Last news in Fakti

24 Юни, 2023 17:34 6 031 13

Защо не трябва да зареждаме гориво директно на магистралата

  • бензин-
  • гориво-
  • магистрала-
  • бензиностанция-
  • германия-
  • българия-
  • автомобили

В България бензинът А95 е най-евтин

Защо не трябва да зареждаме гориво директно на магистралата - 1
Снимка: Shutterstock

В Германия има големи разлики в цените на горивата на бензиностанциите на магистралите и всички останали. Това показват данните на Германския автомобилен клуб ADAC. Разликата може да надхвърли 20 евро на резервоар. Изводите са направени след проучване, което е сравнило цените на 40 бензиностанции на случаен принцип.

От ADAC съветват хората, които ще пътуват, да зареждат вечер между 18:00 и 22:00 часа на бензиностанциите в населените места. Тогава средно цената на горивата е най-ниска, цитира АРД резултатите от проучването. Анализираните данни са от месец март тази година. Тогава средната икономия при отбиване от магистралата и зареждане на бензиностанция извън нея е била около 42 цента за литър бензин Е10 и малко под 36 цента за литър дизел. Най-голямата установена разлика в цената е била почти 70 цента за един литър гориво.

Нормални пазарни разлики или наглост?

За експерта от ADAC Кристиан Лаберер, цитиран от АРД, това са огромни разлики в цените. Отбелязва се и това, че след март, когато е било проведено проучването, пазарът на горива малко се е поуспокоил. "Въпреки това разликите в цените между бензиностанциите на магистралите и тези извън тях все още са доста значителни. Следователно основното послание на нашето проучване не се е променило", казва още Лаберер за АРД.

Според информационната агенция ДПА актуалните цени на горивата потвърждават извода на автомобилния клуб. Често биват регистрирани разлики в цените между 30 и 40 цента, уточнява агенцията. "Ако компаниите продават горивото си на магистралата с няколко цента по-скъпо, отколкото на другите бензиностанции, това е разбираемо. Но установяваните от нас надценки по магистралите е просто наглост", е цитиран да казва шефът на отдела за транспорт в ADAC Герхард Хилебранд.

В България е най-евтино

Още по-големи икономии можете да реализирате в чужбина, посочват по темата от Института за германска икономика. В България един литър бензин А95 струва с 50 евроцента по-малко, отколкото в Германия, а в Австрия са почти 30 цента за литър. По-скъпи от тези в Германия са горивата във Франция и Италия, които привличат и много германски туристи, се казва още в информацията.

За още по-добра информираност

От Германския автомобилен клуб са изчислили още, че ако се отбиете от магистралата, за да заредите колата си, можете да спестите до 21 евро за един резервоар от 50 литра бензин и около 18 евро, ако колата ви е дизелова. На този фон от ADAC заключават, че зареждането на гориво извън магистралите е нещо, което си струва като цяло. Организацията препоръчва още да се използват мобилни приложения, които следят цените на горивата по бензиностанциите в реално време.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 вижда се

    28 1 Отговор
    В България е най-евтино ,защото горивата са най- скапани , и заплатите с пъти най-малки !!
  • 3 жан

    10 0 Отговор
    В България бензинът А95 е най-евтин , а заплатите най големи.
  • 4 Име

    10 0 Отговор
    По бг никъде няма е85 биоетанол а той е стотинки но Германция не дава че скапъната им дизел технология гърми а след нея и електричексите недоръзумения
  • 5 ⚜️Просветен⚜️

    15 0 Отговор
    То и цената на бирата в Обеля2 в кварталната Рибка и тази на Елените е различна ве, кестени! Голямо прозрение, че локацията на търговския обект влияе на цените на стоките! Непоносимо кухи сте!
  • 6 Акъл море

    3 4 Отговор
    Друго си е да загубиш два часа и да изгориш бензин за 30 евро, докато търсиш друга бензиностанция, която не е на магистралата.
  • 7 ХАРОН

    2 0 Отговор
    Всеки търговски обект с 24 часов режим извън населено място начислява надценка с поне 10 % по- висока поради липса на... КОНКУРЕНЦИЯ!

    Коментиран от #9

  • 8 40 цента разлика

    2 0 Отговор
    Тея дойчовци бе...в англия разликата е в от 5 до 8-10 пенса-цента как само смучат от народеца а седнали л...на да ядът за другите.
  • 9 глупости на търкалета

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "ХАРОН":

    Както писах в предния коментар, ще ти покажа цените на денонощна бензиностанция в англия която продава най ефтино и не вдига цените през ноща. Цените в момента са 1.40 бензин и 1.50 дизел в Евро, постоянно купувам на приятели разни машини и им ги изпращам в България защото цените са ДВОЙНИ а и се оплакват че същия продукт за Бг бил с друго качество...това не мога да потвърдя но явно е така. Но мога да потвърдя че е обирджийство.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бойкикев

    0 1 Отговор
    В Япония литър бензин и дизел струва 2 пъти по евтино от Бг т.е.194 и 202йени. Защо ли?

    Коментиран от #12

  • 12 Миусука Мадото

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бойкикев":

    Защото там е мравуняк от хора и море от коли и там се печели от оборот, а не от ценови удар! А и Японското общество е единственото от топ-развитите държави в които думата "Морал" има значение!
  • 13 Дончо

    0 0 Отговор
    Да идват тук да живеят, пък ние при тях. До месец ще са толкова доволни, че ще избягат от евтиното гориво.
Новини по държави: