Last news in Fakti

15 Юни, 2023 13:39 4 007 24

"Спрете да ни убивате": масови протести в Полша

  • аборти-
  • протести-
  • полша-
  • варшава-
  • матеуш моравецки-
  • жени-
  • раждане-
  • деца

Време е на това да се сложи край, заявиха хиляди по улиците на Полша

"Спрете да ни убивате": масови протести в Полша - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Спрете да ни убивате", скандираха протестиращи в цяла Полша вчера. Те настояват за легализирането на абортите в страната. Повод за недоволството е смъртта на бременна жена в болница в град Нови Тарг в края на май.

Поредният случай на починала бременна жена

33-годишната Дорота първо губи нероденото си дете в утробата си, а след това издъхва от отравяне на кръвта, съобщава АРД. Ако беше извършен аборт, Дорота можеше още да е жива, казват протестиращите. Както много други жени преди нея. "Никой не ни каза, че на практика нямаме никакъв шанс за здраво бебе", каза съпругът на Дорота пред полски медии. "Никой не ни даде възможност за избор или шанс да спасим Дорота, защото никой не ни обясни, че животът ѝ е в опасност."

През 2021-а 30-годишната Изабела почина по същия начин, след като ѝ беше отказан аборт, припомня британският "Гардиън". Още няколко жени в Полша загубиха живота си при сходни обстоятелства.

Абортите в Полша на хартия са позволени при опасност за живота на майката или изнасилване, но със свое решение от 2020 година полският конституционен съд на практика ги забрани. "Ако лекарите извършат аборт твърде рано и след това прокурорите решат, че не е имало опасност за майката, те могат да бъдат осъдени на до три години затвор", обяснява Йоланта Будзовска, адвокатка на семейства на Дорота и Изабела.

"Забраната на абортите убива"

"Забраната на абортите убива, както предупредихме от самото начало. Лекарите се страхуват, те не искат да спасяват живота на жените, а се плашат за кариерата си", казва Моника Роза от дяснолибералната Гражданска платформа. Жените обвиняват и гинеколозите, които също заемат консервативни позиции.

Премиерът Матеуш Моравецки коментира смъртта на Дорота. "Случилото се е изключително тъжно, но не бива да прибързваме със заключенията, защото тече разследване, което, надяваме се, ще предостави информация на обществеността възможно най-скоро", каза той. "Ако животът и здравето на жената са изложени на риск, полският закон не оставя избор - тогава трябва да се спаси животът на жената. Абортът никога не е лесен избор, но понякога е просто необходим", допълни полският премиер.

Михал Булса, който е гинеколог в Шчечин, казва пред АРД, че законовата уредба изобщо не е толкова ясна. "Политическите атаки в последно време не допринасят за безопасността на пациентите." Пациентът и лекарят трябва да си имат доверие, казва той. И допълва: "Между нас не трябва да стои прокурор. Нуждаем се от решения, които да накарат пациента да се чувства в безопасност, но също така и лекаря." Булса обяснява, че изобщо не вижда как някой би искал да стане гинеколог, като се имат предвид дилемите, до които водят строгите закони.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    18 22 Отговор
    Проститутките протестират яко

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Компира

    19 4 Отговор

    До коментар #1 от "Голата истина":

    Ти от тях ли си, мацка

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Голата истина

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Компира":

    Зависи кой пита малкия

    Коментиран от #15

  • 4 Орка

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "Голата истина":

    СЕГА РАЗБРАХ ЩО СИ СЕ РОДИЛ КАТОЛИЧЕСКИТЕ ФАНАТИЦИ СА СРАВНИМИ САМО С ДЖИХАДИСТИТЕ ОТВРАТИТЕЛНО
  • 5 Полска измет

    21 5 Отговор
    Католиците,особено поляците са вечната Измет.Хем искат да се плющят за Кеф,хем па да не плащат! Нема такова кино.Слагайте си силикона отдолу,не на джуките..
  • 6 редник

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Компира":

    Защо обръщате внимание на индивиди с проблеми при четене с разбиране?...
  • 7 Полските

    19 3 Отговор
    Католически номера.. Те са по големи католици и от папата.!
    Полякините нямат никакъв шанс.
  • 8 Механик

    19 4 Отговор
    Предполагам това е най-големия и неотложен проблем на Полша?!
    Полша е католическа държава. Католицизма осъжда абортите не от вчера и онзи ден. Пита се в задачата, как до сега е оцеляла тази държава, щом сега забраната за аборти ги убива?
    Май Шори пак е развързал кесийката и е изкарал кресльовците си по улиците.
  • 9 Аре ся

    23 3 Отговор
    Не ви убиват, ами Демократизират
  • 10 Бай дрън

    19 5 Отговор
    Кравария каза така.
  • 11 Те затова

    14 1 Отговор
    Кат. Поповете предпочитат малки момченца.
    Досега няма случай на зачеване и затуй забраняват абортите.
  • 12 Последния Софиянец

    5 19 Отговор
    Няма по пропаднали, продажни и пошли от ватниците и балканските им слуги.

    Коментиран от #14, #19

  • 13 Пак ни

    10 0 Отговор
    Заглавичквт.
    Цяло сутрин нищо за ЮРУША!!!?
    МАЙ Е ЗАПЕЦНАЛ.
    Шшшшшшт
    да е чуят руснаците!!!
  • 14 Няма

    16 2 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    по пропаднали от краварите и техните слуги!
  • 15 Компира

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Голата истина":

    МАРКО ПАЛАМАРКОВ
  • 16 ИВАН

    10 2 Отговор
    Поляците се излъгаха да приемат Истанбулската конвенция, а сега се чудят как да излязат от нея - не им позволяват, все пак турците се оказаха по твърди и успяха да се отърват от тази човеконенавистна конвенция ... абортите, ами успокойте се - никой не ви убива - само изопачавате нещата.
  • 17 Димитър

    9 0 Отговор
    Умнокрасивите протестират под строй и там ;)
  • 18 фгдс

    6 1 Отговор
    Повече от очевидно е, че такъв закон застрашава живота на жените. Защото това кара лекаря да стигне до крайности сиреч живота на майката да е в смъртна опасност и тогава ако им стигне времето и тя издържи да я спасят.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мхм

    1 1 Отговор
    Че тя жената освен да ражда в повечето случаи дибилчита за какво друго може да послужи
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Напомняне

    2 0 Отговор
    По същия начин, но без глас, викат и неродените човеци, чийто живот бива прекъснат още преди да са излезли на бял свят: "Спрете да ни убивате!". Но тях няма кой да ги чуе, защото хората и по-конкретно жените са решили, че имат право да отнемат човешки живот, без това да е престъпление по юридическия и нравствения закон. И после спокойно да си продължат, като че ли нищо не се е случило. Но не е така!!! Това е страшна самозаблуда, защото кръвта на убитите младенци вика за справедливост. И рано или късно върху човеците ще се стовари възмездието за милионите съзнателни убийства, безумно извършвани всяка година по света.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания