Last news in Fakti

3 Юли, 2023 13:04 6 146 29

Отровен червен прах: три сръбски села са гневни на Китай - Юли 2023

  • замърсяване-
  • сърбия-
  • китай-
  • индустрия-
  • отровен прах-
  • прах-
  • отрова-
  • въздух

Червеният прах е навсякъде: по покривите, по колите, по зеленчуците в двора

Отровен червен прах: три сръбски села са гневни на Китай - Юли 2023 - 1
Снимка: Shutterstock

Червеният прах е навсякъде - по покривите, по кофите за боклук, по детските пързалки. Зоран Стоянович живее в сръбското село Радинач, а директно зад оградата на имота му се виждат комините на завода Zelezara Smederevo в град Смедерeво. И в двора на Зоран всичко е покрито с червен прах, дори зеленчуците и плодовете в градината му. Прахът се получава при стоманодобива в завода в Смедерево. Той е покрил не само село Радинач, но и още две други съседни села, посочва в своя публикация германският вестник "Ди Велт". Пред изданието Зоран Стоянович казва: "Не искам моето семейство да живее в тази мръсотия. Всеки ден се сипе червен и черен прах. Не можем да дишаме, имаме алергични проблеми, проблеми с носа и с гърлото".

В трите села край промишления град Смедерево живеят над 8000 души. Понякога прахът стига и до центъра на града, разказват хората пред германското издание. Преди седем години китайската компания Hebei Iron and Steel (HBIS), третият по големина производител на стомана в света, купува закъсалия завод от сръбската държава.

Важна инвестиция за Сърбия. А здравето на хората? Инвестицията е важна - предприятието е посетено дори от китайския президент Си Дзинпин, който е посрещнат с овации. Новите собственици обещават гарантирането на над 5000 работни места, инвестиции и разширяване на производството.

Междувременно обаче разширяването на производството безпокои хората, живеещи около завода, пише "Ди Велт". Както разказва Зоран Стоянович, който живее в района от 1987 година: "Прах имаше още от самото начало, но последните пет години бяха истинска катастрофа". Той не е против производството, но е против праха.

Активистът Никола Кръстич посочва пред "Ди Велт", че прахът е мазен и почти не може да се изчисти. Основаната от Кристич гражданска инициатива Pokret Tvrdjava е поръчала анализ на праха, при който е установено: материалът съдържа тежки метали като олово и кадмий, които могат да се натрупат по земята и по организмите. Проучване, осъществено от изследователи в Академията по криминалистика в Белград, предупреждава за рискове от астма, автоимунни заболявания, рак и мозъчни увреждания. "Община Смедерево е много замърсена", казват учените.

Протести има, но последствия няма

Проучването, както и медицински свидетелства на жители от трите села край завода стават основание за подаването на жалба срещу HBIS - Сърбия и мениджъра на фирмата, но последствия няма, казва пред "Ди Велт" Кръстич. Сега той и неговите съмишленици смятат да се обърнат към Международния наказателен съд.

Германското издание не крие, че основаната през 1913 година фабрика е важен работодател и част от идентичността за много от местните хора. Заводът, който бива наричан и "гордостта на Сърбия", е най-големият и печеливш износител на страната. Директно и индиректно от него зависят към 25 000 работни места. А това е много, имайки предвид, че в окръг Смедерево живеят 98 000 души.

Не е изненадващо, посочва "Ди Велт", че активистът Кръстич, който ръководи протеста, се натъква на враждебност. Получавал е и заплахи. Според Кръстич истинските виновници за мръсотията са в Белград. "Китайската фирма е разпоредила производството ѝ да е чисто и в Китай успяват да го постигнат, но тук в Сърбия правят каквото си искат, защото сръбската държава го позволява." И наистина - правителството е класифицирало определени китайски инвестиции като проекти от национален интерес, а в такъв случай екологичните стандарти и други изисквания важат само ограничено. Политолозите вече казват, че заради китайските инвеститори в Сърбия вероятно ще се формира екологично движение. А активистът Кръстич се надява в страната да възникне нова силна опозиция на базата на екологичното движение. "Става дума за околната среда, но и за това, че сме силни заедно", заявява той пред "Ди Велт".

Още през 2021 година от репортаж на "Ройтерс" за червения прах в село Радинач край завода става ясно, че в праха има висока концентрация на тежки метали и че нивото на раковите заболявания е скочило четворно за по-малко от десетилетие. "Навън този прах е навсякъде, има нещо метално в него. Уж казват, че са инсталирали някакви филтри, но дали това помага - нямам представа", казва тогава жителка на селото пред "Ройтерс".

Много по-висока смъртност

Преди време и на 200 км от Смередево се надигна гняв срещу китайските инвеститори. В град Бор китайският собственик на медна мина увеличи силно производството, за което писа и Дойче Веле още през 2022. Резултатът: щети за околната среда. Водата бе замърсена с олово, арсен и мед. А сръбското министерство на здравеопазването предупреди, че смъртността в района е много по-висока, отколкото в други части на страната. Учените нарекоха тогава Бор "черното петно на Европа". В крайна сметка протестите там обаче дадоха резултат: собственикът беше принуден да преустанови временно производството и да подобри работния процес.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами сега?

    32 17 Отговор
    Ами ще се налага да свикват! Нали се стремят да се ориентират по сериозно в посока Мсква - Пекин? Там е така, а когато започне да става вътрешен проблем тия "модерни технологии" се пренасочват към "приятелски страни".

    Коментиран от #23

  • 2 Яне Сандански

    26 32 Отговор
    Ако бизнеса беше от демократичния свят и червената пепел нямаше да е опасна,щеше да е демократична .

    Коментиран от #6

  • 3 Сащ са зло

    19 23 Отговор
    Навсякъде носят нещастие.

    Коментиран от #29

  • 4 ха хахаха

    27 5 Отговор
    Всичко си има цена. Искате китайците да ви работят а вие само да тръцкате сега яжте желязо полезен е за кръвотворната система няма да имате анемии.
  • 5 Левкемия

    19 18 Отговор
    А за боеприпасите с обеднен уран, използвани при бомбардировките на САЩ и нато срещу Сърбия, не са ли гневни.

    Коментиран от #10, #11

  • 6 Я не Сандански

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Яне Сандански":

    А сега по добър ли е? Или по важни са опорките, а не това, което носим на главата си?
  • 7 Ужас

    19 10 Отговор
    Србите произвеждат метали... Да се интегрират в ЕС! Веднага. Да вземат пример от Кремиковци, Радомир, Перник и да закриват. Да купуват от ЕС -пардон -от Китай...
  • 8 555555

    22 10 Отговор
    Ами какво да кажа-Комунистическите отрови не са отровни,отровни са само западните отрови.
  • 9 Един път друг път

    17 8 Отговор
    Някои другаре ТЕПЪРВА ще разбират какво значи китайската "помощ".

    Всъщност, ставащото в Сърбия е далеч по-сериозно. Китайските другаре имат завод за гуми, в който работят нелегални имигранти от Китай, които са държани на къс повод. Разбира се, когато са започвали "инвестицията" китайските другаре са обещавали работни места и просперитет, но вместо това си създават колонии от нелегални, в които не важат местните закони, и тъй като властите са купени от китайците, никой нищо не може/иска да им каже.
  • 10 555555

    12 5 Отговор

    До коментар #5 от "Левкемия":

    А,ма ,това е положението,в момента Комунисти тровят.
  • 11 Историк

    13 12 Отговор

    До коментар #5 от "Левкемия":

    Не, защото изследвания проведени от СРЪБСКИ учени в районите където такива боеприпаси са били най-често използвани, не са показали никакви увеличения на заболеваемост от рак или други "радиационни" болести.

    Пак буташ неграмотни руски опорки, защото самия ти си нямаш идея за какво става дума, а и не обичаш да четеш.
  • 12 Коз Як

    12 14 Отговор
    на бас, че ако беше американски собственик, тази статия нямаше да я има

    Коментиран от #17, #24

  • 13 прах в очите

    12 11 Отговор
    Този, китайския червен прах е лош, тоталитарен прах. Ако беше американски демократичен червен прах, друго щеше да бъде. Е разбира се щяха да го оцветят в синьо, че и жълтичко щеше да има даже.
  • 14 ККК

    15 2 Отговор
    И нашите жители от Гълъбово и околноста всеки ден от десетилетия дишат въглишен прах но на никой не му пука също !!!

    Коментиран от #15

  • 15 тука е така...

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "ККК":

    Абе то и в нито една сръбска медия може да не пише това, но нашите медии го отразяват като от първостепенна важност. (става въпрос за едни пари). Сърбите пък може да бият камбаната за Гълабово и Мариците, но ние ще си мълчим по въпроса, защото ще объркаме нечий бизнес...
  • 16 Гост

    6 3 Отговор
    Ватниците пак ревът за америка,мака ,че никъде не е спомената,явно имат а@н@ лни сърбежи.Но, само пример от нашата страна ,Мариците, езните американски другите български.Кой замърсяват повече.
  • 17 Ами

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Коз Як":

    не, не си прав. Щеше да я има, но щяха да ни обясняват колко е полезен червеният прах и дори щяха да накарат хората да си плащат за вдишването му.
  • 18 666

    7 4 Отговор
    Идва новото китайско робство. Китайците не спазват никакви еконорми. След като сърбите са си дали г., за под наем ще си траят и ще умират в името на сърбо китайската дружба.

    Коментиран от #21

  • 19 Гледайте какво

    10 4 Отговор
    прави Китай. Строи в Якутия огромна ТЕЦ 8000МВт на газ и 1800км. далекопровод до Китай. Екологията и замърсяванията за Русия, токът за тях. Дали ще е само на газ не се знае защото лесно става и за въглища. В същия китайски стил ще е и останалото - добив, замърсяване на природата, а обогатената и очистена суровина - за Китай. Ще изсекат горите, ще изпият и замърсят Байкал. Японците бяха купили някакъв остров за дървен материал и го осякоха целия най-безмилостно, а друг го взеха за фосфатни торове и чак изселиха оттам местното население - такива са жълтите. Руснаците избягаха от Западния колониализъм и попаднаха на Източния, дупе да им е яко. Има статия за жителите на Омск как оставали без работа, а китайците докарали 3000 работника в химическия завод. Това западняците никога нямаше да го направят.
  • 20 Пацо

    6 4 Отговор
    Нашите комуняги що не емигрират в Китай а все на запад отиват
  • 21 Гледах видеоклип

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "666":

    със секачи в тайгата. Когато са идвали западни фирми (разказва един от тях) наемат местни хора, раздават им фирмено облекло, обувки, каски , пристига съвременна техника за рязане и извозване на материала, дават добри заплати на секачите, оставят им облеклото за тях като приключат договора. Сега чухме, че ще идват да секат китайците и ние си казахме - какво пък, сега за тях ще работим. Пристига китаеца, обаче води със себе си 1000 китайчета. Осякоха каквото беше там и си заминаха, ние останахме без работа.
  • 22 Тъй шъй

    5 4 Отговор
    Китай си измества отровното производство при сръбските балъци.
    Да им е честита придобивката.
  • 23 Ердоган

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ами сега?":

    А казват, че Бил Гейтс ги пръскал с COViд от двигателите ва самолетите
  • 24 К.К.

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Коз Як":

    Ела в Гълъбово и виж американския ТЕЦ и другите, тогава коментирай!
  • 25 Бандеровец

    1 0 Отговор
    На Гомнойче Веле дори заглавията са лъжа...
  • 26 Антикомунист

    1 0 Отговор
    Няма що, голям келипир, при комунистите е така, хората са им последна грижа. Едно време румънците така тровеха Русе и нищо не можеше да се направи. Сега можете да се вдигнете и им таковайте майката и на вашите и на китайските комундета....
  • 27 Анонимен

    1 1 Отговор
    Уау всичко Мара фтасала та пишат за сърбите,защо не пишете как от Асарел тровят цялото поречие на Тополница а!
  • 28 Агентът на МОСАД

    2 0 Отговор
    Алексей Петров
    Няма добър комунизъм ,това е.
  • 29 Жоро

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сащ са зло":

    Какво общо имат САЩ бе наркоман ватнешки :D Става въпрос за китайски завод в Сърбия :D
Новини по държави: