Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Юни, 2023 09:54 7 219 72

Случи се точно това, което Кремъл искаше да предотврати

  • война-
  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • оръжия-
  • европа-
  • сигурност-
  • владимир путин-
  • кремъл

Започналата преди повече от 15 месеца руска инвазия заздравява връзките между западните държави

Случи се точно това, което Кремъл искаше да предотврати - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Дебатите за гарантирането на дългосрочната сигурност на Украйна и евентуалното ѝ приемане в НАТО бяха централни на две срещи на десетки лидери от Европа и Северна Америка, които днес са във фокуса на западния печат, предаде БТА.

Американският държавен секретар Антъни Джей Блинкън и колегите му от НАТО се срещнаха в Осло, за да разгледат статута на Украйна, както и молбата на Швеция да се присъедини към 31-членния алианс на фона на обструкциите от страна на Турция, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Съюзниците обсъдиха въпроса дали спънките пред Швеция могат да бъдат преодолени преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс, която ще се състои на 11 и 12 юли.

Още новини от Украйна

По същото време европейски лидери, включително и на страни, които не са членки на алианса, се събраха в Молдова. Във форумът се включи и украинският президент Володимир Зеленски, който заяви пред западните си колеги, че "Украйна е готова да се присъедини към НАТО".

Тъй като опасност войната да стигне до продължително безизходно положение, западните държави, които похарчиха милиарди за въоръжаване на Украйна, се пристъпват към по-дългосрочни средства за оказване на подкрепа и към формиране на отношенията ѝ с НАТО, коментира американското издание.

Въпреки че все още съществуват съмнения около перспективите за членство на Украйна, двете срещи показаха как започналата преди повече от 15 месеца руска инвазия заздравява връзките между западните държави чрез разширяването и укрепването на НАТО. Точно това, което Кремъл искаше да предотврати, заключава "Ню Йорк таймс".

Европейските лидери направиха мощна демонстрация на неподчинение и подкрепа за Украйна на историческа среща на върха в Молдова, пише "Политико".

Четирисетте лидери, взели участие във втората среща на върха на Европейска политическа общност, заявиха своята солидарност с Украйна, но освен това се видяха и трудностите при поддържането на това единство, посочва изданието. Лидерите се опитаха да намалят потенциалните рискове и представяха различни позиции по един все по-спорен въпрос - какви гаранции за сигурност може да даде Западът на Киев, за да е сигурно, че ако Русия бъде изтласкана от Украйна някога, тя няма да я нападне отново.

Френският президент Еманюел Макрон зададе тона на форума още в сряда, като помоли съюзниците да предложат на Киев "осезаеми и надеждни" гаранции за сигурност. Това беше промяна в позицията на Париж, отбелязва "Политико".

Вчера германският канцлер Олаф Шолц бе по-предпазлив и заяви, че този въпрос може да се реши след като войната приключи.

Зеленски отправи две ясни искания: първото е "ясна покана" за присъединяване към НАТО (още една тема, която разделя съюзниците) и "гаранции за сигурност по пътя към членството в НАТО".

Разнопосочните позиции илюстрират сложните въпроси, които възникват пред западните страни в хода на войната, пише още "Политико".

Шолц и Макрон потвърдиха, че съюзниците активно обсъждат темата и работят за координиране на подходите си преди срещата на върха на НАТО.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също беше внимателен при разглеждането на чувствителната тема. Вчера той заяви в Осло: "Когато войната приключи, трябва да гарантираме, че историята няма да се повтори, че този модел на руска агресия срещу Украйна наистина ще спре. Затова трябва да разполагаме с рамки за предоставяне на гаранции за сигурността на Украйна след края на войната".

Липсата на яснота отразява сложността на предлагането и дори на формулирането на "гаранции за сигурност" за друга държава, обобщава "Политико".

Германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" се спира по-подробно на позицията на Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО политическата ситуация много ясно заяви, че всички страни членки са съгласни за необходимостта от присъединяването на Украйна към алианса. Такава договорка имаше още през 2008 г., но и тогава, както и сега, не беше посочена конкретна дата, припомня изданието. Има обаче и едно условие, което не е поставено само от германските власти: войната трябва да е приключила. Вчера Столтенберг бе още по-точен, а с това и по-честен: Украйна трябва да оцелее при руското настъпление. В крайна сметка не е възможно Украйна да се присъедини нито към НАТО, нито към ЕС, ако бъде завладяна или окупирана от Русия, пише германският вестник.

Зеленски знае всичко това. Но през последните месеци от собствен опит разбра, че ще стигне по-далеч, като отправи по-големи искания към съюзниците си.

Въпреки това следващия месец във Вилнюс Зеленски няма да получи исканите от него гаранции за сигурността на Украйна по пътя ѝ към НАТО, смята "Франкфуртер алгемайне цайтунг". За разлика от доставките на оръжия тук наистина има една червена линия. На този етап всяко официално изявление за подкрепа въвлича Запада във войната. Ако едно остане неизпълнено, възпирането страна на НАТО ще започне да изглежда неправдоподобно.

Нито едното, нито другото не би било от полза за сигурността на Европа, колкото и горчиво да е това за Украйна, обобщава германското издание.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 радостинчо

    52 7 Отговор
    ами радвайте се като се е случило...що се притеснявате....
  • 3 Пич

    51 15 Отговор
    Ее.... това прилича , на заздравяване на връзките , между прокажени !!! И , както и следва , ще завърши , с физическото тяло разпадне на прокажените !!! А срещу законите на физиката , не се върви !!!
  • 4 Механик

    50 15 Отговор
    Запада се спъна и падна много лошо. Подозирам дори, че се е нахлузил на нещо с продълговата форма и овално сечение.

    Коментиран от #28

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ЕВРОНЮЗ

    43 9 Отговор
    😂😂😂 Случи се войната на един милиард длъжници срещу осем милиарда кредитори........
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бандерката

    43 13 Отговор
    Видимо живее в друг свят !
    Връзките при колективния западНАЛ били се заздравили 🤣
    Май по–точно всеки тръгва да се спасява по единично, просто лицемерието им прави положението са изглежда розово.
  • 9 Бъдещето

    22 42 Отговор
    Ботокса изпадна в цуг-цванг. Спешно му трябват денги и технологии, а първите свършват, а вторите никой не иска да му дава. Вкара руЗЗия във военна икономика и пак нищо.

    Коментиран от #44

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Механик

    40 16 Отговор
    Укрйана вече я няма.

    Коментиран от #32, #37

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Запада

    37 11 Отговор
    Много яко се набхмутихме.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ксаниба

    40 11 Отговор
    До колкото се сещам, Путин в ултимативна форма бе предложил на фащ/натю преговори по линия нато/неутрални държави и сфера на руската безопасност от 1997 година, когато незаконно и противно договоренните линии, нато се разшири няколкократно. 2 месеца фащ/натю ни лук яли, ни лук мирисали. За това започна руския план за връщане на статус-квеото към въпросните 1997. Така че, не разбирам бозата ви.
  • 16 За протокола

    43 16 Отговор
    Случи се да Франция и Германия, ще си избодат очите, САЩ фалира, но замита голямото 💩 под килима, Русия и Китай оформят могъщ икономически съюз с други държави, а един дребен зелен наркоман стана милиардер с ало измами!

    Коментиран от #43, #65

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 🤔🤔🤔🤔

    12 29 Отговор
    А какво очакват руснаците ,че ще победят нещо МНОГО ЛОШО СА СЕ ОБЪЛКАЛИ. Вече обаче ОСЪЗНАВАТ КАКВА Е РЕАЛНОСТА.
  • 19 Здрави връзки в НАТО

    32 8 Отговор
    И какво се е случило, че се радвате толкова, гейпарад?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 дедо

    16 9 Отговор
    Заздравява най-вече хегемонията на Чичо Сам. Да напишете нещо за избора на страните от Глобалния Юг?
  • 22 Борей

    30 13 Отговор
    Ако НАТО иска да самоубие може да вкара фашиска Окрайна в НАТО.
  • 23 Механик

    28 13 Отговор
    Запада го замустачи яко.
    Украйна е бита карта.

    Коментиран от #49

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Дън Бай

    20 5 Отговор
    Къде са ми леопардите?
  • 26 не лидери

    21 7 Отговор
    ами сбирка на олигофрени беше това в Молдова ,включително и нашето зелено чорапче.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ЕДИНСТВЕНИЯ КОЙТО

    8 22 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Се подхлъзна това е русия ,запада разбра що за СТОКА СА и колко струват .Колкото и да плашат НЯМА КОЙ ДА ИМ СЕ ВЪРЖЕ.
  • 29 Пак ме изтрийте

    21 5 Отговор
    Нямаше дори сричка за некоретност.Ще го напиша по друг начин- нашенски! И на бай Асан от маалата през лятото му е широко около вратлето. Ще ви гледам чудото от Септември нататък.Не е другото столетие.Само след шест месеца ще се оцъклите.
  • 30 Зевзек

    11 7 Отговор
    Ами тогава Западът трябва да помага на Русия, щото колкото повече успехи има тя във войната, толкова по-единни ще бъдат западняците. :-)

    Коментиран от #38

  • 31 Рубльов

    9 19 Отговор
    Гражданската война в Белгород, Шебеково и т.н върви по план
    Скоро и навсякъде в Московия
  • 32 Онзи

    8 5 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Старшинка, със сигурност ти ще си отидеш преди нея!
  • 33 Швейк

    10 9 Отговор
    Русофобите отново са в истерия. Супер!

    Коментиран от #48

  • 34 Владо Пусин ботоксовото джудже

    4 15 Отговор
    Ще продължавам да изпращам немотивирано , необучено , зле екипирано и въоражено пушечно месо , срещу модерно натовско оръжие и добре обучената и мотивирана украинска армия - ЗАЩОТО ТОЛКОС МИ Е АКЪЛА 🤡🤪🤣🤣🤣🤣
  • 35 пропаганда

    19 4 Отговор
    Та не разбрах ....на коя дата Окрайна влиза в НАТО ?
  • 36 Така така

    12 1 Отговор
    А най вече заздравява връзките на страните от Свободният свят, срещу тероризма, империализма и колониализма на сащ, ес, нато и другите няколко кандидат пекинези
  • 37 А бре

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Стига с тази Украйна, кажи нещо за Русия ? Там какво се случва, или се правиш на ни чул, ни видял?

    Коментиран от #53

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 плоска

    16 3 Отговор
    интерпретация, защото няма да има Украйна. Циничното е, че това го знаят в ЕС, но говорят за някакво бъдеще на регион, който дори те не са сигурни колко голям ще бъде. Всички са наясно, че ако Русия удържи на икономическия и вътрешния натиск, то картата на Европа ще се промени.
    Ако наистина са искали стабилност за Украйна, то нямаше да спират украинците от преговори. Нямаше да гледаме прокси война, а мирни преговори.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Това е още от 1812

    5 6 Отговор
    Наполеон завладява цяла Европа без балканите и тръгва към Русия и превзема Москва
  • 43 Извън протокола

    6 6 Отговор

    До коментар #16 от "За протокола":

    Защо разплащането между Русия и Китай е в $?? ДЪЛГОСРОЧНО??!?
  • 44 но поне

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "Бъдещето":

    не отчита рецесия, нали. САЩ и ЕС я индексират, ама те залъгват, че е търсена и контролирана, ха ха. Да видим каква опорка ще измислят за депресията

    Коментиран от #52

  • 45 Възраждане news

    4 10 Отговор
    "РДК" настъпва към Шебекино: Счупена е колоната "Градов", горят бензиностанции
  • 46 Шаро

    12 5 Отговор
    Само една Турция да каже "чао" на Натю и вече ще става само за прайдове организацийката " силна"!

    Коментиран от #50

  • 47 Пропаганда

    7 2 Отговор
    За гладкомозъчни
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Кроки

    5 7 Отговор

    До коментар #23 от "Механик":

    От рано си се почнал а?Давай ,спирт и безпътица, като в любимата Мацква.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 А бе

    3 7 Отговор

    До коментар #44 от "но поне":

    Както и да го наричаш ,САЩ,ЕС винаги са се оправяли, при това без Русия? Какво ще кажеш за Русия, там какво се случва,? Или не ти изнася??

    Коментиран от #57

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 А бе

    4 6 Отговор

    До коментар #51 от "Шаро":

    При вас копейки, няма нищо за оценяване, освен неофашистката ви същност!

    Коментиран от #55, #60, #63, #64

  • 55 А бе

    1 1 Отговор

    До коментар #54 от "А бе":

    В отрицателен аспект!
  • 56 Урсула

    7 1 Отговор
    Ненатовска държава да се приеме в Натото,по време на война е чиста проба безумие,в името на грандиозни печалби.А жертвата ще е Европа.
  • 57 но поне

    6 2 Отговор

    До коментар #52 от "А бе":

    и как са се оправяли? Досега с войни, ако не знаеш. Да, ама тази не работи в посоката, която им трябва. Проблемите, чукат на вратата. Сега няма доброволци да наливат в икономиките им. Спасението ще бъде през взаимното прецак..ване. Да видим кой кого ще хапне (тук съм склонен да заложа на всеобщия любимец - САЩ, та горкия ЕС)
    Русия винаги е била в някакво феодално ниво на икономическо развитие. Но имат потенциал да си решат сами проблема, стига да искат. Дето се казва, от тях си зависи
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Кална Подлога

    3 6 Отговор
    Другари не умни съслеци, днес Мутрафонова сбира легион от тъпофилтаци в калното посолство на Мордор,всеки примитив да се яви да получи 500 рубли ,сумка и петолъчка !

    Коментиран от #68

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Асен Посолството

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "За протокола":

    Горе долу точно конкретизирано
  • 66 Да се вкючи нато директно с войници

    2 3 Отговор
    означава поляци и румънци да се бият срещу Русия!Другите са България и балтийските! Американци,и западноевропейци няма да има!
  • 67 Внушение за пропаганда

    0 1 Отговор
    Прочетете колко убити с нож или по друг начин. Колко убити при катастофи. Крият колко убити в конфликти и особено украинци. Изтриването на лично мнение ида не е ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни макар и точни. Защо бе ФАКТИ
  • 68 ДДТ

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Кална Подлога":

    Малиии...затова ли вече десети път си на опашката?
  • 69 Американска пропаганда

    0 0 Отговор
    Нивото на пропагандата пада все по-ниско всеки ден. Вестникарите всячески се оправдават, че пролетта е свършила, а "пролетната" контраофанзива все още я няма. Освен това Украйна загуби Артемовск.
    Разбира се, факт е, че противовъздушната отбрана на Украйна се унищожава систематично и всеки ден в цяла Украйна се взривяват складове с боеприпаси.
    Мощна контраофанзива е смазана в зародиш. Междувременно Украйна губи стотици войници всеки ден по цялата си фронтова линия. Когато се стигне до тях, че трябва да седнат на масата за преговори. Няма да спрат докато не свършат украинците
  • 70 Американска пропаганда

    0 0 Отговор
    Докато украински дронове се опитват да ударят Москва, руска крилата ракета атакува летище Староконстантинов, разположено на триста километра западно от Киев. От седемте фронтови бомбардировача СУ-24 на пистата пет бяха унищожени.
  • 71 Американска пропаганда

    2 0 Отговор
    Загубата на пет фронтови бомбардировача е проблем за Въоръжените сили на Украйна и в рамките на обявеното преди няколко седмици „контранастъпление“. Подкрепата от въздуха за настъпващите части ще бъде значително по-слаба, тъй като Киев разполага само със седем фронтови бомбардировача СУ-24 и 17 щурмовика СУ-25. В същото време 270 бомбардировача СУ-24 и 190 щурмови самолета СУ-25 са в пълна бойна готовност на летищата на руските ВВС.
  • 72 Американска пропаганда

    2 1 Отговор
    Зеленски е толкова тъп - как може НАТО да позволи Украйна да се присъедини в такъв момент? Защо тогава просто не нападнете Русия? Събудете се! И да няма стратегическо мислене, но трябва ли да има обикновени мозъци?! Или как по принцип управлявате държавата? Тъжно е, че украинският народ избра този човек за свой президент.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания