отпреди 5 години, във Федералната република живеят около 2,8 милиона души с турски миграционен произход. От тях приблизително половината имат турско гражданство. Тези, които имат право на глас, ще могат да пуснат бюлетина между 27 април и 9 май в някое от 14-те задгранични представителства на Турция в Германия.

Този път не е изключено дългогодишният президент Реджеп Тайип Ердоган да загуби. Негов основен опонент е Кемал Кълъчдароглу, политик от кемалистко-светската Републиканска народна партия. Той е и кандидатът на опозиционния Национален алианс.

Силната база на Ердоган в Германия

В Германия обаче Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) могат да очакват категорична победа. Защо това е така?

Метин Ширин живее в Кьолн от 43 години. Той е работил в заводите на "Форд" четири десетилетия и се е занимавал с активна синдикална дейност. Ширин е гласувал за Ердоган преди и смята отново да го направи, разказва той пред ДВ: "През последните 20 години симпатиите ми към ПСР продължават да нарастват."

"Хората от турски произход в Германия гласуват непропорционално за Ердоган. Това е реалността", обяснява Юнус Улусой от Центъра за турски изследвания и проучвания на интеграцията (ZfTI) към Университета Дуисбург-Есен. На конституционния референдум през 2017 г. около 63% от турците в Германия подкрепиха предложенията на Ердоган. В същото време резултатът му в Турция беше малко под 51 процента. Допитването трансформира Турция от парламентарна в президентска република. А на изборите за държавен глава през 2018 г. почти 65% от гласовете в Германия отидоха за Ердоган. В Турция подкрепата за него бе 52,6 процента.

Не навсякъде в чужбина обаче тенденциите са същите като в Германия. На вота през 2018 г. Ердоган спечели едва 17% от гласовете в САЩ, 21% във Великобритания, 29% в Катар и 35% в Иран.

Какво е обяснението?

Важен фактор за подкрепата за ПСР е развитието на Турция под лидерството на Ердоган, посочва Ширин, който е много доволен от ситуацията в родината си в области като здравеопазване, транспорт и отбрана. Дори сравнява днешна Турция с Германия от едно време: "Властите, болниците, магистралите бяха наистина невероятни. Винаги сме съжалявали, че не можем да видим нещо подобно в Турция. През последните 20 години обаче наблюдаваме, че нашите болници и магистрали отговарят на световните стандарти." Други неща, като например консулските услуги, правата на турците в чужбина и възможността да се "откупиш" от военна служба също са се подобрили значително в ерата на Ердоган, казва Ширин.

Към това трябва да добавим и фокусирането на германското общество върху турската общност в страната, добавя Юнус Улусой. Според него много германци дори не се опитват да разберат електоралното поведение на консервативните турци. "Италианците, живеещи в чужбина, също имат право да гласуват. В Италия на власт дойде дяснопопулистко правителство, но никой не знае как са гласували италианците в Германия", казва той.

Изглежда, че Ердоган запълва празнината, оставена от германската държава, смята Улусой. "След 60 години на политиците все още им е трудно ясно да признаят тези хора и да им кажат: "Вие принадлежите на тази страна, независимо дали сте основатели на BioNTech или сте тийнейджъри, буйствали в новогодишната нощ."

Социоложката д-р Сабрина Майер посочва и това, че дълго време процедурите по натурализацията на хората от турски произход не са били опростени. Това е в контраст с подхода към други имигрантски групи - като германските руснаци, например.

Електорално поведение и протест

"Тези фактори водят до това, че особено младите хора от трето поколение в Германия гласуват за Ердоган, включително и като форма на протест", казва Улусой. Метин Ширин, избирателят на ПСР от Кьолн, потвърждава извода му: "През последните години консервативните хора бяха изолирани от германските политически партии заради Ердоган. Това е много тъжно развитие. Това изключване естествено предизвика реакция. Хората в определен момент започнаха да подкрепят Ердоган именно заради това".

Автор: Бурак Юнверен


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щото

    19 13 Отговор
    Ердо е дъ бест!

    Коментиран от #3

  • 2 АБВ

    24 26 Отговор
    Защото не живеят в Турция и не сърбат попарите на този диктатор
  • 3 АБВ

    9 27 Отговор

    До коментар #1 от "Щото":

    Ердо = Путлер

    Коментиран от #17, #20

  • 4 АМИ ДОБРЕ

    18 0 Отговор
    А нашите зад граница, защо винаги гласуват за...
  • 5 Напреднал

    34 5 Отговор
    Дойче, дойче...........Не са само турците в Германия дето гласуват за Ердоган, но тези там добре знаят, че само Ердоган може да доближи Турция до Германия по икономическа мощ. Затова е необходимо Турция да се избави от колониалната си зависимост от Запада
  • 6 чужди подлоги

    38 6 Отговор
    Ердоган ще спечели отново, защото не се подчинява на чужди интереси! Винаги отстоява тези, на страната си! Нека нашите подлоги се поучат от него!
  • 7 Кочо

    15 10 Отговор
    По същите мотиви, поради които българите в Лондон гласуват за Възраждане! Всички избягали от България, когато отидат в Чикаго, поставят по една фолклорна носия, играят хоро, качват си клиповете в мрежите и се преструват на българи! А когато са тук се срамуват, че са българи, само английски песни и бягат при ярмата!

    Коментиран от #8, #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Турците

    5 5 Отговор
    в Германия са предимно от кюрдските малцинства. Затова нека да няма учудени, че на подкрепят Ердоган.
  • 10 Попа

    13 4 Отговор
    Гласуват за Ердоган, защото са дошли от бедния анадол преди 60 години да работят.Ердоган е представител на тези хора в Турция които са консервативно настроени и мразени от светския кемалистки елит.
  • 11 Кочо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кочо":

    Дай аргументи, а не заклинания! Аз осъзнавам, че съм много прост и естествен, а някой не го осъзнава и става трагичен! Но, лесно ми е да споря, защото на моя страна е истината! А тя е най добрият оратор! Обясни на публиката, кое ти дава основание да считаш, че съм просто - прост! Тоест - истински, а не фалшив! Свещена простота!

    Коментиран от #12

  • 12 Офф..

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Кочо":

    Проблемът е че въобще не си "осъзнал" че си прост и елементарен,но това не е трагично.Модерно е..
  • 13 Кочо

    6 1 Отговор
    Доцента ми по Маркс - ленинска етика обясняваше - ,,Умният човек гледа и изглежда простичко, защото всичко му е ясно! Простият гледа умно - още малко и ще проговори!" За такива умници Жорж Ганчев казваше - ,,Не гледай умно, българено!". Факт!
  • 14 Турче

    7 3 Отговор
    Хората в Германия се нагледаха на корупция, лъжи, здравна диктатура, забрани и репресии, ако бачкане и скъп данък, а сега и инфлация . Като се върнат пенсионирани, искат свобода и хубав живот.
  • 15 За разлика

    4 0 Отговор
    От германците в Турция, кото никога не биха гласували за Шолц.
  • 16 Гласуващ за ДПС

    11 1 Отговор
    Ердоган скоро султан на Европа 🇹🇷
  • 17 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "АБВ":

    Глупачее, глупаче...
  • 18 !!!?

    3 2 Отговор
    Стокхолмски синдром: Турците в Германия гласуват за Ердоган, а путинофилите в Австралия - за Копейкин !!!?
  • 19 Българските турци

    14 1 Отговор
    Турците били поканени в Германия преди 55 години ! Преди 55 години там в ГФР отидоха неграмотни , физически силни и здравословни турци подбрани от турските села в анадола...Щяха да се трудят в "комуналния сектор"на Германия като "гастаpбайтери" временно докато се съвземат германците...Отначало всички в Германия бяха доста учудени при вида на "живите турци" които виждаха за пръв път и доста се развеселиха от безропотното им покорство и трудолюбие !...Минаха години..."гастарбайтерите" станаха двойни граждани , а кадърните турчета вече предварително се разписваха кой национален отбор ще предпочетат , турския или германския !?!...По едно време всички заедно с Ердоган изведнъж бяха станали "канални плъхове"?!?...Няма спор... безтуй от там им започна кариерата в Германия... ама за 55 години струпана такава германска злоба ?!...Честно учудва...Сега се чудите : -"Турците в Германия: защо гласуват винаги за Ердоган" !?... Когато всеки съпостави годините до "диктатурата" на Ердоган с днешното състояние на страната , няма нищо чудно в това , тази "диктатура" да продължи още 20 години ! Разбира се, че все още има недостатъци , че благосъстоянието ни не е на нивото на Европейското богатство !... Но ние знаем че благосъстояние , което се постига с честен труд , а не с експлоатация на чужди ресурси , се постига трудно и бавно и с доста саможертва...но затова пък, че е по трайно и по стабилно !...Турците съзнават правилността на каузата на лидера си и му вярв
  • 20 Йорго

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "АБВ":

    Изпрати ми пост кода да ти донеса доставката
  • 21 Как

    1 1 Отговор
    В България гласуват за Доган е Германия за Ер Доган.
  • 22 Иван

    5 0 Отговор
    Кога ще ги стигнем турците? Ама първо да видим кога ще ги стигнем румънците?
  • 23 Баце

    3 0 Отговор
    Защото не само са видели, но и усетили жестокото лицемерие на "западните партньори", там няма нищо добро, т.е. новото робство.

    Коментиран от #24

  • 24 Исторически парк

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Баце":

    Много турци,както и много българи именно заради това, че избраха да работят в Западна Европа са финансово добре. Построиха си къщи в Родината си,купиха си апартаменти,коли,пари спестени.......кога щеше да се случи това ако бяха си останали в Турция или България. Западна Европа си е богата,устроена,отлична инфраструктура, достойно заплащане, сигурност.....
  • 25 Странен въпрос

    3 0 Отговор
    Ами за кълъчката ли да гласуват?
  • 26 Знаещ

    0 0 Отговор
    Статия пълна с лъжи,за италианците че нямало информация как са гласували в чужбина,ми много просто италианците живеещи в чужбина нямат право на глас за парламент,а не като и нас разни и разнообразни чистачки в чужбина да гласуват за този дето е най зле и да гледат като на Биг Брадър как съсипва живота на тези в България,а в Германия са предимно кюрди и нещо несе връзва как ще гласуват за Ердоган,но и там е като при нас фалшификация.
Новини по държави: