Last news in Fakti

27 Юни, 2023 12:20 1 468 5

Последно предупреждение! Сенатори искат САЩ да преразгледат подкрепата си към Прищина и Белград

  • сърбия-
  • косово-
  • кейфор-
  • албин курти-
  • алексадър вучич

Напрежението в Косово ескалира, след като сърбите в северните косовски общини Звечан, Лепосавич и Зубин поток, където те са мнозинство, започнаха ежедневни протести от 26 май пред общинските сгради

Последно предупреждение! Сенатори искат САЩ да преразгледат подкрепата си към Прищина и Белград - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Група американски сенатори са изразили загриженост в писмо до президента на САЩ Джо Байдън относно влошаването на ситуацията в Северно Косово и са изтъкнали, че Прищина не е отговорила на усилията на САЩ за деескалация на напрежението, поради което Конгресът ще преразгледа досегашната подкрепа към Прищина и Белград, предаде Танюг, цитирана от БТА.

„Оценяваме дипломатическите усилия на САЩ за деескалация на кризата, но Косово не отвърна на тези усилия. Като последица сме готови да разгледаме промяна в подкрепата на Конгреса“, пише в писмото до Байдън.

Напрежението в Косово ескалира, след като сърбите в северните косовски общини Звечан, Лепосавич и Зубин поток, където те са мнозинство, започнаха ежедневни протести от 26 май пред общинските сгради. Те протестират срещу албанските кметове в тези общини, които бяха избрани на местните избори с избирателна активност от 3,5 на сто, тъй като сърбите бойкотираха вота. На 29 май се стигна до сблъсъци между протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби.

Сенаторите подчертават, че са изумени от действията, които властите в Белград и Прищина са предприели и от провокативните им решения, които заплашват да подкопаят изгледите за подобряване на двустранните отношения и нормализацията на ситуацията.

„Това включва неотдавнашния арест на тримата служители на косовската полиция от страна на сръбските власти на 14 юни. Отказът на косовските сърби да участват в местните общински избори и действията на косовското правителство при насилственото влизане в сградите на общините доведе до драматична ескалация на напрежението и до насилие, което заплашва крехкия мир в региона“, посочват още сенаторите.

Трима косовски гранични полицаи бяха задържани от сръбските власти на 14 юни, което изостри напрежението между Белград и Прищина. Сръбските власти посочиха тогава, че косовските полицаи са арестувани на сръбска територия за неразрешено производство, притежание и пренасяне на оръжие и експлозивни вещества. Според косовските власти сръбската полиция е отвлякла косовските полицаи на територията на Косово. Вчера Сърбия освободи полицаите, след като сръбски съд потвърди обвинителния акт срещу тях и им разреши да се защитават на свобода.

В писмото си сенаторите са призовали Байдън да окаже дипломатически натиск, за да бъде поставен край на настоящата криза и да се продължи напредъкът към изпълнение на Охридското споразумение.

„Подкрепяме предложението на Европейския съюз за Сърбия и Косово, което включва изтегляне на кметовете от общинските сгради в Северно Косово, прекратяване на полицейските операции в близост до общинските сгради, насрочване на нови общински избори с участието на косовските сърби и завръщане към диалога за изпълнение на Охридското споразумение, включително и Съюз на общините със сръбско мнозинство в Северно Косово“, пише още в писмото.

На 18 март в Охрид, Република Северна Македония, сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти подкрепиха Споразумението за нормализация на отношенията между Косово и Сърбия.

Сенаторите са призовали американския президент „да отложи продажбата на военно оборудване“ и да продължи сътрудничеството за сигурност с Белград и Прищина, както и да представи доклад на Сената, който потвърждава, „че двете правителства прилагат въздържание, за да бъдат избегнати каквито и да било действия, които подриват сигурността на американските сили, които участват в КейФОР“.

Както се посочва, насилието на сърбите срещу КейФОР в Северно Косово, както и решенията на косовското и сръбското правителство продължават да ескалират, вместо да деескалират, напрежението.

Напрежението между Сърбия и нейната бивша провинция продължава, откакто Косово се отдели едностранно през 2008 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Компира

    9 3 Отговор
    Докато не започнат да трепят кейфорци, нещата по тези географски ширини няма да се променят. Хората винаги ще живеят в напрежение и неразбирателство. Някои хора все още не могат да проумеят кой е моторът на тези процеси - САЩ.

    Коментиран от #2

  • 2 горски

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Компира":

    Палим огън и гасим,палим огън и печелим,гасим и печелим....само ние де,народите да надуват свирката..включително и американския.
  • 3 Ама

    1 2 Отговор
    те досега подкрепяха ли ги и как?
  • 4 Красимир Петров

    2 0 Отговор
    Отрежат ли ги САЩ тези са закъсали тотално
  • 5 свят пълен с идиоти

    1 0 Отговор
    Тия янки нема да мирясат! Оплескани до шия в кравешки л......А
    Светът не е това което те желаят и което биха искали да се случи!
    Туко виж самите американци им спретнали на тези някое меле, че помече обръщат внимение навън, отколкото в тяхната си кошара!