Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Май, 2023 19:33 4 498 43

Говори Ватиканът! Папа Франциск се обърка в отговора дали Русия трябва да върне окупираните територии на Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • папа франциск-
  • ватикан-
  • володимир зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с папата във Ватикана на 13 май и го помоли да подкрепи мирния план на Киев, за който многократно е казвал, че не подлежи на преговори

Говори Ватиканът! Папа Франциск се обърка в отговора дали Русия трябва да върне окупираните територии на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Папа Франциск каза, че евентуалното връщане на окупираните от Русия територии в Украйна е "политически проблем", който трябва да бъде решен от двете страни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е бил първият публичен коментар на предстоятеля на Римокатолическата църква по искането на Украйна да подкрепи нейния план, изискващ пълното изтегляне на Русия.

Още новини от Украйна

В интервю за базираната в САЩ испаноезична телевизия "Телемундо" Франциск не зае позиция за връщането на териториите като основно условие за мир - нещо, за което настояват Украйна и много от западните ѝ съюзници.

Франциск беше попитан два пъти дали Русия трябва да върне окупираните територии. Първия път той не отговори на тази част от въпроса, но когато отново беше притиснат, каза: "Това е политически въпрос. Мирът ще бъде постигнат, когато те могат да разговарят помежду си, лице в лице, или чрез посредници. Ако не разговарят ... това е политически въпрос."

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с папата във Ватикана на 13 май и го помоли да подкрепи мирния план на Киев, за който многократно е казвал, че не подлежи на преговори.

Планът предвижда възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на руските войски, прекратяване на военните действия и за възстановяване на държавните граници на Украйна, отбелязва Ройтерс.

В началото на войната папата се опита да възприеме по-балансиран подход с надеждата да бъде посредник, но по-късно започна решително да осъжда действията на Русия, сравнявайки ги с някои от най-тежките престъпления срещу Украйна по време на съветската епоха.

В интервюто, проведено в Рим вчера и излъчено днес, Франциск каза, че Украйна не проявява интерес към посредничество, тъй като страните, подкрепящи Украйна, са формирали много силен блок.

Киев не "мечтае толкова много за посредничество, защото проукраинският блок наистина е много силен: цяла Европа, Съединените щати. С други думи, те са много силни", обобщи той.

Папата каза, че Зеленски също така го е помолил да се поинтересува от украинските деца, които са били депортирани в Русия.

"Той беше много разстроен и помоли за помощ в опитите да върне децата в Украйна", довери той.

Светият отец възложи на кардинал Матео Дзупи, ръководител на Италианската епископска конференция, мирна мисия, за да се опита да сложи край на войната.

Кардинал Дзупи, на 67 години, е от общността "Свети Егидий" - базирана в Рим група за мир и справедливост, която през 1992 г. посредничи за сключването на споразумение, сложило край на гражданската война в Мозамбик, по време на която са убити около един милион души, а други 4 милиона са били принудени да напуснат домовете си.

Дипломатически източник каза, че Дзупи ще се опита да се срещне поотделно със Зеленски и руския президент Владимир Путин, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    69 7 Отговор
    Папата е реалист !!! Ватиканът надушва по добре от ловно куче , накъде отиват нещата !!!

    Коментиран от #12

  • 2 Дън Бай

    58 6 Отговор
    Въобще не се е объркал.
  • 3 отегчен

    14 65 Отговор
    Мир ще има когато Украйна възстанови териториалната си цялост. До тогава и Исус да слезе на земята файда йок.

    Коментиран от #9, #24

  • 4 Мнение

    33 4 Отговор
    Църквата не трябва да има нищо общо с политиката! За църквата е важен Мира, а не територии! Ако заеме една от двете страни в конфликта, църквота ще се меси в политиката.
  • 5 рокавс

    33 10 Отговор
    Не ни става ясно какво ни го цитирате този сектант и бандера фашиста? Не ни интересуват брътвежите на сектанта и нямат стойност. Христос Воскресе.
  • 6 БАРС

    50 8 Отговор
    Ами и папата му е ясно ,че юридически КРИМ ПРЕНАДЛЕЖИ НА РОСИЯ.Украина няма такива документи.Тоя полуостров е даден от Хушчов един вид подарак след като той се води ,че е ,украинец де и без да пита руският народ и то по времето на СССР.Но сега вече няма СССР и нормално е всички тия земи да се върнат на РОСИЯ .Както казва ПУТИН :С какви земи влязоха в СССР УКраинците а с какви излязоха,но ниеживеехме мирно и не обръщахме внимание и друго ,че там е започнало да набива в главите им ,че те са Украинци ,че те нямат нищо общо с Руснацитеи западът им вкарва нова история с ненавист към Росия.ТАКА ЧЕ ПАПАТА Е ПРАВ ,А ТИЯ МОЖЕ ДА СИ МЕЧТАЯТ ДА СИ ВЪРНАТ КРИМ ,РАЗБИРА СЕ ЧЕ ЩЕ ИСКАТ И ЗЕЛИНСки има апартамент и други олигарси от украина.
  • 7 Сатана Z

    31 8 Отговор
    Правят си сметката без кръчмар.То и Ньойският договор е изтекъл,но никой не се кани да връща територии на България.
    Зеленият фюрер-еврей да подписва капитулацията и да спаси живота на своите хора.Но се съмнявам Бай Дън да се навие .
  • 8 Ако ще и на марсианците

    28 9 Отговор
    да се оплаква зеления потник,никой не може да му помогне, изгуби си Държавата!Ще има Украйна,но в границите на РФ!

    Коментиран от #11

  • 9 Да, ама Иисус,

    30 10 Отговор

    До коментар #3 от "отегчен":

    е на страната на Русия!

    Коментиран от #38

  • 10 Изобщо не се е объркал

    30 9 Отговор
    папата, даже е бил много дипломтичен към зелената напушена шушумига
  • 11 Хахахаха

    9 34 Отговор

    До коментар #8 от "Ако ще и на марсианците":

    Зеленски не се оплаква. Зеленски го подкрепят по-голямата част от света и доставят оръжие. Така, че няма за какво да се оплаква. Ако рашките не напуснат сами, ще бъдат изгонени. Това е цялата история. Вариантите за рашките са два, или да бягат с 200 или с Груз 200!

    Коментиран от #30

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 русия

    7 26 Отговор
    се пече на бавено огън от фюрера си путлер
  • 14 ЛиБеРаст

    24 6 Отговор
    Украйна имаше шанс да бъде държава, но стана прокси срещу Русия. Като преди това беше най-корумпираната държава и с най-много земя разпродадена на кпрпорации.

    Коментиран от #15

  • 15 Хахахаха

    6 18 Отговор

    До коментар #14 от "ЛиБеРаст":

    Няма държава която са е с Русия и да е добре! Ако кажете Китай, да ви кажа, че не Китай е с Русия, а Русия се натиска на Китай. Всички останали държави от БРИКС са ФАЛИРАЛИ! И най-интересното е, че тези фалирали държави от БРИКС, чакат помощ от САЩ!

    Коментиран от #19

  • 16 Урюрвкос

    10 2 Отговор
    Който забърка тази каша той дава акъл какво да слушаме и какво да чуваме
  • 17 ДОКТОР

    15 4 Отговор
    ЗЕЛЕНСКИ И ПАПАТА НЕ МОЖЕ ДА ТИ ПОМОГНЕ,НО ПОНЕ ТИ КАЗА ДА ПОПИТАЩ ПУТИН.
  • 18 Азззз

    13 5 Отговор
    Папата да взема малко да се образова с атлас в ръка. 40% от Европа е в Русия. Така че за каква цяла Европа дрънка?!? Да не говорим че народите и управниците са на различни мнения...
  • 19 Ахахахах

    11 5 Отговор

    До коментар #15 от "Хахахаха":

    Освен Вас никой не е разбрал че, примерно Бразилия е фалирала... Уса те изобщо не са фалирали, ЕС е цъфнал и вързал. Ама както и да е...
  • 20 Тото

    5 5 Отговор
    Изобщо не се е объркал,искаше да каже че едно парче земя не струва хиляди невинни животи но за съжаление нито украинската власт разбира това нито нито руската а още по малко САЩ и Европа!!!
  • 21 Корлеоне

    15 5 Отговор
    Най-голямото лицемерие на западният свят , е че не говорят за причините да има война в Окрайна ...все едно времето от 2014г. до 2022г. го няма и всички трябва да се правят на залухави , понеже така им изнася . Ако окраинския нацизъм н е жертва на руснаците значи и хитлеристка Германия е жертва на руската армия ....да го обявят и да приключват да въртят и сучат ....така или иначе , светът вижда в каква посока е тръгнал западът и се отдръпват от тях в нови съюзи .

    Коментиран от #26

  • 22 зелени ски

    13 4 Отговор
    Отсвирен, ненужен и досаден за възпитаните хора.

    Коментиран от #42

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Българин

    11 7 Отговор

    До коментар #3 от "отегчен":

    Ограничен, мир ще има когато Украйна върне заграбените територии

    Коментиран от #29, #41

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хахахаха

    3 14 Отговор

    До коментар #21 от "Корлеоне":

    До 2014 година имаше мир в Украйна? Защо 2014 година дойде според теб войната в Украйна? Не мислиш ли, че причина може да са зелените човечета от Русия, които пристигнаха в Украйна? Или толкова дълбоко не мислите вие? А защо, като Путин много уж мисли за хората, иска територията? Нали уж за хората мисли? А като мисли за хората, защо ги изпрати на фронта да загинат, знаеш ли, че в ДНР и ЛНР не е останало мъжко население! Така ли Путин освобождава Донбас? Колко наивни Русо робчета сте не е истина.

    Коментиран от #33, #34, #35, #37

  • 27 Тя папата знае -

    9 5 Отговор
    цялата Украйна в състава на Руската империя.
  • 28 защо

    10 0 Отговор
    Толи,
    Четири пъти прочетох списанато!!! И ... ура! Разбрах объркването. Объркал си се, че си журналист.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 дрънчи на кухо

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Хахахаха":

    "Рашките" бягат с 200 към Полша.Що не смениш плочата, че се изтърка.Груз, Мруз, Бахмут е вече Артьомовск.Контраофанзивата е мираж.И те така.
  • 31 това няма как да стане защото е

    3 0 Отговор
    невъзможно
  • 32 Наркос

    6 3 Отговор
    Зеления шут е бесен

    Коментиран от #39

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Антитрол

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "Хахахаха":

    Абе тъ.пан "зелените човечета" пристигнаха в Крим след кървавия преврат организиран от господарите ти. И те пристигнаха по покана на парламента на автономна република Крим.

    Защо так бе "зелени американски човечета" могат да са в България в 4 бази и ужким изборите ни били "демократични" обаче ако са руски "зелените човечета" вече е проблем за соросоидите. Обвинявате Русия в грехове които за господарите ви са ежедневие - значи за тях може ама за другите не може.
  • 36 Механик

    5 3 Отговор
    Малеееее, въртите, сучете, на бялото черно викате, на разгрома викате победа! Не съм вярвал, че в "демокрацията" могат така да се изкривяват истините.
    А истините са две:
    1. Украйна го загази яко.
    2. САЩ се нахендриха (както обикновено)
  • 37 Корлеоне

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Хахахаха":

    Много си написал за руснаците , но нито дума за нацизма в Окрайна и общите им планове с англоезичните да разпокъсат тази голяма държава и да обсебят природните ресурси на Русия . При наличието на такива планове , които вече даже не се крият Русия не само , че няма да се изтегли от Окрайна , но може и до летящи ракети да се стигне , ако краварите настояват .
  • 38 Исус е на страната на Украйна

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Да, ама Иисус,":

    Кремъл се управлява от сатанисти начело с кагебееца антихрист Путин член на сатанинската комунистическа партия, която седемдесет години воюваше и унищожаваше християнството, събаряше църкви, избиваше истинските православни свещеници и ги подменяше с агенти на КГБ. Днес същите комунистически сатанисти отново управляват Кремъл! Затова русия е приятел и съюзник на антихристиянски комунистически и ислямистки режими като китайския и иранския - смъртни врагове на православието!
    Или си с Христа или си в коалицията на Сатана (русия, китай, иран) която воюва срещу църквата Христова!
    Може ли Христос да е приятел и съюзник с Дявола?!
  • 39 Наркос

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Наркос":

    Кремълският шут е бесен
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Истински Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Ограничен мир ще има когато Русия върне заграбените украински територии
  • 42 путин ски

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "зелени ски":

    Отсвирен, ненужен и досаден за възпитаните хора.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.