Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Юни, 2023 15:33 5 312 39

Освен "Вагнер": какви други частни армии има в Русия

  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • война-
  • частни армии-
  • газпром-
  • редут-
  • чвк

Какво се знае за частните армии в Русия, сформирани от бизнесмени и държавни компании?

Освен "Вагнер": какви други частни армии има в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

До момента над 20 руски "доброволчески формирования", участващи в нахлуването в Украйна, са подписали договори с Министерство на отбраната. В началото на месеца военният министър Сергей Шойгу издаде съответната заповед, определяйки първи юли като краен срок. Идеята е организациите да получат "необходимия правен статут". Според Николай Панков, заместник-министър на отбраната, в Русия има повече от 40 такива военни структури. От началото на войната министерството нарича сътрудниците на частните военни компании (ЧВК) "доброволци".

Първият договор е бил подписан с чеченския "доброволчески отряд "Ахмат", съобщи военното ведомство. Евгений Пригожин, собственикът на ЧВК "Вагнер", отказа да подпише. Пригожин заяви: "Всички говорят, че в един момент ще се стигне до борба за власт и всеки трябва да има своя частна армия. Затова тези, които имат пари, смятат, че това сега е чудесна идея - да си направят частна армия". Той изброи и някои от организациите - "Поток", частната армия на "Газпром", ЧВК "Бокарев", ЧВК "Редут".

Още новини от Украйна

Частната военна компания "Редут" на Министерството на отбраната

Източници на "Файненшъл таймс" от украинското и от западните разузнавания описват по следния начин ситуацията с частните военни компании и руската армия: "Тези групи превръщат бойните сили на страната в разбъркана мозайка от подразделения с много елитни спонсори".

Първата подобна групировка, за чието участие във войната се разбра, бе ЧВК "Редут". Украинското разузнаване смята, че в нея служат 7000 души. Сайтът "Медуза", позовавайки се на множество източници, съобщи, че нейните наемници са били сред първите, нахлули в Украйна. Те са участвали в боевете край Киев и Харков.

Вестник "Новая газета" пръв писа за групировката през 2019-а година, а тя е създадена още през 2008-а. Участвала е в Сирия в охраната на обектите на "Стройтрансгаз" - компания, която се контролира от приятеля на Путин Генадий Тимченко. Игор Гиркин (Стрелков), бивш "министър на отбраната" на самопровъзгласилата се ДНР, също е сочен за собственик на ЧВК "Редут", но тази информация не е потвърдена. Източниците на "Медуза" и "Новая газета" свързват ЧВК "Редут" с руското Министерство на отбраната.

Разликите между частните и държавните наемници

Експертът по руската външна и отбранителна политика Павел Лузин отбелязва, че при ЧВК "Редут" не става въпрос за частна военна компания, а за използването на "механизъм на наемничество" от страна на Министерство на отбраната. "Първоначално наемниците са били използвани за три основни цели: като противовес на редовната армия, да имат възможност да действат извън пределите на бюрократичната система и наложените управленски практики, както и за защита от отговорност на политическото и военното ръководство", коментира Лузин.

Според него: "Руската армия е на път да се превърне в нерегулярна. Наемници и "доброволци", които служат по други правила - като противовес на обичайните военнослужещи на договор и наборните войници, служещи по старите правила, които самото Министерство на отбраната трудно може да спазва или изобщо не може".

Разполага ли "Газпром" със собствена ЧВК?

Украинското разузнаване съобщи първо за предполагаемото създаване на ЧВК на "Газпром" през февруари 2023-а година - след като руският премиер Михаил Мишустин разреши на компанията да създаде частна охранителна организация. Според източниците на "Файненшъл таймс" обаче набирането от компанията на "доброволци" за войната е започнало още през август миналата година. Става въпрос за частни военни компании като "Поток" и "Факел". От медийни публикации и видеозаписи от самите военни излиза, тези ЧВК на практика също са подчинени на структурите на Министерство на отбраната.

Британското издание писа, че на среща в едно от предприятията на "Газпром" в Централна Русия съобщили на служителите, че двама души трябва да отидат на война като доброволци. "Беше ни казано: "Газпром" ще ви въоръжи, ще ви плащаме повече, отколкото получават обикновените наемници", разказва охранител, присъствал на разговора. Според вестника подобни събрания са били проведени и в сибирски предприятия на "Газпром". За "доброволците" от батальона "Факел"" се говореше активно по руската телевизия още през декември миналата година.

Пригожин срещу другите ЧВК

През април Евгений Пригожин заяви, че създадената от "Газпром" ЧВК участва във войната. Той остро разкритикува създателите на други подобни групировки и ги обвини в липсата на подготовка, на униформи, както и на професионални кадри. Връзката на ЧВК "Поток" и ЧВК "Факел" с "Газпром" бе косвено потвърдена във видеоклип на руски военнопленник, публикуван през април тази година.

Точна информация за числеността на двете наемнически групи липсва, но влиянието им на бойното поле се описва от бивш високопоставен руски служител като "незначително". Американският "Уолстрийт джърнъл" изчислява броя им на "няколко хиляди души". Същевременно според британското и американското разузнавания чрез ЧВК "Вагнер" във войната в Украйна са взели участие 50 000 души, от които до 40 000 са вербувани затворници. Източниците на "Медуза" определят набирането на кадри от ЧВК като вариант за скрита мобилизация. Те коментират, че "границата между наемническите формирования, редовната армия и "доброволците" във войната в Украйна е заличена окончателно".

Автор: Даниил Сотников


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Партизанин

    26 27 Отговор
    Тези 25 хиляди главорези въоръжени които напуснаха Украйна и тръгнаха срещу Русия след като бъдат брутално неутрализирани вече ще започне истинската война когато Редовната руска армия навлезе най-накрая в Украйна. Слава на Русия!!!!
    Следващ преврат - в България и излизане от НАТО. Идва този момент !

    Коментиран от #4, #23, #30, #31, #37

  • 2 Последния Софиянец

    9 8 Отговор
    Пригожин не е сам.Много радикални командири са на мнение да се използват сериозни оръжия в Украйна и да се спестят жертви.
  • 3 Последния Софиянец

    9 5 Отговор
    Готвача стшга да събори изгнилия кремль,
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КОТарАК

    5 9 Отговор
    РФ е велика държава ,най-великата в света и последният с...мохикан са прави / нищо не става от тях
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 13 Отговор
    Путин е нацист и ще завърши като Хитлер.
  • 7 Голата истина

    16 12 Отговор
    Според законите Пригожин е военно престъпник така че никой не го одобрява а и е предател още по зле.Просто е изперкал старец платен от сащ за да нападне москва

    Коментиран от #14, #19

  • 8 Глюпости

    8 0 Отговор
    Не барайте "Русич" ... Те са много чувствителни на тема "нацизъм" ...🤭
  • 9 Никой

    2 1 Отговор
    Питайте Слави Василев ?
  • 10 Абрамович

    8 2 Отговор
    Пу за мен Чукотка.
  • 11 Молете се Вагнер

    11 7 Отговор
    Да не вземе властта, че тогава ще видите какво означава истинска война, а не галене на Украйна. Цял свят мълчи в момента, защото знаят какъв е риска при едно такова вземане на властта. Пригожин е привърженик на радикалните мерки. Варианта за атом е все по близо.

    Коментиран от #15, #18

  • 12 Територианец

    6 5 Отговор
    Другари, предлагам да изпратим снаряди на другаря Пригожин!

    Коментиран от #24

  • 13 Путриот

    11 11 Отговор
    Хеликоптерите които са бомбардирали конвоя на Вагнер , са били излъгани че това е Украинската армия . И всичко вече е с краката нагоре .

    Хахаха

    И затова вече Музиката на Вагнер ще бъде хит във Раша .

    Днес зле въоръжените Вагинари, по думите на родните Русофилски Спецове , са свалили три хеликоптера и един Миг 25 .
    Хаха
    И в Ростов на Дон контролират всички воен ни обекти .

    Слава на Пригожин .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Без значение

    8 9 Отговор
    Тоталното рухване на ерата на Путин е само въпрос на много малко време !
  • 17 Мехмед

    7 6 Отговор
    А защо няма българи доброволци да помагат на Русия? Нали са ви асвабадители от "пет вековно робство".

    Коментиран от #35

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Путриот

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Голата истина":

    Как бе Пригожин е човек на Сорос ,бре
    Умнико.
    Или май е Украинец .
    Или май е Готвач .

    Нали всички Червеняци все повтаряте
    Готвача разкатал НАТО .
    Нато го няма , ама Шойгу и неговите Алкаши са там .
    Да видим как ще го спрат .
    Хаха

    Коментиран от #28

  • 20 Територианец

    11 2 Отговор
    В рф официално се води гражданска война.

    Да пожелаем успех и на двете страни!

    Успех ребята!😀
  • 21 Последния Софиянец

    6 5 Отговор

    До коментар #15 от "ТИРбушон":

    Пригожин е от радикалните военни които искат да използват сериозни оръжия и да избегнат жертви в армията.

    Коментиран от #25

  • 22 Здрасти

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "ТИРбушон":

    Ти явно не си слушал. Той не възпрепятства нападението срещу Украйна, това обясняваш даже тази сутрин. Винаги в критиките му участват изразите за недостиг на оръжия и леката ръка на командването. Така че бъди готов, тук си имаме базички.
  • 23 ТИРбушон

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Партизанин":

    Леле какви бръмбари са в междуушното ти пространство?!
    Вземи мерки да се лекуваш.
  • 24 Всички

    5 6 Отговор

    До коментар #12 от "Територианец":

    Копейкаджии да събират дарения за Пусин .

    Ще му трябват за смяна на Бункера .
    Някъде в Сибир .

    Хаха

    Коментиран от #29

  • 25 ТИРбушон

    4 6 Отговор

    До коментар #21 от "Последния Софиянец":

    Какъв военен бееееее. Престъпник лежал 9г в руSSки затвор. Паплaч некаква.
    Всичми русНАЦИта под ножа и до крак.
  • 26 Голата истина

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "реалността":

    Ти госпожо на кой се кланяш
  • 27 предвид

    1 0 Отговор
    не малкото варианти които са възможни нещата в повечето от тях ще доведат до сериозно сг ом няване на ситуацията с украйна
  • 28 Голата истина

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Путриот":

    Изобщо пък не ми дреме ни за теб ни за русия нито за никой
  • 29 Путин

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Всички":

    Ще ти се стори, като котенце, спрямо това, което се готви ако падне вожда. Можеш да си палнеш свещичка, ей така за зор замаян.
  • 30 Много запознат

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Партизанин":

    Редовната армия нали тръгна към Киев и там остана, в покрайнините.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Българско Пригожин Общество

    5 2 Отговор
    "Това не е революция, а специален революционен поход за денацификация, демилитаризация и за мир. Призоваваме Русия да не се брани от Пригожин. Така само ще удължи агонията. Ние искаме мир."
  • 33 Вътрешна Информация

    3 2 Отговор
    Путин е избягал от Кремъл в посока Петербург.

    Коментиран от #34

  • 34 оня с коня

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Вътрешна Информация":

    Не се заблуждавай-Путин отдавна си е в Бункера и се е заключил отвътре, а тия дето щъкат са Двойниците му.
  • 35 Аз съм от ссср

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Мехмед":

    Има доста българи които участват на страната на Русия ама като се информирам само от националните телевизии и продажни сайтове няма как да разбереш.

    Коментиран от #36

  • 36 Мехмед

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Аз съм от ссср":

    Има трици. Българите сте страхливци.

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 М Илиев

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Мехмед":

    Така е казал аскера и при Одрин ..Люлебургас , Чататалджа ..

    Коментиран от #39

  • 39 Мехмед

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "М Илиев":

    Да бе, да... Българската войска стига до Чаталджа благодарение на отсъсвието на аскера, който се сражава на източния фронт. В момента когато разбира, че аскера приближава се изпаряват като насрaни.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания