Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Юни, 2023 14:32 4 839 9

Китай: Украйна не е затворила вратата за преговори

  • китай-
  • война-
  • мир-
  • русия-
  • украйна-
  • ли хуей-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Рискът от ескалация на войната между Русия и Украйна все още остава висок

Китай: Украйна не е затворила вратата за преговори - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Специалният пратеник на Китай по евразийските въпроси Ли Хуей заяви, че според него нито Украйна, нито Русия са затворили категорично вратата за преговори въпреки настоящите трудности за започването им, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

По време на 12-дневната си европейска обиколка миналия месец Ли заяви, че Русия е оценила желанието и усилията на Китай да насърчи мирното уреждане на кризата в Украйна. Пратеникът посети Киев, Варшава, Париж, Берлин, Брюксел и Москва в опит да намери общи виждания за евентуално политическо уреждане на войната в Украйна.

Още новини от Украйна

"Рискът от ескалация на войната между Русия и Украйна все още остава висок", заяви Ли и добави, че всички страни трябва да предприемат конкретни мерки за намаляване на напрежението, за да осигурят безопасността на ядрените съоръжения. "Стига това да бъде проводник за успокояване на ситуацията, Китай е готов да направи всичко", каза той. Ли бе посланик в Русия от 2009 г. до 2019 г. Той е най-високопоставеният китайски служител, посетил Украйна след руската инвазия през февруари миналата година. Посещението му се състоя преди очакваната контраофанзива на Украйна за връщане на териториите, които сега са под руски контрол.

Внимателно следеното му пътуване обаче изглежда не постигна дипломатически пробив. Китай има тесни връзки с Русия и така и не осъди руското нахлуване и не го определи като инвазия, отбелязва Ройтерс. Китай твърди, че запазва неутралитет по отношение на войната. Кремъл заяви, че Русия е отворена за преговори за прекратяване на конфликта. Украйна пък каза, че преди да обсъжда план за мир, руските войски трябва да се изтеглят от всеки сантиметър от територията ѝ, включително четирите анексирани района и полуостров Крим, който през 2014 г. Москва едностранно анексира.

Ли Хуей днес каза също, че страната му е готова да обмисли изпращането на още една делегация в Европа за разговори за намиране на изход от конфликта. Според него европейската му обиколка може да не доведе до незабавен резултат. "Усетихме, че има голямо разминаване между позициите на двете страни", каза той за Русия и Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    7 6 Отговор
    Пу иска оръжия и денги, китайците му пращат делегации...
  • 2 оня с коня

    9 1 Отговор
    Според итай Украйна не е затворила Вратата за преговори,според мене И Русия съо не е затворила вратата за преговори.Само дето НИКОЙ не минава през тези врати...
  • 3 киро канадецо

    1 2 Отговор
    пуцай кумеее!
  • 4 Ост

    6 4 Отговор
    Путин няма да Преговаря с боклучавото правителство на Зелената марионетка. Кви ги съчинявате.
  • 5 Не ги разбирате тия работи

    1 4 Отговор
    Когато няма обявена война преговори може да има.

    Затова се нарича СПЕЦЯЛНА ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ. по прочистване !

    Война се обявява само с ДОКУМЕНТ а такъв не е подпиван нито от Украйна нито от Русия.
  • 6 Руснаков

    3 1 Отговор
    Браво...минаха 15 месеца окупация и...сега...Китай видя че има голямо разминаване...Докато не освободят анексираните територии...мир няма да има...Киев го каза в прав текст...

    Коментиран от #8

  • 7 Мим

    1 2 Отговор
    Русия никога няма да отстъпи тези територии извоювани след толкова жертви.Така,че от тук нататък може да се говори за мир .Териториите си остават вече руски....
  • 8 Мим33

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Руснаков":

    Ами мир няма да има за укрите.Операцията там се води и те ще го ядат....Така ,че боли ги оная работа руснаците....
  • 9 За мишките и хората

    0 0 Отговор
    Ясно е, че мир скоро няма да се постигне. Важно е обаче Китай да се вземе в ръце и да допринесе за мирните преговори догодина. Иначе ни чака нова Студена война, като СССР този път ще бъде заменен от Китай.

    В отговор на мненията по-долу: Русия ще отстъпи окупираните територии с цената на още жертви.
    Война може да има и без да бъде официално обявена. Да не мислите, че конкистадорите са обявявали войни на инките и маите? Война може да няма дори и да бъде обявена такава. Пример: България, която обявява война на САЩ. Така че какво пише в международното право и какво се случва на практика са два коренно различни сюжета.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания