Last news in Fakti

29 Май, 2023 10:33 2 339 60

Ердоган след победата: Заедно ще сме до гроб!

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • избори-
  • турци-
  • кемал кълъчдароглу-
  • ердоган

Ердоган получи правомощия за още пет години от народа с подкрепа от 52 процента

Ердоган след победата: Заедно ще сме до гроб! - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Спечели човекът на народа" (в. "Сабах"), "Победата отново е на Ердоган" ("Хюриет"), "Още пет години Ердоган" (в. "Карар"), пише турският печат тази сутрин по повод изборната победа на досегашния президент Реджеп Тайип Ердоган, който спечели на балотажа на президентските избори вчера 52,16 процента от гласовете срещу 47,84 процента за съперника му от опозицията Кемал Кълъчдароглу, пише БТА в преглед на турския печат.

С 2,3 милиона гласа разлика народът отново възложи на Ердоган задачата да отведе Турция към второто столетие, пише по темата в. "Тюркийе". Вестникът посочва, че това е втора изборна победа на президента в рамките на две седмици, визирайки първия тур на президентските избори на 14 май, когато се състоя и вот за парламент, на който Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган излезе победител. Според изданието досегашният президент отново е получил вот на доверие с "ясна победа".

В. "Хюриет" посочва, че това е 17-а изборна победа за президента Ердоган, който от изкачването си на власт досега е печелел всички избори и референдуми в страната. Лек спад на балотажа е отбелязан в избирателната активност, която на първия кръг е била 86,98, а вчера е отчетена на 84,29 на сто, пише изданието.

"Избори на века" нарича състоялия се вот в. "Йени шафак", като отбелязва, че Ердоган е получил правомощия за още пет години от народа с подкрепа от 52,16 процента или общо 27,5 милиона гласа (спрямо 25,3 милиона гласа за съперника му Кълъчдароглу). В същото време проправителственото издание твърди, че опозиционният кандидат е загубил изборите, макар да се е явил на тях "с подкрепата на западните държави и ФЕТО и ПКК (организации, смятани за терористични от Анкара, бел.ред.)".

Досегашният президент е извоювал победа в Черноморската област, Централен Анадол, Източен Анадол, Югоизточен Анадол и Мармара, отбелязва още "Йени шафак".

"Тюркгюн" акцентира върху извоюваната от Ердоган победа в районите, пострадали от разрушителните земетресения на 6 февруари. Според публикацията той води в резултатите от всички 11 окръга, които пострадаха най-тежко от двата земни труса с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер на 6 февруари, включително в окръг Хатай, където на първия тур спечели Кълъчдароглу. Турският президент е получил поздравления от световните лидери, сред които руския му колега Владимир Путин, председателя на Европейската комисия Шарл Мишел, президента на Франция Еманюел Макрон, канцлера на германия Олаф Шолц, американския президент Джо Байдън, президентите на Иран Ебрахим Раиси и на Израел Ицхак Херцог, отбелязва още вестникът.

59 на сто от "гурбетчиите" предпочитат Ердоган, пише в. "Акшам". Според все още неокончателните резултати 59,57 на сто от гласовете на турските избиратели в чужбина са за Ердоган, а 40,43 на сто за Кълъчдароглу.

Опозиционният печат поставя същевременно победата на Ердоган в контекста на икономическите проблеми, високите цени и други затруднения, с които страната се сблъсква при неговото управление.

"Избран за последен път", пише в заглавие днес в. "Йеничаг", обръщайки внимание, че това е последният път, в който Ердоган може да се яви на президентски избори по закон, тъй като това ще бъде вторият му мандат на поста, откакто Турция въведе президентската система на управление.

"Какво ви казах; ще бъдем заедно не до неделя, а до гроб. Тази обич не приключва тук, нали така?", обърна се Ердоган към свои симпатизанти след обявяването на изборните резултати. "Показахме, че Турция се грижи за нас, а ние се грижим за Турция", добави той, цитиран от "Йеничаг".

Изданието посочва, че въпроси като лошата икономика, твърденията за корупция за милиарди долари, високата инфлация и дори мизерията след земетресенията, сринали из основи 11 окръга на Турция, не са спънали Ердоган по пътя му към властта. "Съдбата на изборите определиха мигрантите, направени турски граждани, и гласовете от чужбина", пише още вестникът.

"Въпреки всичко от изборните урни отново излезе Ердоган", отбелязва и "Сьозджу". Изданието посочва, че макар и близо половината от избирателите да са казали "не" на досегашното управление, тази власт ще продължи още пет години.

"Сьозджу" честите на народа изборните резултати и изразява пожелание през следващите пет години управляващите да успеят да постигнат решения на въпроси като ниските пенсии и минимална заплата, високата инфлация и безработица, обезценяването на турската лира, на проблемите с демокрацията, светския ред, свободите, бежанците, насилието над жените, правосъдието, корупцията и забраните.

"Джумхурийет" посочва, че Ердоган е загубил в големите градове и цитира опозиционния кандидат Кълъчдароглу, който призова 25-те си милиона избиратели да останат гордо изправени на крака.

"Ние сме тук, походът ни продължава", заяви Кълъчдароглу. "Ще продължим да бъдем авангард на борбата за демокрация", обеща още съперникът на Ердоган и лидер на най-голямата опозиционна сила в Турция Народнорепубликанската партия (НРП).


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баста 🇺🇦

    15 37 Отговор
    Още един...диктатор!

    Коментиран от #7, #22

  • 2 Да кажа

    34 8 Отговор
    Най - смешно е когато невежите от опозицията, които гласуват за човек ,който не може да управлява да кажат невежи на хората ,които гласуват на Ердоган . :D

    Коментиран от #52

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тошо

    39 8 Отговор
    В СВЕТА ИМА ДЕФИЦИТ НА ГОЛЕМИ ЛИДЕРИ КАТО ТОЗИ.

    Коментиран от #60

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Цар Долар

    7 24 Отговор
    Да е жив и здрав чиляка, но като всеки "вечен" диктатор няма да изкара мандата.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сталин

    47 10 Отговор
    Ердоган най великия лидер на нашето време,направи Турция ядрена държава ,развиват военни технологии,балистични ракети и модерни дронове , Турция върви напред а нагоре ,а България от най развита индустриална държава ,под вещото ръководство на "демокрацията" и нашите западни партньори се превърна в бананова република,която произвеждане само кухи евроатлантически кратуни

    Коментиран от #47, #53

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 С.П.

    28 6 Отговор
    Да поздравим Турция като нов члена на БРИКС скоро, заедно със Суадитска Арабия, Аржентина, Иран и Египет.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Механик

    24 4 Отговор
    Соросите се пукат сега от яд. Много пари наляха с идеята да сложат техен човек (турския Кирчо) на власт, но не се получи.
    Нещо повече. Вчера турския мин. на вътрешните работи заяви открито, че всички проправящи и защитаващи американските интереси и политика, ще бъдат приравнени към "държавна измяна" и съответно ще поемат по дългия и много труден път в Диарбекир.
    Което е сигнал, че Турция вече не е опора на САЩ. Бих казал, последната СИЛНА и истинска опора. Щото балтийските пудели, иджендърените немци, шеди, норвежци и пр. са само една объркана каша.
    С днешното изказване на Ердоган, че ще строят газов хъб с Русия е достатъчно ясен сигнал, че САЩ са нежелани в Турция.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Руснаков

    5 9 Отговор
    Това идва да каже...Умиране има...Оттърване няма...от Мен....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 стоян георгиев

    5 17 Отговор
    Поредната турска трагедия.след този мандат турцит ще са със заплати като в молдова независимо от това колко много бачкат.даномсамо не стане гражданска война там ,щото тенденциите са в тази посока.

    Коментиран от #26, #41, #55

  • 20 САТЪРА НА ХАНА

    11 4 Отговор
    ЕРДОГАН Е ЖИВ САМО ЗАЩОТО РУСКИ ОФИЦЕР
    МУ СЕ ОБАЖДА ПО ТЕЛЕФОНА И КАЗВА
    ДА ПРЕЗЕМИ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ САМОЛЕТ
    ЗАЩОТО ОТ ИНДЖЕРЛИК СА ИЗЛЕТЕЛИ ДВА Ф16
    КОИТО ДА ГО СВАЛЯТ :))
    .....
    ПОЗНАЙТЕ СЛЕД КАТО ПИТИН МУ Е СПАСИЛ ЖИВОТА , ДАЛИ ЩЕ ГО ПРЕДАДЕ :))

    Коментиран от #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Зевзек

    4 13 Отговор
    Ех, и турците като нас гласуват без да мислят. Стадното чувство е носило полза само при първобитните хора. В съвременната цивилизация по- скоро пречи!
  • 24 Баста 🇺🇦

    7 9 Отговор
    Рубашките негодуваха, че Меркел управлявала 16 години, но щом иде реч за диктатори са на амбразурата. Смешници!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 стоян георгиев

    2 7 Отговор

    До коментар #26 от "Турчин":

    Господарите ми нямат такива сили бе другар.майдан за да има трябва да има народно недоволство.как се вадят два три или десет милиона на улиците? Тва става само ако хората вече нямат на къде.за вас дето сте едноволтови обаче е лесно.идва сорос дава по пет лева и готово .хаххаа.та турция е в момента с тежък проблем и султана вместо да го реши го засилва.за това и едва би макар да е мобилизирал огромен ресурс във всеки аспект.дано не се срине обаче турция щото там нещата са на кантар и хич няма да е добре за нас.
  • 32 Аий

    6 3 Отговор
    Чистито ,на комшиите .Истината Турция много строи и произвежда ,но на анрода мусе такова таковата ,при заплата около 800 лв 40 лв за килограм месо и 38лв за 0.7 ракия , ще станат всички трезвеници и вегани

    Коментиран от #33, #34, #38

  • 33 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #32 от "Аий":

    Ей тва е истината ,а въпроса е кой прибира парсата?

    Коментиран от #46, #51

  • 34 В ресторант

    0 3 Отговор

    До коментар #32 от "Аий":

    Никой не поръчва месо .
    Само джигер се яде .
    Хаха
    За бирата да не говорим каква цена е.
    Хаха

    Коментиран от #39

  • 35 Путиноид

    2 5 Отговор
    Много интересно ,всички диктатори искат да командват до гроб .
    Един нормален няма .
    И тоя същия , докато смърта ни раздели.
    Хаха

    Коментиран от #37

  • 36 РЕЗИЛ за ФАКТИ

    1 0 Отговор
    Даааааааааааааа.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 иваило

    5 0 Отговор
    соросиките подлоги ревът на чужди гробове хахаха който не е джендър като вас веднага е диктатор хахах
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Сали

    9 1 Отговор
    Нормалните хора гласуваха за Ердоган защото знаем какво направи за Турция и какво ще направи.
    Само на американците не им е удобен защото не се съобразява с тях а с народа си.
    Въпреки трудностите сега Турция се развива и това се вижда. Последната нова магистрала и най дългия висящ мост до Чанаккале на Дарданелите само за 5 години са направени.
  • 43 Аиййй

    1 4 Отговор

    До коментар #38 от "гого":

    Гоуем разбирач си ,ама питай самите турци ,а в Истамбул май си ял само дюнер на капълъто

    Коментиран от #48

  • 44 Евала

    2 6 Отговор
    Няма как робът да се освободи от робското самосъзнание.
    Съболезнования за нормалните турци, но може би е време да направят нещо, преди да бъдат върнати в 15 век.

    Коментиран от #49

  • 45 Да е жив и здрав

    1 5 Отговор
    Докато ердоКан е на власт, турция няма да влезе в ЕС. Турците ще путуват САМО с визи. Европа няма да се наводни с турчоляци
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Митко

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Сталин":

    Забрави да споменеш,че успя да направи зет си министър на финансите и лирата от лев и двайсе стана десет стотинки!?!?!?И то напълно безнаказано!?И да не забравяме,че турският народ е също толкова страхлив,колкото българския.Ако изобщо ме разбереш какво искам да кажа.Все пак 48% са гласували за опонента му.

    Коментиран от #57

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ТОЧНО

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Да кажа":

    Защото в наше време е модерно да говориш без да мислиш, просто ей така да са в играта
  • 53 братчет

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сталин":

    Много си прав...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 айде бе

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Ти кога за последно си бил в Турция, или на летище Истанбул, та пишеш едни такива никакви
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Българските турци

    3 1 Отговор

    До коментар #57 от "КРАЧОЛОВ":

    Защо не правите съпоставка с последните 5 години на България с тия на Турция , а се надпикавате тук с лири и стотинки ?!...

    Коментиран от #59

  • 59 Изселник

    0 2 Отговор

    До коментар #58 от "Българските турци":

    Каааквоооо съпоставка с България??.?
    Ако сме останали да правим сравнения с България тогава за мен Турция е свършила
    Турция трябва да се сравнява със Германия,Англия,Франция може ли да се сравнява с тях?????
  • 60 НоПък

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тошо":

    Но пък има удобни и продажни хора, които могат да съгласуват с Посолството... а иначе никой не можеше да му звънне по телефона и да му нареди нещо !
Новини по държави: