Last news in Fakti

3 Юни, 2023 06:52 1 618 35

Лойд Остин упрекна Китай за липсата на военен диалог

  • лойд остин-
  • министър-
  • сащ-
  • китай

Министърът на отбраната на САЩ е "дълбоко обезпокоен" от нежеланието на Пекин да се ангажира с управлението на военни кризи

Лойд Остин упрекна Китай за липсата на военен диалог - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви снощи, че е дълбоко обезпокоен от нежеланието на Китай да се ангажира с управлението на военни кризи и предупреди, че разговорите са от ключово значение за избягване на конфликти, предаде Ройтерс.

Отношенията между САЩ и Китай са в най-ниската си точка от десетилетия насам, тъй като те остават дълбоко разделени по отношение на всички теми - от суверенитета на Тайван до шпионажа и териториалните спорове в Южнокитайско море.

В речта си на най-важната среща на върха по въпросите на сигурността в Азия Остин заяви, че откритите линии за комуникация между американската и китайската отбрана, както и военните лидери, са от съществено значение за укрепване на предпазните прегради срещу конфликти, както и за укрепване на стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион.

"Дълбоко съм загрижен, че КНР (Китайската народна република) не желае да се ангажира по-сериозно с по-добри механизми за управление на кризи между нашите две армии", заяви Остин, който е в Сингапур, за да вземе участие в "Диалога Шангри-Ла" - най-важната среща за сигурност в Азия. "Колкото повече говорим, толкова повече можем да избегнем недоразуменията и грешните преценки, които могат да доведат до кризи или конфликт", добави американският министър

Министърът на националната отбрана на Китай Ли Шанфу тази седмица отхвърли покана да се срещне с Остин по време на срещата на върха. Снощи двамата си стиснаха ръцете в кулоарите на конференцията, но не са имали "обмен по същество", каза Пентагонът. Ли ще се изкаже утре.

Един от най-наболелите въпроси по сигурността между двете страни е бъдещето на Тайван, самоуправляваща се територия, която Пекин иска да постави под свое управление, посочва Ройтерс. Нарастват опасенията, че Китай може да нахлуе в Тайван и САЩ да бъдат въвлечени в евентуален конфликт.

Остин посочи нахлуването на Русия в Украйна като пример за това "колко опасен би станал нашият свят, ако големите държави могат да нахлуват безнаказано в мирните си съседи". Той заяви, че САЩ са "дълбоко ангажирани" със запазването на статуквото в Тайван и се противопоставят на едностранни промени от страна на която и да било от двете страни.

"Конфликтът не е нито предстоящ, нито неизбежен. Възпирането е силно и нашата работа е да го запазим такова", каза още Остин.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    55 1 Отговор
    Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел използва унизителен жест с ръка в кулоарите на срещата на върха на Европейската политическа общност, като помоли украинския президент Володимир Зеленски да млъкне
  • 2 Хмммм......

    38 0 Отговор
    Белчо,кога се е научил да говори?Китайски де
  • 3 А,не така

    50 0 Отговор
    Който бърка кашите,той да си ги яде,китайците са на ориз..
  • 4 Прост кравар

    52 0 Отговор
    Не виждате ли кравари как всички са ви отсвирили!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Вратарят Джо

    37 0 Отговор
    Абе вчера пак правих плонжове,ама къде? Помни ли някой?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Така така

    46 0 Отговор
    Китай въобще не трябва да ги брои за живи тия от фащ. Ако дават пари на Китай разбира се Китай да ги взима,ако инвестират в Китай , Китай да ги контролира и да печели от това,но разговори с тия НИКОГА само бой по тия
  • 10 Цун Кай Го

    44 0 Отговор
    Китайците не са расисти, обаче едва ли ще приемат сериозно съветите на дебелия негър.
  • 11 Китайчетата казаха

    45 0 Отговор
    Краварите да не се бъркат в работата на суверенен Китай!Да си погледнат американските проблеми!50 милиона американеца спят по улиците,не е ли доста компрометиращ факт за уж богата америка
  • 12 Ошашавен

    43 0 Отговор
    "Нарастват опасенията, че Китай може да нахлуе в Тайван и САЩ да бъдат въвлечени в евентуален конфликт."

    Ама обяснете какъв го търсят там САЩ за да се "въвличат"?!!!!
    Та нали САЩ заявиха че признават Тайван за ЕДИННА част от Китай?!!! Поне както в Донбас, Тайван да бе с "американско етническо население", та да разберем притесненията им. Ама не!

    Не обяснявате на читателите си и те са в невидение за целите на САЩ!

    Коментиран от #26

  • 13 Ццц

    37 0 Отговор
    Остин, първо Мъск трябва да ти сложи чип в гигантския череп, за да проговориш човешки, после да водиш диалог с хора.
  • 14 БПФ

    45 0 Отговор
    САЩ удариха дъното в своята жалкост. Сега пък се подмилкват на Китай - ама се подмилкват като наритaни пцета.
  • 15 МирО

    36 0 Отговор
    М да, робите се надигнаха и отхвърлиха робството, а робовладелците вият от ят.
  • 16 А чия е вината ????

    43 0 Отговор
    Вие бяхте най-силни и военно и икономически , и можехте да направите един разкошен свят, но не го напрамихте. Оказа се че не сте спобни ,и за всичко това което се случва сега сте вие най-виновни. Вие неможахте.ОТСТЪПЕТЕ ,ДАЙТЕ ВЪЗМОЖНЪСТ СЕГА НА ДРУГИ ВЕЧЕ С СИЛНИ ИКОНОМИКИ , КОИТО МОГАТ ДА НАПРАВАТ ТОВА . Света вече не ви вярва.
  • 17 И какви

    30 0 Отговор
    претенции може да имат към Китай? Защо китайците трябва да се забъркват в кризи, създадени от американците? А решението за избягване на такива кризи е много просто! Просто не ги създавайте! Или пък като забъркате някоя каша, не въвличайте и други в нея, защото няма случай да нахлуете някъде и да не завлечете и някой друг заедно с вас, под благовидния предлог за "многонационална коалиция за защита на демокрациата"! Като започнете от Корея и Виетнам и завършите с Украйна все е така...
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    38 1 Отговор
    Остин посочи нахлуването на Русия в Украйна като пример за това "колко опасен би станал нашият свят, ако големите държави могат да нахлуват безнаказано в мирните си съседи"‼️

    Значи НАХЛУВАНЕ в НЕсъседи, НЕ е проблем - Ирак, Сирия, Либия, Югославия.... не са им съседи и там не е проблем те да нахлуват ‼️

    Коментиран от #20

  • 19 катран

    26 0 Отговор
    САщ говорят за нахлуване в чужди държави...те са специалисти в това отношение...Китай какво чака ,сега е момента да удари Тайван...Това е разликата между Москва и Пекин...руснаци действат...трудно,бавно..а Китай...все нещо чака..удряй янките, те нямат кураж да се опълчат на силните...а и аръжие не им останало..всичко подариха на укропия..Европа пък бита карта..либерало-педафили..
  • 20 Хм, а дали

    22 0 Отговор

    До коментар #18 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Украйна е "мирният" съсед? Или пък Грузия? Защо неуважаемият министър на "отбраната" на САЩ не даде дефиниция за "мирен" съсед? Защото и в двата случая в съседите на Русия не могат да се нарекат "мирни", а се проявиха като "немирни" и при това при очевидното подстрекателство страна на шефовете на същия тоя "министър на войната" ...

    Коментиран от #24

  • 21 любопитен

    7 0 Отговор
    "Военен диалог" не е ли нещо, като търкал между двама?
  • 22 Смешници

    11 0 Отговор
    Къде е американската армия? Къде води голяма война с голяма държава? С коя силна армия Сащ доказа ,че има силна и мощна армия ?
  • 23 Оле затвори очички

    14 0 Отговор
    Остине, не риви! Китайчетата ви го казаха кристално ясно, или ще се научите да говорите с нужното уважение и приличие или ше си баете само на бълхите. Кво толкова не е ясно и скандално в случая?
  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хм, а дали":

    За препечения г-н явно "мирен" в този който стои мирно пред jaнките и ги слушка 😉😉😉😉
    Защото знаем, че всеки друг е НЕдемократичен и лош❗
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Лондон

    0 14 Отговор

    До коментар #12 от "Ошашавен":

    Гашко не коментирай такива сложни теми , те са дслеч от твоя интелектуален потенциал!!;
    Едно малко уточнение , за да не се луташ дълго в този сложен политически лабиринт!!!
    Принципа и подхода , който е установен , договорен с Китай е единен Китай , но казано по-точно ,една държава две системи или Хонг Конг, Макао и Тайван запазват своята политическа система , но географски принадлежат на Китай!!!
    Какво стана с Хонг Конг , Ами натрапиха им комунисти кметове от континентален Китай и им въведоха брутална цензура !!!
    Елита и богатите напуснаха Хонг Конг !!!
    Живял съм в този район дълго и повярвай ми , ако срещнеш един тайванец и един китаец от континентален Китай , макар и като етнос да са един и същ , разликата е огромна и ще разбереш , защо не искат да им натрапят комунисти да ги управляват!!!Да не говорим за разликата в стандартите !!!Поколения , които са израснали в свободолюбив дух нещат комунистически ботуш!!
    Някой ще кажат там не е комунизъм , бъркат жестоко , има брутална цензура!!!

    Коментиран от #30

  • 27 Брикет,

    12 0 Отговор
    Китай не преговаря с терористи като вас.Американци прости и нагли.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Госあ

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "Лондон":

    Глей са, най важното е че при милиард и триста човека в Китай, крайно бедните са 18 пъти по малко на глава от населението, отколкото у сащ (380млн). Освен това, можеш да караш фрийстайл ски и сноуборд ( Победителите в тези дисциплини от олимпиадата са китайци, като победителката при жени я направиха герой на олимпиадата). Имат обособен фрийрайд курорт на границата със Северна Корея, а не като на Банско и Рилски да те преследват със шейни и да ти пишат актове. Имат маунтин байк паркове, имат и пънк групи, които не са изчезнали като у бг’то. А на теб ти препоръчвам да се разходиш в Пекин, да хванеш булет влака до Шанхай, да наблюдаваш градовете в които спира и да се разходиш в Нингбо и Шанхай. И после да ми говориш. Да, за агентите на чужди посолства и НПО’та действително има цензура. Даже християнските църкви са под наблюдение 😂
  • 31 ИВАН

    8 0 Отговор
    Толкова ли се свършиха свестните бели хора, та трябваше това страшилище да сложат - аааа, политкоректно - белите не са на мода
  • 32 Баце

    10 0 Отговор
    И какво да си говорят с хора избили 120 000 000 индианци, унищожили десетки държави и милиони цивилни, довели до глад и мизерия голяма част от населението на Земята, нацвъкали 700 военни бази по Света и заплашващи всеки, който не приема тяхната зелена WC хартия и не им става доброволно роб и това за има няма 200 години?
  • 33 От страни

    3 0 Отговор
    Кво има толкова да се приказва - махайте се от Тайван и готово. Ей китайците не са ви русняците дето се опитват да ви наричат "партньори", и логиката и мирогледа им е съвсем друг. Американците на разбират русняците че уж са една раса а са тръгнали да се оправят с китайците.
  • 34 не може да бъде

    0 0 Отговор
    Тази покана на м-ра на отбраната на САЩ към китайския му колега подсказва че се случва нещо интересно.Искам да припомня че този китайски м-р е в черния списък на САЩ -забранен му е достъп и са му наложени най-различни други ограничения!?За мен тази покана е потвърждение на становището на някои мислещи журналисти,че САЩ с най-различни действия се опитват да разделят Китай и Русия .Говори се,че даже има от американска страна завоалирани предложения как Китай и САЩ може да управляват света....ако Китай изостави Русия -нещо като предложение,което не може да се откаже...а в същност само примамка !?Аз лично съм скептичен,че китайците ще се хванат на такива уловки и този отказ е потвърждение!Развититето предстои!
  • 35 сноу

    0 0 Отговор
    Хм-м..то из клоните на дървото какви ли не упреци се чуват...