Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Май, 2023 21:55 1 374 29

Украйна: Русия депортира деца и трябва да бъде съдена

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • деца-
  • владимир путин

В момента в Русия и в окупираните територии на Украйна руските власти задържат няколкостотин хиляди деца, отнети от родителите им

Украйна: Русия депортира деца и трябва да бъде съдена - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Заключенията на доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) относно насилственото депортиране на украински деца в Руската федерация могат да бъдат използвани за изправяне на извършителите пред съда за военни престъпления.

Това съобщава "Укринформ", като цитира коментара на украинското външно министерство по повод на представения в четвъртък доклад от 90 страници.

Министерството счита, че докладът, изготвен от независима мисия от експерти на Московския механизъм на ОССЕ, е първият отделен международен доклад, посветен на проблема с незаконното прехвърляне на украински деца от Русия.

В същото време Русия отказа да сътрудничи на мисията.

Сред основните заключения на доклада украинското външно министерство откроява следните:

- насилственото преместване на деца от Русия може да се равнява на престъпление срещу човечеството на "депортиране или насилствено преместване на население";

- евакуацията без съгласие е нарушение на международното хуманитарно право;

- депортираните деца се оказват изложени на проруска информационна кампания;

- промяната на гражданството на украински деца и незаконното им осиновяване е нарушение на IV Женевска конвенция;

- Руската федерация създава различни пречки за семействата, които искат да върнат децата си.

Според министерството, в доклада са регистрирани и многобройни и повтарящи се нарушения на интересите и правата на децата, предвидени в Конвенцията на ООН за правата на детето, а кумулативният ефект от множество нарушения поражда много сериозни опасения за нарушаването на правото на разселените украински деца да бъдат свободни от изтезания и малтретиране и друго нечовешко или унизително отношение или наказание.

"Украйна подчертава, че насилственото прехвърляне или депортиране на украински деца в Руската федерация може да представлява геноцид в съответствие с член II от Конвенцията от 1948 г. за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид. Заключенията на доклада могат да се използват в националните и международни механизми за привличане към отговорност на извършителите на престъпленията, записани в доклада", казаха от министерството.

Припомняме, че според заключенията на доклада, Русия е нарушила правата на украинските деца, които са били депортирани на руска територия или преместени в други райони на окупираните територии.

"Фактът за разселването на украински деца не се оспорва нито от Украйна, нито от Русия", се посочва в доклада.

Експертите, извършили разследването, обаче не успяха да установят точен брой деца. Украински служители казаха на експертите от ОССЕ, че оценяват броя на депортираните деца на 200 000-300 000.

В момента в Русия и в окупираните територии на Украйна руските власти задържат няколкостотин хиляди деца, отнети от родителите им. Деца, които са успели да се върнат, разказват за малтретиране от страна на окупаторите и всъщност за опити да бъдат "превъзпитани" в руснаци.

През март тази година Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на Владимир Путин специално по делото за масовите депортации на украински деца. През април ПАСЕ призна тези депортации за геноцид на украинския народ.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе,

    51 7 Отговор
    Русия ги спасява от глад и от нацистите !

    Коментиран от #7

  • 2 честен ционист

    52 7 Отговор
    По-добре в Русия, отколкото някоя ялова чалгаджийки да си купи бебе.
  • 3 Сандо

    53 6 Отговор
    Каквото и да измислят западните дегенерати,важното е ,че децата са спасени и ги чака бъдеще на нормални граждани в нормална страна.А кучетата нека си лаят ...
  • 4 00014

    51 3 Отговор
    А някой с цел пропаганда предпочита те да бъдат избити, или поне гладни, окъсани и нещастни. Този някой живее на запад от Днепър. И трупа милиони, докато други измират.
  • 5 Пучо Капучо

    42 3 Отговор
    А па онва нашмърканото комедиантче се прай на Ленин...от финско ше дига "революцията", хе-хе...
  • 6 юдонацитата от покрайнината

    31 2 Отговор
    големи съдници станахте бе
  • 7 ММММММ

    43 4 Отговор

    До коментар #1 от "Абе,":

    Полската правозащитничка Йоана Пахвицевич каза, че деца от украински сиропиталища се продават в Европа за печалба. Според правозащитничката през 2022 г. тя се натъкнала на документи за продажбата на Испания на пълно сиропиталище в село близо до Мариупол: „Имам предвид точно 85 деца от сиропиталището“

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ами

    44 2 Отговор

    До коментар #7 от "ММММММ":

    аз пък четох,че укристанците продават евтино детски органи в турски, израелски и т.н. клиники...

    Коментиран от #14

  • 11 Сталин

    39 5 Отговор
    Евреите са бесни на Путин,защото им спря бизнес за милиарди като спаси десетки хиляди деца от сигурна смърт, еврейската мафия отвлякоха 57 000 украински деца към израелските клиники за трансплантация.Израел е световната столица на нелегалните трансплантации ,като хора от цял свят могат да си поръчат трансплантация на каквито органи имат нужда,като цената е над 100 000 $ ,основните донори са Украйна още от 2014 година и Бангладеш
  • 12 Сталин

    32 3 Отговор
    Украйна е продала 85 деца на Испания от детски дом в Мариопул
  • 13 Спецназ

    36 3 Отговор
    Русия поне по защита на децата и здравеопазването е най-социалната Държава в Европа. В тези социални дейности ДЪржавата поема всички разходи и т.н. Живелите пр бай Тошо помнят точно социалните безплатни придобивки чак до почивка на море, балнеосанаториум и много други. Там все още всичко си действа и затова там- така, затова те искат са е така, а който се чуди- да се чуди на себе си.

    Коментиран от #19, #28

  • 14 ММММММ

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ами":

    Прав си. И това четох.
  • 15 Госあ

    30 2 Отговор
    Според нацистката хунта, служеща на сатанистите, децата трябва да служат за прикритие на бойното поле ! Всъщност, с декрета издаден от тях за забрана за напускане на адреса на местоживеене, това е съвсем очевадно !
  • 16 А50

    31 2 Отговор
    А в западна Европа отнемат деца от нормални семейства и ги предават на пидepcки
  • 17 Русия:

    3 21 Отговор
    е ч.у.м.а
  • 18 Българин

    26 2 Отговор
    Русия ги депортира, вие ги ползвате за жив щит и ги убивате. Кой е за съд?

    Коментиран от #20

  • 19 Сандо

    19 3 Отговор

    До коментар #13 от "Спецназ":

    Разликата по отношение на децата между Русия и Украйна най-добре си проличава като се сравни състоянието на прочутия лагер Артек в Крим при укронацистката власт и след като полуострова се върна в РФ.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 гошо

    18 2 Отговор
    При влизане им в Америка са били регистрирани 360.000 деца от които 80.000 ги няма изчезнали.Като една част се попaднали по всяка вероятност в мафия която се занимава с търговия на човешки органи другата продадени като секс роби а останалите работят като роби 12-14 часа без почивен ден при много лоши условия . Американците които само в Ирак ибиха повече от 500.000 хиляди сега се трогнали за Украинските деца
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Румяна

    15 1 Отговор
    Русия като депортира децата от Украйна ги предпазва. По добре да ги депортира от колкото да загинат !!! Аз съм срещу НАТО И САЩ аз съм за Русия и Китай Индия БРИСК ❤️
  • 24 Владимира

    16 2 Отговор
    Русия като депортира децата ги спасява от Нациските Украйнци от Терористите на Сащ и НАТО !!! Защо няма коридор например НАТО да извеждат децата в безопасност а само стой отстрани и чака да нападне Те са терористите агресорите
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Уса

    8 2 Отговор
    Децата са спасени това и американците разбраха.Сорос има пари за трошене,но ще свършат
  • 27 ми не знам

    3 1 Отговор
    кое е за съд - депортацията на деца от руснаците, което реално спасява живота им или безхаберното обстрелване на цивилни обекти в Донбас от украинците, което вече лиши от живот хиляди деца.
  • 28 9999

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Спецназ":

    Здравеопазване в Русия, ти нещо май се шегуваш..Толкова бедна, изоставаща в развитието си държава просто няма как да има нито качествено и модерно здравеопазване, нито модерна и силна армия. Реално Русия си е на нивото от 1980г., тъжно, но това е реалността.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: