Last news in Fakti

10 Юли, 2023 08:31 2 757 21

Виетнам: новата любима дестинация на пътешествениците

  • туризъм-
  • виетнам-
  • дестинация-
  • туристи-
  • азия-
  • пандемия-
  • тайланд-
  • ханой

След края на пандемията все повече туристи се отправят към Виетнам. С какво азиатската държава ги привлича?

Виетнам: новата любима дестинация на пътешествениците - 1
Снимка: Shutterstock

Виетнам бързо се превръща в една от най-популярните туристически дестинации в Югоизточна Азия. Туристите се наслаждават на разнообразната природа, плажовете, оризовите тераси и оживените градове на страната.

През юни виетнамските власти съобщиха, че през първите шест месеца на 2023 г. страната е посрещнала над 5,5 милиона гости от чужбина - повече, отколкото през цялата 2022 година. Проверка в Гугъл показва, че Виетнам е седмата най-търсена дестинация в света между март и юни. Това е и единствената страна от Югоизточна Азия, попаднала в топ 20 на класацията.

По-голям ръст на туристите

Туристическият сектор на Виетнам си е поставил за цел да привлече общо 8 милиона посетители за през оставащите месеци на 2023 година. Но броят им може да нарасне и до 10 милиона. Боби Нгуен, който ръководи туроператорска компания, коментира пред ДВ, че ръстът се дължи основно на китайски, индийски и корейски туристи. "Китай отново отвори външния пазар към Виетнам, а индийският пазар нарасна от 2022 г. насам", обяснява той.

Нгуен отбелязва, че социалните медии и големите туристически групи също са спомогнали за увеличаването на популярността на страната. Ханой наскоро улесни визовата политика за гражданите на определени държави. А за онези посетители, които имат правото да кандидатстват за електронни визи, документът вече ще важи за период до 90 дни с възможност за многократно влизане на територията на Виентам. Тези промени влизат в сила от 15 август.

Базираният в Куала Лумпур експерт по туризма Гари Бауерман очаква визовите промени да стимулират туристическия сектор. "Той нараства и през следващите 6 месеца ще наблюдавате как пътуващите до Виетнам ще се увеличат. Мисля, че ръстът ще бъде много силен, особено сега заради завръщането на китайския пазар", обяснява той.

Едно от предимствата на Виетнам е, че е по-малко позната дестинация за туристите. Като такава страната предлага възможности не само за туризъм, но и за бизнес, коментира Бауерман. Според него много млади хора искат да научат повече за Виетнам. "Мисля, че Тайланд е по-популярен. Във Виетнам има усещане за откривателство и мистицизъм. Това е страна, в която хората искат да инвестират, да правят бизнес и да пътуват", добави той.

Туристическата индустрия има високи очаквания

Туристическите компании във Виетнам очакват с нетърпение въвеждането на новата визова политика и перспективата за повече международни гости. "Очаквам с нетърпение да видя какво ще се случи", признава Макс Ламберт, собственик на Fuse Hostels & Travel. В края на миналата година те са открили два хостела в град Хой Ан. Ламберт смята, че компанията му работи на нива близки до тези отпреди пандемията. "В последните три месеца наблюдаваме значителен скок в броя на международните гости, които отсядат в хостелите", обяснява той. И казва, че негативните ефекти от пандемията вече са отминали.

Тайланд все още е лидер

Въпреки всичко международните посещения във Виетнам са все още далеч от нивата преди пандемията. През 2019 г. близо 19 милиона души са посетили страната. Виетнам все още има да извърви сериозен път, ако ще се конкурира с Тайланд в областта на туризма, отбелязва Ламберт. "Тайланд е големият играч в региона, на Виетнам ще му отнеме много време, за да стигне до това ниво", казва той. Тайланд очаква броят на чуждестранните гости да достигне 20 милиона до края на тази година. Туристическата индустрия на страната лидер в региона обаче се стреми да си възвърне нивата от 2019 г., когато бе посетена от рекордните 39 милиона души.

Собственикът на туроператорската фирма Боби Нгуен отбелязва, че Виетнам трябва да подобри някои неща, за да увеличи потенциала си. "Инфраструктурата, включително и магистралната система, железопътните линии и пътищата не отразяват развитието на туризма", казва той. Нгуен обръща внимание и че са необходими преквалификация и обучение на нови кадри в туристическата индустрия."Необходимо е да се преквалифицират и обучат нови кадри, работещи в туризма, за да се осигури на качеството на услугите", добавя Нгуен.

Автор: Томи Уолкър


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 фен

    22 5 Отговор
    След 40 - 50 години, и Украйна ще стане популярна дестинация. Толкова е времето, необходимо за една държава да се съвземе от американската интервенция в нея.

    Коментиран от #10

  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 1 Отговор
    Всички Държави са Красиви по Своему Най Красива е Родна Бг
  • 6 Сто то

    19 0 Отговор
    Виетнам е супер-след курортите на Китай,виетнам ските са на второ място-с тях единствено Дубай може да се мери.Бил съм няколко пъти в Китай и Виетнам и мога да кажа,че европейските курорти са направо кръгла нула пред китайскитеи виетнамските.А за обслужването даже няма да споменавам....
  • 7 Турист,завърнал се от Виетнам!

    26 2 Отговор
    Във Виетнам има туристическа атракция- как са набучвали янките в капан на дървени шишове !Същият е замаскиран в джунглата,много умело с трева!При настъпване,се отваря и задейства!Жестока работа!Но достоен отговор на дребните но смели виетнамци,горени живи с напалм от американските самолети!Не случайно Рамбовците избягаха ,през глава от Виетнам и ветераните им или влязоха в психоболници,или още сънуват кошмари...!
    Туристическа атракция са и безбройните изкопани ръчно под земята километрични отбранителни канали...!
    Смел и твърд народ!
  • 8 Гого

    3 16 Отговор
    Ако искате да видите България през 1980те, отидете във Виетнам.

    Коментиран от #21

  • 9 Мефистофел

    11 0 Отговор
    Друга много интерсна дестинация, при това целогодишно, са Филипините. Не ви трябва виза, и е невероятно евтино. Страшно вкусна кухня, от натурални продукти. Хората винаги усмихнати и приветливи, макар и бедничко да живеят. Кристално чиста вода, прекрасна природа. Единственият проблем е, че ако си вземете кола под наем на един от островите, не можете да я качите на ферибота за друг остров. Не знам защо, но колите под наем са само в рамките на острова на който сте ги наели. При втората ми екскурзия там вече знаех, и по-добре си планирах маршрута. При възможност бих посетил и Виетнам. Но по собствено планирана екскурзия. Нещо им нямам вяра на туристическите агенции.
  • 10 ИМЕННО...!

    11 5 Отговор

    До коментар #4 от "фен":

    Сега Укрите като думнат и ЗАЕЦ,както ВЕЦ-Нова Каховка...!
    Околността ще стане туристическа атракция,както Укрите направиха и с Чернобил...
  • 11 българин

    8 7 Отговор
    Благодаря на Бога,че сме в ЕС. По време на тоталитаризма в България границата се пазеше с насочени автомати срещу българския народ за да не избяга никой от комунистическия ад. Сега всеки един българин свободно може да се движи по целия свят,няма ги вече комунистическите окови. А всеки който е живял по време на комунистическото робство в България знае много добре,че нямахме право даже да работим в друг град в България,изискваше се жителство. Никога повече тоталитаризъм, диктатура,комунизъм

    Коментиран от #14, #15, #16

  • 12 Туроператор

    12 2 Отговор
    Украйна също един ден ще е любима туристическа дестинация! Също както Виетнам. Особено ако Зеленски е поставен там в клетка, да го гледат туристите на живо и да им говори на "украински"!

    Разбира се, ако Путин не го назначи за Президент на Змийския Остров.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българин

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "българин":

    Не беше ад, а рай! Адът е сега!
  • 15 Русофил

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "българин":

    И сега много ли сте доволни, че имате право да миете чиниите и ъзовете на германците и да им сгъвате чаршафите и да берете ягодите на англичаните хахах

    Коментиран от #17

  • 16 Софиянец

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "българин":

    То па сега голям кеф цяла България живее в 3 града..
  • 17 българин

    4 10 Отговор

    До коментар #15 от "Русофил":

    Доволни сме,че имаме свободата да живеем и работим по цял свят. Доволни сме, че може да живеем свободно в Европейска България без притеснения, че ще бъдем затворени в някой лагер на смъртта. Доволни сме, че в Европейска България можем да получаваме над 5000 лева заплата семейно и можем да си позволим да купуваме всичко необходимо, защото го има по магазините и щандовете,а не както по време на тоталитаризма само за комунистите. Можем да си позволим да почиваме където си искаме. Можем да си позволим да имаме кола с която да пътуваме където си искаме,а не да чакаме 20 години за да си купим кола..... Комунизма е Ад и никой нормален не иска да живее в този Ад,камо ли да иска втори път да живее в него

    Коментиран от #18, #19, #20

  • 18 Българин

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "българин":

    Хахах доволни били, че могат да ядат отровите от западните супермаркети с вкус на пластмаса и мононатриев глутамат, а едно време чистата и вкусна храна била лоша хахах аман от мазохисти
  • 19 Германец

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "българин":

    Комунизмът беше рай, аз съм от ГДР!
  • 20 Бойко Българоубиец

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "българин":

    Сега сте най-бързоизчезващата нация в света, най-болната и най-неграмотната с най-малка продължителност на живота хехе ГЕРБ ПОБЕДА!
  • 21 Така така

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гого":

    Лъжи, не е като България 1980 Тогава в България живота беше супер Безплатно и качествено образование, банките даваха a не взимаха лихви Работа нормална и дигурна. Хора чудесни, Кражби наркомани проститутки и бездомни нямаше Виетнам за съжаление вече е си иакистическа държава само на книга иначе си е чист капитализъм. Здравеопазеане добро в Големите градове но платено Зъболечение трудно се откриват добри зъболекари, но пък е много изгодно в сравнение с нашите цени тук Хората са повечето добри, но за съжаление има и много бездомни, проституция и наркотици. Курортите им са добри, но слънцето е много опасно и трябва да се къпеш с тениска както виетнамците иначе изгаряш като факла Ако караш мотопед повече от час без спиране задължително дълги панталони дълги ръкави вдигната яка, иначе изгаряш и спасение за високите като мен няма. Просто не продават толкова големи размери дрехи. Храната е прясна евтина и вкусна. Има и интересни места за посещение. Струва си да се види.