Last news in Fakti

30 Май, 2023 10:15 1 423 9

Връзките между Кремъл и Евгений Пригожин са все по-объркани

  • русия-
  • вагнер-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • евгений пригожин

Пригожин твърди, че има добри отношения с руския президент Владимир Путин

Връзките между Кремъл и Евгений Пригожин са все по-объркани - 1
Снимка: Туитър

През нощта на 28 срещу 29 май и през деня на 29 май руските сили нанесоха нова серия от удари срещу Украйна с крилати ракети и ирански дронове. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са изстреляли 40 крилати ракети и 38 дрона Shahed-131/136 през нощта на 28 срещу 29 май и 11 ракети Искандер-M/K през деня на 29 май. Украинският генерален щаб съобщи, че украинската противовъздушна отбрана е унищожила всички, насочени към град Киев и Киевска област, както и близо до градовете Лвов, Николаев и Одеса. Руските сили са ударили пристанищна инфраструктура в град Одеса и военно инфраструктурно съоръжение в Хмелницка област.

Руските сили изстреляха по-голям брой ракети, отколкото в последните серии от удари след най-голямата руска серия от удари по Шахед от началото на войната в Украйна. ISW по-рано предположи, че руските сили са започнали нова ограничена въздушна кампания през последните месеци за влошаване на украинските контраофанзивни способности. Но руското приоритизиране на насочването към Киев вероятно допълнително ограничава способността на кампанията смислено да ограничи потенциалните украински контраофанзивни действия.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за ситуацията в Украйна.

Русия разположи повече системи за противовъздушна отбрана С-400 (вероятно поне една батарея) в Беларус на 28 май. Беларуското министерство на отбраната пусна видео на 28 май, показващо влак със системи С-400, разположени в неуточнена зона в Беларус. Независимата беларуска мониторингова организация The Hajun Project съобщи, че влакът със С-400 е пристигнал в 25-и ракетен арсенал близо до Стоубци (около 60 км югозападно от Минск). Не е ясно дали тези С-400 ще постъпят на въоръжение близо до Стъбци или ще бъдат разположени на друго място. Тези системи вероятно ще влязат на въоръжение в беларуската армия, но под руски оперативен контрол. Съвместната регионална система за противовъздушна отбрана на Русия и Беларус (създадена през 2009 г. и работеща през 2016 г.) на практика подчинява средствата за противовъздушна отбрана на Беларус на руския Западен военен окръг. Беларуски официални лица потвърдиха, че осигурените от Русия С-400 в Беларус са влезли в действие и са били разгърнати на бойно дежурство на 25 декември 2022 г. ISW прогнозира през 2020 г., че Русия ще разположи С-400 в Беларус.

Бившият заместник-министър на отбраната на Русия по логистиката генерал-полковник Михаил Мизинцев потвърди, че сега действа като заместник-командир на групата "Вагнер". Блогър, свързан с Кремъл, публикува интервю на 29 май, в което Мизинцев потвърди предишни твърдения, че е заел поста. Мизинцев заяви, че е поддържал добри отношения с "Вагнер" през предходните 10 години. Така потвърди твърденията, че финансистът Евгений Пригожин е използвал близките им връзки, за да осигури ресурси.

Мизинцев твърди, че е в Бахмут и наблюдава продължаващата операция по предоставяне на помощ на място и твърди, че "Вагнер" провежда организирано изтегляне. Той похвали командирите и се застъпи структурата и управлението на групата да станат модел за тоталната война, която Русия трябва да води. Мизинцев отказа да коментира враждите между руското Министерство на отбраната (МО) и "Вагнер", но подчерта, че провеждането на широкомащабна мобилизация на руската нация за победа в Украйна.

ISW по-рано оцени, че Пригожин вероятно е назначил Мизинцев за заместник-командир в опит да запази достъпа до доставките и го популяризира като предпочитан заместник на руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Публичното потвърждение на позицията вероятно е част от усилията на Пригожин за повече влияние след превземането на Бахмут.

Той отхвърли обвинението на бившия руски офицер Игор Гиркин от 27 май, че Пригожин може да организира военен преврат срещу Кремъл, като аргументира, че на групата липсва необходимия за това персонал. Пригожин заяви на 29 май, че по света има различни видове преврати - включително "хаотичен военен преврат" като в Судан - които отнемат твърде много време и водят до големи конфликти.

Пригожин твърди, че има добри отношения с руския президент Владимир Путин. Той намекна, че Шойгу може да организира преврат, тъй като има достъп до руските специални сили. Пригожин добави, че докато някои хора в Русия очакват революция, "Вагнер" се застъпва само за избрани корекции на руската система. Отговорът му към Гиркин по-специално следва отговора му на медийно запитване за това кой може да е забранил за споменаване на ЧВК в руските държавни медии и дори да е смятал Путин.

След това Пригожин заяви, че в Русия има опит в това да се избегне признаването на легитимните герои на тази война и че "чиновниците-бюрократи, които днес управляват руската държава, трябва да останат герои и те са единствените, на които можем да благодарим". Той добави, че "ако не им се благодари, тогава те казват: "Добре, по дяволите, хвалете президента", намеквайки, че Путин получава незаслужени похвали и благодарности поради нежеланието на руските бюрократи да почетат тези, които наистина заслужават то. Пригожин драстично увеличи броя на преките споменавания на Путин от 9 май насам - след като индиректно критикува Путин по време на празника за Деня на победата.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нинг отрече съобщение на Wall Street Journal, че китайският специален представител по евразийските въпроси Ли Хуей е призовал европейските служители да прекратят конфликта в Украйна, преди той да ескалира. Мао заяви, че европейските служители са признали "положителната роля на Китай в насърчаването на мирните преговори" и са оценили "призива на Китай за суверенитет и териториална цялост".

Мао заяви, че войната в Украйна е "сега в критичен момент" и че Китай продължава да се опитва да работи с всички страни за разрешаване на "кризата". Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че европейски служители не са потвърдили съобщенията, че Ли ги е призовал да се опитат да сложат край на войната или да обмислят признаването на окупираните от Русия райони на Украйна за руска територия.

Кулеба също така заяви, че Украйна ще продължи да се ангажира с Китай въз основа на три принципа: взаимно уважение към териториалната цялост, никакви предложения за териториални отстъпки и никакви предложения за замразяване на конфликта.

Руските власти продължават насилствено да интегрират епархии на Украинската православна църква на Московската патриаршия (УПЦ МП) в окупираната Запорожка област в Руската православна църква (РПЦ), демонстрирайки интегралната връзка на РПЦ с руската държава. Окупационният служител на Запорожка област Владимир Рогов твърди, че руският Бронницки епископ Лука е провел първата литургия на Руската православна църква в Бердянската катедрала, която Руската православна църква е поела контрола над 16 май.

Рогов твърди, че главата на Руската православна църква патриарх Кирил е назначил епископ Бронницки Лука за глава на Бердянската и Приморската епархии на РПЦ. Бердянската и Приморската епархии преди това са били част от свързаната с Русия УПЦ МП и принудителната им интеграция с РПЦ подчертава тясната връзка между РПЦ и руската държава.

Руското военно командване изглежда въвежда доктринална организация в някои от своите нередовни формирования. Военнослужещи от 3-ти батальон на 1307 полк на 6-та дивизия, които преди това са действали в района на Соледар, записаха обръщение, в което се оплакват от липса на адекватно ръководство и лошо отношение към личния състав на бойното поле.

Руските редовни сили не са имали 6-та дивизия след разформироването на 6-та гвардейска мотострелкова дивизия през 1992 г. и подчиняването на полка на дивизия вероятно показва, че руските сили се опитват да регулират командването и контрола в нередовните формирования.

Пригожин продължава да се застъпва за създаването на регионални милиции в руските области, които граничат с Украйна. Пригожин публикува писмо, което адресира до руския министър на отбраната Сергей Шойгу, призовавайки руското министерство на отбраната (МО) да създаде местни части за самоотбрана в отговор на неотдавнашната саботажна дейност на руско-украинската граница.

Пригожин твърди, че Русия се нуждае от 300 батальона (или 100 полка) с общо 198 000 души персонал за защита на 540-километровата граница между Украйна и Белгородска област. Русия няма да може да защитава адекватно границата без мобилизация и призова руското МО да създаде мобилизационен резерв на Белгородска област, който да бъде контролиран от военни съветници на Вагнер. Пригожин също така твърди, че формирование за териториална отбрана от 198 000 души трябва да бъде законно според руската конституция, тъй като има за цел да защитава Русия.

На 29 май Путин подписа указ за образуване на Президиум на колегиума на Военно-промишлената комисия, който ще има правомощия да взема оперативни решения, насочени към осигуряване на изпълнението на военно-промишлените задачи.

В указа се посочва, че упълномощените представители във федералните окръзи са длъжни да осигурят дейността на различни държавни служители за решаване на въпроси, свързани с изпълнението на инвестиционни проекти, необходими за производството на военни доставки. Указът също така нарежда на федералните представители да решават проблемите, свързани с недостига на работна ръка и да стимулират служителите със социални гаранции.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров заедно с чеченския министър на националната политика Ахмед Дудаев и командира на специалния полицейски полк "Ахмат-Хаджи Кадиров" Замид Чалаев доставиха военна техника и се срещнаха с командирите на Донецката народна република (ДНР) на 28 май. Кадиров също твърди, че е посетил щаба на чеченските специални сили "Ахмат" в окупирана Украйна. Кадиров вероятно се опитва да се представи като фигура от военно време след срещата си с Путин на 20 май, по време на която той заяви, че седем чеченски полка и четири чеченски батальона действат в Украйна.

Руските служители продължават да формират доброволчески батальони в окупирана Украйна. Украински официален представител заяви, че окупационният ръководител на Херсонска област Владимир Салдо е обявил, че наборът за доброволческия батальон "Маргелов" в окупираната Херсонска област е отворен за всички руски региони.

Украинският военен служител отбеляза, че съобщението на Салдо показва, че украинските местни жители в окупираната Херсонска област не са заинтересовани да подкрепят руските военни усилия.

Проект на президентски указ предполага, че Кремъл възнамерява да опрости процеса на доброволно преселване в Русия за сънародници, живеещи в чужбина.

Указът, ако бъде приет, ще позволи на бивши руски или съветски граждани и на тези с пряка родословна връзка с Русия, които са живели в чужбина към 24 февруари 2022 г., да се заселят в Русия. Указът ще предложи освобождаване от мита, ще премахне изискването за владеене на език и ще осигури компенсация. Указът вероятно е част от продължаващия опит на Русия да противодейства на намаляването на населението в Русия и да улесни допълнителни усилия за набиране на персонал.

Путин подписа на 29 май закон, който допълнително ще засили режима на военно положение в окупираните райони на Украйна.

Както ISW съобщи по-рано, руската Държавна дума и Съветът на федерацията одобриха закона и руските власти могат да провеждат избори в райони с военно положение, което преди беше забранено. Законът също така кодифицира условията за отстраняване и депортиране на украинци, живеещи в окупирани райони, в райони, които не са под военно положение.

Руските окупационни власти продължават репресиите срещу кримските татари и свързаните с тях групи. Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи през май, че е задържала двама жители на Крим по обвинение в участие в "Кримско-татарския доброволчески батальон на името на Номан Челебидзикхан" (известен още като батальон "Аскер"), който Русия класифицира като "терористична организация".

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    5 3 Отговор
    И този скоро може да падне от висока сграда...Фюрера не търпи неподчинение....
  • 2 Хахахаха

    2 2 Отговор
    Как са връзките между Зеленски и Залужни?

    Коментиран от #4

  • 3 Последния Софиянец

    1 1 Отговор
    Връзките са като между работодател и работник.
  • 4 Емили с Тротинетката

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хахахаха":

    Близки.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Механик

    0 1 Отговор
    Аз само да попитам, щото може да съм пропуснал.
    Та, някой тука чете ли статия в която запада признава, че Бахмут е превзет?
    Щото аз последно четох, че укрите героично за обградили Пригожин и няна измъкване от хватката.
    Пък сега чета че ISW казват: "Публичното потвърждение на позицията вероятно е част от усилията на Пригожин за повече влияние след превземането на Бахмут." Където се споменава, че Вагнер са превзели Бахмут?
  • 8 Механик

    0 1 Отговор
    Лелеееее! Няма таква излагация.
    Смелите укри, въоръжени до зъби с натовско оръжие за над 150 милиарда, девет месеца на можаха да изпъдят от Бахмут един дърт черпак с една шепа пандизчии. Мани че пандизчии, ами пияни и с лопати. Па и толкова обезкуражени и гладни, не е истина.
    п.п.
    Пригожката яко набахмути ЗСУ-то (каквото ида значи тази абревиатура)
    Щури калинки ви направи. По едно време имах чувството, че Пригожин като каже нещо и вие вече се чудите да се радвате ли, да ревете ли.
  • 9 Вирус

    0 0 Отговор
    Награждаваната кого си преписала сега хахаха
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания