20 Май, 2023 13:16 1 600 3

Ако искаш да те видят: социалните медии и туризмът

  • туризъм-
  • социални мрежи-
  • снимки-
  • туристи-
  • инфлуенсъри-
  • снимка

Много туристи признават, че искат да имитират снимките, които са видели в интернет

Ако искаш да те видят: социалните медии и туризмът - 1
Снимка: Shutterstock

Времето на испанския остров Майорка вече e топло и хиляди туристи се събират на плажа Кало дес Моро всеки ден. Надпреварата да видят прочутия плаж е огромна. Хората дори се редят на опашка, за да зърнат изумителната гледка.

Пренаселените плажове не са нещо необичайно на остров Майорка - една от най-популярните дестинации за морска почивка в Европа. Кало дес Моро обаче е екстремен случай. Мнозина вярват, че причината е в Инстаграм, където са качени десетки хиляди снимки, на които красивият плаж изглежда пуст - нещо, което всички подведени от социалната мрежа туристи скоро разбират, че не е вярно.

В преследване на перфектната снимка

Откакто се появи Инстаграм през 2010 година, често се случва едно и също: вървейки по стъпките на някой инфлуенсър, туристите преследват перфектния ваканционен кадър. Малки непознати места са просто залети от хора. Понякога последствията са нежелани. Край водопада Кьонигсбах в Бавария бе ограничен достъпът за посетители, след като повишеният брой туристи се превърна в заплаха за равновесието на екосистемата.

Много туристи признават, че искат да имитират снимките, които са видели в Инстаграм. Платформата явно играе сериозна роля за решението им кои дестинации да посетят. Според онлайн сайта за почивки „Експедия” половината от хората вече използват Инстаграм, когато определят къде да почиват.

“Инстаграм несъмнено е източник на вдъхновение за туристите”, казва Майке Овенс от Академията за социалните медии и туризъм в германската провинция Хесен. Според нея социалната мрежа играе ключова роля – най-вече, когато хората си правят планове. Мнозина вече не използват търсачките като Гугъл за тези цели, а търсят каквото им е нужно през хаштагове в Инстаграм. “Ако хотелът или ресторантът ви го няма в Инстаграм, никой няма да ви открие”.

Специални инсталации за снимки

“За нас Инстаграм е важен комуникационен канал, където да покажем на хората какво би било усещането, ако посетят определено място”, казва Михаел Фабер, който ръководи три туристически агенции в Германия. Служителите му отделят време всеки ден да качват снимки в Инстаграм с предложения къде туристите могат да отидат на ваканция.

Петзвездният хотел “Сток Резорт” дори поставя огромна метална скулптура на гигантски криле на терасата си. Целта е да провокират хората да се снимат с тях. “Мотивът ни, разбира се, е тези снимки да се споделят в Инстаграм”, казва Барбара Митерер от маркетинговия екип на хотела. Наташа Бонтади от Туристическия съвет на Трентино в Италия също използва Инстаграм, за да промотира туризма в региона. Тя казва, че работи с инфлуенсъри и се старае да показва непознати за туристите места в социалната мрежа.

Силата на изображенията

"Много дестинации не търсят масов туризъм, а по-скоро висококачествен културен туризъм", казва Юлия Щубенбьок, управляващ директор на маркетингова агенция в Мюнхен. "Силата на снимките е огромна. Можете да обясните нещо, но можете и да го покажете. Това често работи много добре, особено в Инстаграм, където се споделят изображения“, казва тя.

Платформите за визуално съдържание като ТикТок и Инстаграм значително увеличиха възможностите за маркетинг и реклама на туристическите дестинации и компании. Определени целеви групи, особено туристите от поколенията милениъл и Z, просто могат да бъдат достигнати много по-добре с помощта на социалните медии. Затова плажът Кало дес Моро на остров Майорка вероятно отново ще бъде пълен с туристи това лято. А онези, които се надяват да получат перфектната снимка за Инстаграм на това място, може и да останат разочаровани.

Автор: Йонас Мартини


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    1 0 Отговор
    снимката е от статия където рекламират застрахователни услуги в Инстаграм. Само за Вас и само днес срещу мизерните 38дол на месец вашият акаунт ще бъде застрахован и ако някой го гепи след 24 часа си го получавате обратно. Сиреч който ги краде той ги връща.
  • 2 Заинтересуван

    4 0 Отговор
    На тази на снимката, дали са и истински бубките, като дини са
  • 3 Направо са

    2 0 Отговор
    Блъскат че да са там. А отгоре радиационния, английски, демократичен облак ги глееееда. Ама....облак все пак. Става и за капване на снимки, а?