Last news in Fakti

29 Юни, 2023 11:53 780 2

Премиерът най-после отстъпи! Нетаняху се отказа от спорните моменти в съдебната си реформа

  • израел-
  • ликуд-
  • бенямин нетаняху

Бенямин Нетаняху отхвърли призивите да се присъедини към усилията на Запада да въоръжи Украйна, като каза, че споделя загрижеността относно нарастващите военни връзки на Москва с Иран

Премиерът най-после отстъпи! Нетаняху се отказа от спорните моменти в съдебната си реформа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще се откаже от най-противоречивата част от плана си за съдебна реформа, която би позволила на парламента да отменя решенията на Върховния съд, съобщи Wall Street Journal.

В интервю Нетаняху каза пред вестника, че би преразгледал и друг спорен елемент, който би дал на управляващата коалиция повече правомощия да назначава съдии, като добави, че не е сигурен как ще изглежда новата версия на съдебната реформа.

"Внимателно слушам обществения пулс и това какво би приело обществото", каза Нетаняху.

Миналата седмица израелските законодатели започнаха да обсъждат законопроекта, който би ограничил правомощията на Върховния съд, рестартирайки предизвикалата бурно обществено недоволство съдебна реформа, започната от религиозно-националистическата коалиция на Нетаняху.

Промените също предизвикаха безпокойството на Запада относно демокрацията в Израел и изплашиха инвеститорите. Критиците ги виждат като опит за ограничаване на независимостта на съда от страна на Нетаняху, който е съден по обвинения в корупция, които той отрича.

В интервюто най-дълго управлявалият израелски премиер отхвърли призивите да се присъедини към усилията на Запада да въоръжи Украйна, като каза, че също така споделя загрижеността относно нарастващите военни връзки на Москва с Иран.

Във вторник Нетаняху каза, че е бил поканен в Китай и подчерта, че Съединените щати остават ключов съюзник на Израел.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СъдеБни

    0 1 Отговор
    Съдебните реформи по цял свят се инициират от запада: искат тотално да са сигурни, че няма кой да им оспори контрола над държавите "партньори".... всичко друго е облечено в сложни и идеалистични думички
  • 2 Оракула от Африка

    0 0 Отговор
    Нетаняху, кандиса на реформи, но не кандисва за власт!
    Гледай нашето" Чекмедже" ,и спокойно можеш да пишеш Нетаняху!
    Мосад си развява ,байряка, като Вагнер в Ростов на дон , в България, все едно е Тел Авив!
    Взели са ни на "Ръчно управление"!
    Та дори и черпят опит за поправки в закона???
    Ясно е Израелския народ не толкова глупав, като Българския ,да го води за носа един
    пропаднал политик , с" Вагнерски" политически " гавази"!
    Браво на Израел и гражданите му!
    Не можахме да им пробутаме, чрез Нетаняху ," Български поправки" в конституцията им?