Last news in Fakti

3 Юни, 2023 18:45 6 948 95

"Възможна е друга държава": Кои са руските паравоенни, обявили война на Кремъл, и каква е крайната им цел?

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • белгородска област-
  • легион свобода за русия

Групата описва себе си като руснаци, които се борят срещу правителството на руския президент Владимир Путин, за да създадат Русия, която ще бъде част от свободния свят

"Възможна е друга държава": Кои са руските паравоенни, обявили война на Кремъл, и каква е крайната им цел? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въоръжени групировки, обявили се за опозиция на Кремъл, поеха отговорност за нахлуванията от края на май в Белгородска област в Русия, където се сражават с руски войници и служители на реда. Боевете миналата седмица продължиха два дни. Русия обвини украинските въоръжени групировки и започна разследване за тероризъм. В рамките на разширените си правомощия властите получиха право да ограничават дейностите и движението и да спират или ограничават комуникационните услуги, включително мобилните мрежи и интернет.

Тези дни същите тези групировки съобщават за неколкодневни сражения, отново на руска територия. Киев отрече каквато и да било роля и заяви, че нападателите са руски граждани. Двете групировки - Руският доброволчески корпус (РДК) и Легион "Свобода за Русия" (ЛСР) - поеха отговорност. Какво се знае за тях и за лидерите им и какви са целите на формированията, които се осмелиха да пренесат бойните действия на руска територия?

ЛЕГИОН "СВОБОДА ЗА РУСИЯ"

Легионът "Свобода на Русия" заявява, че е създаден през пролетта на 2022 г. "от желанието на руснаците да се сражават в редиците на въоръжените сили на Украйна срещу въоръжената банда на Путин".

Негови членове твърдят, че Легионът си сътрудничи с украинските въоръжени сили и действа под украинско командване. ЛСР пое отговорност за нападението в Белгород и заявява, че се сражава в Източна Украйна.

Миналия понеделник говорителят на украинското военно разузнаване каза, че в нападенията в Белгород са участвали само руски граждани и че те създават "зона за сигурност", за да защитят украинските цивилни граждани. Той не потвърди, нито отрече, че действащите там сили са украинско подразделение.

На кадри от нахлуването в Белгородска област, за които се твърди, че са от граничен контролно-пропускателен пункт в Грайворон, се виждат жертви, сред които руски офицер, лежащ с лице надолу в локва кръв до руски паспорти и други документи, разпръснати по пода. На видеото се виждат и бронирани превозни средства, които сякаш са прегазили пункта, съобщава Ройтерс.

РУСКИ ДОБРОВОЛЧЕСКИ КОРПУС

РДК е основан от крайнодесен руски гражданин през август миналата година и включва руснаци, които се сражават в Украйна срещу собствената си страна.

Групата е активна и отвъд границата - на руска територия, и пое отговорност за нападението там през март, както и за нахлуването в Белгород.

Украинската агенция за военно разузнаване твърди, че РДК е независима нелегална групировка на територията на Русия, която има и подразделение в Украинския чуждестранен легион. Чуждестранният легион от своя страна твърди, че няма нищо общо с РДК.

Видеоклип, публикуван от РДК миналия понеделник, показва двама мъже, които твърдят, че са заловили руски бронетранспортьор. Ройтерс успя да идентифицира единия от мъжете като Иля Богданов - руски гражданин, който получи украинско гражданство през 2015 г., след като се сражаваше за Киев срещу подкрепяните от Русия сили в източната част на Украйна.

Според многобройни свидетелства лидерите на РДК изповядват крайнодесни и неонацистки възгледи, съобщава руският опозиционен сайт "Медуза". Командирът на групата Денис Никитин е наричан "ключова фигура сред десните екстремисти в Европа" и "един от най-опасните неонацисти на континента". Друг член на РДК, Алексей Левкин, е ръководил неонацистката група "Вотанюгенд" (Wotanjugend), участвал е в събития на тема Хитлер и е наричал Андерш Брайвик "герой". Друг боец на Корпуса, Александър Скачков, е арестуван в Украйна през 2020 г. по обвинение в притежание на оръжие и разпространение на манифеста на неонациста Брентън Тарант, който уби 51 души и рани 40 в джамия в град Крайстчърч, Нова Зеландия през март 2018 г.

Руското министерство на отбраната твърди, че са били убити 70 "диверсанти" при акциите им от миналата седмица, но самите РДК говорят само за "незначителни жертви".

Амбициите на РДК обаче явно не се изчерпват с набези на руска територия. В понеделник групата публикува манифест, озаглавен "Етническият човек", съобщава "Медуза". Според манифеста РДК се бори за "руска национална държава" с "нов, етнически поглед върху света". В такава държава, се отбелязва в манифеста, земята ще "принадлежи на тези, които са родени на нея", а значение ще имат само "кръвта, способностите и личните постижения".

От своя страна, доброволци от легиона "Свобода на Русия", набират хиляди руснаци за нападение срещу Москва, пише в. "Таймс", като се позовава на говорителя на легиона с прякор Цезар. Според него отрядът ще продължи да организира набези по руската граница, докато силите им станат достатъчно големи, за да нападнат Москва.

"Разполагаме със значителни възможности. Разполагаме с минохвъргачки, бронирани машини, ПЗРК "Стингър", преносими противотанкови системи и много ефективни разузнавателни дронове", твърди Цезар.

Той каза, че в момента в ЛСР има между 500 и 1000 бойци.

"Ние не сме престъпници или частна военна компания като "Вагнер". Всички ние сме граждани на Руската федерация. Някои от нас преди това са служили във Въоръжените сили на Украйна (ВСУ)", отбеляза говорителят.

Според Цезар, основната цел на Легиона е да защити Украйна, да освободи нейните територии и да свали режима на Путин. В призивите си бойците обясняват, че искат да създадат демилитаризирана зона между страните и да покажат на съгражданите си борбата срещу режима на Путин.

По-късно легионът заяви, че демилитаризацията на пограничните райони на Русия едва сега започва.

"Ние сме същите руснаци като вас", се казва в изявление, разпространено от Легион "Свобода на Русия" в социалните мрежи. "Отличаваме се само по това, че повече не искахме да оправдаваме действията на престъпниците на власт и взехме оръжие, за да защитим нашата и вашата свобода. Днес обаче е време всеки да поеме отговорност за своето бъдеще. Време е да сложим край на диктатурата на Кремъл."

Видео, публикувано в социалните мрежи, показва руски хеликоптер Ми-8, който пренася сигнални ракети над Козинка, и видеоклипове, на които се вижда дим, издигащ се от селището, и ясно се чуват сирените за спешна помощ. Заснети са стотици автомобили, които напускат района.

"Случва се нещо ужасяващо", казва една жена, която снима от прозореца си как хеликоптерът над Козинка пуска сигнални ракети, предназначени да отклонят ракети земя-въздух.

Губернаторът на Белгородска област потвърди нападението, като написа, че "диверсионно-разузнавателна група на въоръжените сили на Украйна е навлязла на територията на Грейворонски район. Въоръжените сили на Руската федерация, съвместно с граничната служба, Росгвардия и ФСС, предприемат необходимите мерки за ликвидиране на врага."

Кремъл смята, че нападението е имало за цел да "отклони вниманието" от Бахмут - украински град, върху който Русия затяга хватката си.

Украйна отрече връзка с руските партизански бойци, като заяви, че те действат независимо и не подлежат на военен контрол.

"Да, днес Руският доброволчески корпус и Легионът "Свобода на Русия", които се състоят от граждани на Руската федерация, започнаха операция за освобождаване на тези територии на Белгородска област от така наречения режим на Путин и отблъскване на врага с цел създаване на зона за сигурност за защита на украинското цивилно население", заяви пред украински медии Андрий Юсов, говорител на украинското военно разузнаване.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, написа, че Киев "наблюдава събитията в Белгородска област", но няма нищо общо с нападенията - след което язвително ги сравни с използването от Русия на марионетни сили, за да воюва в Украйна.

"Както знаете, танкове се продават във всеки руски военен магазин, а нелегалните партизански групи са съставени от руски граждани", добави Подоляк.

Когато силите на Русия проникнаха в Крим като част от незаконното нахлуване и анексиране през 2014 г., Владимир Путин използва подобен език, като твърдеше, че това са местни хора, които са купили униформите си, изглеждащи като руски, в магазини за военни излишъци.

САЩ и други западни сили предоставиха оръжия на Украйна с уговорката, че те няма да бъдат използвани за нанасяне на удари по цели на територията на Русия. Украйна отрича да има връзка с предишни атаки на руска територия, включително удари, които са засегнали руски летища, енергийна инфраструктура и дори атаката с дрон срещу Кремъл по-рано този месец.

Не е ясно дали нападението е част от трайна военна стратегия или е замислено като отвличащ удар, тъй като остават очакванията, че Украйна се готви да започне лятна контраофанзива, за да си върне окупираните от Русия територии, коментират западни издания.

Сблъсъците по границата в Белгородска и Брянска област обаче се увеличават. Миналия месец четири руски военни самолета, включително два самолета и два хеликоптера, бяха свалени в една от най-тежките загуби за един ден по време на войната. През март роденият в Москва лидер на РДК Денис Никитин каза, че е ръководил набег в град в Брянска област, припомня "Гардиън".

Русия, която започна пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., твърди, че групите са "терористи", действащи като пълномощници на Киев, а губернаторът на руската Белгородска област заяви, че двама души са били убити и двама ранени при украинския обстрел вчера, предаде Ройтерс.

Легионът "Свобода на Русия" обвини в Телеграм Русия за обстрела, като същевременно публикува снимки на това, което според него е един от неговите танкове в руското село Нова Таволжанка, и на войници, прикриващи се зад стена по време на престрелка.

"Близо до Таволжанка врагът унищожи автомобил "Рено" с цивилни граждани, като го обърка с автомобил на нашата диверсионна група. Най-малко двама цивилни бяха убити и това е пряко следствие от липсата на професионализъм на армията на Путин", се казва в съощението.

Трансграничните набези имат за цел да разтегнат руската отбрана и да принудят Москва да пренасочи войски от вътрешността на Украйна за укрепване на границата, каза пред Ройтерс Алексей Барановски, говорител на политическото крило на Легиона "Свобода на Русия".

"Една от тактическите ни цели е да привлечем руски войски от други части на украинския фронт", посочи той.

"Това е едната цел, а другата е да покажем на руснаците, че е възможна друга държава, че се е появила въоръжена група, която е готова да се бори за свобода. Ние искаме хората да се присъединят към нас", каза Барановски. Той добави, че подразделението е част от Украинския чуждестранен легион, който се контролира от украинските военни, но че командната верига вече не важи за руските доброволци, след като те навлязат на руска територия.

Групата описва себе си като руснаци, които се борят срещу правителството на руския президент Владимир Путин, за да създадат Русия, която ще бъде част от "свободния свят".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 87 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    41 51 Отговор
    ка дировци ..при гожиновци ..буряти ..джуджак във влака ..ВДВ , ...косм . войски..и АРМАТА танка)))))))))

    Коментиран от #27, #58

  • 2 Чорбара

    85 69 Отговор
    Престъпни боклуци,продали се на краварската измет.
  • 3 Човече... ...

    90 54 Отговор
    Бах таааа украинска пропаганда. Даже макетата не измислят подобни тъпотии. Факти -тъжно НПО.
  • 4 Джамбaза

    66 40 Отговор
    Искате ли снимка на тези "паравоенни"?
    В момента са параживи.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Уса

    54 41 Отговор
    Това са украинци и наемници казват бивши военни специалисти по американските медии.Ако бяха руски нямаше да обстрелват и убиват цивилни граждани.Разрушенията и убитите не са много,но бенефитите за Русия са огромни.По 100-200 промити мозъци не могат да обърнат хода на войната и ги избиват кат кучета след всяка бомбардировка.Други идват и тях избиват явно са глупави тези "велики воини на сатаната"
  • 7 Гориил

    56 34 Отговор
    Групата е общо 12-15 човека. Всеки член на групата има криминално минало.Вашата пропаганда преувеличава.
  • 8 Четете

    39 29 Отговор
    Четете ако не знаете!!!!
    Битката на Чудското езеро
    (на руски: Ледовое побоище) е част от Северните кръстоносни походи срещу езичници и православни християни. Състои се на 5 април 1242 г. между Новгородската република и Ливонския клон на тевтонските рицари. Резултатът е победа на войските на Александър Невски и поражение на католическите кръстоносци.

    14 септември 1812 Оценката на самия Наполеон:
    От всичките ми сражения най-ужасно е онова, което се случи под Москва. В него французите се оказаха достойни да спечелят победата, а руснаците си запазиха правото да бъдат непобедени… От петдесетте ми сражения, в битката под Москва французите показаха най-голяма доблест и пожънаха най-малко успехи.



    До 1941 Германия се радва на победи, но през декември 1941 инвазията срещу Съветският съюз достига до Сталинград, Ленинград и подстъпите към Москва и там ходът на кампанията се обръща. До септември 1945 Германският райх и неговите съюзници в Оста (Италия и Япония) са победени, от силите на Съветския съюз.

    Коментиран от #14, #15, #17, #22, #43

  • 9 такива

    38 25 Отговор
    Руски паравоенни няма килията до Навални е свободна за мираклий, украинските пропаганди ги знаем вече спрете се идиоти
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Рушия

    17 13 Отговор
    Натроши я!🧩🧩🧩🧩🧩🧩
  • 13 Така Русия няма да победите!

    44 29 Отговор
    Чудят се западняците какви глупости да измислят! Само соросоидите могат да се хващат на такива въдици с голи пропагандни куки!
  • 14 Ха ха

    35 43 Отговор

    До коментар #8 от "Четете":

    Крачеталче, пропускаш да споменеш, че без помоща на Америка през ВСВ, Съветския съюз щеше да е само в частта на Сибир!

    Коментиран от #29, #31

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Госあ

    13 35 Отговор
    След победата в този конфликт, Русия може да поеме по един нов прекрасен път ! Вместо със западните крадци и интриганти, може да продължи партньорството си на Изток. Олигарсите са ликвидирани, като в момента са напълно клекнали след като запада ги ограби. Всъщност това е добре за Русия. Остава наистина да махнат ботоксовото ченге, преди да е създало нов олигархичен кръг и да се окопае още по здраво - до смъртта си. Като не може да му се отрече, че тази СВО беше неотлагателна.

    Коментиран от #20

  • 17 Да бе

    16 22 Отговор

    До коментар #8 от "Четете":

    Четем , но не разбираме от червена пропаганда .
  • 18 Имаха желание

    31 21 Отговор
    ама руснаците бързо ги пратиха при Бандера на който се продадоха.
  • 19 При 80% подкрепа в Русия за

    35 22 Отговор
    Путин дори и децата разбират че вие говорите глупости.
    По-нататъчен коментар и излишен.

    Коментиран от #25, #94

  • 20 Олигарсите

    24 13 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Били клекнали ,
    Хаха
    Спирай водката , Русоробе .

    Коментиран от #28

  • 21 Брей

    16 13 Отговор

    До коментар #10 от "Брей":

    Но аз сорософилчето съм тук , все пак ми се плаща
  • 22 ХА ХА

    23 20 Отговор

    До коментар #8 от "Четете":

    Кога па италия и япония са победени от ссср?
    Ссср има само подпис на капитолация на германия, с това участието на ссср във всв пиключва.

    Коментиран от #55

  • 23 Гориил

    21 14 Отговор
    За Хитлер се биеха цели армейски бригади, дивизии и корпуси на почти всички европейски държави. От Испания и Франция до Чехословакия и Естония.Две дузини хулигани не е толкова лошо в страна с радикален либерален елит, вакханалия на неограниченото потребление и култ към свободния пазар.
  • 24 Изпързалян

    22 18 Отговор
    Ами добре исмукано от пръстите пробвайте в холивуд по специално марвел.Единствения шанс за запада е руснаците сами да се бият с грешни решения затова и тая изключително тъпашка пропаганда съмнявам се руснаците да ви четат глупостите
  • 25 Проста сметка

    16 18 Отговор

    До коментар #19 от "При 80% подкрепа в Русия за":

    Ако го одобряват 80%,не го одобряват 20.От 150 милиона това е критична маса от 30 милиона.

    Коментиран от #49

  • 26 Глупости

    22 15 Отговор
    Пълни глупости . И децата в детската градина знаят за тия операции че са от цереушници . Много евтина пропаганда .
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Госあ

    7 23 Отговор

    До коментар #20 от "Олигарсите":

    Аха ! Точно това стана след кражбата на западняците 💁 Олигархията на Русия е разбита напълно. Затова казвам, че Русия ще бъде в особено благоприятната позиция да започнат наново. Без Путин, разбира се. На който се полага историческата слава за СВО, без съмнение.
  • 29 Местния Козар

    10 14 Отговор

    До коментар #14 от "Ха ха":

    Много знаеш кога и по каква причина и с какво Америка влиза във войната, чул не до чул нещо и компетентен.......истински каубой....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Историята ти е

    21 15 Отговор

    До коментар #14 от "Ха ха":

    черно петно. САЩ до 1942г пподанат и на германци и англичани и сънсем валка част на руснаците. Отделно на това 1941г.американците са разбити в Пърл Харбър, а англичаните в Северна Африка. Окопитват се чак през 1943г.когато руснаците са строшили гръбнака на фашагите. По мнения на военни специалисти без помощта на краварите и наглоанглите войната щеше да продължи не повече от година.

    Коментиран от #45, #47

  • 32 Жребец под наем

    21 14 Отговор
    Абе кви легиони ви гонят,това са маскирани укри, тероризти камикадзета.Има клип от вчера как са попиляни сТОС1А,50 от тях са направени на саздърма,ще има пак храна за кучетата.
  • 33 Източна ромелия

    20 13 Отговор
    Абе и през ВСВ имаше даже по-голяма организирана банда антируснаци наречена РОА, ама видяхме как завършиха
  • 34 666

    7 8 Отговор

    До коментар #5 от "Сталин":

    Да, и един мармот, наред с труповете, завивива шоколад в самолета.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Нищо ново под слънцето

    18 11 Отговор
    Андрей Власов се е бил на страната на Хитлер през ВСВ. Сега споменатите - на страната на Зеленски. Власов е обесен, новите - ще видим...
  • 37 Автор факти

    8 12 Отговор
    Източник Русия. Публикацията никак не е фейк и пропаганда!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Съшита с бели конци

    12 11 Отговор
    историйка за балами и наивници! Поукрасена с брадати лъжи!
  • 40 Немало има Русия

    6 8 Отговор
    Щяло има друга държава???
    Нямам повече коментар,ще чакам интернета да спре.завинаги
  • 41 СВОБОДНА РУСИЯ

    16 15 Отговор
    СЪД ЗА НАЦИСТА ПУТЛЕР
  • 42 Екс Кремент

    12 10 Отговор
    Да да, знаем, друга държава, която да раздаде руските ресурси на Запада. Само че Русия не е България, господа атланти
  • 43 555555

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "Четете":

    Така, да видим-Александър Невски според голяма част от учените е митологична ,реално не съществувала личност.Изледователска експедиция целяща да открие останки от легендарната битка излезе със становище че не са намерени доказателства потвръждаващи че над чудското езеро са се развивали подобни събития.

    Коментиран от #48

  • 44 НЯКОЙ

    11 9 Отговор
    Много фалш и пропаганда взе да се представя за новина. Вече е ясно кои са диверсантите нахлули в Белгородска област. Украинци и руснаци избягали от Русия по различни причини. Ама от украинска страна отрекли... Естествено че ще отрекат, спонсорите още не дават да се действа на руска територия, какво да кажат украинците, ,,ела вълчо, изяж ме".А изменници и криминални елементи е имало и ще има и в Русия, и навсякъде по света, които подгонени за корупция и криминални престъпления да речем, винаги са готови да се облекат в демократични дрешки и да се изкарат жертви на системата и борци за демокрация, къде, къде по благозвучно и печелившо е. И при нас вече се появиха мекерета които искат България да мине на управление от Брюксел, дори без да водим война има хора готови да търгуват с родината ни като че ли им е бащиния.. Навсякъде има продажници и низши създания готови да печелят от всичко. Нищо от написаното горе не е вярно, нито е достойно. Държавите се градят с векове и защитата им е дълг на всяко поколение, и руснаците изпълняват този дълг , за разлика от нас дето се продадохме дори без да дадем битка за страната си , даже сами се предлагаме. Бог да ни пази, защото ние не можем.
  • 45 555555

    6 2 Отговор

    До коментар #31 от "Историята ти е":

    Пич,нищо не ти се разбира.Опита ти за анализ на войната е като на Мимин Айдънов от махалата.
  • 46 Мишел

    11 7 Отговор
    Досега всеки от петнадесетината им опита да нахлуят на руска територия завършва с 30-40% загуби на участниците в групата и на 50-60% от оръжията и техниката.
    За вчера трите диверсионни групи, преминали границата, са загубили 70 човека, 4 бронирани машини, 6 пикапа, 2 танка и камара оръжия.
    Бронираните машини са Хъмфри.
  • 47 ХА ХА

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Историята ти е":

    Кои военни специалисти? Дай факти, не само дрънкане.
  • 48 Бат ДънЮ

    6 9 Отговор

    До коментар #43 от "555555":

    Дъня яко долни блатни пропаднали русофоби,докато със сълзи на очи не поискат прошка и извикат слава на Русия.Обслужвам и цели семейства обзети от тази ниска страст.

    Коментиран от #51, #53

  • 49 Мишел

    11 7 Отговор

    До коментар #25 от "Проста сметка":

    Тъ-цъ. Неодобрението към Путин е под 2%.
    Мъката на САЩ е, че по никакви начини не могат да достигнат критична маса недоволни в Русия, с които да направят цветна революция.
  • 50 Всъщност

    9 8 Отговор
    тези доброволци - освободители на Русия нищо добро не ги чака! Повече от ясно е, че ще последват съдбата на онези от прословутата РОА на Власов... Никой не прощава на предателите, особено пък руснаците, които са много чувствителни на тая тема... А укрите дрънкат врели некипели, че нямат нищо общо с тия! Навярно оръжията, боеприпасите и превозните средства са им ги подарили от местните супермаркети в Украйна...
  • 51 555555

    9 5 Отговор

    До коментар #48 от "Бат ДънЮ":

    Кир, нали осъзнаваш че си слабоу.ен иди.т.Аз знам че ти се иска да дъниш,ама няма кой да ти даде.Всичките фенове на дръпнатия Жужу сте добит.к.

    Коментиран от #52

  • 52 БМБ

    3 5 Отговор

    До коментар #51 от "555555":

    Ти па си много убав интеуегенте.Тарикат мъж не писка.
  • 53 Дъня

    4 4 Отговор

    До коментар #48 от "Бат ДънЮ":

    Бат ДънЮ денонощно

    Коментиран от #56

  • 54 Механик

    9 7 Отговор
    Е как какви са? Ами те са хора за руското Белене, което се нарича Колима или Полярна сова.
    А крайната им цел е да се докажат в дърводобива с ударен труд. Трудови подвизи ги чакат. ФСБ си знае работата.

    Коментиран от #59

  • 55 МладЕжо

    10 7 Отговор

    До коментар #22 от "ХА ХА":

    познанията ти по история са на ниво първокласник, както и правописът впрочем! Отвори някоя по-дебела книга или пък посети уйкипедията и се поинформирай какво е участието на СССР във ВСВ и каква заслуга има за разгрома на една почти милионна японска армия, което се е случили три месеца след приключване на войната в Европа... Ако тази японска армия не е била разгромена, то американците бая зор са щели да видят с Япония, въпреки атомните бомби. Впрочем самите американци са помолили Сталин да им помогне за разгрома на японската армия на територията на Китай на Потсдамската среща, която молба Сталин е изпълнил с лихвите...

    Коментиран от #61

  • 56 Бат ДънЮ

    1 5 Отговор

    До коментар #53 от "Дъня":

    Откога половонеутралните па взехте да дъните?Ако си загорял да те набуча на шиша?

    Коментиран от #60

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 БТА

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Кой я изхранва тая Агенция ?! Ти ли котарак -Tom ?! Да беше боядисал оградата !
  • 59 555555

    4 1 Отговор

    До коментар #54 от "Механик":

    Моето момче,някой да ти е казвал че няма никой между ушите ти.
  • 60 Дъня Бат ДънЮ

    4 2 Отговор

    До коментар #56 от "Бат ДънЮ":

    Ти на тая карфица шиш ли му викаш.
  • 61 ХА ХА

    7 7 Отговор

    До коментар #55 от "МладЕжо":

    Я си виж твоя правопис първо.
    Сталин се мота цял месец в манджурия, и като разбира че сащ ще победи се намесва зада попречи на американците да стъпят на континета.
    А сталин се е молил на сащ за втори фронт в европа.

    Коментиран от #63

  • 62 ЕХО ФАКТИ

    4 3 Отговор
    пресолихте манджата с тая новина извстно ни е , че това е самата истина и пари получавате за новината ама не ядеме бананите с палмите да живеят факти
  • 63 ТОЗИ

    4 3 Отговор

    До коментар #61 от "ХА ХА":

    има един автор немец курт вонегът написал е много книги исторически за периода 1933 -1944г.прочети поне една и не се излагай успех

    Коментиран от #86

  • 64 Руски граждани ?

    6 4 Отговор
    На Укр територия , командвани от Укр , въоръжени от САЩ
  • 65 лека полека

    7 9 Отговор
    ... вижда му се края на Кремълския гном! На руснака вече започва да му мига "сигналната лампичка", че не всичко е толкова розово и толкова сладко при таварищ владя путин.... Напротив....... , мине ли още една мобилизационна война, че бъдем живи свидетели на една доста сериозна и пълномащабна вътрешна съпротива!
  • 66 Перо

    6 3 Отговор
    Джендърска измишльотина! Сега ни натрапиха унтерменшите от ЕС истанбулската конвенция, защото няма равноправие и броя на евродепутатите е според населението на страните и така нашия интерес, никога няма да бъде защитен! Когато малките държави не са съгласни с нещо ни се натрапват груповите решение на 3-те големи, които пък са зависими от 1945 г.!
  • 67 Стар Тек

    1 3 Отговор
    Възможна е само в мокрите кравешки сънища. А реалността е жестока и дефолт дебне отвсякъде

    Коментиран от #68

  • 68 😆....

    2 1 Отговор

    До коментар #67 от "Стар Тек":

    Я ни разкажи как дефолта дебне от всякъде, че е интересно?

    Коментиран от #69

  • 69 Стар Тек

    0 1 Отговор

    До коментар #68 от "😆....":

    Я си врътни една и не ми казвай какво да правя?

    Коментиран от #71, #75

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 😆....

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "Стар Тек":

    Абе разкажи и после ми врътни.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Знаеш ли...

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "Стар Тек":

    Какво е дефолт?
  • 76 Българин

    2 5 Отговор
    От началото на конфликта между Русия и Украйна САЩ, Великобритания, Франция, Германия и други страни предоставиха военна помощ на Киев и наложиха санкции срещу Москва. Всичко това се превърна в най-голямата пречка за прекратяване на огъня. Ако САЩ и другите западни сили продължат да „работят неуморно“, тогава вероятността за мирни преговори между Русия и Украйна ще става все по-малка.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Българин

    1 4 Отговор
    Основните ни медии лъжат за този военен конфликт. Украйна е значително превъзхождана на брой от Русия и изчерпва артилерията и боеприпасите. Зеленски трябва да мисли за разведряване, за мир, ако наистина го е грижа за живота на войниците му.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 😆....

    3 0 Отговор

    До коментар #78 от "Българин":

    Руска ку...р...во...не ти ли се спи?😆

    Коментиран от #82

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Българин

    1 5 Отговор
    Спомняте ли си как цялата миналата година нашите мейнстрийм медии крещяха: „Путин всеки ден ще му свършат патроните!“ Е, с кого наистина се озоваха? Всичко, което пишат масовите ни медии е пълна лъжа!
  • 84 Българин

    3 5 Отговор
    Европа е сателит на САЩ. През последните няколко десетилетия те не са имали независимо мислене. Те сляпо следваха САЩ в извършването на военни престъпления в Близкия изток. Вместо да блокират Нуланд и нейния преврат в Украйна, те позволиха украинският конфликт да ескалира през последните девет години. Изказването на Макрон, че Европа трябва да води своя собствена политика и да не бъде въвлечена в политиката на САЩ, срещна присмех във Вашингтон и Макрон се предаде. Ясно е, че ЕС няма никаква независима политика и дори мислене, освен Виктор Орбан.
  • 85 Българин

    1 4 Отговор
    ТРЪМП НЕ ДЕМОНИЗИРА ПУТИН. ТОЙ СЕ ОТНЕСЯ КЪМ НЕГО С УВАЖЕНИЕ И ПУТИН ПЛАЩА НА ТРЪМП СЪЩОТО. ТРЪМП ЗНАЕ КАК ДА СЕ ДЪРЖИ СЪС СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ И ДНЕШНИТЕ НАШИ ТАКА НАРЕЧЕНИ ИЗБРАНИ И НЕИЗБРАНИ МЪКАВИ НЕ ЗНАЯТ ТОВА
  • 86 ХА ХА

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "ТОЗИ":

    Не е важно кой какво пише и какво мисли.
    Важни са фактите подплатени с документи, а ти си чети каквото искаш.
    И не давай акъл когато не те питат.
  • 87 Гръч

    1 3 Отговор
    Паравоенни нито са руски нито парашутисти.Натовски отпадъци с 2-3 говорещи руски пълни изпрошляци
  • 88 Рико

    5 1 Отговор
    Руснаците в чужбина се кълнат какви патриоти са. Ако са патриоти, ще се върнат в страната си и ще я изградят наново. Защото тя има нужда от ново изграждане. Не е задължително да копират 1:1, но това са хора с по-широки хоризонти, а и са достатъчно много. Без хора отвън, като решаващ фактор Русия ще си остане анахронизъм. Отговорност е на успелите в чужбина. Ако наистина са патриоти.

    Коментиран от #91

  • 89 Баба Гошка

    1 0 Отговор
    Браво
  • 90 Тити

    6 3 Отговор
    Русия ще последва съдбата на Судан щесе бият за власт.
  • 91 да си го кажем

    6 2 Отговор

    До коментар #88 от "Рико":

    Руснаците като народ са всичко друго,но не и патриоти.Всеки руснак си мечтая да напусне Русия и да живее на запад.По света има над 30 милиона руснака.Единствените мигранти които са повече от тях са китайците.Руснаците не само бягат от Русия,ами на всичкото отгоре не искат повече никога да бъдат свързани с тази терористична държава.
  • 92 Как Става Така,

    1 1 Отговор
    Хем под ръководството на Украинските Военни Сили, хем независими бойци? Да не са на почасов режим? 8 часа УВС, 8 часа под мъдрото ръководство на NATО
  • 93 пенко

    1 2 Отговор
    ПАРИЧКИТЕ НА ЦРУ ПРИВЪРШВАТ ---КОЛКОТО И ДА ПЕЧАТАТ---МНОГО ПЛАЩАНИЯ ИМ ПРЕДСТОЯТ !?!? ПЪРВО ЩЕ УМРЕ ДОЛАРОВАТА ДОМИНАЦИЯ --- ПОСЛЕ ЦИОНИСТИТЕ ЩЕ СЕ ЧУДЯТ КЪДЕ ДА СЕ СКРИЯТ ОТ ВЪЗМЕЗДИЕТО !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 РУСИЯ

    0 1 Отговор
    ВИНАГИ Е БИЛА СВОБОДНА СТРАНА. НЕ ЗНАМ ДАЛИ ПУТИН И НЕГОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ ПАДНАТ НО ТОВА НА ЗЕЛЕНСКИ ЩЕ ПАДНЕ СЪС СИГУРНОСТ! ТОЙ И ОМРАЗАТА МУ КЪМ РУСИЯ СА ВИНОВНИ ЗА СМЪРТА НА МНОГО НЕВИННИ УКРАИНЦИ.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания