Last news in Fakti

26 Юни, 2023 11:15 1 634 36

Историческо поражение на левицата в Гърция

  • кириакос мицотакис-
  • гърция-
  • атина-
  • нова демокрация-
  • левица-
  • сириза-
  • алексис ципрас

Резултатите от изборите носят коренна промяна на политическия пейзаж

Историческо поражение на левицата в Гърция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

„Историческа победа на Нова демокрация“, „Без съперник“, „Исторически триумф на Мицотакис“ са част от заглавията в гръцкия печат тази сутрин след убедителната победа на дясноцентристката Нова демокрация на предсрочните парламентарни избори в Гърция вчера, която ѝ осигурява абсолютно мнозинство в парламента и самостоятелно управление за втори четиригодишен мандат, пише БТА.

За „ясен мандат" и „вавилонски“ парламент“ пише на първата си страница ежедневникът „Катимерини“. Изданието коментира, че лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис е получил силното и сигурно мнозинство, което е поискал от избирателите, и с това „оръжие“ и четиригодишен хоризонт може да продължи на скорост на полето на реформите, както обяви снощи. Вестникът отбелязва, че новият парламент ще бъде съставен от цели осем партии, което очертава „вавилонска“ картина и предпоставки за остър тон и противопоставяне. Що се отнася до продължаващия спад в подкрепата на СИРИЗА и макар и ограниченото засилване на ПАСОК, това създава условия за трансформация на политическата сцена.

„Катимерини“ споменава и влизането на цели три партии вдясно в спектъра от Нова демокрация, като специално определя като неприятна изненада участието на „Спартанци“, подкрепени от бившия член на ръководството на забранената „Златна зора“ Илиас Касидиарис, който в момента е в затвора.

„Та неа“ пише за „абсолютно доминиране“ на Мицотакис, който на изборите е бил „без опонент“. Според изданието резултатите от изборите носят коренна промяна на политическия пейзаж, а коментаторът Михалис Мицос определя изхода на вота като лична победа на Мицотакис, колективно поражение на политическата система и цялостно обръщане на гръцкото общество към десницата. Според анализатора всичко това е нямало да се случи, ако не е бил направен неуспешният експеримент с обикновената пропорционална избирателна система на предишните избори през май.

За „историческо стратегическо поражение на левицата“ пише „Димократия“, докато „Елефтерос типос“ определя победата на „Нова демокрация“ като „шанс за Гърция“. Последното издание цитира и лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас, който снощи пое политическата отговорност за поражението и каза, че ще се „постави на оценката на членовете“ на партията си, но не подаде оставка, както някои очакваха.

Ципрас е цитиран и на водещата страница на вестника на СИРИЗА „Авги“, който извежда в заглавие думите му, че лявата партия е понесла „болезнено поражение“ и е дошло време за „смело обновление“. Ципрас заявява, че в следващите дни ще заседават ръководните органи на СИРИЗА и ще бъде определен график за избор на председател. В черни тонове е издържана първата страница на близкия до левицата вестник „Ефимерида тон синдактон“, който излиза със заглавие „Тъмносиньо, почти черно“. Изданието поставя акцента върху доминиращата позиция на десницата след изборите, но и на възхода на крайната десница.

Както и на предишните избори през май, и този път водещите материали на вестника на Гръцката комунистическа партия (ГКП) „Ризоспастис“ са посветени на подобрения ѝ изборен резултат, като подчертават, че в два избирателни района партията е излязла на трета позиция. От своя страна консервативният вестник „Естия“ се фокусира върху крайнодесните партии, които влизат в гръцкия парламент, като дори обявява, че на тях колективно се пада ролята на основна опозиционна сила, а не на СИРИЗА, която отбелязва спад. Вестникът отбелязва категоричната победа на Нова демокрация, но я иронизира, че преди изборите е определяла крайнодесните като „пишман патриоти“. „Тези „пишман патриоти“ обаче събират заедно около 12 процента“, пише вестникът и съветва първата политическа партия да вкара повече „национален дискурс“ в политиката си, за да не установи още по-голямо изтичане на гласове вдясно.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АУУУУУ

    9 7 Отговор
    АЙДЕ И ТАМ ЛЕВИЦАТА ОТЕЧЕ В КАНАЛА.......🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #7

  • 2 САНДОКАН

    13 2 Отговор
    Кирчо виж как хората печелят избори,и акъл трябва...

    Коментиран от #4, #36

  • 3 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    10 8 Отговор
    Тая левица в Гърция е "левица" колкото е "левица и БСП-то в България! В Гърция има една истинска марксистко-ленинска партия, която винаги получава 10-12% гласове и всички робовладелци, богаташи и чорбаджии са много внимателни в експлоатацията и гаврата с трудещите се и бедните, защото много бързо тая партия може да се окаже с пълно мнозинство.

    Коментиран от #9

  • 4 АУУУУУ

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "САНДОКАН":

    АЛОУУ...ГРЪЦКОТО ( БСП) ЗАГУБИ...ЧЕТЕТЕ ПРЕДИ КОМЕНТАРИТЕ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 5 Хахахаха

    6 6 Отговор
    Абе тия там нямат ли си Възраждане? Хахахаха. Че им пратим копейката.

    Коментиран от #8, #10

  • 6 Коста Нало?

    17 1 Отговор
    Гърците за 10 години изтрезняха. Нашите 33 години още чакат някой да ги оправи.
  • 7 Белата Златка

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "АУУУУУ":

    Крим е ГРЪЦКИ!

    Коментиран от #12, #13, #19

  • 8 Веднага му копувам билет.

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хахахаха":

    Еднопосочен бизнес класа.
  • 9 Глупости на търкалета

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Чел ли си и програмата да видиш колко е марксистко-ленинска? Защитата на правата на трудещите се не произтича от левите партии. Чети световната история, ама в оригинал! Не на руски.
  • 10 Имаха по едно време

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хахахаха":

    Некъв като копейкин.Беше за малко министър.Народът го измете.
  • 11 ИВАН

    9 4 Отговор
    Левица в България беше само БКП, но и там имаше едни наши и ваши, и там имаше разглезени синчета, а Тодор Живков беше добър за България, но и той лавираше и правеше дипломация и със запада и със СССР.

    Коментиран от #14, #16

  • 12 Мефти

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "Белата Златка":

    Крим е татарски.
  • 13 АУУУУУ

    8 7 Отговор

    До коментар #7 от "Белата Златка":

    КРИМ СИ Е УКРАИНСКИ ......НО ВСИЧКИ КОПЕЙКИ ДА НЕ ЗАБРАВЯТ.......ТОЧНО МИЦОТАКИС ДАДЕ ГРЪЦКИ БРОНЕТРАНСПОРТЬОРИ НА УКРАЙНА.......🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 14 Два фалита при бай Тошо

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "ИВАН":

    И един при Луканов.

    Коментиран от #21

  • 15 Демократичен гърч

    10 4 Отговор
    Във всички държави от ЕС, пострадали от бежанците, рано или късно ще спечелят крайнодесни и националистически партии. С тези либерални и ЛГБТ политики за толериране на малцинства, за сметка на останалите, трябва да се приключи.
  • 16 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    6 5 Отговор

    До коментар #11 от "ИВАН":

    Много точно и вярно написано и изказано. Но сравнено времето и живота при др. Живков и сегашните и последни 33 години, при др. Живков си беше Рай, а сега сме в Адовото черво.
  • 17 Доротея

    6 2 Отговор
    Нормално! Леви идеи може да има там, където 80% от населението си вади хляба със сърп и чук, няма телкове и соиални помощи и програми за заетост за айляци, както и детски надбавки за електората на калпак! Сега са модерни времена и казано по учено - левите идеи нямат социална база! Всички станахте големи директори и елит по своему! Но! Природата компенсира, като засилва неимоверно много и пропорционално левите идеи в сексуалната ви дезориентация! Одобрявате или не, такива са фактите!
  • 18 Реалиста

    4 3 Отговор
    Нищо не очаквано, немският фюрер Шоулц-социалдемократ, американската деменция е от "демократическата партия", за хитлер е гнусно да се споменава принадлежността му , ето тези недоразумения са предизвиквали войни и в момента са най изявените фашисти! Не е важно какво говориш, важното е какво вършиш, а те подготвят трета световна катастрофа! Все пак има светлина в тунела, в нашият парламент социалистите и възраждане са против войната с руският народ!
  • 19 Доротея

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Белата Златка":

    Е, па, гръцки е! Какъв да е Крим! Одесос, Севастополис, Херсонес - все гръцки наименования! Смирна и Константинопол, и Адрианопол и те са гръцки, ама - съдба!

    Коментиран от #28

  • 20 188

    3 2 Отговор
    Защо в БГ няма закон който да дава бонус места на първата партия? Така победителят ще може да направи правителство и да управлява. Съответно - и да носи отговорност за управлението. А не да се крият зад коалиции като се оправдават че народа така е решил. Мисля че приемането на такъв закон трябва да е една от първите задачи на настоящия парламент.

    Коментиран от #26

  • 21 Правоверен Евроатлантик

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Два фалита при бай Тошо":

    И един перманентен, но демократичен...

    Коментиран от #24

  • 22 Ани

    5 1 Отговор
    Лявото през вековете се е смятало за грешно. И то си е такова. Сега народите на Балканите преживяват еманципация от левите идеи наложени от Москва за да ни направят слаби и удобни за манипулации.

    Коментиран от #35

  • 23 Анонимен

    4 1 Отговор
    Гърците преди 1944 си бяха социалдемократи. Леля ни Евдокия, егн 1925, идва 1944 да си види родата на майка й тракийци, затварят границите и остават в Бг баща ми и той остава в Бегето. Мразила ги е комунистите в България. На 3 месец бе получила телеграма, че баща й грък е починал. Отиде 1989 при родата си в Комотини, хвърлили и обувки, тотчета и купили, дрехи, всичко, а тя умря бедна, а бе красива и мъжа й стоян мъченици. Набожни, не харесват проституцията българки и са в душата си демократи, сестра й, двете остават в Бг и имат бизнес и са замогнаха след 1989. В бг се краде и то приближените им в НС

    Коментиран от #32

  • 24 Два фалита при бай Тошо

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "Правоверен Евроатлантик":

    Ти за себе си говори. Аз съм ОК.

    Коментиран от #27

  • 25 Гражданин

    2 1 Отговор
    Тези имащи в гърция роднини и дядовци преди 100 г не могат да отидат, а всички комунисти и крадци бандюги всички по много къщи. А бе мед сестра и 1989 я уволниха и остана безработна и атка стоянова, никога е нямало и няма да има справедливост в Бг, защото си живее в миналото на живков бкп дс кгб цк на бкп. Те никога не биха си казали, но ние ги знаем, кои са долу и горе техните хора. Но човек е безсилен сред мафията горе
  • 26 Чума

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "188":

    Браво, бе! Не стига, че изкупил електората, ами ще му дадеш и бонос още 100 депутата! Дай направо Тиквата да ги назначава и няма нужда от избори! В България правилата не са като при хората! Политическа субсидия в особено престъпен размер!

    Коментиран от #30

  • 27 Правоверен Евроатлантик

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Два фалита при бай Тошо":

    И ти ли си по-важен от цялата държава?

    Коментиран от #29

  • 28 Гръцко е само там

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Доротея":

    Където се шири пе де ра сти ята

    Коментиран от #31

  • 29 Два фалита при бай Тошо

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Правоверен Евроатлантик":

    Аз съм най-важен за себе си. Не разчитам да съм важен за някой друг. Ако всеки оправи първо себе си държавата ще е ОК, поне колкото Швейцария. Така че хващай се в ръце и се оправяй!

    Коментиран от #34

  • 30 188

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Чума":

    Нека да ги назначава, но ще трябва да управлява след това. И на следващите избори ако народът отново ги избере, значи този народ това заслужава. На кой да се сърдим тогава. Насила хубост не става.

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Чума

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Анонимен":

    Обясни на населението какво е ЕЛАС, ЕАМ и емфилиос полемос! 1944 - 1949 г. България ги е прибирала комунистите, когато там фашистите са ги подгонили с помощта на империалистите! Чичо ми, 27 набор, окопатор в Комотини през ВСВ научил гръцки и 1947 г. е граничар! Връща се от наряд и началника му казва, че са дошли двама, единия ранен и нищо не им разбира! Здравият казал, че се казва Костас, име демократос, саранда хроно, ехи аделфос стин поли Филипополи, пу дулеви сто ергостасио ,,Руно" - цитирам по памет! Бил партизанин, на 40 г. брат му бил в Пловдив, работник във фабрика ,,Руно"! НРБ ги приютява, както винаги!
  • 33 Крум

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "188":

    Брей, браво щом си се оправил. Сигурно честно си плащал всичките си данъци,никога не пресичаш на червено,не паркираш в нарушение. Редовно даряваш пари за разни каузи,събираш разделно боклука....пушиш на определените места.....не използваш връзки да се вредиш за каквото е ....браво браво....повече такива граждани трябва да има.
  • 34 Правоверен Евроатлантик

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Два фалита при бай Тошо":

    Благодаря, отдавна съм го направил, но няма нужда да го тръбя, защото не интересува никого тук.
  • 35 Епоха

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ани":

    През кои????????? ВЕКОВЕ.....
    Това да си полуграм@тн@ и да се изказваш"гръмко" ми е любимото.............
  • 36 Преброител

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "САНДОКАН":

    Акъл трябва на натъкмителите. Както и у нас де.
Новини по държави: