Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Юни, 2023 22:55 2 662 79

Започна ли украинското контранастъпление?

  • украйна-
  • бахмут-
  • крим-
  • донбас-
  • донецк-
  • володимир зеленски

Украинските сили вероятно ще се опитат да пробият руската отбрана в различни сектори и да преминат в настъпление там, където тази защита е най-слаба

Започна ли украинското контранастъпление? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските войски се активизираха в Донецка и Запорожка области. Руското министерство на отбраната в неделя вечерта съобщи, че Украйна е направила опит за настъпление в южнодонецко направление, което се твърди, че е било отблъснато. Въпреки това руски "военни кореспонденти" и провоенни фигури, неконтролирани от Министерството на отбраната, съобщават за тежки боеве и напредване на Въоръжените сили на Украйна в различни райони в Донецка и Запорожка области. Локалните успехи на украинските сили се потвърждават и от независими източници, обобщава Руската служба на Би Би Си.

В сутрешния доклад на представителя на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков се говори за началото на украинското контранастъпление едновременно на пет сектора на фронта. Твърди се, че е започнало в неделя сутринта, като са участвали общо "шест вражески механизирани и два танкови батальона". "Противникът не постигна целите си. Нямаше успех", каза Конашенков.

Руската страна твърди, че в резултат на отблъскване на атаката загубите на въоръжените сили на Украйна възлизат на 250 души, а началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов лично е ръководил действията на военните на фронтовата линия.

Въоръжените сили на Украйна не потвърдиха началото на контранастъплението, като нарекоха докладите на руското ведомство "информационно-психологическа операция". "За да деморализират украинците и да заблудят общността (включително собственото си население), руските пропагандисти ще разпространяват невярна информация за контранастъплението, неговите посоки и загубите на украинската армия. Дори и да няма контранастъпление. За това са подготвени стари видеоклипове и снимки, на които се вижда повредената техника, загиналите и пленниците, както и други фалшиви материали", се казва в изявлението на управлението за стратегически комуникации на въоръжените сили на Украйна.

Атаки в различни посоки

Междувременно съобщенията на руски "военни кореспонденти" от терен изглеждат тревожни за руската страна.

"В момента се водят тежки битки за село Новодонецкое, разположено по протежение на фронтовата линия почти точно по средата между Угледар и Велика Новоселовка", пише руският провоенен телеграм канал WarGonzo. "Всъщност противникът успя да се вклини поне на два километра дълбоко в територията, която преди това контролирахме, и се придържа към покрайнините на селото."

"От рано сутринта се водят активни боеве в две посоки, казва друг руски пропагандист Александър Коц, "След вчерашния провал врагът се придвижи с големи сили от запад към Угледарското направление. Може би с цел да обхване от юг, но Киев може и да се опита да слезе надолу, към Николски и Мангушев, и към Волноваха, за да раздели ДНР на две части.

"Противникът води и настъпателни действия в района на Артьомовск (Бахмут). Соледар е под артилерийски обстрел на север от града. Боевете се водят и на югозапад от Бахмут", пише Коц.

"Изтеглят тихо войските"

Настъплението на украинските части край Угледар се потвърждава и от командира на батальона "Восток" на самопровъзгласилата се ДНР Александър Ходаковски.

"Вляво от Угледар врагът с ограничени сили, използвайки до десет бронирани машини, премина в настъпление в посока Золотая Нива - Новодонецкое. Засега той успява."

"Въздушното разузнаване записа движението на до тридесет бронирани машини в тактическата зона, но поради ограничените възможности не можаха да установят точката на "пробив". В резултат на това ударната група, която сега напада към Новодонецкое, достигна линията на нападение почти незабелязана. Традиционно, заглушавайки комуникациите, врагът успя да ни постави в сложно положение. Ситуацията се развива", се казва в телеграм канала на Ходаковски.

А ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин обяви за отстъплението на руските войски на север от Бахмут.

"Когато НГЩ (началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов - Би Би Си) и Шойгу се прегрупираха и застанаха покрай язовир Берховка, те казаха, че това е, за да се защити селището Берховка, защото това е много изгодна позиция. Толкова изгодна, че всички просто се пазариха за нея. Сега част от селището Берховка вече е загубено, изтеглят тихо войските.Позор!" - пише Пригожин.

Никой няма да обяви началото на офанзивата

От украинска страна няма информация за настъпление при Берховка. Последната актуализация от Института за изследване на войната на САЩ (ISW) гласи, че на 4 юни украинските сили са извършили локализирани наземни атаки и са постигнали ограничен тактически успех в западната част на Донецка област и източната част на Запорожка област.

Геолокационни кадри, публикувани на 4 юни, показват украински механизирани сили, които напредват североизточно от Ровнопол, казаха военни експерти. Те обърнаха внимание и на посланията на някои руски провоенни блогъри, че украинските войски са пробили първата линия на руската отбрана и са напреднали с три километра в този район. Експертите на ISW посочват, че към момента на сутрешния доклад не е имало визуални потвърждения на тези съобщения.

Източници на украинската служба на Би Би Си в официални украински структури казват, че никой няма да обяви началото на офанзивата. Според тях украинските сили ще се опитат да пробият руската отбрана в различни сектори и да преминат в настъпление там, където тази защита е най-слаба.

Ще се превърне ли тази операция в мащабна офанзива?

"Изявлението на руското министерство на отбраната не се коментира в Украйна или се коментира в смисъл, че това е информационно-психологическа операция. Имаше съобщение от отдела за стратегически комуникации на украинското министерство на отбраната, че Русия е подготвила инсценировка кадри от унищожаването на украинските военни, за които се твърди, че са предприели неуспешна контранастъпление," заявява кореспондентът на Би Би Си Украйна.

В същото време тази сутрин и вчера късно вечерта някои украински военни, доброволци и хора, близки до фронта, започнаха да разпространяват двусмислени съобщения в социалните мрежи: "Започна се!", "Бог да благослови!", "Да вървим!" и така нататък. Естествено, можем да приемем, че става дума за настъпление. Освен това в този контекст важни са съобщенията на руските т. нар. "военни кореспонденти", както и Александър Ходаковски, активна фигура в социалните мрежи на самопровъзгласилата се ДНР, бивш полеви командир.

Посланията им не са толкова розови като тези на руското военно министерство. Те потвърждават информацията, че в района на Велика Новоселка (малък град на границата на Запорожка и Донецка област, недалеч от Угледар), украинските военни са започнали да се придвижват, наброявайки приблизително две бригади или осем батальона, и в този район твърди се, че са успели да напреднат няколко километра.

Според Американския институт за изследване на войната (ISW) напредъкът възлиза на три километра, което в условията на тази война, като се вземе предвид минираната зона, силно наситена с оръжия, е значително разстояние, като се има предвид, че е реално преодоляно в една нощ.

Тоест движение на този участък от фронта има, но силите, които Въоръжените сили на Украйна вероятно използват, са недостатъчни, за да наречем случващото се голямо настъпление. Ще се превърне ли тази операция в мащабна офанзива? Ще се развие ли по-нататък? Да видим какво ще се случи след това."

"Нещо вече е започнало"

Професор Майкъл Кларк, военен анализатор, бивш ръководител на Кралския обединен изследователски институт за отбрана (RUSI) също коментира ситуацията:

"Според мен украинската офанзива започна преди няколко седмици - с взаимни атаки в тила с помощта на дронове, с атаки в различни посоки, при Соледар, при Угледар, при Бахмут, в района на Новодаровка в Запорожие, от гранични инциденти в района на Шебекино в Белгородска област, въпреки че не са пряко свързани с действията на Киев, но те също ескалират напрежението. Нещо вече е започнало, да видим как ще се развие. Мисля, че на 4 юни украинците започнаха сухопътна операция.

Има няколко начина за развитие на тази офанзива. Първо, възможно е след диверсионни маневри целият удар на тежката техника на въоръжените сили на Украйна да падне в една посока. Друг вариант е серия от удари. Сякаш влизат в различни врати и в тази, която се отваря най-лесно, ще се втурнат с цялата си маса. И третата възможност е поредица от малки офанзиви, които след това се превръщат в нещо повече. Няма да знаем как ще се развие, може би до следващата седмица или дори седмица по-късно."


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 34 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Укропат

    51 13 Отговор
    Почна та се не виде.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Готвача на Путин бесен

    20 44 Отговор
    "Затова днес нашата армия бяга. Бяга, защото днес 72-ра бригада загуби 3 квадратни километра, където загинаха около 500 души. Защото това бе стратегически плацдарм", каза Пригожин и добави, че частната военна компания на "Газпром" също е избягала.
  • 7 Моряка

    17 54 Отговор
    За съжаление Владимир Путин успя да унижи собствения си руски народ! За година и 3 месеца война, загинаха стотици хиляди руски мъже! Не умират Американци или граждани от страните от ЕС и НАТО а руски войничета! При положение че братска Русия е с най огромните природни богатства в света като нефт и газ и на 2-ро място по питейна вода след Бразилия и на 3-то по добив на дървесина и руда , стандарта да е в пъти по нисък от Европейския е просто ужасно. А и Зеленски с тази проточила се война с всеки ден унижава Русия! Жертви дават Руси и Украинци а не Американци! Положението в Русия не отива на добре!

    Коментиран от #12, #24, #28

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Последния Софиянец

    10 6 Отговор
    Пълна каша.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хохо Бохо

    18 43 Отговор
    И когато украинското знаме се развее над Кремъл, руската пропаганда ще продължи да пита:
    А КОГА ЩЕ ПОЧНЕ УКРАИНСКАТА ОФАНЗИВА
  • 12 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★ ҢҎꡥ

    49 13 Отговор

    До коментар #7 от "Моряка":

    Скоро ще има жертви и от американска страна и от НАТО. Всичко започва тепърва, западните чакали ще вкарат във война всички евроатлантици, подлоги и марионетки. Иначе горят Абрамсите и Слънцепека не се спира!
  • 13 Реалист

    55 10 Отговор
    Да имаш президент наркоман и приятел да ти е Америка !!?? Е то врагове на Украйна не и трябват !!!!
  • 14 Шаг Вперед

    52 14 Отговор
    Утре всички пред парламента против нашите фашисти от ПП и ДБ!

    Коментиран от #32, #35

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Уса

    31 4 Отговор
    Започна и свърши
  • 18 Какво контра настъпление

    46 8 Отговор
    Стига с тия глупости и лъжи, поддържащи една война и хиляди жертви, в интерес на създателя и, и интриганта САЩ! От цялата работа, Украйна ще остане без източната част до Днепър, разрушена инфраструктура и стотици хиляди жертви! За всеки мислещ човек, е ясно, че Украйна няма никакъв шанс, каквото и да и дават! А лъжите само поддържат да се приема от блеещите, че трябва да се дава и така сами да приемат тази война!
  • 19 САТЪРА НА ХАНА

    31 7 Отговор
    АКО ВЕРМАХТА ПРОДЪЛЖАВА ДА ГУБИ ПО 30 ТАНКА НА ДЕН И 80 БТР-А И ХЪМВИЙТА
    ... НЯМА ДА ИЗКАРАТ ДЪЛГО
    .... НАТО ИМ ДОСТАВИ 600 ТАНКА И 1500 БТР-А .... ЗА ЕДИН МЕСЕЦ СА
    СТАНАЛИ НА СКРАП ..... И СЛЕД ТОВА "ПАП ПЛЕСНАТ С РЪЦЕ И СЕ ПРЕГЪРНАТ "

    Коментиран от #30

  • 20 az #СВО

    36 6 Отговор
    На Запорожкото направление, край с. Нескучное /само каква символика в името, а?/ предадоха Богу дух първите три френски леки танка AMX - 10RC ...

    Неловко се получи и с френската техника на терен в бивша Украйна!

    Коментиран от #29

  • 21 Хахахаха

    26 4 Отговор

    До коментар #3 от "Стойко":

    Стойко, Украйна няма авиация бе моето момче!

    Коментиран от #36, #66

  • 22 А50

    20 4 Отговор
    Казват, че основните сили на двете армии не са се включили още, но в момента за пуск се готвят няколко Ту-95.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Тц..тц..

    9 6 Отговор

    До коментар #7 от "Моряка":

    Русия ти е братска ли?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Добре..добре...

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "ТИГЪР":

    Това го знаем, вече си го писъл.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Слава на Великият Путин

    19 7 Отговор

    До коментар #7 от "Моряка":

    Спечелил е всички войни, ще освободи и Европа от нацизма!

    Коментиран от #33

  • 29 Ейййй......

    4 18 Отговор

    До коментар #20 от "az #СВО":

    И Украйна е победена...нъл тъй?, цели три танка, че и леки.

    Коментиран от #48, #79

  • 30 😉😉😉😉😉☝👍

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Щом ти казваш, така ще стане.
  • 31 az #СВО

    26 6 Отговор
    Засега, западът не смее да включи в опитите за пробив на руската отбрана танкове "Леопард" или "Чалънджър".

    Имиджът на много западни оръжейни системи се срина за тази година и четири месеца боеве ...

    Коментиран от #34, #40

  • 32 Там сме ве....

    6 9 Отговор

    До коментар #14 от "Шаг Вперед":

    Всичките, Цончу ще плюе като градинска пръскачка, а софиянеца/последният/ ще носи тава с кифтета и туба с вино.
  • 33 Да бе

    3 12 Отговор

    До коментар #28 от "Слава на Великият Путин":

    Поклониците на злото ще съжаляват един ден
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Само с бунт се потушава

    23 3 Отговор

    До коментар #35 от "Абе ей":

    преврата на мафията и националните предатели ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС!

    Коментиран от #38, #43

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Който

    7 2 Отговор
    Пръв използва резервите, той ще загуби.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Бачо Киро

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Стойко":

    Коя авиация???
  • 43 Обърка се нещо

    6 20 Отговор

    До коментар #37 от "Само с бунт се потушава":

    Това да не ти е великата октомврийска революция. Я се съвземи. Имаше избори и Възраждане не спечелиха. Приемете го и толкоз

    Коментиран от #47

  • 44 Епизод 2 на Жарени Орки

    8 11 Отговор
    Ще летят цървули и парцали от братушките
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 О не бе

    20 3 Отговор

    До коментар #43 от "Обърка се нещо":

    Не съм бе! Просто не се мразя да се продавам на мафията и националните предатели ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС! Достойнство се нарича, това дето продажника няма! България и бъдещето ми, не е работа да се решава от отпадъци!

    Коментиран от #49

  • 48 Бачо Киро

    16 1 Отговор

    До коментар #29 от "Ейййй......":

    Че оня ден цяла статия изписаха тук за тея железа от 81 с дребните си оръдия, че и разрушители на танкове били... Имали били опит от Афганистан... Катерили са се по скалите отвесно... То с броня от хартия и оръдие кат писалка...
  • 49 Е го бе

    3 15 Отговор

    До коментар #47 от "О не бе":

    Тоя е изброил почти всички избиратели в България. И тоя същия ще освобождава България от всички тези хора. Ще е забавно а хахах

    Коментиран от #50, #53, #54, #64

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 az #СВО

    20 1 Отговор
    И нещо интересно, макар и не от бивша Украйна.
    Под ръководството на Пекин започна сформирането на обединен флот от Иран, Саудитска Арабия, ОАЕ, Оман с цел охраната на корабоплаването в Персийския залив като източникът на заплахата се посочват американците ...

    Се ля ви! :)))
    Светът ще бъде все по-малко американоцентричен ...

    Коментиран от #52

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Механик

    16 3 Отговор
    Аде де! Ми и ние това се питаме.
    От зимъска чакаме "пролетната", то и лятото май презполови.... А ние чакаме с пуканките, па на пуканките срока на годност е месец и после гранят. Та ние ги изхвърляме и купуваме нови, но и те гранясват.. И те така те.
    А дано почне "пролетната" преди да е дошла зимата, че влизам в преразход с пуканките, па и си имам друга работа.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор
    не на Войната да на Мирът
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 хахаха

    3 13 Отговор

    До коментар #49 от "Е го бе":

    Лено му е на тоястарец путинофил. Той ще дига революция на чужд гръб. А на чужд гръм и 1000 тояги са малко
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Готин американец или просто Киро

    10 2 Отговор

    До коментар #21 от "Хахахаха":

    Остай го ..той играе на видео игра не е у ред момчето ...
  • 67 Мила

    15 1 Отговор
    Слава Русия
  • 68 az #СВО

    23 2 Отговор
    Равносметката от опита за "контраофанзива" на ВСУ на Южно-Донецкото направление за 05.06.2023г. :
    Повече от 1500 убити, 28 унищожени танка, в това число осем "Леопард"-а доставка от ФРГ, три танка АМХ-10 от Франция и 109 ББМ....

    Накратко катастрофа!

    Коментиран от #72

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Кое точно

    14 1 Отговор
    Пролетното или есенното?
  • 72 Вече не вервам

    2 23 Отговор

    До коментар #68 от "az #СВО":

    Тоя го знам. Той така писа и за миналото настъпление на укрите. Хиляди уж бяха убити па после падна едно руско бегане през глава

    Коментиран от #74

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Аха

    7 0 Отговор
    Даже свърши
  • 79 тцъ

    16 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ейййй......":

    не са три танка, нещата за денонощие се променят доста, 3 са френските AMX, в добавка днес на Запорожко-Южнодонецко направление, където се извършва коментирания тук удар на ВСУ има унищожени 18 танка, от които 8 "Леопарда", около 25-26 бронирани машини на пехотата и друга техника, около един батальон войници. Кокошката като снесе яйце кряка силно, за да я чуят всички, но поне е свършила нещо полезно, снесла яйце, а вие за какво крякате, да се чуди човек?
Новини по държави: