Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Май, 2023 17:05 2 012 14

Пълна мъгла около бъдещето на зърнената сделка

  • русия-
  • украйна-
  • черно море-
  • зърнена сделка-
  • пшеница-
  • дмитрий песков

Дмитрий Песков подчерта, че Кремъл ще обяви решението за зърненото споразумение, когато такова бъде взето

Пълна мъгла около бъдещето на зърнената сделка  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Преговорите по зърнената сделка продължават, но много въпроси по изпълнението на руската част от инициативата все още остават нерешени. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Знаете, че много въпроси относно нашата част от сделката остават без отговор. Сега трябва да вземем решение", отбеляза той.

Още новини от Украйна

Песков подчерта, че Москва ще обяви решението за зърненото споразумение, когато такова бъде взето.

Междувременно източник в Анкара, запознат с въпроса, съобщи, че Турция очаква зърнената сделка да бъде удължена с поне два месеца.

Ние в Турция продължаваме да сме оптимисти относно перспективите за удължаване на сделката за зърно, изтъкна той.

Споразумението за износ на храни от Украйна беше сключено на 22 юли миналата година за 120 дни и удължени през ноември за същия период. То регламентира реда за доставки на зърно от украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южне.

Освен това беше подписан меморандум между Русия и ООН за премахване на ограниченията за износ на руски селскостопански продукти и торове за световните пазари. Москва обаче твърди, че втората част от споразумението не се изпълнява. По тази причина Москва заплаши да прекрати сделката на 18 май.

На 10-11 май представители на Русия, Турция, Украйна и ООН обсъдиха в Истанбул въпросите за удължаването на споразумението и изпълнението на руската част от споразумението за доставки на зърно и торове. Акцент бе поставен и върху въпросите за безопасното функциониране на зърнения коридор. След преговорите не бяха обявени конкретни решения за удължаване на сделката или за разглеждане на изискванията на Москва.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факуса

    13 2 Отговор
    и как ще плащат укрото
  • 2 Земеделец

    23 2 Отговор
    Лошо - зърното трябваше ужким да е за бедните страни от Африка а то се оказа в "бедните" страни от Европа. Сега какво ли ще рупат европейските африканци. Иначе успяха да фалират нашите родни производители защото войната си е война ама далаверата е първа.
  • 3 Гориил

    21 3 Отговор
    Защо мъгла? Русия няма нужда от тази сделка.Най-големите купувачи на руска храна от Китай, Индия, Саудитска Арабия, Иран, Египет, Нигерия и Южна Африка не се нуждаят от услугите на вашите транспортни и застрахователни компании.
  • 4 Зърнар

    10 3 Отговор
    ЕС да дава още помощи момущи бонуси монуси и така , че Майбаха чека за нови гуми
  • 5 Русофил

    4 23 Отговор
    Около Песков е плътна алкохолна мъгла. Който е близо - пада пиян под масата.

    Коментиран от #7, #14

  • 6 Гориил

    20 2 Отговор
    Проблемът е, че на никой не му пука за бедните и гладуващи страни и народи от Африка и Азия. Заможните купувачи на руска храна също са безразлични към съдбата им. Москва е готова да даде безвъзмездно стотици хиляди тонове зърно и торове на хората, които умират от глад. За това не е достатъчен само флотът в сянка.
  • 7 Антитрол

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил":

    Пък около зеления има мъгла от бял прах
  • 8 Никакъв износ

    11 2 Отговор
    иначе укрите умират от глад. Прасетата в испания могат и да пазят диета.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 джон

    7 0 Отговор
    Правилно,никакъв гювеч за Монсанто!
  • 13 Павел пенев

    3 1 Отговор
    Наблюдавайте как гладните демократи с евроценности ще се загубят в тази мъгла.
  • 14 Уха аха

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил":

    А каква е таз пепел покрай зеления . Ооо тупал си е тениската от бял прашец.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания