Last news in Fakti

4 Май, 2023 11:34 2 598 2

Одрин очаква хиляди туристи за двата големи пролетни празника в региона

  • турция-
  • одрин-
  • празници-
  • пролет-
  • туристи

Местата в хотелите и пансионите за 5 и 6 май са резервирани от преди месец и половина

Одрин очаква хиляди туристи за двата големи пролетни празника в региона - 1
Източник: БГНЕС

Одрин очаква хиляди туристи за двата големи пролетни празника в региона - Какава и Хъдреллез.

Местата в хотелите и пансионите за 5 и 6 май са резервирани от преди месец и половина.

Тези празници са включени в Списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство в Турция и са сред най-живописните и колоритни пролетни празници, които се празнуват в пограничните окръзи Одрин и Къркларели в Западна Турция.

Какава е ромски празник, а Хъдреллез съвпада с християнския Гергьовден на 6 май. Тези празници привличат туристи от цялата страна, както и от съседните държави, като главно се посещават от български групи. В Одрин има две български църкви, а географската близост и зачитането на мюсюлманските и християнските традиции привличат хората от двете страни на границата.

Традицията на запалването на огъня Какава и прескачането на пламъците е от 1400 години и символизира идването на пролетта, приятелството и братството.

Хиляди хора танцуват, пеят и се веселят под акомпанимента на тъпани и зурни. Сутринта на 6 май младите момичета обличат сватбени рокли, а момчетата най-хубавите си дрехи и отиват на брега на река Тунджа, където отправят пожеланията си. Тези празници стават все по-популярни с всяка изминала година и са прекрасна възможност за популяризиране на града и традициите му, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Одърне

    0 2 Отговор
    Айде чибук към Едирне ,да го превземеме тоз град ,че аман от граници
  • 2 Супер

    2 1 Отговор
    Къркларели и Едирне са най посещаваните градове от българи
Новини по държави: