Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Май, 2023 17:59 2 584 58

Украйна не може да бъде приета в НАТО, докато има руски войници там

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • йенс столтенберг

Всеки разбира, че не е възможно Украйна да бъде приета в НАТО, докато войната не е приключила

Украйна не може да бъде приета в НАТО, докато има руски войници там - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Всеки разбира, че не е възможно Украйна да бъде приета в НАТО, докато войната не е приключила, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред участниците в събитие на неправителствена организация в Брюксел, предаде БТА.

Той отбеляза, че в НАТО има единодушие за бъдещото членство на Украйна. По неговите думи съвещанията по този въпрос продължават, но не е уместно да се очакват новини в тази посока от предстоящата през юли среща на върха на страните от алианса във Вилнюс. Москва няма право на вето, най-важната задача сега е Украйна да оцелее като независима държава, посочи Столтенберг.

Трябва да направим така, че след като приключи, войната да не се разгори отново, добави той. По неговите думи руският президент Владимир Путин е допуснал поне две стратегически грешки с предприемането на войната - подценил е смелостта и решимостта на украинците, но и единството в НАТО за подкрепа на Украйна. Не трябва и ние да подценяваме Русия, която даде досега много жертви, не разполага с добра организация и техника, нито с добре обучени бойци, но онова, което ѝ липсва в качеството, наваксва с количество. Затова трябва да бъдем готови за продължителна война, предупреди генералният секретар.

Това е война на изтощение и логистиката е ключов въпрос. Фронтовата линия от дълго време не се променя, руснаците са се окопали добре. Следващата стъпка е да се проникне през тези защити, изграждани с месеци. Затова има нужда от съвременно оборудване, танкове, бронирани превозни средства. Украинците имат нужда от инженерни съоръжения, за да разгърнат понтонни мостове, да преминат през минните полета. Нужни са също поддръжка, гориво, смазочни материали, поясни той.

Генералният секретар допълни, че във Вилнюс може да се очакват решения, свързани с преминаването на украинските войски от съветско към западно въоръжение. По неговите думи украинците трябва да решат кой е способен да бъде посредник в мирни преговори. Столтенберг приветства усилията на Китай да се търси решение. Той отбеляза, че разногласията в НАТО са неизбежни, както е било досега, но важното е всеки да разбира нуждата да има съюзници. Съветът ми към всеки бъдещ генерален секретар е да пази единството в алианса, заяви Столтенберг, който скоро се очаква да напусне ръководството на пакта, в което участва от 2014 година.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    29 9 Отговор
    В Украйна нищо не може да се случи без разрепението на руснаците. Така е и в България.
  • 2 Луди

    31 2 Отговор
    За вързване
  • 3 хихи®

    10 2 Отговор
    Кел Сюрприз
  • 4 Няма нужда от нато

    46 5 Отговор
    Русия знае как да защитава териториите си.
  • 5 Зеленски съм - му опнем една линийка

    40 1 Отговор
    Тия мойте курбан ги направих...ма иначе съм арен, смешен чиляк...
  • 6 САЩ са джудже спрямо РУСИЯ

    48 7 Отговор
    Жителите на Киев потвърждават унищожаването на американската система за противовъздушна отбрана Patriot от хиперзвукова "Кинжал".

    Според свидетелствата на жители на Киев руската хиперзвукова ракета "Кинжал" е поразила успешно американския зенитно-ракетен комплекс (ЗРК) Patriot в столицата на Украйна. Информацията за унищожаването на системата за противовъздушна отбрана се потвърждава от съобщения в местни сайтове, където се предлагат за закупуване части от разбития комплекс, пишат чужди агенции.

    Коментиран от #14, #16, #17, #27

  • 7 ФАКТИ ЕС

    41 2 Отговор
    Стига зависимости: Украйна е твърде тежка за НАТО

    Не всички страни от НАТО са нетърпеливи Украйна да се присъедини към блока. За това пише Дъг Бандоу, колумнист на The American Conservative.
    Съблазнителен морков под формата на НАТО се върти пред носа на Украйна, докато ентусиазирано води "партньорите" където трябва. Но вратите на алианса за Киев остават плътно затворени. Задължението да защитава украинската територия е твърде тежко за него.
    Вашингтон трябва да се противопостави на манипулацията на Киев, който настоява Украйна да се присъедини към НАТО в опит да въвлече Съединените щати и Европа в конфликт с Русия, каза Бандоу

    Коментиран от #33

  • 8 Бибитко

    34 1 Отговор
    С тази Украйна Европейската комисия стана още по-объркана и по-неефективена. Уж регламентът гласеше първо дадена страна да стане член на НАТО, а после да кандидатства за влизане в ЕС. Значи може да се кандидатства за ЕС, статут който получи Украйна най-вече по политически и геостратегически причини, но не може да влезе в НАТО, докато там имало руски войници. Докато САЩ и ЕС отказват да отчетат създалите се вече реалности и да упорстват, народите им ще плащат все по-висока и по-безсмислена цена, които обаче никой не пита, а уж Западният свят е образец на демокрация.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 💤💤💤💤💤💤💤

    32 2 Отговор
    Патриота щял киеф да пази а себе си не успял да упази,🤭🤭🤭🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭
  • 11 Единствен Пригожин казва истината!

    3 27 Отговор
    Основателят на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин предупреди, че Русия може да се сблъска с революция, подобна на тази от 1917 г., и да загуби конфликта в Украйна, ако елитът не се заеме сериозно с воденето на войната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

    Олигархът заяви, че в политическите му възгледи преобладават любовта към родината и служенето на президента Владимир Путин, но предупреди, че Русия е застрашена от сътресения.

    Пригожин подчерта, че не вярва в съществуващата оптимистична позиция, че Западът ще се умори от войната и Китай ще посредничи за мирно споразумение. "Вместо това", каза той, "Киев подготвя контранастъпление, целящо изтласкване на руските войски обратно към границите ѝ преди 2014 г.", когато Москва анексира Крим.

    "Украйна ще се опита да обкръжи източния украински град Бахмут, в който се водят интензивни боеве, и да атакува Крим", добави той.

    "Най-вероятно този сценарий няма да е добър за Русия, така че трябва да се подготвим за тежка война", подчерта Пригожин в интервю. "Намираме се в такова състояние, че можем да загубим Русия", добави той. "Трябва да въведем военно положение", каза още бизнесменът.

    Коментиран от #12

  • 12 Бибитко

    25 2 Отговор

    До коментар #11 от "Единствен Пригожин казва истината!":

    Ти явно си пиеш кафето с Пригожин и той ти шепне тези глупости на ушенце!
  • 13 Тра ла ла

    23 1 Отговор
    Е до вчера се говореше че ще влиза в нато
  • 14 Нещо

    6 27 Отговор

    До коментар #6 от "САЩ са джудже спрямо РУСИЯ":

    си шашав, САЩ е на светлинни години по БВП и военна техника

    Коментиран от #21, #23

  • 15 Зил

    35 2 Отговор
    Не знам на какво се надява Западът при положение,че Русия си взе територия колкото България и хич няма намерение да я връща...
    Тази война е безумие,ясно е че Русия ще победи.... Само да не тръгне към Полша...
  • 16 Хаха

    3 16 Отговор

    До коментар #6 от "САЩ са джудже спрямо РУСИЯ":

    Що така мислиш бе Мунчо?
  • 17 Ха ха

    27 2 Отговор

    До коментар #6 от "САЩ са джудже спрямо РУСИЯ":

    Укрите са си живи хазари.Бизнесът трябва да върви. Наесен очаквайте и части от F-16 на промоционална цена .
  • 18 Мишел

    29 1 Отговор
    Днес руски кораб" Иван Хурс "отби атака на 3 украински морски дрона на двайсетина километра от Босфора. Дроновете ( бързоходни телеуправлявани катери, вероятно английски, свързани с GPS), имаха цел взривяването на Турски поток в местността, където той излиза от морето на турска територия.
    Смята се, че "Иван Хурс"е там в засада, е изчаквал атаката, разкрита от руското разузнаване.

    Коментиран от #32

  • 19 Тоя Столтенберг трябваше отдавна

    17 2 Отговор
    да бъде сменен! Малко мека китка ми се вижда!
  • 20 А сега де

    14 2 Отговор
    90% от ВСУшниците са руснаци.
  • 21 Мишел

    20 4 Отговор

    До коментар #14 от "Нещо":

    След Втората световна война САЩ произвеждат над 54% от световната промишлена и земеделска продукция.
    Сега са промишлено джудже, произвеждат под 12%.
    Силата на националната армия се определя от мощността на националната промишленост.

    Коментиран от #24

  • 22 Фончо

    17 1 Отговор
    Бих се изходил на вашата ,,демокрация с кеф и то няколко пъти по голяма нужда.
  • 23 Факт

    22 3 Отговор

    До коментар #14 от "Нещо":

    САЩ е на светлинни години по финансови спекулации. Реалната им икономика е три пъти по-слаба от тази на Китай.
  • 24 гого

    10 7 Отговор

    До коментар #21 от "Мишел":

    охх майко произвеждала какво бе джадай джендъри хахах много си зле бягай да си мажеш нежните ръже с крем и си оправи маникюра хаха
  • 25 БАЙ КУРТИ

    19 1 Отговор
    А..да се изкажа. Но понеже ме блокираха няколко дни. А имало свобода на словото. Но щом захапя джендърлъка веднага ме трият. Е сега МИЧЕ ще възхвалявам демокрацията и триполовите. Да живее ДЕМОКРАЦИЯТА И ИСТАНБУЛСКА КОНВЕНЦИЯ.

    Коментиран от #42

  • 26 ЦРУ

    2 23 Отговор
    Украйна трябва да изтласка руските земи извън Белгород, който някога е бил украински, Петте анексирани територии, Крим, и Белгород трябва да няма нито един руски войник, за да влезе Украйна в НАТО и да се разполажат над 2000 бази на НАТО по границата с Русия в Украйна , да си оправят икономиката с нов план Маршал и да влезнат в ЕС, и да се направи широка милитиризирана зона на границата с Русия с целия спектър оръжия след приклучването на войната задължително е да си имат свой ядрен украински арсенал от 100 000 междуконтинетални ракети за гарнация за сигурност, и пълно премахавне на страните от БРИКС и ШОС от ООН

    Коментиран от #55

  • 27 Другар, ти добре ли си? Русия заедно с

    3 21 Отговор

    До коментар #6 от "САЩ са джудже спрямо РУСИЯ":

    другите поробени народи е 140 млн. души. САЩ имат 300 млн. население и 13 пъти по-голям БВП от Русия !
  • 28 Зеленски е лидерът на

    2 25 Отговор
    свободния свят! Слава на Украйна и свобода за Русия. Долу фашистките руски агресори и окупанти !
  • 29 Ком

    15 1 Отговор
    Така поставен въпросът означава, че ако Русия сключи мирен договор си докарва на границата американско ядрено оръжие. В такъв случай войната ще приключи след унищожаването на цялото въоръжение и живата сила от времето на Варшавския договор.
  • 30 Железен

    16 2 Отговор
    Това е абсолюютно вярно. В нато ще влезе тази част от украйна която е била полска 1/6та от украйна намираша се на северозапад/. Останалото е руско . А часта от Полша която е била Немска ще се върне на Германия. Естествено в останалата част на украйна 560 хиляди квадратни километа , която ще е руска ще има руски войски.

    Коментиран от #34

  • 31 джони инглиш

    11 0 Отговор
    Пък мара ще продължи на негрите яко да го бара.
  • 32 Българските турци

    16 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мишел":

    Новината не е фейк ! Очакват се сериозни провокации с които ще се притискат турците за да се привлекат в горещия конфликт! Турция отначалото е наясно с предварителния сценарий на този скалъпен конфликт и е единствената страна в НАТО, която не влезе в американската клопка ! Ако марионетките бяха успели да свалят Ердоган , всичко щеше да е по сценария , но изглежда на запад вече са разбрали окочателно, че Ердоган ще продължава да туря прът на американския сценарий и дадоха старт на един много опасен цикъл с много неизвестни и със сензационни изненади , които ще загреят Черно море и Балканите !!!
  • 33 Сатанаил

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "ФАКТИ ЕС":

    Апокалипсисът наближава!
  • 34 О&к

    5 4 Отговор

    До коментар #30 от "Железен":

    Хубо разпарчетоса Украйна като почти 70-80 процента хариза на Русия,ама не са ли те учили като малък да не правиш помен с чужда пита?

    Коментиран от #38, #39

  • 35 Дякон Унуфрий Араллампиев

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "Стойчо Стойчев":

    Пишман ще останат ако ме мобилизират За една нощ такива поразии ще направя че лошо ще им стане
  • 36 Срамота е

    12 1 Отговор
    да имаме толкова оръжейни заводи и българските мъже да не са въоръжени. С оръжие в ръка политиците ще изпитват по-голямо уважение към суверена.
  • 37 АБЕ МОЖЕ АМА СЛЕД

    17 0 Отговор
    10 ГОДИНИ НЯМА ДА ИМА НИТО НАТО НИТО ЕС !
  • 38 ИМАЙ ТЪРПЕНИЕ ;

    13 0 Отговор

    До коментар #34 от "О&к":

    ОПЕРАЦИЯТА НЕ Е СВЪРШИЛА !
  • 39 Железен

    24 0 Отговор

    До коментар #34 от "О&к":

    Не правя помен. Не ме интересува Русия и не и симпатизирам. До войната бях русофоб. Сега просто гледам фактите без да вземам страна. Но определено станах американофоб.Обичам Европа и не мога да остана безразличен към отношението на САЩ към Европа като васал..
  • 40 ТАЯ МЪРША ЛИ Е ЗЕЛЕНСКИ ?

    14 0 Отговор
    КЛОУНА ЗЕЛЕНСКИ !
  • 41 Минувач

    22 0 Отговор
    Тези глупости за жертвите вече омръзнаха. Русия давала много жертви, въоръжението и било такова и такова, организацията и т.н.. А истината е, че от ден първи Русия винаги е имала на терен многократно по-малка армия от украинската и е дала многократно по-малко жертви от Украйна. Украинците не спряха да лъжат и вкарват пропагандата си за руската армия и загуби и строго забраняват да се говори за техните загуби в жива сила и техника. Но от време на време някой американски генерал се изпуска да назове и техните реални загуби и те са умопомрачаващи. Що се отнася до организацията - ами те руснаците са пуснали наемници, вкл. затворници, а момчетата от редовната армия са главно подкрепящи сили. Столтенберг и цяло НАТО страх ги тресе, че складовете им се изпразниха, а производството им не може да смогне на темпа на войната. Започнаха с последните си мерки - даването на танкове, ракети с далечен обсег и самолети, защото другите мерки вече ги няма налични, а Русия не свършва и не свършва нито ракетите си, нито снарядите, нито парите за война.
  • 42 ДА ЖИВЕЕ ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ И

    9 0 Отговор

    До коментар #25 от "БАЙ КУРТИ":

    ЕВРОТО ............. НЕКА ПРАТИМ ЕДИН МИЛИОН БЪЛГАРИ В УКРИЯ - ЗАЕДНО С ЧЕРНИ ЧУВАЛИ !
  • 43 стига

    13 0 Отговор
    какво решение за Украйна ще приемате!
    Украинците, отдавна минаха основно на НАТО-вско въоръжение, защото това от руснаците им свърши (т.е. беше унищожено), а държавите дето все още имат нещо от руското въоръжение, или изпратиха каквото имаха, или няма как вече да се разделят с него.
    Както е тръгнало, май е време НАТО да помисли към какво въоръжение ще премине, защото руснаците и НАТО-вското въоръжение плавно и методично ще пратят в историята.
  • 44 Пръц

    14 0 Отговор
    Та как ще ни защити натю,кат едни вагнеров и не могат да оправят
  • 45 оня с коня

    0 16 Отговор
    Напълно разбирам и уважавам МУТАЦИЯТА ти от "Русофоб" към "Американофоб" и всичко това - "От любов към Европа".Наистина ли си мислиш обаче че "Ние останалите" сме толкова Залюпени и няма да се усетим че прокламираш Руската опорка за ОТДЕЛЯНЕ на Европа от САЩ с цел единствена - Безпроблемното й порусначване Държава по Държава?И в този дух на мисли не забравяй:"Наглостта НЕ КРЕСИ човека,а напротив":)

    Коментиран от #48

  • 46 Ццц

    10 0 Отговор
    Е щом решението за членство на Наркомайна е неотменимо, но проблем е присъствието на руснаците и СВО ще е неотменима, а и трябва да свикнат с присъствието на руснаците. Те са си у тях. А кой от НАТО е?
  • 47 Павел пенев

    12 0 Отговор
    Украинците ще ги приемете в НАТО, когато руските войски излязат от Украйна и отново влязат в Германия.
  • 48 Железен

    3 5 Отговор

    До коментар #45 от "оня с коня":

    Ами руснаците са около 150 милиона а европейците към 800 милиона. Та отговори си сам умнико.

    Коментиран от #51

  • 49 бай Иван

    19 1 Отговор
    "Всеки разбира, че не е възможно Украйна да бъде приета в НАТО, докато войната не е приключила, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг"
    Е да де . Ако не беше войната сега тихомълком НАТО щеше да е на границата на Русия. Я да се опита Русия да се съюзи например с Мексико и да тури руски ракети там, на границата на САЩ ? А се е опитала, а е започнала война незабавно. Ама за САЩ може да слага където си иска. За САЩ всичко може, щото са решили ,че света трябва да се ръководи от тях.

    Коментиран от #53

  • 50 факуса

    8 0 Отговор
    скоро писахте,че едва ли не са приети,всички членове били съгласни,хи хи,вече се ошашавихте в лъжите си,натю тю тююю
  • 51 оня с коня

    4 5 Отговор

    До коментар #48 от "Железен":

    НЕ МОЖЕ да ми се аргументираш с подобни Бакалски сметки че Русия била "само" 140 млн,а Европа - цели 800,така че "няма страшно".И написах ясно и точно:Без Америка Европа ЩЕ БЪДЕ ПРЕГАЗЕНА ДЪРЖАВА ПО ДЪРЖАВА,просто няма кой да й се опъне нито на Кинжалите и Сарматите,нито на 6300 броя Ядрени бойни главиИ не съм умник,просто ти смяташ другите за по-прости.

    Коментиран от #52

  • 52 Железен

    3 1 Отговор

    До коментар #51 от "оня с коня":

    С цялото ми уважение не смятам никой за по прост. Просто казвам фактите. Ти би ли се справил с 5 човека.И при демогравски срив в почти цяла европа кого ще завладяваш. Ама помисли малко, БВП на земята сига 100%. Когато ги мине земята е във фалит. Обаче по държави едни имат дългове примерно 120% от БВП други 20%. Та какво ще предприемат едните спрямо другите. Това което виждаме.
  • 53 много си прав

    14 1 Отговор

    До коментар #49 от "бай Иван":

    Поздравления за коментара! Уцели десятката, тъй като именно в този казус е целия проблем и причината за СВО, която гледаме от 1 година. Както САЩ няма да позволят разполагане на военни бази "под носа им", така и Русия не може да си позволи такъв лукс (ако държи на собствената си сигурност).
    Проблема на "цивилизованния" Запад е, че приемат привилегията на САЩ за даденост, но не искат да приемат, че същите права имат и другите държави. Нещо от типа - правата на САЩ са като аксиома, но всички други държави следва да мълчат и търпят (особено, ако военните базите са на САЩ, в това число на НАТО, тъй като НАТО е придатък на политиката на САЩ).
    Именно затова, тази СВО можеше да бъде спестена на целия свят, ако в края на 2021 (на срещата в Женева), САЩ бяха дали гаранции на Русия, че няма да приемат Украйна в НАТО (независимо от напъните на украинското управление). Но, какво се получи?! САЩ се изсмяха в лицето на Русия, позовавайки се на правото на всяка страна сама да решава. Точно в този момент, всеки можещ да събере 2+2, знаеше, че ще се случи нещо, ако Русия, наистина, се възприема за независима и защитаваща своя интерес държава.
    Е, защо някой е мислел, че Русия трябва да приеме статуса на доброволен васал? Колкото и да им е неудобно на САЩ-филите, фактите са си факти. Това СВО го дължим както на Русия, така и на САЩ.
    Явно САЩ решиха, че е настъпил момента за прокси войната, а Русия нямаше избор - или приема прокси войната, или се кротва и покорно слу
  • 54 Хохо Бохо

    0 10 Отговор
    Много е лесно.
    Трябва първо да бъдат унищожени руските войници в Украйна.
    И след това Украйна да стане член на НАТО...
  • 55 ако

    10 1 Отговор

    До коментар #26 от "ЦРУ":

    коментираме какво е било някога, то безспорно, трябва да приемем, че държавата Украйна я няма на картата като отделна и независима държава. Тази територия, никога не е била държава преди болшевиките да й дадат това право.
    Колкото и да сме настроени срещу Русия, някак не може да се забрави, че Украйна се появява като държава, именно въз основа на решение на болшевиките и съществува като самостоятелна единица от 1921 година. При това, също не бива да се забравя, че границите й се изменят, в зависимост от това какви подаръци правят ръководителите на СССР.
    Ако следваме логиката на отхвърляне на всичко, свързано с СССР, то автоматично ще отхвърлим и Украйна като държава. Следователно, следва да приемем претенциите на Русия към цялата територия на Украйна, която е била просто една област в края на руската империя (от където, между другото, идва името на цялата държава - там в края, т.е. Украйна).
    Преди да пишеш каквото и да е било, направи си справка с историческите дадености.
  • 56 Иван

    8 0 Отговор
    Украйна ще бъде приета..... когато се появи Залужни.
  • 57 САМО ЕДЕОТИ МОГАТ ОЩЕ ДА НЕ СА

    3 0 Отговор
    ОБЕЗГЛАВИЛИ ЗЕЛЕНОТО ЧУДОВИЩЕ , ТОЕСТ , ЗАСЛУЖАВАТ СИ РУСИЯ ДА ГИ ОПЕРИРА !
  • 58 УКРАЙНА ИМА ,,АЦКИ" МНОГО ЧЕРНИ ТОЧКИ В

    3 0 Отговор
    ИСТОРИЯТА СИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 100 ГОДИНИ - ОСОБЕНО ОКОЛО ФАШИЗъМА !
Новини по държави: