Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Май, 2023 05:20 1 228 12

Украйна предупреди: Русия готви имитация на инцидент в АЕЦ "Запорожие"

  • украйна-
  • русия-
  • аец запорожие-
  • инцидент-
  • имитация

Централата се намира в окупираната част от Южна Украйна

Украйна предупреди: Русия готви имитация на инцидент в АЕЦ "Запорожие" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинското министерство на отбраната заяви, че Русия подготвя имитация на сериозен инцидент в намиращата се под контрола на проруските сили Запорожка АЕЦ с цел да осуети контранастъплението на Киев за отвоюване на окупираните от Москва територии, предаде Ройтерс.

Запорожката АЕЦ, която се намира в окупираната от Русия част от Южна Украйна, е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, а районът ѝ многократно беше подлаган на обстрел, за който двете страни се обвиняваха взаимно.

Главното управление за разузнаване (ГУР) към украинското министерство на отбраната посочи, че руските сили скоро ще обстрелват централата и после ще обявят, че има изтичане на радиация. Това би предизвикало международно разследване, по време на което всякакви бойни действия биха били прекратени.

В съобщението на ГУР, което беше поместено в социалната мрежа Телеграм, не бяха представени никакви доказателства. В него се допълва, че Русия е попречила на планираната ротация на инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), разположени в централата.

МААЕ, която често публикува сводки за ситуацията около централата, не е споменавала нищо по въпроса.

Миналата седмица очевидци разказаха, че руските сили подсилват отбранителните си позиции във и около централата в очакване на контранастъплението.

През октомври 2022 г. украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да предупреди Русия да не взривява язовирна стена, което би довело до наводняването на обширен район. Съоръжението не беше разрушено.

През февруари Русия заяви, че Украйна възнамерява да организира ядрен инцидент на територията си, за който да обвини Москва.

Русия многократно е обвинявала Киев в подготовка на операции "под фалшив флаг" с неконвенционални оръжия чрез използване на биологични и радиоактивни материали. Такова нападение досега не е имало.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бацо Гацов

    0 10 Отговор
    Някой питаше за Залужни...с е оказа, че ЧФ е пълна трагедия..потапят им корабите като съдрани галоши...

  • 2 Нонсенс

    20 4 Отговор
    Абе нещо не се вързва Русия побеждава не и трябват такива отчаяни действия виж укрите губят а и са способни на такова нещо.
  • 3 Що бе?!

    17 1 Отговор
    Да не сте решили пак да го бомбите тоя АЕЦ????

    "Зеленските" ви номера край нямат! С любезното съдействия на САЩ, НАТО и най-вече с идеите на британското разузнаване

    Коментиран от #5

  • 4 Васко делчев

    17 0 Отговор
    То си е руска тази централа!!! Руснаците нямат интерес да я повреждат....тя ще им носи приходи.
  • 5 ПроПаГан

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Що бе?!":

    Пропагандата преди месеци толкова го беше закъсала, че видях мой стар колега англичанин да се възмущата от новините за АЕЦ, които хем твърдяха че руснаците са го окупирали, хем в същото време обясняваха как руснаците го обстрелват и колегата: ама вие сериозно ли ги пишете тези неща в Англия ? :)
  • 6 Ами в

    10 0 Отговор
    Хмелницки ПАК ли беше имитация,като ви го наблъскаха сорехите? Що не казвате ТАМ ква радиация има и накъде замина и се деижи облака? Нали всичкови е ясно изнаете? Нали от всичко разбирате и всичко предвиждатев бъдещето...шамани? Ама шамани заслужаващи шамари

    Коментиран от #7

  • 7 Да питам..

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ами в":

    А за Залужни нема ли да питаш?
  • 8 Вирус

    7 1 Отговор
    Хахаха точно обратното е отанците готвят такива нещо мъка им е че не могат да лапнат ток от там
  • 9 Абе "имитациите"

    9 1 Отговор
    май укрите ги правят! Обстрелваха централата и разправяха, че руснаците сами се обстрелват... Много "умни" ходове от тяхна страна...
  • 10 горно нанадолнище

    9 1 Отговор
    Към Полша и Румъния замина изпарен обеднен уран, доставен от Англия във вид на боеприпаси, а също така и голямо количество за направа на мръсна бомба, която да взривят в Русия.
    Та този уран има разпад от четири милиарда години, а само една частичка попаднала в организма със сигурност предизвиква рак, тъй постоянно ще облъчва клетките.
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 4 Отговор
    В момента в София има завишена радиация.Извода го направих след като видях да се мият улиците 3 дни поред.....Руснаците изтровиха европа и в частност бг,през 1986г,най вероятно и черно море са замърсили още в началото на"операцията",а сега това замърсяване ни идва като ВИтамин Д....В по-голямо количество!Още няма и година трябва да се издържи.Като Овесят кремълския плъх,ще се кротне обстановката!

    Коментиран от #12

  • 12 Долари Виждащ

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    е по подходящ ник . Как руснаците от Укр Чернобил са отровили БГ и Европа ?
Новини по държави: