Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Юни, 2023 14:02 5 609 97

Срутването на язовира стана точно в момента, в който Украйна се готвеше за контранастъпление

  • язовир-
  • нова каховка-
  • днепър-
  • наводнение-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • контраофанзива

Украйна обвини руските сили, че са взривили язовира и водноелектрическата централа "Каховка"

Срутването на язовира стана точно в момента, в който Украйна се готвеше за контранастъпление - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Разрушаването на огромен язовир на река Днепър създаде несигурност около дългоочакваната украинска контраофанзива срещу руските сили и заплашва да доведе до екологична катастрофа за цивилното население, живеещо в зоната на конфликта. Киев и Москва се обвиняват взаимно за разрушаването на язовир "Каховка" в Южна Украйна, което предизвика вчера наводнения в околните населени места и земеделски земи и принуди стотици цивилни да избягат, пише БТА.

Най-малко 150 тона машинно масло са изтекли в река Днепър в резултат на експлозията, съобщи на брифинг украинският министър на околната среда Руслан Стрилец, а щетите за околната среда се оценяват на 50 милиона евро.

Срутването на язовира стана точно в момента, в който Украйна се готвеше да започне контранастъпление, и може да усложни напредването на силите ѝ при евентуално нападение, смятат анализатори, въпреки че Киев не разкрива в коя посока планира да нанесе удара. "Като се има предвид, че Русия е в стратегическа отбрана, а Украйна - в стратегическо настъпление, в краткосрочен план това определено е предимство за Русия", каза в интервю за Ройтерс Бен Бари, старши сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания. "Това ще помогне на руснаците, докато водата не спадне, тъй като затруднява Украйна да извършва нападателни преходи през реките", добави той.

Щетите за околната среда и селското стопанство в един от най-големите износители на зърно в света може да се окажат сериозни, което допълнително ще натовари световните вериги за доставки след блокадата на украинските пристанища през миналата година.

"Предизвикателството е, че това всъщност е много голям язовир, един от най-големите в света", каза за Ройтерс Мохамед Хайдарзадех, строителен инженер от университета в Бат, Великобритания. "Въз основа на опита от други подобни случаи по света е ясно, че ще бъде засегната много голяма площ и в цялата област ще се разпространят опасни вещества, което ще се отрази на производителността на селското стопанство", добави той.

Украйна обвини руските сили, че са взривили язовира и водноелектрическата централа "Каховка", които се намират в район, контролиран от Москва от повече от година. Руски официални лица твърдят, че скъсването на стената е станало в резултат на украинския обстрел в спорния район.

Руски и украински официални лица използваха термини като "екологична катастрофа" и "терористичен акт", за да опишат станалото. Украинският президент Володимир Зеленски нарече това "най-голямата екологична катастрофа в Европа, причинена от човека, от десетилетия насам". Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш го нарече "още една опустошителна последица от руската инвазия в Украйна".

След като домове, улици и предприятия бяха наводнени, властите изразиха безпокойство за снабдяването с питейна вода, а аварийни екипи евакуираха хиляди хора от контролираните от Украйна и Русия райони.

Скъсването на язовирната стена, от което и двете страни отдавна се страхуваха, добави ново смайващо измерение на войната, която продължава вече 16-и месец, отбелязва Асошиейтед прес. Широко разпространена беше информацията, че украинските сили напредват с подготовката на дългоочакваната контраофанзива в участъци по протежение на повече от 1000 км.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обвини Украйна, че е разрушила язовира, за да предотврати руски атаки в Херсонската област след неуспешна украинска контраофанзива.

Зеленски заяви пред репортери, че правителството му е знаело миналата година, че Русия е минирала язовира, така че "може да дойде момент, в който да настъпи експлозия". Други украински официални лица твърдят, че Русия е взривила язовира, за да попречи на контранастъплението на Киев, въпреки че наблюдатели отбелязват, че преминаването през широкия Днепър и без това би било изключително трудно. Други сектори на фронтовата линия са по-вероятни маршрути за офанзива, казват те. Не е ясно защо някоя от страните би разрушила язовира и по тази причина е възможно разрушаването му да е резултат от постепенна деградация. На риск бяха изложени както контролираните от Русия, така и украинските земи, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    20 70 Отговор
    Руслямистите ги хвана шубето!

    Коментиран от #34, #85

  • 2 Русофил

    23 72 Отговор
    Нищо няма да спаси руснаците, даже и взривяване на язовири.

    Коментиран от #69

  • 3 Ксаниба

    80 14 Отговор
    ма те кога се готвиха за великото настъпление?? зимата ли беше да измръзне калта, пролет ли беше, да омекне калта??? къде са леопардите, залужни, бусанов, слуцким залупко???

    Коментиран от #66

  • 4 КОТарАК

    8 47 Отговор
    и точно след като джуджака забрани подобни разследвания . камери на тоя ВЕЦ няма ли?

    Коментиран от #47

  • 5 Първо трябваше да

    55 6 Отговор
    Контра атакуват и после да гръмнат стената ама шубето е голяма работа язък за контрата
  • 6 Зеленият

    65 6 Отговор
    Отиде настъплението.Сега трябва да връщам парите.

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ами не

    46 9 Отговор
    Глупости на търкалета-защото укро нациките там даже усиление на армията си нямаше-какво контранступление -????
  • 9 Укрите

    50 6 Отговор
    да пият по една студена вода от язовира

    Коментиран от #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Цани

    3 58 Отговор
    Трябва да изпратим контингент в Украйна. Доброволци. Ако няма доброволци, всичко безработно и физически годно под 30 години да се мобилизира! Всичкото оръжие, с което разполагаме, да се дари безвъзмездно на Украйна.
    Проблемите се решават на място - в Украйна. Не чакаме да стане като в Сирия. Не чакаме paшистите да ни почукат на вратата и да ни поискат платката от пералнята или тоалетното казанче.

    Коментиран от #25, #72, #74, #84, #92

  • 13 Точно

    21 2 Отговор

    До коментар #6 от "Зеленият":

    Ама тия цър.в.оле само вземат
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Цани

    4 43 Отговор
    Първата работа на новия министър на отбраната - сформиране на контингент и подготовка за изпращането му в Украйна в рамките на един календарен месец. Всички безработни и физически годни до 45 години!

    Коментиран от #42, #56

  • 16 ЖАДЕН БЕДУИН💧

    6 33 Отговор

    До коментар #9 от "Укрите":

    Е КАК ДА ПИЯТ КАТО
    ЯЗОВИРА Е ПЪЛЕН С ...
    ОРКИ С КОРЕМИТЕ НА ГОРЕ...🤔
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българин

    43 7 Отговор
    Язък за изгорелите милиарди. Контра няма да има. Ся ще им играят реконтра и вътре
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сега взривиха язовира укрите

    47 8 Отговор
    за оправдание,утре аец а ли трябва да взривят,пак да се оправдават?! И всичко това с подкрепата на анлосаксите и пуделите им!Слава на Русия,във вас ни е надеждата!/както винаги/!!!
  • 22 Зеленски съм - жужи бандерушката

    26 6 Отговор
    Само праят саботажи тия фашаги, за да обвинят после рашките, кой не ги разбра вече тез диверсионни елементи...Жал и към своите нямат бандерите, не ги е срам. А руснаците толкова се стараят да е мирно и тихо, хъ-хъ...
  • 23 ДЕЖА ВЮ

    7 39 Отговор
    Русия винаги е правила подобни операции, от които е страдало изключително мирното население.
    През 1941 г. - за да се предотврати пробивът на Вермахта, е взривена Днепърската водноелектрическа централа. Резултатът - десетки хиляди жертви сред цивилното население. А германците стоят невредими на десния висок бряг на Днепър. Тоест логиката на Кремъл е да убива своите, само и само, за да забави врага. Няколко месеца по-късно, през ноември 1941 г., руснаците взривяват язовирната стена на Истринското водохранилище, като наводняват голяма част от Московска област. И отново не се впечатляват от огромният брой жертви сред цивилното население.

    Коментиран от #60, #79

  • 24 нннн

    30 1 Отговор
    Марийка, не преписвай само от Бесарабски фронт и ДВ!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Говори се,че

    7 21 Отговор
    Са издавени 2000 орки.

    Коментиран от #32

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ехааааааа

    31 6 Отговор
    Сега на фашистите им се скъса стената на язовира ......утре ще прелее реката ....и ще се чака следващата година по благоприятно време ! А деменцията дали ще е жив дотогава , до когато го гласят да подписва това което и той не знае какво е ???????????????
  • 29 yкpонюз

    34 6 Отговор
    yкpoпите понеже знаят, че никаква контраофанзива не могат да направят и решиха да треснат стената, така с един куршум няколко заека-оправдание за "контраатаката", накисване на руснаците в пряк и преносен смисъл и отмъщение, към собствените им жители ей тъй! Останалото са магнитометри от yкpoМара засичащи НЛО!
  • 30 Безсилието

    7 18 Отговор
    На Втарая.
  • 31 мдаааа

    24 0 Отговор
    Е па това с язовира нали е част от контранастъплението...
  • 32 Последния Софиянец

    16 4 Отговор

    До коментар #26 от "Говори се,че":

    Укрите се опитаха да бягат от островите с лодки но ги потопиха.Над 2000.

    Коментиран от #36, #40

  • 33 ДЕЖА ВЮ

    0 18 Отговор
    Що се отнася до жертвите от взривяването на Днепърската ВЕЦ през 1941 година сред съветските войници и цивилни, няма точни данни. Те се оценяват на приблизителни цифри от 20 до 100 хиляди души. Освен това няколко хиляди войници на Червената армия, които са евакуирани на левия бряг на Днепър надолу по течението, са откъснати от водато и са принудени да се предадат.
  • 34 Ъхъ

    27 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мда":

    Нацистите срутиха стената, за да оправдаят липсата на прословутото си контранастъпление!
    Просто и ясно!

    Коментиран от #57

  • 35 пенко

    18 2 Отговор
    ОБ БАЧЕ СТЕНАТА Е ВЗРИВЕНА НА ОПРЕДЕЛЕНО НИВО ---ТОЧНО КОЛКОТО Е НУЖНО ---ЗА ДА ГО "Н А ЧУ КАТ " НА УКРИТЕ И НАТЮ , ЗА ДА НЕ МОГАТ ДА СЕ РЕПЧАТ В ХЕРСОНСКО !!! ТАКА ЩЕ МОГАТ ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С ХАРКОВСКО И ОДЕСКО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?? ПОСЛЕ СЛЕДВА ПРИДНЕСТРОВИЕТО !!!!!!!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Българин

    2 29 Отговор
    За пореден път се убеждавам, че няма руско зверство или военно престъпление, което българските русофили да не обяснят, омаловажат и оправдаят. Дори техни близки роднини и приятели да станат жертви на руските садисти петоколонниците ще ги обвинят, че сами са провокирали руснаците!
  • 38 ХА ХА ХА

    27 1 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО, СЪС ТОВА ЛИ ЩЕ ОПРАВДАВАТ НЕУСПЕШНАТА ТЪЙ ДЪЛГО ОЧАКВАНА НАЦИСКА КОНТРАОФАНЗИВА ? ТО КОЛКОТО И ДА ГИ ХВАЛИ ЗАПАДА И ДА ГИ ТЪПЧАТ СЪС МИЛИАРДИ ДОЛАРИ И ОРЪЖИЯ , РУСИЯ ЩЕ ИМ СПУКА 🎈 БАЛОНА !
  • 39 РУСКА МЕЧКА🐻

    28 3 Отговор
    УКРАЙНСКИТЕ НАЦИСТИ ЗА ВЗРИВИЛИ СТЕНАТА ЗА ДА НЯМА НАСТЪПЛЕНИЕ ЗАЩОТО ГИ Е СТРАХ КАК ЩЕ ГИ ПОСРЕШНАТ БРАТУШКИТЕ

    Коментиран от #43, #50

  • 40 Руските ZV. иne

    7 9 Отговор

    До коментар #32 от "Последния Софиянец":

    Са на левият бряг!
  • 41 макс

    27 0 Отговор
    На дрогираните нацисти все някой друг им е виновен!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Живанши

    18 2 Отговор
    Ама някой от тези укри, ще ми обясни ли защо Русия не им заля танковете когато те я развиваха тази велика офанзива? От гьол ли се изплаши чак пък толкова укропската офанзива? И колко ще ги държи гьола? 1 седмица? Максимум? Напротив! Сега руските отбранителни позиции са заляти и укрите това им влиза ИДЕАЛНО!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Бесен- _Язовец

    4 24 Отговор
    Как се нарича държава, чийто президент е обявен за военнопрестъпник? Как се наричат същества, които величаят и подкрепят тази страна и този военнопрестъпник?

    Коментиран от #58

  • 49 Ех, язък

    22 1 Отговор
    А такава хубава пролетна контраофанзива щеше да е. Един сащисан женерал ли, къв ли, беше казал, че щяла да бъде много впечатляваща. И сега с, какво ще се впечатляваме, а? Вие мислите ли за нас, като отлагате тая дългоочаквана контраофанзива?
  • 50 Истината

    2 22 Отговор

    До коментар #39 от "РУСКА МЕЧКА🐻":

    Китайският мечкар отдавна е сложил халката на носа на руската мечка и я направил панаирджийска. Сега ще я кара да прави разни номера само заради единият хляб!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Чекмеджан ефенди

    16 1 Отговор
    Това с язовирната стена не беше честно. Сега как ще има офанзива ?
  • 54 Недочакал

    13 2 Отговор
    Ама как пък точно старта улучиха тез орки, бе?
    Аз откога я чакам таз контра... Свърши ми мезето, ракийка та намаля... Тез рушляци пак ми провали ха сеира...
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Еййй

    22 1 Отговор

    До коментар #15 от "Цани":

    Ма ло. Ум ник, отивай сега още! Кой те спира? Ама нашите деца против руснаци няма да пратим!!!
  • 57 Мда

    6 2 Отговор

    До коментар #34 от "Ъхъ":

    Тъпо и нелогично, без нито едно доказателство.
  • 58 Язък

    7 1 Отговор

    До коментар #48 от "Бесен- _Язовец":

    Кой ги обявява тези неща... Гейовете ли, че те обявяват че са владетели на света. Целувки по дупето Язиовче :)
  • 59 мдаааа

    15 1 Отговор
    Ами таман да тръгнат и то свърши контраофанзивата...
  • 60 провинциалист

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "ДЕЖА ВЮ":

    Мога да ти кажа един неруски любител на картофените ниви с ландшафтни идеи за София.
  • 61 Шопо

    15 3 Отговор
    На кривата ракета, космосът и е виновен. Цяла зима и пролет се готвят...., така ли не се приготвиха? Май им трябваше ново оправдание.

    Коментиран от #64

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 На снимката виждаме

    11 3 Отговор
    двама истински бандерюги. Клечат в храстите и стоят без работа. Гледат тъпо и си знаят, контраофанзива нанайси
  • 64 Шльоко

    6 1 Отговор

    До коментар #61 от "Шопо":

    Още милион чета требваг от США то и от ЕС, ъхъ :) :) :) Аоа тогава контраофанзива.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Хахахаха

    3 13 Отговор

    До коментар #3 от "Ксаниба":

    Мдааа. Гледаме 3 дневната СВО, която строи 64 километра колона и след това изчезна. Защото точно ей тези малки дреболии, не ги мислеха. Така, че си трай. Видехме я мечката каква е.

    Коментиран от #70, #76

  • 67 Естествен Интелект

    5 0 Отговор
    Тъкмо да свърша и тя не дойде....
  • 68 Само отговарям

    7 0 Отговор

    До коментар #45 от "Само питам":

    Ти луд ли си бе???
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 До Гледача

    6 1 Отговор

    До коментар #66 от "Хахахаха":

    Още нищо не си видел, те първа че гкедкаш, Сладури но. Как че се гърпат горките оркоите, и че искат пак милиони... :)
  • 71 Цайса....

    2 9 Отговор
    Тези двамата командоси на снимката приличат на Путин и Шойгу на лов за украински бойни комари...те ли са?

    Коментиран от #75

  • 72 Бай Ставри

    15 0 Отговор

    До коментар #12 от "Цани":

    Ми какво чакаш? Дай пример! Заминавай за Украйна. Ако се върнеш жив ще разказваш от първа ръка. И незабравяй памперсите, че текива мераклий като теб бързо се изпускат като се гръмне около тях.
  • 73 гого

    12 1 Отговор
    стана точно в момет в който истанаха само натовските инструктори в украйна ,а самата държава е тотал щета !!!!!!!!!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Ти кажи

    3 0 Отговор

    До коментар #71 от "Цайса....":

    Нали с 4 гледаш...
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Електра

    5 7 Отговор
    Жужето от страх удави хиляди рашиста като мишки...
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Това са

    3 7 Отговор

    До коментар #23 от "ДЕЖА ВЮ":

    За руслямистите човешкият живот не значи нищо. Така е било и така ще бъде. Затова никога няма да имат съюзници ивсички ги мразят.
  • 80 Главният Орк

    3 13 Отговор
    Крайно време е всички Кремълски орки да бъдат изтикани в Сибир и светът да забрави за тяхното съществуване.

    Коментиран от #83, #89

  • 81 Ццц

    12 1 Отговор
    Срутването на стената стана точно в момента, в който украинците започнаха дългоочакваното настъпление. Толково дълго го очаквахме, че стената се срути. А дали не се срути, за да го чакаме дългоочаквано? 😂

    Коментиран от #93, #94

  • 82 Мим33

    13 0 Отговор
    Който взриви Керченския мост и газовите тръби в Балтика,той взриви язовира....
  • 83 Мимчят

    3 0 Отговор

    До коментар #80 от "Главният Орк":

    Гледай да не изтикат и тебе там,че тогава друга песен ще пееш.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 куку

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Мда":

    украинци взривиха тази стена..защото не искат да умират в едно провалено контрнаступление. има дежурни виновни..руснаци са..така спряха юруша на бандеровци..Смях в залата..Трябва да блогадарят на Москва ,ако те го направиха..НО и на последен кретен е ясно че заповед дадена от сащ..Всичко ще светне при един процес Нюрнберг 2...където Зеленото и неговите авери ще разкажат кой дал заповед..за всички зулуми..Съмнявам се обаче че Зеленото ще го оставят да мънка още много..горкия вече толкова зле..Залужни го няма,Буданов и той се покри..бягай народе..

    Коментиран от #91

  • 86 ШАЛТЕТО

    6 0 Отговор
    Бре!Тамън да влезе и ....не влезе!Чичко сорос кога, кога, чичко сорос ....?
  • 87 Хайл 14/88

    8 0 Отговор
    На калпав руК,тъкмо да нападнат и видяха,че ще го ядът сополиФ и взривиха стената за да кажат-руснаците я взривиха и ние сега не можем да нападнем 🤣🤣🤣🤣
  • 88 Това

    13 1 Отговор
    Са най - големите фантазьори в историята на военните действия евъ... Русия прави НАТО за смях!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Цани

    5 0 Отговор
    Заминавам!
    За минавам да се бия. Заминава за у. крия.
    Приеха ме в една азовска рота.
    Ще бъда снахата на ротата.
    Обещаха да ми купят нова рокля.
    И да ви светна
    Цани идва от Цанка
  • 91 Хага

    0 6 Отговор

    До коментар #85 от "куку":

    Чака пуслер ще трбва известно време но както миЛОШевич ше седне и света ще стане по добро място
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Браво

    1 0 Отговор

    До коментар #81 от "Ццц":

    😂😂😂😂😂😂😂
  • 95 Айвън Марофъкингски

    3 0 Отговор
    Днес Routers писа,че най-тъпата джорналистка от света работи в български клюкарски сайт с инициали М.А.Идната седмица,ако не забрави,напукания обитател на Белия,пардон,на Жълтия Дом щял да я привика на гости и да и отпусне стипендия за дообразоване в училището за обучение на домашни любимци в Оклахома,а след това ще я командирова на планетата Паткамайна,да списва сайт за извънземните аборигени.Там вече я чакали в захлас от племето паткоманафи.
  • 96 Дълго име

    2 0 Отговор
    ей, де.а.... много точни тия HIMARS-и, бе, де.а...

    Американците пак не питаха трябва ли / може ли. Малко на своя глава, ма да не им поникнат рогове накрая ...
  • 97 Знаещ

    0 2 Отговор
    Ясно е, че страхливите руснаци взривиха язовира, но това няма да ги спаси. С тях е свършено. ЗАВИНАГИ ще останат държава-терорист!
Новини по държави: