Last news in Fakti

20 Май, 2023 08:23 6 271 111

ISW: Русия пробва нова тактика, за да спре настъплението на украинската армия

  • русия-
  • нова тактика-
  • спиране-
  • армия-
  • украйна

Като се има предвид, че руските сили нанасят ракетни удари по тиловите райони на Украйна почти ежедневно досега през май, вероятно те бързо изразходват запасите си от прецизни боеприпаси, потенциално със скорост, която надвишава производствените възможности

ISW: Русия пробва нова тактика, за да спре настъплението на украинската армия  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Някои руски военни блогъри отбелязаха забавянето на украинския темп на напредване и заявиха, че украинските сили не са в състояние да поддържат продължителни локални контраатаки около Бахмут. Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр съобщи още на 19 май, че руските сили са концентрирали по-голямата част от резервите си в направление Бахмут, което е забавило темповете на украинското напредване.Маляр също така обяви, че украинските сили продължават да контраатакуват в северните и южните покрайнини на Бахмут и са напреднали с 500 метра по единия фланг и с 1000 метра по другия.

Тези данни са от анализа на фронта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW), цитиран от news.bg.

Руските сили по фланговете на Бахмут обаче вероятно остават слаби; финансистът на "Вагнер груп" Евгений Пригожин продължи да критикува руската 4-та мотострелкова бригада (2-ри армейски корпус на Луганската народна република) на 19 май за отстъплението ѝ от отбранителните линии югозападно от Иванивское (6 км западно от Бахмут).

Украинските контраатаки край Бахмут най-вероятно са елиминирали заплахата от руско обкръжаване на украинските сили в Бахмут и са принудили руските войски да отделят оскъдни военни ресурси за защита от ограничено и локализирано настъпление, каквото вероятно е било намерението на украинското командване.

През нощта на 18 срещу 19 май руските сили нанесоха още една серия от безпилотни и ракетни удари по територията на Украйна. Украински военни източници съобщиха, че Русия е изстреляла шест крилати ракети "Калибър" и 22 дрона "Шахед-131/136" по Украйна откъм Черно море.

Украинският генерален щаб отбеляза, че украинската противовъздушна отбрана е свалила 16 безпилотни самолета и три ракети "Калибър", въпреки твърдението на руското министерство на отбраната (МО), че руските сили са поразили всички планирани цели.

Ръководителят на Днепропетровска област Сергей Лисак съобщи за експлозии край Кривой рог след руски удари в района.
Представителят на украинското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Вадим Скибицки отбеляза, че неотдавнашното активизиране на руските безпилотни самолети и ракетни удари, както и артилерийските удари по цялата фронтова линия, имат за цел да нарушат украинските планове и подготовка за контранастъпление.

На 14 май ISW вече оцени, че неотдавнашното увеличаване на руските удари по украинските тилови райони вероятно е част от нова въздушна кампания, целяща да влоши украинските възможности за контранастъпление в близко бъдеще.

Скибицки допълнително отбеляза, че Русия може да произвежда само 25 крилати ракети "Калибър", 35 Kh-101, два "Кинжала" и 5 балистични 9M723 "Искандер-М" на месец.

Като се има предвид, че руските сили нанасят ракетни удари по тиловите райони на Украйна почти ежедневно досега през май, вероятно те бързо изразходват запасите си от прецизни боеприпаси, потенциално със скорост, която надвишава производствените възможности.

Президентът Джо Байдън съобщи, че на 19 май е информирал лидерите на Г-7, че Вашингтон ще подкрепи съвместните усилия за обучение на украински пилоти на F-16 и други самолети от четвърто поколение.
Това решение бележи рязък завой в политиката на САЩ по отношение на самолетите от четвърто поколение в Украйна и следва срещите на Байдън с различни лидери от Г7 в Хирошима, Япония, на 19 май. На 18 май Yahoo News съобщи, че украинските пилоти са надминали стандартните очаквания на Пентагона за времето за обучение на F-16 в летателен симулатор и ще могат да летят на F-16 само след четири месеца на обучения, вместо за очакваните 18 месеца, като се позова на вътрешна оценка на ВВС на САЩ.

Кремъл съобщава, че през 2023 г. е похарчил 3,1 трилиона рубли (приблизително 38,7 милиарда долара) в неразкрита част от руския бюджет, вероятно за финансиране на войната и поддържане на окупираните територии в Украйна. Независимата руска новинарска медия "Камбана" съобщи, че на 16 май руското Министерство на финансите е публикувало данни за бюджетните разходи от началото на 2023 г. в размер на общо 11,9 трилиона рубли (148,5 млрд. долара), като само 8,8 трилиона рубли (109,8 млрд. долара) са отчетени в публичния бюджет на Русия, което оставя 3,1 трилиона рубли - над една четвърт от разходите на Русия - неотчетени.

The Bell съобщи, че повечето неразкрити бюджетни позиции се отнасят за отбрана, национална сигурност и правоприлагане, а някои от тях може да попаднат върху социални и други разходи в окупираната Украйна. The Bell също така съобщава, че неуточнените разходи са по-високи, отколкото през същия период в предишни години. ISW продължава да оценява, че руската икономика ще се бори да посрещне нуждите на мащабната война, която руската армия води в Украйна, и да поддържа окупацията на украинските територии.
Кметът на Москва Сергей Собянин обяви, че за първи път ще се кандидатира за преизбиране като член на партията "Единна Русия" на руския президент Владимир Путин, което предизвика критики от страна на избрани руски ултранационалисти. Ръководителят на руското движение "Гражданска солидарност" Георгий Федоров заяви на 19 май, че кандидатурата на Собянин за "Единна Русия" подсказва, че "всички политически процеси в Русия вече са възможни само в рамките на съществуващата преди това партийна система", че Русия ще преживее "големи сътресения" и че "несистемната опозиция в Русия е смазана".

Бившият руски офицер и пламенен ултранационалист Игор Гиркин засилва изявленията на Георгий Федоров и саркастично нарича "Единна Русия" "партия на мошеници и крадци" - добре познат лозунг, използван от руския опозиционер Алексей Навални.

Собянин заема поста кмет на Москва номинално като независим от 2010 г., въпреки че кандидатурата му за "Единна Русия" вероятно е просто публично официализиране на дългогодишните му отношения с партията на Путин, тъй като Собянин е наин член от 2001 г. Вероятно "Единна Русия" се стреми да укрепи собствената си популярност (която в Москва е около 45%) с тази на Собянин, който има 74% популярност.
Тези избрани ултранационалисти вероятно са реагирали на изявлението на Собянин, за да критикуват това, което смятат за опит на "Единна Русия" да монополизира подкрепата сред руските ултранационалисти, и вероятно не са реагирали искрено на загубата на независима фигура. Възможно е освен това Кремъл публично да е свързал Собянин с "Единна Русия", за да отстрани номинално независима фигура, независимо от действителната ѝ независимост. ISW по-рано оцени, че Кремъл вероятно ще се опита да затвърди "Единна Русия" като окончателна провоенистическа партия по време на изборите през 2023 и 2024 г., а руските ултранационалистически общности със собствени политически амбиции може все повече да се стремят да подкопаят тези усилия.

Украински източник съобщи, че елементи от две бригади Спецназ на Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация (ГРУ) са се разположили в граничните райони на Курска област, за да провеждат контрадиверсионни дейности и провокации.

На 19 май Центърът на украинската съпротива заяви, че 3-та и 22-ра гвардейска бригада със специално предназначение са се разположили в Тьоткино, Курска област, за да предотвратят трансгранични украински партизански действия, да извършват трансгранични провокации и да повишават моралния дух на руските сили.
ISW вече е оценявала, че подобни руски разположения в пограничните райони вероятно са опит да се фиксират част от украинските сили в пограничните райони и да се разпръснат от критичните фронтови зони.

По-рано беше съобщено за елементи на 3-та гвардейска бригада със специално предназначение в района на Кременна в Луганска област, а за елементи на 22-ра гвардейска бригада със специално предназначение се съобщаваше, че са действали в района на Орихов в западната част на Запорожка област.

Не е ясно защо руското ръководство може да е взело решение да изтегли такива елементи от активните сектори на фронтовата линия в руските тилови райони, като е възможно тези части да са претърпели предишни загуби в последните операции и да са били изтеглени и преразпределени, за да си починат и да се преоборудват. Малко вероятно е разполагането на тези части в граничните райони да има желания информационен или оперативен ефект.

Основни изводи

Украински официален представител заяви, че през последните 24 часа руските сили са съсредоточили по-голямата част от наличните си резерви в района на Бахмут и са забавили украинските контраатаки.
Украинските контраатаки в района на Бахмут най-вероятно са елиминирали заплахата от обкръжаване на украинските сили в Бахмут и са принудили руските войски да отделят оскъдни военни ресурси за защита от ограничено и локализирано настъпление, каквото вероятно е било намерението на украинското командване.
През нощта на 18 срещу 19 май руските сили нанесоха още една серия от безпилотни и ракетни удари по територията на Украйна.
Съобщава се, че на 19 май президентът Джо Байдън информира лидерите на Г-7, че Вашингтон ще подкрепи съвместните усилия за обучение на украински пилоти на F-16 и други самолети от четвърто поколение.
Съобщава се, че Кремъл е изразходвал 3,1 трилиона рубли (приблизително 38,7 млрд. долара) в неразкрит раздел на руския бюджет през 2023 г., вероятно за финансиране на войната и поддържане на окупираните територии в Украйна.
Кметът на Москва Сергей Собянин обяви, че за първи път ще се кандидатира за преизбиране като член на партията "Единна Русия" на руския президент Владимир Путин, което предизвика критики от страна на избрани руски ултранационалисти.
Украински източник съобщи, че елементи от две бригади на Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация (ГРУ) са се разположили в пограничните райони на Курска област с цел провеждане на контрадиверсионни дейности и провокации.
Руски източници твърдят, че руските войски са продължили настъпателните операции по линията Купянск-Сватов.
Руските сили са продължили да провеждат сухопътни атаки в района на Бахмут и леко са увеличили темпото на сухопътните си атаки по линията Авдийвка - град Донецк.
Украински официални лица заявиха, че руските сили подготвят отбрана, като наводняват полета в окупираната от Русия Запорожка област.
Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че от 1 януари 2023 г. руските военни са наели 117 400 души на договор в доброволни формирования.
Руската Държавна дума прие на окончателно четене законопроект, разрешаващ провеждането на регионални избори в условията на военно положение.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Така е

    119 14 Отговор
    Те ракетите ги свършиха преди година, сега мятат камъни. Даже и по Тошово време, нямаше такава пропаганда и агитация

    Коментиран от #19

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ха ха хач

    88 12 Отговор
    Какво настъпление ,каква контраофанзива ,какво победоносно разузнаване.
  • 7 Гнида

    96 12 Отговор
    Украинците смело напредват към Киев !
  • 8 РЕАЛИСТ

    86 10 Отговор
    В Полша откриха най после отклонилата се ракета Х-55. Оказа се , че бойната глава е от бетон. Това е ракета примамка за украинското ПВО.
  • 9 любопитен

    70 5 Отговор
    А кой го прочете всичкото това?
  • 10 Ловци на хора

    28 6 Отговор
    ГРУ са ги разположили като заградителен кордон да ловят дезертьори и най-вероятно с по-цялата граница с Украйна и Беларус

    Коментиран от #65

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 едате

    92 13 Отговор
    Интриганти сър, интриганти. Запада дадте към 70 милиарда долара пари и оръжия на слугите си фашисти, а резултата е нула. Най модерните си оръжия дават, хранят фашагите и нищо. Русия сама им троши ушите. А ужасяващата икономическа криза за Запада е зад завоя. Браво руски братлета фалирайте англосаксонската гмеж.

    Коментиран от #38, #39

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 свидетел

    32 4 Отговор
    каква ти нова тактика ! нека приложат опита от "остров Даманский" !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 За какво "настъпление"

    54 7 Отговор
    на украинската армия става дума?

    Обяснете!

    А не просто да преписвате всяка глупост, на Мозъчния Инсулт на Виктория Нюланд(ISW)
  • 24 Ма тия....

    47 6 Отговор
    ...вярно си вЕрват и бълнуват за някакво украинско настъпление. То бива будна кома ама чак пък...
  • 25 Механик

    52 8 Отговор
    Украйна затъна у киреча. Израелците отказват да им помагат.
  • 26 Лъжи от краварника

    51 6 Отговор
    Днес краварите са с нова порция лъжи
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Тра ла ла

    36 3 Отговор
    Ани Ефремова, браво за гугле преводача ще имаш бонусче.
  • 29 Стига се излагахте

    41 5 Отговор
    Блогерите били казали. Смях в залата. Тези хора са по-жадни за сензация и от пресата, защото така си изкарват прехраната. Пишат повече измишльотини и от вас, само и само да покажат посещаемост и да смучат повече пари от рекламите.
  • 30 А България е вече

    27 6 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    щата Индиана..

    Коментиран от #34

  • 31 Не ги насъсквай

    2 12 Отговор

    До коментар #17 от "0808":

    Че помпата с минусите е в тяхни ръце!
    Само гледай!
  • 32 Стига бе

    31 4 Отговор
    Кага почнало тва настъпление???

    Коментиран от #43

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Въри му обяснявай

    4 3 Отговор

    До коментар #30 от "А България е вече":

    На пиянгурника +
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ццц

    37 4 Отговор
    А пак ли свършиха ракетите? И тия 500 и 1000 метра напредък? Една лъжа, повторена 100 пъти става истина. Но след 200 пъти става излагация. Ще чакаме нощес да видим как отломките от свалените, свършили ракети, правят взривове като цели ракети, а последните остатъци от ремонтираният "Патриот" ще бъдат събрани от балкона на некоя баба с прахосмукачката.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Време е да плащаш

    1 18 Отговор

    До коментар #15 от "едате":

    Чиче, строших с дъщеря ти кревата и требе да го платиш. И ела си я земи направо, щото е толко разнебинтена, че не може да ходи.

    Коментиран от #66

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 СКОРО ША ПОЧНЕ

    8 0 Отговор

    До коментар #32 от "Стига бе":

    ВСУ на левия бряг.......

    Коментиран от #49

  • 44 😆😆😆

    35 4 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Искаш да кажеш натовци и главно САЩ с прословутите им оръжия които са най-добри по документи😉😆😂! Сами се лъжат - сами си вярват!🙄👍👏😉😆😂
    Най-новият ВИЦ е, че блогет "ослепил" Пертиота с камерата си да снима и за това го баталисаха😆😂😂. Радиолокационната станция плю пет ракетни установки ги ремонтираха на бързо като ги замениха с нови от Рамщайн 👏👏👏

    Коментиран от #63

  • 45 ПРИГОЖИН ИСТЕРИЧНО КРЯСКА

    3 23 Отговор
    Пече му се яйце на г.....
  • 46 Верно ли бе?

    30 1 Отговор
    А пък Русия имало диктатура,но пък имало "Незавими медии"?????
    А пък Навални бил в наказателна колония,но имал интернет???
  • 47 Абе

    8 0 Отговор
    Вероятно да, но по-вероятно не...
  • 48 ВСУ НА ИЗТОЧНИЯ БРЯГ

    3 13 Отговор
    Прехвърлят тежки оръжия и боеприпаси.....

    Коментиран от #109

  • 49 ?????

    10 0 Отговор

    До коментар #43 от "СКОРО ША ПОЧНЕ":

    На Дунав ли?

    Коментиран от #54

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 УКРАЙНА СПИРА ПУТИН

    12 0 Отговор
    Като миналото лято де......
  • 53 Марш

    26 0 Отговор
    Отдавна разконспирираха тоя "институт", в който "работят" само изветрели фльoрцички като преписвачката на тоя пасквил - и които са виждали "война" само в холивудските филми. Цяла година разправят как Русия свършила оръжията и фалирала. Цял свят им се смее вече на измислиците.
  • 54 НА ДНЕПЪР БРЕ

    4 17 Отговор

    До коментар #49 от "?????":

    Путин ша гледа Дунав през кривия макарон....

    Коментиран от #57

  • 55 ПРИГОЖИН ША БЕГА В СУДАН

    4 16 Отговор
    С музикантите си....не им се мре за Путин....
  • 56 Хан Ювиги

    5 19 Отговор
    Всичко ще бъде Украйна !
    Казах !
  • 57 Уффффф

    5 0 Отговор

    До коментар #54 от "НА ДНЕПЪР БРЕ":

    Добре бре.Уточнявайте се кат пишете 🫡
    Рапорт даден Рапорт приет
  • 58 Ццц

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "БгТурист":

    Влюбен е в Зеленски и несъзнателно го имитира. За това е досаден като конска муха - буташ го и то пак идва и ти каца.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Аниеиии,

    17 0 Отговор
    работата е там че няма настъпление от укрите. Вкичките им опити биват смазани в зародиш. Не съм ти чел дйлгия лъжлив пасквил.
  • 61 нац. бот

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    с компютър не се спори :)
  • 62 Що по фланговете бе?

    24 2 Отговор

    До коментар #41 от "ВСУ МЛАТИ ПО ФЛАНГОВЕТЕ В БАХМУТ":

    Защо не ги млати в Бахмут вече? От едни лопати ли ги е страх?
    Или Бахмут е станал вече Артромовск и вече не им е интересен?
  • 63 споко

    5 1 Отговор

    До коментар #44 от "😆😆😆":

    нищо не иска да каже, това вероятно е бот ;)
  • 64 Пффйаахахахахах

    8 1 Отговор
    Настъплението.. На 6 км западно от Артемовск
  • 65 Да ловят

    15 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ловци на хора":

    бягащите и дезертиращи укри от фронта.
  • 66 На тебе

    6 0 Отговор

    До коментар #39 от "Време е да плащаш":

    Дупенцето зарасна ли ти вече, че си толкоз смел...
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 трипио

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    колко думи може да включи в едно изречение този естествен интелект (бот)?
  • 69 Всъщност

    21 0 Отговор
    Isw крие огромните невъзвратими загуби на укрофашистите. Жалките опити за контранастъпление завършват с по 1 000 убити на ден. Фащ им помагат да се преселват при Бандера...

    Коментиран от #74, #83

  • 70 Бла Бла бла

    15 0 Отговор
    Пак ли свършиха ракетите? От година свършват, а все има.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 ЗЕЛЕНСКИ СЕГА ГИ ПОЧВА

    7 2 Отговор
    Като миналото лято.......
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Я ПЪ ТОЯ

    1 6 Отговор

    До коментар #69 от "Всъщност":

    Забрави ли миналото лято....
  • 75 Една

    19 1 Отговор
    Русия ще разпадне никому ненужното Натю! Засега само го демилитаризира. Слава на братушките!

    Коментиран от #77

  • 76 МИЛИАРДИТЕ НА ПУТИН

    3 4 Отговор
    Отиват в Украйна.....за оръжие де....
  • 77 ТОА ПЪ

    1 9 Отговор

    До коментар #75 от "Една":

    Тва да не ти е ВАРШАВСКИЯ договор

    Коментиран от #82

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Мим

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Ти първо не си българин и трябва да знаеш,че Русия много трудно губи и никога няма да загуби ,сега в случая от укрите ,въпреки,че просят оръжия от целия свят.

    Коментиран от #85

  • 82 Българин

    16 1 Отговор

    До коментар #77 от "ТОА ПЪ":

    Разбира се, че не е - на Варшавския договор никой не смееше да му се опре, а НАТО един козари ги помляха от бой. Добре, че се събраха 32 държави да нападнат малкия Белград и да го превземат за една година та да имат поне една победа.

    Коментиран от #86, #89

  • 83 1000#1000

    3 6 Отговор

    До коментар #69 от "Всъщност":

    То така си е бе.Хиляда на хиляда върви.Даже руснаците повече падат.И мостът ще падне.Няма да го оставят тия зли укри.После атака на Севастопол с пехота и танкове,а?
  • 84 информбюро

    17 0 Отговор
    Ракетите на Русия свършиха още миналата година. А Путин е умрял и го представят някакви двойници и тройници....А Украйна ей сега ще включи новите си 60 високотехнологично оборудвани и обучени бригади и ще стигне чак до....Владивосток!
  • 85 Евала

    6 15 Отговор

    До коментар #81 от "Мим":

    Чак пък много трудно..кримската война
    Русо-японската война..първата световна..Афганистан..студената война..първата чеченска война..излиза че за 100 години сте печелили само втората световна и то благодарение на факта че САЩ ви хранеха..имай в предвид че втората световна е спечелена заради липсата на пътища в забравената от бога азиатска степ и блата

    Коментиран от #110, #111

  • 86 ТОА ПЪ

    1 0 Отговор

    До коментар #82 от "Българин":

    Кой да опира на...УМРЕЛ....
  • 87 ЛЕТОТО ИДЕ

    2 10 Отговор
    Пригожин в ловушке.....
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 ЩО ТОГАВА

    2 12 Отговор

    До коментар #82 от "Българин":

    ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР умре.......без нито един изстрел....
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Урюрвкос

    14 0 Отговор
    117 400 души доброволци са сключили договор за служба в руската армия. Това е над тези 213хил мобилизирани. Основно доброволците са бивши военни работещи като охранители в частни фирми.
  • 94 МИЛИАРДИТЕ НА ПУТИН

    2 12 Отговор
    Отиват в Украйна за оръжие....с руските пари, по руските глави....
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 артишок

    5 0 Отговор
    кой настъпвал, я пак ?
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Ще останеш доволен

    0 0 Отговор

    До коментар #103 от "Прокопи Катъра":

    Вкара ли се в отчаяние магаренцето ми..не унивай..мога да те запозная с едни хубави момчета дето много уважават стегнато магарешко задниче
  • 105 Ламбо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Ти ще спечелиш .
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Джордже Балашевич

    5 2 Отговор
    Как този "капацитет", Ани Ефремова, достигна до данните за производственте мощности на руската оръжейна индустрия? Как руските сили спират украинското настъпление? Много просто, няма украинско настъпление, а има руска месомелачка в Бахмут, в която ураинската армия изчезва.
  • 109 ВСУ НА ИЗТОЧНИЯ БРЯГ

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "ВСУ НА ИЗТОЧНИЯ БРЯГ":

    На Дунав😋
  • 110 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    0 1 Отговор

    До коментар #85 от "Евала":

    за 100 години сте печелили само втората световна и то благодарение на факта че САЩ ви хранеха..имай в предвид че втората световна е спечелена заради липсата на пътища в забравената от бога азиатска степ и блата========= АМА ТЕ РУСНАЦИТЕ НАИСТИНА СА БИЛИ БУДАЛИ .ДА БЯХА ПОСТРОИЛИ ПЪТИЩА И ТОГАВА НЕМЦИТЕ ДА ГИ НАПАДНАТ. ГОЛЯМА ПРИЧИНА ИЗТЪКНАХТЕ ЗА ПОБЕДАТА НА РУСНАЦИТЕ .ЛИПСАТА НА ПЪТИЩА В ЕДНАКВА СТЕПЕН СЕ ОТНАСЯ И ЗА ДВЕТЕ АРМИИ.
  • 111 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    1 0 Отговор

    До коментар #85 от "Евала":

    Чак пък много трудно..кримската война============================================================== НАИСТИНА РУСИЯ ГУБИ КРИМСКАТА ВОЙНА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПОМОЩА КОЯТО АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ ОКАЗВАТ НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ .ИНАЧЕ БЪЛГАРИЯ МОЖЕШЕ ДА Е СВОБОДНА 30 ГОДИНИ ПО РАНО
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания