Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Май, 2023 11:15 1 398 15

Руските сили се окопават около Запорожката АЕЦ

  • русия-
  • украйна-
  • централа-
  • евакуация-
  • окопи-
  • запорожка аец-
  • контраофанзива

Около града са изкопани нови окопи и са поставени още мини. Камерите за видеонаблюдение в централата са насочени на север към територия, контролирана от Украйна

Руските сили се окопават около Запорожката АЕЦ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските сили засилват отбранителните си позиции в и около Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна през последните седмици преди очакваната украинска контраофанзива в региона. Това заяви "Ройтерс", позовавайки се на четирима очевидци.

Около града са изкопани нови окопи и са поставени още мини. Камерите за видеонаблюдение в централата са насочени на север към територия, контролирана от Украйна.

От няколко месеца руските части разполагат огневи позиции по част от сградите на електроцентралата като възможно средство за възпиране на дронове.

Мерките, разкрити от двама украинци, които работят в електроцентралата, както и от двама други жители на град Енергодар, подчертават рисковете, които войната крие за сигурността на ядрената централа.

Експерти от ядрената индустрия признаха, че са разтревожени и предупредиха, че всяка повреда на централата може да има тежки последици за хората, околността, войната и световната ядрена индустрия.

"Ядрените реактори не са проектирани за военни зони и не вярвам, че могат да бъдат безопасни или защитени във военна зона", посочи Николас Рот, директор на мозъчния тръст Nuclear Threat Initiative.

Ръководителят на украинското държавно предприятие за производство на ядрена енергия "Енергоатом" Петро Котин заяви, че не вярва украинските сили да организират атака директно срещу обекта - вместо това е възможно да се опитат да принудят руснаците да отстъпят, като прекъснат линиите за доставки.

Сред международната общност обаче има опасения, че атомната централа с шест реактора - най-голямата в Европа, може да се превърне в арена на сражения, особено след като военни анализатори очакват Украйна да се опита да отблъсне руските сили от Запорожката област.

Международната агенция за атомна енергия отчита, че военното присъствие и активност в региона нарастват, и подчертава необходимостта от спешни действия. От месеци агенцията предупреждава за опасност от голяма авария в централата.

МААЕ планира да представи споразумение между Русия и Украйна на Съвета за сигурност на ООН по-късно този месец за защита на съоръжението, разкриха четирима дипломати.

В Япония, където преди малко повече от десетилетие земетресение и цунами прекъснаха електрозахранването на атомната електроцентрала във Фукушима, което доведе до разтопяване на реакторите, правителството съобщи, че следи отблизо Запорожие.

"Смятаме, че това е тревожна ситуация и я наблюдаваме отблизо", заяви Сатору Ясураока, директор на отдела за ядрена енергийна политика към Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на Япония.

През април Япония предостави 2 милиона евро на МААЕ, за да подпомогне усилията ѝ да гарантира безопасността на Запорожката електроцентрала.

Според Котин най-голямата заплаха за безопасността в АЕЦ-а е, че боевете може да прекъснат последния останал външен електропровод, необходим за охлаждане на реакторите на централата. Ако това се случи, само резервните дизелови генератори биха я делили от сзрив.

"Ако всички помпи спрат, ще разполагаме с между 1,5 часа и три дни до срив", предупреди той.

Резервните генератори вече са се включвали шест пъти за кратки периоди, когато токът е прекъсвал поради обстрел, за който Русия и Украйна се обвиняват взаимно.

Котин изчисли, че през последните месеци броят на руските войски в централата се е увеличил от около 500 на 1500. Той няма достъп до съоръжението, което вече не работи, но все още има мрежа от контакти.

Въпреки че натрупването на войски и допълнителните защити показват, че окупационните сили се окопават, има признаци, че руснаците са в готовност да се изтеглят.

Централата се намира на южния бряг на язовир Каховка, който служи като естествена бариера с контролираната от Украйна територия на север.

АЕЦ-ът и град Енергодар са свързани с един главен път с Мелитопол - най-големият окупиран от Русия град в Запорожка област, който осигурява на руските сили сухопътен коридор към окупирания Кримски полуостров.

Котин заяви, че руските сили ще трябва да се изтеглят, ако има признаци, че този път ще бъде отрязан. Според него те вече са провеждали тренировъчно изтегляне от централата.

"Смятам, че се готвят за евакуация, така че събират всичко на едно място, за да са готови да го вземат и да излязат оттам", заключи той.

Източник: Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Имат си лопати

    12 3 Отговор
    окопават се..

    Коментиран от #4

  • 2 Да развяват белият байрак

    3 14 Отговор
    Тва е спасението
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Орките Крадат и багери!

    6 11 Отговор

    До коментар #1 от "Имат си лопати":

    Изглежда само лопати не стигат..

    Коментиран от #9

  • 5 Ковид...чували...ффсички ша омрем....вер

    14 3 Отговор
    Е нали до преди малко я обстрелваха,сега пък се окопават???
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Нарича се

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Орките Крадат и багери!":

    военна плячка.Като сме били като Окупационни корпуси в Гърция,Сърбия и Македония през ВСВ,дядо ти с празна раница ли се върна? Щото моят - не.

    Коментиран от #10

  • 10 И Преди и сега

    4 10 Отговор

    До коментар #9 от "Нарича се":

    Щом си запознат с историята кажи тогава червената армия колко плячка отмъкна от България след всв

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Никаква

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "И Преди и сега":

    СССР беше наша Колония до 1989.Черпехме от него нефт и дървен материал в наистина огромни количества.Както Великобритания експлоатирани някога Индия,по същият начин пък ние експлоатирахме СССР...
  • 13 Вирус

    7 3 Отговор
    Тъпите западняци искат да думнат централата и после пак Русия виновна хахаха
  • 14 българин

    1 4 Отговор
    Там да стоят докато започнат да светят в тъмното.
  • 15 Малеее

    1 2 Отговор
    Ами да си копат. Тъкмо ще има къде да се погребат!
Новини по държави: