Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Май, 2023 10:53 3 005 39

Украйна: Нападенията в Русия ще се увеличат

  • дронове-
  • москва-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • сащ-
  • владимир путин-
  • михайло подоляк

За момента няма информация, че произведени в САЩ дронове или боеприпаси са били използвани при нападенията срещу Москва

Украйна: Нападенията в Русия ще се увеличат - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Белият дом все още събира информация за вчерашните атаки с безпилотни летателни апарати по Москва, но не може да одобри атаки на територията на Русия, стана ясно от думите на говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер. "Не подкрепяме нападения в Русия. Това е всичко. Точка", заяви тя на брифинг, съобщава в. “Вашингтон пост”, цитиран от БТА в прегледа на печата.

Вашингтон е основният доставчик на оръжия за Украйна, но американската страна, поне досега, прави това при условие, че Киев ги използва за самозащита и за отвоюване на украинските територии, окупирани от руските сили. Представители на САЩ многократно са заявявали, че Украйна се е съгласила да не използва предоставените от Америка оръжия за нападения на руска територия.

Още новини от Украйна

За момента няма информация, че произведени в САЩ дронове или боеприпаси са били използвани при нападенията срещу Москва. На базата на кадри от заснет видеоклип обаче може да се направи заключението, че поне един от атакуващите дронове е UJ-22, произведен от украинска компания “Укрджет”. Кадрите с дрона, заснети в полет по време на нападението, изглежда съвпадат с публикуваните снимки на безпилотния летателен апарат, за който Русия твърди, че е бил използван при други опити за нападения, пише в. “Гардиън”.

Кремъл обвини Украйна за нападението, но украински представители отрекоха Киев да има нещо общо с атаката.

“Ню Йорк таймс” отрази случилото се в Москва със заглавието “Атаката с дронове в Москва донесе войната в Украйна в домовете на руснаците”.

Ден след като Русия обвини Украйна, че е атакувала жилищни сгради в Москва с безпилотни летателни апарати, губернаторът на руския Краснодарски край заяви, че безпилотен летателен апарата е вероятната причина за пожара, избухнал в петролната рафинерия "Афипски". Пожарът бързо бе потушен и няма пострадали, заяви губернаторът Вениамин Кондратиев. Рафинерията "Афипски" се намира недалеч от черноморското пристанище Новоросийск, в близост до друга рафинерия, която бе атакувана няколко пъти този месец.

Освен това губернаторът на руската Белгородска област, граничеща с Украйна, съобщава, че при артилерийски удар е ранен най-малко един човек в руския град Шебекино. Той обвинява Киев за нападението.

За момента няма информация кой е извършил нападенията срещу цели на руска територия, но Москва обвини Киев за редица удари през последните седмици, като същевременно увеличи интензивността на собствените си бомбардировки на украинските градове.

Според украински официални лица във вторник руски безпилотни летателни апарати са убили един човек и са ранили четирима в Киев, но през нощта небето над Украйна е било сравнително спокойно.

Украйна отрича да е отговорна за нападението с дронове в Москва, което не е изненада, доколкото Киев почти никога не поема публично отговорност за нападения в Русия, посочват вестниците.

Руският президент Владимир Путин обвини Украйна, че се опитва да "сплаши" руснаците, след като Москва бе подложена на мащабна атака с безпилотни летателни апарати за първи път в 15-месечната война. Той заяви, че Киев е избрал пътя на опитите "да сплаши Русия, руските граждани с нападения срещу жилищни сгради" и изтъкна, че атаките с дронове са "ясен знак за терористична дейност".

Помощникът на украинския президент Михайло Подоляк отрече Украйна да е замесена. Той обаче прогнозира "увеличаване на броя на нападенията".

Посланикът на Русия в САЩ обвини Вашингтон, че насърчава Киев, като публично игнорира нападенията с дронове срещу Москва. Анатолий Иванов изрази тази позиция в отговор на казаното от Вашингтон, че американските служби “събират информация” за случилото се.

"Какви са тези опити да се скрият зад фразата, че "събират информация"?", каза Антонов в коментар в "Телеграм".

"Това е поощрение за украинските терористи", заяви той.

За разлика от позицията на Белия дом, британският външен министър Джеймс Клевърли каза пред репортери, че Украйна има "легитимното право" да се защитава и може да "прилага сила" извън границите си. На пресконференция в Естония вчера Клевърли заяви: "(Украйна) има право да прилага сила отвъд границите си, за да подкопае способността на Русия да прилага сила в самата Украйна".

Руското министерство на отбраната съобщи, че осем безпилотни летателни апарата са били насочени към града вчера, но руски медии, близки до службите за сигурност, пишат, че броят им е многократно по-голям, като в атаката са участвали над 30 безпилотни летателни апарата.

В отговор на украинските обвинения, че руските сили обстрелват цивилни сгради, министерството на отбраната на Москва посочи, че руските атаки с дронове срещу Киев са били насочени към “центрове за взимане на решения”, информира “Индипендънт”.

Напрежението в конфликта нараства и поради нежеланието както на Русия, така и на Украйна да се ангажират със спазване на петте принципа, изложени от ръководителя на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, за да се опитат да защитят контролираната от руските сили Запорожка АЕЦ. Тези принципи включват забрана за нападение срещу или от атомната централа, както и забрана за разполагане на тежки оръжия като ракетни установки, артилерийски системи и боеприпаси, танкове и военен персонал в района ѝ.

Ситуацията в Запорожие е "изключително крехка и опасна", заяви ръководителят на МААЕ, като добави, че "военните действия в региона продължават и е възможно да станат много по-интензивни в близко бъдеще".

Гроси посочи, че в продължение на месеци се е опитвал да изготви споразумение, което да намали риска от катастрофална ядрена авария в резултат на военна дейност при евентуален обстрел на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Продължава и размяната на “черни списъци” между Киев и Москва. Руското министерство на вътрешните работи е обявило за издирване двама от висшите украински генерали, съобщи агенция РИА Новости.

Става дума за главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужни и за генерал-полковник Олександър Сирски, който командва сухопътните войски на Украйна. Украинската заместник-министърка на отбраната на Украйна Ганна Маляр определи действията на Москва като неуспешен опит да бъдат деморализирани прокиевските сили.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    12 17 Отговор
    Ще продължат до пълна мобилизация и повсеместна спутник имунизация.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин

    23 28 Отговор
    Путин много ще съжалява за глупостта си

    Коментиран от #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Боби

    27 23 Отговор
    Кефи ме наглите орки как нападнаха независима държава, а сега пискат, че им отговарят. Нечовешка наглост!

    Коментиран от #35

  • 6 ТтттТ

    28 14 Отговор
    Зе се увеличават нападенията ви,докато окончателно не ядосате малкият човек с големите шамари в Кремъл и не разоре Украйна на длъж и шир...

    Коментиран от #12

  • 7 Българин

    11 19 Отговор
    могилизацията на ушанки върви с пълна сила
  • 8 ИНЖ

    13 24 Отговор
    След 107г. безчинства и престъпления, болшевиките имат не само външни, но и много вътрешни врагове. РФ е пред разпад "благодарение" на Владимир Владимирович и неговата шайка....
  • 9 Московийски пропагандатор

    13 15 Отговор
    Всеки има право на реципрочни мерки! Московия не е в позиция да казва на Украйна какво има право и какво - не.
  • 10 Украйна е в пълното си право да

    10 21 Отговор
    Бомби наглите ушанки
    Те заслужават повече от това
    Направо да сринат Москва до основи
    Ама де !

    Коментиран от #32

  • 11 Край с продължение

    10 21 Отговор
    Путин трябва да гризне дръвцето
    Со се кореняка
    Инженер Паунов,гр. Варна!

    Коментиран от #21

  • 12 Антипутлерист

    11 18 Отговор

    До коментар #6 от "ТтттТ":

    Никой не го интересува какво е кръвното на обзетото от параноя джу дже. И не ви ли стана ясно, че след 24.02.22 всички заплахи нямат смисъл. Страх се трупа, но в Московия, по разбираеми причини, защото цената за действията на античовека в бункера се плаща и ще се плаща от народа.
  • 13 укронюз

    12 8 Отговор
    Укpопcка подла тактика от 2014 г!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Увеличаването

    19 7 Отговор
    На броя на укро нападенията по руска територия правопропорционално водят към пълен крах на така наречените укро армия и укро държава.
  • 16 Аде де, а де де!

    17 4 Отговор
    Откога зеленото бръмбарче (белоноско напълня като бръмбър, тази шия не е от туршия) ни се заканва с пролетно конкранастъпление и НИЩО не се случва?
    Само ругатните по Русия и Путин не спират (ЗАЩО лИ?), и нищо не се казва за хала на окраината на Русия.
    Виктория Нюланд с всяко нейно изказване компрометира дипломацията на САЩ. Тя призна:
    1. че САЩ имат биолаборатории за БОВ в Украйна.
    2. че САЩ са взривили СП1 и СП2.
    3. че САЩ диктуват действията на Украйна.
    4. че САЩ са подготвили и организирали преврата в Киев.
    5. че САЩ f...k the EU.

    Коментиран от #26

  • 17 ей това му харесвам

    15 6 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    на "българина"! Говори КАРДИНАЛНО и безусловно!!! ПИЧ и половина!!!!
    И ВЪОБЩЕ не се замисля, а като гледам и да се замисли, мисълта му не може да се спре на нещо съществено, защото:
    Русия винаги излиза по-силна. Който не вярва, да погледне в Историята.
    Путин е шеф на велика и огромна държава, която тепървa ще поставя условията си. САЩ е умираща и залязваща империя.А безмозъчни винаги е имало. САЩ съзнават, че вече са в технически фалит. Крепи ги само страхът на запада от тотален срив. Просто всичките им резерви, събирани в долари, може за една нощ да се превърнат в тапети.
    оборът налага санкции на Русия, а техни банки фалират (голямата банка на Силиконовата долина например) и техният ДЪЛГ расте (взет от Китай).

    Коментиран от #28

  • 18 Механик

    7 4 Отговор
    "Украйна: Нападенията в Русия ще се увеличат"
    Москва: А в Кииф ша валят сапове. Много яки сапове.
    п.п.
    Аз пак да попитам, ама кво стана с Бахмут?

    Коментиран от #27

  • 19 Снощи ви направиха на дроб

    9 4 Отговор
    Самолети,ракети,складове, голям десантен кораб, над 800 войници
    Окраина е мортус

    Коментиран от #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Правилно

    7 4 Отговор
    Докато руските атакуват Украйна и украинците могат да атакуват Русия. Когато се изтеглят руските от международно признатите граници на Украйна, атаките трябва да спрат. Така ще е редно.
  • 23 колчо

    7 2 Отговор
    ТЕ УКРИТЕ ЕДИН ПЪТ КАЗВАТ ЧЕ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С НАПАДЕНИЯТА СЛЕДВАЩИЯТ ЧЕ НАПАДЕНИЯТА ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАТ ИЛИ ТЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ПРАВЯТ ИЛИ МАРА ПИШЕ КАКВОТО И ДОЙДЕ И ВТОРОТО Е ДОСТА ПО ВЯРНО.
  • 24 Легион СР

    3 4 Отговор
    Естествено , очакваме много весело лято в Рашкирия .
  • 25 Хаха

    2 4 Отговор

    До коментар #19 от "Снощи ви направиха на дроб":

    Пак си пиян
    Нормално е да си фантазираш

    Хаха
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ти кажи какво

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Механик":

    Стана в Мариупол.
    Хаха
    За Бахмут питай Пригожин.
    Хаха
  • 28 Няма да фалират,

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "ей това му харесвам":

    просто властта ще премине в ръцете на тия които са дали парите, те са от тяхната черга. Ще има фалити на банки, фирми, смяна на ръководства тук и там, но всичко ще стане задкулисно без много шум. През 1929г. САЩ са във фалит, но само след 12г. започва ленд-лиза към СССР, а преди това са помагали на Великобритания и дори на Германия.
  • 29 пенко

    2 1 Отговор
    МОЙ ПАТЕНТ -УЖ !!!!!!!!!!!! ХВЪРЛАШ ТОНОВИ МАЯ В КАНАЛИЗАЦИИТЕ НА ВАШИНГТОН -МОСКВА -НЮ ЙОРК - БРЮКСЕЛ - СТРАЗБУРГ -И Т. Н. --- НО МОЖЕ ДА ГИ ЗАЛЕЕШ С БЪЛХИ -ПРЕЗ ПОДХОДЯЩ СЕЗОН / САМО С ТЕХНОЛОГИЯ ЗА СЪБИРАНЕ НА БЪЛХИ / ---И ЩЕ ПОЛУДЕЯТ !!!!!!!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Рушия

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Боби":

    Чупят НАГЛОМЕРА !!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Изтърва ли се ...

    4 3 Отговор
    ...путин? Според него "нападенията с дронове са тероризъм". Казано след година и няколко медеца откакто рушия извършва нападения с ракети и дронове над украински градове. Да, товариш путин, вие сте терористи!
  • 38 Баба Гошка

    3 3 Отговор
    Такива диваци като пут!нопитеците не бех виждала чадо!!!!
  • 39 Сащ са терористична държава

    0 0 Отговор
    И Укрия е терористична д-ва! ... ЕС се управлява също от неофашисти.

    Наглото малцинство на неоколониалисти/фашисти, отговорно за изтреблението на стотици милиони по целия свят и ограбването на блага, само се титулува "цивилизован свят"! Лъжата и пропагандата са преходни, Хитлер го разбра след 12 г. Часовникът вече отброява... Тук-так, тук-так ...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания