Last news in Fakti

29 Май, 2023 20:20 2 361 24

Външните наблюдатели: Президентът Реджеп Ердоган имаше неоснователно предимство на изборите

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието-
  • кемал кълъчдароглу

Вторият тур на президентските избори в Турция беше наблюдаван от 232 представители от 31 страни

Външните наблюдатели: Президентът Реджеп Ердоган имаше неоснователно предимство на изборите  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Международни наблюдатели на втория тур на президентските избори в Турция посочиха, че кандидатите са могли свободно да провеждат кампаниите си, но настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган се е ползвал от „неоснователно предимство“, се посочва в съобщение на Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа (ОССЕ), информира БТА.

„Притесненията, посочени по време на първия тур относно липсата на еднакви условия и наличието на несправедливи условия за кампанията, не бяха премахнати и действащият президент продължи да се възползва от неоправдано предимство“, коментира ръководителят на делегацията на Парламентарната асамблея (ПА) на ОССЕ Фарах Карими.

Вторият тур от президентските избори в Турция бе наблюдаван от 232 представители от 31 страни, включително 181 експерти от Службата за демократични институции и права на човека на ОССЕ, 31 от ПА на ОССЕ и 20 от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Ръководителят на делегацията на ПАСЕ Франк Швабе заяви, че „вторият тур се е състоял в атмосфера, която в много отношения не допринася за създаването на условия за провеждането на демократични избори“. Той обаче отбеляза, че е определен „ясен победител“.

Международните наблюдатели посочват, че е имало единични случаи на насилие срещу представители на опозицията.

„Денят на втория тур на президентските избори премина спокойно като цяло и беше много добре организиран, имаше отделни инциденти, свързани с физическо насилие, основно срещу представители на опозицията“, пише в доклада на наблюдателите.

Според наблюдателите пристрастното отразяване на изборите в местните медии и ограниченията върху свободата на словото са създали условия за неравнопоставеност.

Ердоган спечели вчера предизентския балотаж и третия си пореден мандат като президент, след като получи 52,14 процента от гласовете, докато неговият съперник, кандидътат на опозицията, Кемал Кълъчдароглу получи 47,86 процента.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 петкан

    50 0 Отговор
    Да духат супата,Българска поговорка.

    Коментиран от #9

  • 2 гого

    56 2 Отговор
    соросите ще полудеят от мъка а вчера мълчаха като .........мили джендъри все тази какво мислите не ви мина номера
  • 3 Да идат.

    51 1 Отговор
    Да се плачат на арменския поп 😁🤣
  • 4 АБВ

    6 55 Отговор
    Фалшифицирани резултати обичайното за диктатор

    Коментиран от #11

  • 5 Калпазанин

    51 3 Отговор
    Тцтцтц агонията ви ще продължава и нека, това да не ви е някоя сателитна държава където може да си кудкудяте а воля и да ви се чува думата първо ми поксжете къде досега и в коя държава е отчетена 90 %избирателна активност апропо организацията си бе перфектна а не нагласена и къде ви останаха лъжливите соц агенции преди изборите че оня палячо щял да спечели ако има манипулация то са за ония 47%надписани или фалшифицира и за оня клоун щото аз лично не вярвам той да може да събере и 20%не вярвам да има толкова много прости люде при комшиите
  • 6 пешо

    17 0 Отговор
    нашето ДПС за кой ли е гласувало

    Коментиран от #12

  • 7 РУСИЯ

    32 0 Отговор
    Президентът Ердоган имаше основателно предимство!
  • 8 Някой

    51 0 Отговор
    Сега се чудят кукловодите, как да оправдаят безсмислено похарчените пари за опонента на Ердоган.
  • 9 Пръц

    30 0 Отговор

    До коментар #1 от "петкан":

    “Битият—бит и вълка сит”стара народна истина

    Коментиран от #13

  • 10 Ърл оф Трън

    42 0 Отговор
    Либерастите квичат като недоклани нерези.
  • 11 ДОКТОР

    28 0 Отговор

    До коментар #4 от "АБВ":

    Фалшифицирани,ама правилно.
  • 12 либерал с чалма

    24 0 Отговор

    До коментар #6 от "пешо":

    как за кой - за американската хабна калъчка
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кума Лиса

    23 0 Отговор
    Гроздето е кисело!
  • 15 Браво на Реджеп

    39 1 Отговор
    Западните изверги си гризат ноктите. Турците не са овце като българите. Затова пет века са държали Балканите, а ние все Матушката чакаме.
  • 16 Българин

    28 2 Отговор
    Утре Възраждане като спечелят изборите ще кажат същото.
  • 17 Нека да си спомним

    34 1 Отговор
    Колко равнопоставени бяха в западните медии...... и въпреки всичко Ердоган ги би. Сега ги боли и то много
  • 18 Перфектни избори

    30 1 Отговор
    Организация и прозрачност. Копче не могат да кажат.
  • 19 ганев

    35 1 Отговор
    ИЗВИНЯВАЙТЕ НЕ СЕ ПРАВЯ НА ВАЖЕН НООООО НА ЦЕЛИЯТ СВЯТ МУ СТАНА ЯСНО......СВЕТОВНИТЕ МРЕЖИ НЕ ЗАГРЯХА А СЕ СТОПИХА......ИЗБОРИТЕ БЯХА МЕЖДУ ЕРДОГАН И БАЙДАН 67ПР ОТ ЦРУ БЯХА АНГАЖИРАНИ ...НООО ОБИКНОВЕНИЯТ АКО ИСКАТЕ ПРОСТ НАРОД НО СТРОИЛ ТУРЦИЯ СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ОГРУХАНИ СЪС ТРУД РЪЦЕ ......КАЗА НЕ НА САЩ .....ДА ДА ЕРДОГАН Е МНОГО МНОГО СТАРОМОДЕН . ЗАБРАДКИ И ОЩЕ ДРУГИ НЕЩА НЕСЪВМЕСТИМИ С 2023Г НО ТОЙ НЕ ПРЕДАДЕ НАЦИОНАЛНОТО ДОСТОЙНСТВО ЗА ДОЛАРИ.........КАКТО НИЕ ..И ТОЙ НЕ ДОПУСНА ДЖЕНДЪР УСА ЗАДЪЛЖЕНИЕ.......САМО 2 ДЪРЖАВИ ТУРЦИЯ И СЪРБИЯ УСТОЯХА НА САЩ КОЛОНИАЛИЗМА.....БЪЛГАРИН СЪМ ....НО ЧЕСТИТО ЕРДОГАН
  • 20 Вярно е, не бяха равнопоставени

    30 0 Отговор
    Опозицията направи двойно повече митинги от Ердоган и въпреки всичко султанът ги мина с 200🤣🤣🤣. По опозиционните телевизии за Ердоган нямаше дори и минута отделено време, и въпреки всичко султанът ги мина с 200. В социалните медии бяха впрегнати стотици тролове и въпреки всичко султанът ги ми а с 200. Сега нека реват

    Коментиран от #22

  • 21 Истината е, че Ердоган

    27 0 Отговор
    Даде урок по демокрация на тези които постоянно го упрекваха, че я потъпква.
  • 22 Вярно

    24 0 Отговор

    До коментар #20 от "Вярно е, не бяха равнопоставени":

    Разбира се че са неоснователни щото не са по Евро Ценностите.
  • 23 ФАКТ

    15 0 Отговор
    Ердоган ще бъде президент до като е жив защото той се бори за обикновения народ..данъците на бедните е в пъти по малък от този за богатите..за това и народа го обича..повечето които не го искат са именно олигарсите..освен това там поне е имало избори..избираш измежду 3-4 кандитати...свободно а не под дулото на пистолет...по демократично от това не знам да има...до като в русия примерно на изборите избираш между путин и путин...защото конкуренцията преждревременно е унищожена и набутана в някой затвор в сибир...само думата демокрация ..само са я чували по телевизията...:)
  • 24 Някой

    6 0 Отговор
    Трябваше да са Ала Бала и всичко да е наред.
Новини по държави: