Last news in Fakti

30 Юни, 2023 13:40 926 3

МВФ предоставя 3 млрд. долара помощ за Пакистан

  • пакистан-
  • мвф-
  • помощ

Предстоящото деветмесечно споразумение трябва да бъде одобрено от Изпълнителния съвет на МВФ

МВФ предоставя 3 млрд. долара помощ за Пакистан - 1
Източник: БГНЕС

Международният валутен фонд (МВФ) е се съгласил да предостави на Пакистан финансова помощ в размер на 3 млрд. долара, което представлява дългоочаквана подкрепа за икономиката на страната, посочи Асошиейтед прес.

Предстоящото деветмесечно споразумение трябва да бъде одобрено от Изпълнителния съвет на МВФ, който очаква да вземе окончателно решение средата на юли, според Нейтън Портър, ръководител на мисията на МВФ в Исламабад, предаде БТА.

Пакистанската икономика претърпя няколко сериозни удара, включително катастрофалните наводнения през 2022 година, които доведоха на смъртта на 1739 души и нанесоха щети на стойност 30 млрд. долара, засягайки милиони пакистанци. Също така, страната се сблъска с рязък скок в цените на суровините на световния пазар, в резултат на инвазията на Русия в Украйна.

Въпреки усилията на правителството да намали вноса и търговския дефицит, валутните резерви на страната са намалели до много ниски нива.

Финансовият пакет, предложен от МВФ, надхвърля очакванията на Пакистан. Страната се надяваше да получи оставащите 2,5 млрд. долара от спасителния план, започнат през 2019 година, за общо 6,5 млрд. долара, който изтича днес.

Пакистанското правителство се бори да избегне финансов дефолт, използвайки помощта на приятелски страни като Китай, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Между помощ и

    1 0 Отговор
    кредит има голяма разлика.

    Коментиран от #2

  • 2 Мффто

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Между помощ и":

    Винаги помагат/загробват/страни и правителства примери много
  • 3 Човече... ...

    1 0 Отговор
    Нека бъдем точни - отпускат загробващ заем придружен с изисквания за политика и закони. Стига с това завоалиране на фактите.