Обединеното кралство и Германия трябва да засилят сътрудничеството в областта на отбраната, за да укрепят европейската сигурност след незаконното нахлуване в Украйна. Това е заключението на забележителен доклад на германската фондация Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) и базирания във Великобритания мозъчен тръст Royal United Services Institute (RUSI), който е публикуван миналата седмица, пише Foreign Policy.

Ние силно приветстваме този доклад и искаме широкообхватно британско-германско споразумение за отбрана и сигурност, сключено в рамките на шест месеца след следващите общи избори в Обединеното кралство, като съвместна инициатива между лидера на Лейбъристката партия на Обединеното кралство Кийр Стармър и германския канцлер Олаф Шолц.

Още новини от Украйна

Това ще увеличи работните места, ще укрепи НАТО и ще запази безопасността на двете страни.

Докато незаконното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. направи аргументите за по-голямо сътрудничество много по-силни, ние възложихме тази работна програма на FES-RUSI през есента на 2021 г., преди войната.

Докладът очертава 19 препоръки за подобряване на сътрудничеството в областта на отбраната между Обединеното кралство и Германия, включително как Обединеното кралство и Германия биха могли да разработят двустранен договор, да работят повече заедно по съвместни проекти за обществени поръчки и да увеличат сътрудничеството между въоръжените сили на Обединеното кралство и германския Бундесвер по отношение на операциите и обучението.

Двете нации имат съвместими сили, съвместна индустрия и общи ценности. Въоръжените сили на Обединеното кралство и германският Бундесвер имат дълга история на съвместни операции и учения и дълбоко общо разбирателство чрез британските бази в Германия.

Но ние вярваме, че сътрудничеството остава недоразвито, особено в сравнение с други големи съюзници.

Обединеното кралство и Франция подписаха Договорите от Ланкастърската къща през 2010 г., за да увеличат сътрудничеството в областта на отбраната чрез споделяне на технологии, съвместни доставки и стартиране на Комбинирани съвместни експедиционни сили. Германия и Франция също са ангажирани с широкообхватно сътрудничество чрез Договора от Аахен от 2020 г. (актуализация на Елисейския договор от 1963 г.). Но между Обединеното кралство и Германия няма такива базирани на договор отношения за сигурност.

Без такъв, сътрудничеството е по-скоро ad hoc, отколкото систематично. Например, има 40 години сътрудничество между Обединеното кралство и Германия за изтребители и двете страни са действали заедно в Косово и Афганистан, както и за противодействие на Ислямска държава. През март тази година Кралските военновъздушни сили и германските военновъздушни сили започнаха да летят заедно като част от съвместните мисии на НАТО за въздушна полиция в Естония за първи път, прихващайки руски самолети.

И все пак само 28 германски служители в момента се обучават в Обединеното кралство; и само шестима служители на Обединеното кралство се обучават в Германия, включително по един британец от германския флот и германските военновъздушни сили.

Индустриалното сътрудничество чрез съвместни програми за доставки е една от най-видимите и важни форми на военно сътрудничество между съюзниците. Точно както изтребителите Tornado и Eurofighter - продуктите на многонационалното сътрудничество - помогнаха за запазването на безопасността на Европа през последните десетилетия, така и програмата за бронирани превозни средства Boxer на британската армия вижда превозни средства, произведени в Обединеното кралство и се възползва от немския опит. Понастоящем обаче има само една двустранна програма за обществени поръчки в областта на отбраната между Обединеното кралство и Германия, предназначена за надграждане на способността за "преминаване на широки мокри пропуски", плюс само осем многостранни проекта за обществени поръчки, които включват и двете нации заедно с други.

Съюзниците са стратегическа сила. Ние вярваме, че по-тясното сътрудничество между Обединеното кралство и Германия в областта на отбраната, сигурността и външната политика може значително да укрепи способността на двете страни да отговорят на споделените предизвикателства и да защитят своите граждани.

Както се казва в доклада на RUSI-FES, Обединеното кралство и Германия в момента са първите две европейски страни, които харчат за отбрана и подкрепят Украйна по обем на военна, икономическа и хуманитарна помощ. Трансатлантизмът и НАТО са в основата на политиките и на двете страни.

Сътрудничеството е необходимо сега повече от всякога след пълномащабното нахлуване на руския президент Владимир Путин в Украйна. В доклада на НАТО за 2022 г. се казва, че инвазията е "разрушила мира и е променила сериозно средата за сигурност" в Европа.

Олаф Шолц от Германската социалдемократическа партия описа момента като Zeitenwende или епохална промяна; Шолц преобърна продължилата десетилетия германска отбранителна политика само дни след като силите на Путин навлязоха в Украйна. Междувременно Лейбъристката партия на Обединеното кралство даде пълната си подкрепа за военната помощ за Киев и укрепването на съюзниците от НАТО.

Ангажиментът на лейбъристите и Социалдемократическата партия към НАТО е непоклатим. Този съюз на демокрациите е крайъгълният камък за защитата на Европа и европейските нации от НАТО трябва да поемат по-голяма отговорност за европейската сигурност, особено когато стратегическите опасения на САЩ нарастват в Индо-Тихия океан. Германия, като част от ЕС и Обединеното кралство трябва да седят заедно в сърцето на един по-силен европейски стълб в НАТО.

Отбранителните индустрии трябва да реагират бързо на тази нова среда за сигурност, с нарастващи изисквания от страна на правителствата, които самите са изправени пред строгите икономически ограничения. Zeitenwende създава нови области за индустриално сътрудничество между Обединеното кралство и Германия. Двете страни могат да работят заедно, за да се възползват от тези възможности, споделяйки разходите, намалявайки рисковете и създавайки постоянен поток от търсене. Това ще спомогне за стимулиране на стандартизацията и оперативната съвместимост и ще разшири индустриите в нови области.

ЕС също така доказа, че има какво да допринесе за отбраната и сигурността, със своите санкции срещу Русия и своите хуманитарни, икономически, финансови и военни доставки за Украйна. Ето защо НАТО описва ЕС като "уникален и важен партньор за НАТО".

За Германия ЕС е в основата на нейния национален интерес; и наличието на функциониращо партньорство с ЕС, основано на доверие и по-задълбочено сътрудничество в области като сигурността, също е очевидно в националния интерес на Великобритания след Украйна. По-тясното двустранно сътрудничество в областта на отбраната би могло да подпомогне по-допълващото се сътрудничество между ЕС и НАТО.

Лейбъристката партия на Обединеното кралство твърди след инвазията, че Обединеното кралство трябва също така да рестартира планирането и разходите за отбрана. Това трябва да се разглежда в контекста на дълбокия ангажимент на Социалдемократическата партия и лейбъристите към международните правила и многостранните институции.

Има добра причина да се смята, че Германия и Обединеното кралство могат да разработят заедно отличителна програма за сигурност. Трябва да се признаят заплахите за сигурността, породени от неравенството, изменението на климата и липсата на храна, вода и здравеопазване; усилията за борба с тези заплахи трябва да вървят ръка за ръка с подходящи инвестиции във въоръжените сили и военното сътрудничество. Една от трите основни задачи на НАТО, наред с отбраната и възпирането и сигурността на сътрудничеството, остава предотвратяването на кризи, като алиансът се ангажира да стане "водещата международна организация, когато става въпрос за разбиране и адаптиране към въздействието на изменението на климата".

Искаме докладът RUSI-FES да стимулира широк дебат относно амбициозно споразумение между Обединеното кралство и Германия за отбраната, сигурността и външната политика. Неговите препоръки осигуряват солидна основа за това, като целите са насочени към изграждането на европейски стълб на НАТО, развиване на оперативна съвместимост и разширяване на сътрудничеството в отбранителната индустрия.

За лейбъристите докладът е напомняне, че повторното свързване с европейските съюзници е жизненоважно за националната сигурност на Обединеното кралство. Лейбъристите приемат Brexit и няма да се присъединят отново към Европейския съюз или към единния пазар; но за да накара Брекзит да успее, Великобритания трябва да възстанови отношенията си с ключови европейски съюзници, които бяха повредени - често умишлено - от действията на правителството на Обединеното кралство през последните години. Договорът за сигурност между Обединеното кралство и Германия би бил важна стъпка в този процес.

За да се случи това, имаме нужда от ново лидерство и отношения, основани на надеждност и уважение между Берлин и Лондон, за да укрепим по-широката европейска сигурност. Както Украйна показа, съюзниците и обединенията имат значение. Германия и Обединеното кралство могат да бъдат по-мощна сила за добро в света, когато работят по-тясно заедно.