Last news in Fakti

6 Юли, 2023 20:20 2 291 21

Президентът Си: Армията ни трябва да е в пълна бойна готовност

  • китай-
  • си дзинпин-
  • армия-
  • тайван

Пекин счита самоуправляващия се Тайван за част от собствената си територия и се зарече да постави острова под свой контрол - със сила, ако е необходимо

Президентът Си: Армията ни трябва да е в пълна бойна готовност - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Армията на Китай трябва да е "готова за бой". Това заяви президентът Си Дзинпин по време на проверка на военни части, действащи в горещ район близо до Тайван, съобщава "Франс прес".

Посещението на Си идва в момент на бурна дипломация със Съединените щати - основният поддръжник на сигурността на Тайван - с министъра на финансите Джанет Йелън, която в момента е в Пекин за разговори, насочени към стабилизиране на икономическите отношения.

Китай счита самоуправляващия се Тайван за част от собствената си територия и се зарече да постави острова под свой контрол - със сила, ако е необходимо.

По време на инспекция на командването на Източния театър на Народната освободителна армия Си заяви на военните представители, че трябва "да се осмеляват да се бият, да бъдат добри в сраженията и решително да защитават националния суверенитет и сигурност".

"В момента светът е навлязъл в нова ера на сътресения и промени, а ситуацията със сигурността в страната ни е по-нестабилна и несигурна", отбеляза китайският лидер.

"Необходимо е да се задълбочи военното и бойното планиране, да се постави акцент върху военното обучение за действителна битка и да се ускори подобряването на капацитета ни за победа", настоя той.

Си допълни, че военните трябва да повишат капацитета за подготовка за война и водене на сражения.

През последните години напрежението между Китай и Съединените щати относно статута на Тайван се изостри, като Пекин проведе мащабни военни учения в отговор на посещението на острова на тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси миналата година.

През април китайските сили проведоха тридневни учения, симулиращи блокада на острова, след като наследникът на Пелоси - Кевин Маккарти, се срещна с тайванския лидер Цай Инуън в Калифорния.

Посещението на Йелън идва, след като миналия месец друг високопоставен американски служител - Антъни Блинкън, изрази загриженост относно "провокативните" действия на Китай спрямо Тайван по време на посещение в Пекин - първото подобно пътуване на американски държавен секретар от близо пет години.

Китай обаче отхвърли тези забележки, а външният министър Ван И заяви, че "няма място за компромис" по въпроса.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 китайски балон

    50 4 Отговор
    На US джендъpарми, ще и дойде в повечко да се бие срещу Русия и Китай!
  • 2 Другарят Си

    53 2 Отговор
    Ще атакуваме с малки отряди от по 1 000 000 бойци всеки.
  • 3 Сатана Z

    43 3 Отговор
    Председателят Си на фона на Руските гвардейци при посещението си в Москва. Интересно е как Афроамериканските гейове ще реагират когато ги изпратят в Тайван да умират за Байдън и компания?

    Коментиран от #8

  • 4 МАЙНА

    34 4 Отговор
    В Си ми е надеждата да ги усмири.
  • 5 ЦРУ

    4 25 Отговор
    САЩ трябва да подготви армията си да воюва без нито един съюзник от Запада, да воюва не на три фронта срещу три могъщи държави а срещу целия не Запад като БРИКС ШОС Евразия Ориента и всички други, да воюва в пълно мащабни тотални войни изтощителни и продължителни на чужда и на собствена територия с цялата гама ядрени билогически химически лазерни хиперзвукови и всякви унищожителни не конвенцинални средства, в битка за оцеляването си като държава и световно запазване на населинето от войните и климатичната криза, и да подготви армията си дса воюва само срещу могъщи държави и напълно модерни велики сили, само така ще се преусмисли дали си заслужава САЩ никога да не се разпаднат или да спрат щъствуването си и дали светът е готов да загуби САЩ като единствената способна световна сила
  • 6 Ами

    4 31 Отговор
    Интересното е само в кой момент Си ще информира своя “най-добър приятел” Путлер за своето виждане за съдбата на източната част от Сибир. Все пак това са си “изконно китайски територии” населени с китайци ще дойде времето да се анексират от Китай. С запада сделката е ясна Китай ще забрави за Тайван, а те няма да пречат за признаването на източен Сибир за китайски.

    Коментиран от #9, #19

  • 7 Еми окей ама

    9 3 Отговор
    А нашата кога ще е в готовност ?
  • 8 РЕАЛИСТ

    33 4 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    Не знам за афроамериканските, но Киев се похвали, че е в крак с модата и в редиците на ВСУ имало 50 хиляди хомосексуалисти. Голямо гордост. Хвалбата е от тази седмица.

    Коментиран от #15, #20

  • 9 Гюро Михайлов

    16 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ами":

    В момента когато Си ти го сложи.
  • 10 Щом китай се готви и българския народ

    23 2 Отговор
    трябва да се подготви да се освободи от робството на ес и нато и да бъде независима и силна българия

    Коментиран от #14

  • 11 Гост

    2 17 Отговор
    Си само говори и плаши,но не му стиска нищо да направи. Той е куче,което не хапе а само лае.Няма никакъв шанс срещу Тайван.Започне ли нещо, Китай ще се вкара в такъв филм,че няма да може да се оправи.
  • 12 Костадин Костадинов

    1 14 Отговор
    Въпрос на време е да я обърнеш срещу Русия. Туй отдавна Маркс го е казъл чи никой никой да й приятел с Русия.
  • 13 Госあ

    22 2 Отговор
    Ами да вкарва цялата производствена мощ на Китай и ресурс от Русия и да ги почва ! Явно войната в Украйна върви към погром на нато и Си се готви да ги почва в Пасифика.

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Естествен Интелект

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛИСТ":

    Вече наторяват нивите....Докато се гримират - бум!
  • 16 паси предателят

    16 0 Отговор
    Както е казал У. Чърчил "Американците разбират от дума и те уважават само тогава когато получат по мордата си."
  • 17 Киев за три дни

    4 15 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Войната в Украйна е тотален провал за уж суперсилата Русия, която се опитваше да се сравнява със САЩ. САЩ напълно превзе Ирак за точно 20 дни от първата изстреляна ракета до пълната капитулация на Ирак ! Ирак се намира на хиляди километри от САЩ а Харков, който руснаците така и не превзеха за година и половина се намира на 40 километра от руската граница. И какъв разгром на НАТО сънуваш, когато руската армия е в отбрана на целия фронт, а нито една натовска държава не се е включила във войната за сега? Само логистично помагат, точно както САЩ и Великобритания помагаха на СССР във войната и срещу Германия. Разликата е че Великобритания бомбардираше Германия още от 1939 година. А сега, за сега още не бомбардират руската парадна и пропагандна, некадърна армия.

    Коментиран от #18

  • 18 САЩ

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "Киев за три дни":

    просто си купиха генералите на Ирак!Всички знаят това ,само ти и Тони Блеър не сте го чули още!
  • 19 Упс!!!

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ами":

    Е, какво да информира Путин? Нали е информирал теб за своето виждане. Това е достатъчно.
  • 20 Военният

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛИСТ":

    В тях ми е надеждата за мир.....😂😂😂😂😂
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания