Last news in Fakti

12 Юни, 2023 05:37 1 397 21

Асандж е близо до екстрадиране в САЩ

  • джулиан асандж-
  • екстрадиция-
  • великобритания-
  • сащ

Върховният съд на Обединеното кралство отхвърли последната му жалба срещу заповедта на британското правителство за предаването му на американските власти

Асандж е близо до екстрадиране в САЩ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джулиан Асандж е "опасно близо" до екстрадиция в САЩ, след като Върховният съд на Обединеното кралство отхвърли последната му жалба срещу заповедта на британското правителство за предаването му на американските власти, твърдят представители на семейството му и наблюдатели на дългогодишния съдебен спор.

Джонатан Суифт, съдия от британския Върховен съд, във вторник отхвърли всички осем точки от жалбата на Асандж срещу заповедта на екстрадирането му, подписана през юни миналата година от тогавашната британска министърка на вътрешните работи Прити Пател, пише в. "Гардиън".

Съпругата на Асандж, Стела, заяви, че следващата седмица мъжът ѝ ще подаде "нова жалба пред Върховния съд", която ще бъде разгледана на публично заседание от двама нови съдии.

Обвиненията срещу Асандж

Петдесет и една годишният австралиец е издирван от американските власти по 18 обвинения, след като през 2010 и 2011 г. основаният от него сайт "Уикилийкс" публикува хиляди секретни документи и дипломатически телеграми.

Американското министерство на правосъдието се въздържаше от съдебно преследване срещу Асандж по време на управлението на Барак Обама, припомня в. "Вашингтон пост". След встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп обаче правосъдното ведомство поиска от федералните прокурори в щата Вирджиния да преразгледат случая. В крайна сметка те съставиха обвинителен акт с 18 точки, в който основателят на "Уикилийкс" бе обвинен в заговор за хакване на американски военни бази данни и разкриване на информация за националната отбрана, с което според властите Асандж е застрашил живота на военнослужещи.

Обвинителният акт предизвика противоречия в министерството на правосъдието. Прокурорите повдигнаха някои от обвиненията по Закона за шпионажа от 1917 г. - закон от епохата на Първата световна война, който бил прилаган срещу шпиони или длъжностни лица, изнасяли секретна правителствена информация, но никога срещу издатели или радио- и телевизионни оператори.

Двама федерални прокурори от Вирджиния се обявиха против повдигането на обвинения по Закона за шпионажа, тъй като се опасяваха, че това крие рискове от нарушаване на Първата поправка на американската конституция, която гарантира основните свободи на хората в САЩ, допълва "Вашингтон пост".

Асандж направи обществено достояние информация за военни престъпления на САЩ в Ирак и Афганистан, както и във военния затвор "Гуантанамо", припомня информационният портал truthout.org. Разкритията включваха 400 000 документа, свързани с войната в Ирак, информация за 15 000 нерегистрирани смъртни случая на иракски цивилни, както и за системни изнасилвания, изтезания и убийства, извършвани от иракските сили, след като американските военни "предават задържаните на известен иракски отряд за изтезания". "Уикилийкс" публикува и военни дневници от Афганистан, които включват 90 000 доклада, говорещи за по-голям брой цивилни, убити от коалиционните сили, отколкото американската армия официално признава. Разкритията му включват и 779 секретни доклада за "Гуантанамо", които показват, че 150 невинни са били държани в затвора в продължение на години, както и че 800 мъже и момчета са били изтезавани и малтретирани в нарушение на Женевските конвенции и Конвенцията против изтезанията.

"Уикилийкс" публикува и видеоклип, в който е документирано как през 2007 г. хеликоптер "Апачи" на американската армия стреля по невъоръжени цивилни в Багдад. Убити са най-малко 18 цивилни. Сред тях има двама репортери на Ройтерс, както и мъж, притекъл се на помощ на ранените. При американското нападение са пострадали и две деца. На кадрите се вижда как танк на американската армия преминава през едно от телата. Този видеозапис съдържа доказателства за три отделни военни престъпления, забранени от Женевските конвенции и полевия наръчник на американската армия, посочва truthout.org.

През април миналата година лондонски съд издаде официална заповед за екстрадицията на Асандж в САЩ, която два месеца по-късно бе потвърдена от британското правителство. Тогава министерството на вътрешните работи подчерта, че съдилищата на Обединеното кралство не са установили несъвместимост на екстрадицията му с неговите човешки права.

Какво предстои след последното решение на британския Върховен съд?

Отхвърлянето на основанията за обжалване от Върховния съд на Обединеното кралство във вторник оставя само една последна стъпка в британските съдилища. Защитата разполага с пет работни дни, за да подаде жалба от 20 страници до двучленен съдийски състав, който ще свика публично изслушване, пише в. "Гардиън".

Не съществуват други възможности за обжалване на национално ниво. Австралиецът все още може да се бори срещу екстрадицията в Европейския съд по правата на човека, който през декември миналата година потвърди, че е получил заявление от Асандж, допълва изданието.

В жалбата на Асандж до британския Върховен съд се посочва, че Прити Пател в качеството си на министър на вътрешните работи е допуснала грешка в решението си да одобри заповедта за екстрадиция, тъй като искането е в нарушение на договора за екстрадиция между САЩ и Великобритания, който гласи, че "екстрадиция не се разрешава, ако тази мярка е поискана във връзка с политическо престъпление". Адвокатите му поддържат тезата, че искането на САЩ да съдят Асандж е политически мотивирано, посочва британското издание.

Юридическият екип на Асандж също така заяви, че американското правителство постоянно е представяло пред британските съдилища невярна информация, свързана с основните факти по делото.

"Продължаваме да сме оптимисти, че ще победим и че Джулиан няма да бъде екстрадиран в САЩ, където са му повдигнати обвинения, заради които той може да прекара остатъка от живота си в затвор с максимална степен на сигурност", заяви тази седмица Стела Асандж, цитирана от "Гардиън".

Бащата на Джулиан Асандж, Джон Шиптън, каза, че основанията на сина му за допълнително изслушване са "ясни, категорични и справедливи". "Всички справедливо мислещи хора по света следят ситуацията с дълбоко безпокойство", допълни той.

Ребека Винсент от "Репортери без граници" заяви, че организацията е дълбоко обезпокоена от решението на британския Върховния съд.

"Абсурдно е, че един съдия може да издаде решение от три страници, което би могло да вкара Джулиан Асандж в затвора до края на живота му и да повлияе трайно на журналистиката по света", подчерта тя.

"Време е да се сложи край на безмилостното преследване на Асандж и вместо това да се действа в защита на журналистиката и свободата на печата. Нашият призив към президента Байдън сега е по-неотложен от всякога: свалете тези обвинения, прекратете делото срещу Асандж и дайте възможност за неговото освобождаване без по-нататъшно отлагане", каза още Винсент.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даммммм

    58 2 Отговор
    Разследващ журналист-изкарал мръсните ризи на САЩ и доказал че са терористична държава,ще бъде съден в САЩ......-демокрация братче...
  • 2 Гориил

    6 28 Отговор
    Асанж е по-близо от всякога до електрическия стол, смъртоносната инжекция или газовата камера.Наруши взаимната отговорност, затова се нарича сплотеност и единство.
  • 3 Христо

    45 2 Отговор
    Поредният огромен позор за Запада!
  • 4 Краварска демокрация

    44 2 Отговор
    Някой вярва ли на тези краварски догми за свобода на словото, право и демокрация?
  • 5 АХМАТ СИЛА

    37 3 Отговор
    Някой учудва ли се от действията на наглосаксонците
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Йеронимус БОШ

    37 2 Отговор
    Това ли е СВОБОДАТА на СЛОВОТО ? Това ли са американските ценности , към които ни бутат ?
  • 8 Пийпинг ТОМ

    37 2 Отговор
    Руската агресия е ЛОША , а американската е ДОБРА ! Това ни набиват непрекъснато демократичните , световни и правдиви медии !
  • 9 Майк Алън Патън

    37 2 Отговор
    Вместо да му дадат награда , че рови и разкрива истината за АМЕРИКАНСКИТЕ престъпления , те искат да го съдят ! Може ли да осъдиш ИСТИНАТА ? И за какво , че е ИСТИНА ли ?
  • 10 ПЪГУОШ

    29 3 Отговор
    Някой санкционирал ли е , изолирал ли е , порицавал ли е , дисквалифицирал ли е , изолирал ли е САЩ , когато те нападаха , избиваха и рушаха във Виетнам , Афганистан , Либия , Иран ?
  • 11 Исторически парк

    28 2 Отговор
    Асандж е борец против американския тероризъм и трябва да бъде освободен!
  • 12 Мим33

    22 1 Отговор
    Това е амерската демокрация.Нека и нашите амерски лизачи видят как се действа там и дано не им се кланят като мишки..Убийства лъжи и измами им разкрива това момче и трябва да се вдигнат всичките социални служби за защита на живота му....
  • 13 Някой

    23 1 Отговор
    Свобода на словото, лични свободи, никой не трябва да се подлага на политически репресии....
    Хубави фрази. Ама, празни! Поне що се отнася до американците.
  • 14 БЪЛГАРИН

    22 1 Отговор
    А ревете за ПРЕДАТЕЛЯ ДНЕВАЛНИ.!!!!!!!!
  • 15 Без Коментар

    18 1 Отговор
    Демо(н)кратични Атлантически ценности
  • 16 факуса

    12 1 Отговор
    свобода за асандж, диктатори убийци и лицемерни демократи
  • 17 Ком

    13 1 Отговор
    Поредният позор на "Западната демокрация".
  • 18 Демократ

    3 12 Отговор
    Ако това се беше случило в Москва, много отдавна щеше да е забравено името на Асандж, защото там действа закона на Сталин - има човек, има проблем, няма човек- няма проблем. Престъпленията нямат оправдание, чудя се обаче кога света ще се занимае с престъпленията на комунизма в световен мащаб?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: