Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Юли, 2023 15:42 2 221 46

Метежът срещу Путин стресна Китай, китайски компании не смеят да инвестират в Русия

  • вагнер-
  • китай-
  • евгений пригожин-
  • русия-
  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • инвестиции

Руските сили не се изправиха срещу силите на Вагнер, докато те напредваха към Москва

Метежът срещу Путин стресна Китай, китайски компании не смеят да инвестират в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Само преди три месеца китайският президент Си Цзинпин беше в Москва, като вдигаше наздравици и изказваше увереност в "твърдата подкрепа", с която колегата му Владимир Путин се ползва сред народа си, припомня Ройтерс. Доколко бунтът на основателя на Вагнер Евгений Пригожин е разклатил тази увереност и как ще се отрази на отношенията между Москва и Пекин?, пише БТА.

За Китай Русия, с която е обявено "безгранично партньорство", е необходим партньор в противопоставянето на глобалния ред, начело на който са САЩ. Но склонността на Путин да рискува - както с нашествието в Украйна, така и с разчитането на наемници - излага китайската страна на западен натиск, за да защити връзките си със съседната страна, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Още новини от Украйна

Според някои анализатори бунтът, макар и краткотраен, ще накара Си да се отнася по-предпазливо към подкрепата си за Кремъл, която излага неговата страна на международни критики, особено на фона на войната в Украйна. В крайна сметка, събитията показаха "политическа корупция, идеологически разногласия и нелоялност на военните" - проблеми, които самият Си е посочвал, и пред които беше изправен и някогашният СССР, отбелязва "Форин полиси".

В дългосрочен план политиката на Пекин ще се оправдае само, ако Путин запазва контрола си над Русия и може да гарантира общите им интереси. Но бунтът постави този контрол под въпрос, особено предвид факта, че руските сили не се изправиха срещу силите на Вагнер, докато те напредваха към Москва. А решението да се позволи на "готвача на Путин" (очевидно - бившия...) да получи убежище в Беларус приличаше на компромис, а не на действията на силен лидер с консолидирана подкрепа.

Дали Китай наистина ще стигне до извода, че руската вътрешна политика е прекалено нестабилна, за да се залага на Путин в дългосрочен план? Доколко икономическите връзки с Русия ще натежат в полза на запазването на досегашния курс? От една страна, руските енергоизточници са основа за китайския растеж, отбелязва Ройтерс. От друга, търговията със Запада е далеч по-значима за БВП на Пекин, отколкото тази с голямата северозападна (за Китай) съседка.

Някои напомнят, че китайската страна все още не е подписала споразумението за изграждане на нов газопровод, към което Русия се стреми. Бунтът стресна и китайския бизнес, като дори високопоставени служители на китайските държавни енергийни компании казват, че е прекалено рано да се вземе решение за нови инвестиции в Русия.

За китайския елит бунтът доказа верността на максимата на Мао Цзедун: "партията командва пушката, пушката не трябва да командва партията". Китайският комунистически лидер беше наложил строг контрол над въоръжените сили от първите дни на комунистическото въстание, посочва "Економист".

От друга страна, Путин проявява склонност да прехвърля правомощия на различни фракции, за да може те да се борят помежду си и да се уравновесяват. Това вероятно е смятано за слабост в Пекин, където Си е убеден, че колапсът на СССР се дължи на идеологически, а не икономически провал. Подобни разногласия не са особено важни - докато системите и на двете съюзнически страни работят, както се очаква от тях.

Но бунтът на Пригожин показа съвсем различна картина. И това може да засили съмненията на китайската страна.

Руската армия в Украйна - без "Вагнер"?

Възможно е също руската армия да се сблъска с по-големи трудности в Украйна, след като вече не може да разчита на "Вагнер". Напомняме, че наемническата компания имаше водеща роля в превземането на Бахмут, което е най-значителният успех на силите на Москва за последната година.

Руското министерство на отбраната обяви, че бойците на "Вагнер" ще подпишат договори за служба във въоръжените сили на страната. Това беше сметнато от анализатори за опит да се поеме контрола над "Вагнер" и други паравоенни групи, посочва Ройтерс.

Пригожин обаче заяви, че неговите бойци ще бойкотират договорите и добави, че ефективността им би намаляла, ако бъдат включени в командна верига с руския министър на отбраната Сергей Шойгу начело.

Но ако руското нашествие покаже слабост след тези събития, това няма да накара Китай да се чувства по-уверен в стратегическото си партньорство с Русия...

Възможно е Русия и Китай да продължат да задълбочават стратегическото си партньорство, за да се противопоставят на западния натиск и да постигнат, чрез съвместните си действия, по-голямо влияние по глобални проблеми. Но също така е възможно и Пекин да се дистанцира от Москва, или да се опита да наблегне на отношенията с други страни, особено ако сметне, че руските му партньори са прекалено слаби или прекалено непредсказуеми. Бунтът на Пригожин говореше както за слабост, така и за непредсказуемост и китайските лидери със сигурност ще отчитат възможността за появата на подобни "неочаквани спънки" и в бъдеще.

Сигурно е само едно: тези събития усложниха и направиха още по-несигурни вече комплицираните руско-китайски отношения - и е възможно да станат началото на обрат в развитието им.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    25 25 Отговор
    всеки бяга от Русийка
  • 2 Българин

    24 23 Отговор
    то се видя,че това не е държава
  • 3 Българин

    23 21 Отговор
    ватенките ги чака само глад и фалит
  • 4 Българин

    23 20 Отговор
    Империята се оказа много прогнила
  • 5 да ве да

    22 20 Отговор
    То па щот китайските се пребиват да инвестират в избушения ЕС?
  • 6 Наблюдател

    14 23 Отговор
    Вовата ну оправда надеждите и е пътник. Император Си е избрал друг наместник на Северната китайска провинция и до зимата ще го постави на поста.
  • 7 АСФЧ

    21 20 Отговор
    Бавно и сигурно путиновото блато отива по дяволите.
  • 8 РАЗБИРА ЧЕ МАРА ФЕЙКА

    14 14 Отговор
    КОЙ ДРУГ
  • 9 КОТарАК

    14 19 Отговор
    знаете ли че--666 е знакът на КГБ и Путин , избил , осакатил най-много православни през новата ни история

    Коментиран от #22

  • 10 Русия е на път да се сгромоляса

    19 20 Отговор
    икономически. Китайците се уплашиха, защото Русия я чакат поредица от бунтове а ла Пугачов, Ленин, Пригожин и т.н.
    Русия може едно само - да изнася суровини, докато ги изчерпи. Накрая ще слушаме радио Киев:
    "На украинско-китайската граница всичко е спокойно".

    Коментиран от #26

  • 11 Гена

    5 14 Отговор
    Оризите им требе техното- Централен Сибир и Далечния Изток! Шо мое да са пемберузи ма и у нихните киферици има жигери деа! У Сибирь нема толко пиенгуре ка на запат од Орал. Че сеат зелье и чушки у оранжериите колко им душа иска а татароевенките од них че си пазарат зарзават и нема да е нужно самите они да прават импортозамеченье. Внетно е и за Пембен Чибарашкин верваме?!
  • 12 ТаУмВзе

    14 12 Отговор
    Е нали копейките казаха, че е гениална постановка на безстрашния пълководец и готвача му, само китайците не са се отворили!
  • 13 Хахаха

    14 5 Отговор
    Щяхте да сте смешни ако не бяхте жалки. Като си заровиш главата в пясъка, успокояваш ли се . Явно да , но това не променя действитерността.
  • 14 СЕРИОЗНО ЛИ БЕ...?!?!

    17 8 Отговор
    Така ги ,,стресна" китайците,че инициираха домакинска нова приятелска среща на високо ниво между Китай и Русия...!
    На ,която обсъдиха и заздравиха съвместните си военни проекти,което отново много яко подразни БИВШИЯТ ХЕГЕМОН в света-САЩ...!!!
    Чети бе човек...!Така и ще си умреш непросветен...
  • 15 Последния Софиянец

    7 8 Отговор
    Хахаха, всьо по план
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Икономист

    14 6 Отговор
    Абсолютни глупости на квадрат, най-много Китай инвестира в автомобилната промишленост на Русия, който не вярва да чукне в Гугала

    Коментиран от #25

  • 18 С.П.

    14 4 Отговор
    Злоради англосаксонски "анализатори" халюцинират, а не коментират днешния отказ на Китай да посрещне Дядо Борел на официална визита в Пекин или как Лелката Урсула си тръгна от Китай преди няколко месеца...
  • 19 сорососис

    9 6 Отговор
    маро сорос съкращава 25 процента персонал кой ша ти плаща сега
  • 20 Блабла

    11 4 Отговор
    А за метежът в Париж няма ли да напишете нещо? Или има цензура????
  • 21 Ех, Маро, Маро.

    16 5 Отговор
    Личи си, че Мара не е чела 1 седмица китайска преса. Или знае истината, но се мъчи да изл.../ да я скрие/. Но в днешно време е трудо. С такива писаници нищо не постига. А днешната китайска статия вероятно я е провокирало да напише тези фейкове.🤣😂🤔🤔💰
  • 22 А знаеш ли,че...

    9 7 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    ...,,333" е най-зловещата руска команда за ушите на уСраинците...!
    Да те светна-
    това е руската командата за залпов артилерийски огън,която изпепелява на парчета поредният широкорекламиран ,,УкроКонтранаступ"...!!!

    Коментиран от #27

  • 23 Трол

    10 5 Отговор
    Сигурно е само едно:
    Русия ще стане бедна провинция на Китай след вйната!

    Коментиран от #32

  • 24 Смисъл няма

    8 6 Отговор
    В Русия няма кой да бачка
    Или са нетрезви и стават само да чукат камъни
    Или са шефчето милиционери и тн
  • 25 Гьобелс!

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Икономист":

    Ех колко лесно ми беше на времето да манипулирам...!
    Нямаше ,,Чичко Гугъл"...
  • 26 Ами хайде де...!

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Русия е на път да се сгромоляса":

    Откога я чакаме тая Русия да се сгромоляса и не става и не става,въпреки напъните на запада,ОТАН,ЕС...САЩ...,целият ,,Демократичен свят"...!

    Коментиран от #28

  • 27 КОТарАК

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "А знаеш ли,че...":

    като си говорим за цифри ..груз 200 кво значи?
  • 28 ...

    8 5 Отговор

    До коментар #26 от "Ами хайде де...!":

    Всъщност никой не се напъва да унищожава Русия,колкото и путлеристите се опитвате да го наложите това мнение...
    Манията за величие на путлер е това,което ще я унищожи ;)
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 незнайко

    1 1 Отговор
    Никакъв бунт не е имало ! Путин дислоцира силите на ВАГНЕР в Беларус а те нека да си мислят за метежи !

    Коментиран от #34

  • 31 Р.К.И.

    1 2 Отговор
    КНР да инвестира? Да сте видели някъде такова чудо?
  • 32 Р.К.И.

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Трол":

    И двете страни ги очакват тежки политико-икономико-социални сътресения.

    Коментиран от #38

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Кажи честно ...

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "незнайко":

    ВЕрно е така ... Пхахаххааааа
  • 35 Простя КъСкопейкин

    3 2 Отговор
    Това също е по план.
    Путлер е "гениален гросмайстор " .
    Няма по проZ милиционер, който да е бил начело на блатните монголи !
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Tрол

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Р.К.И.":

    Според мен Китай ще спечели най-много от тази война,но не съм експерт,лично мнение :)
  • 39 хаха

    2 3 Отговор
    Стреснали са се, но не китайските инвеститори, а англосаксонските ЛЪЖЦИ, които съчиняват само лъжи за всяка една държава, която не им харесва, това го каза в ефир по руската телевизия американец, който е работил в този отдела на ЦРУ и знае за какви машинации и фалшиви новини става въпрос, затова са не шокирани, а бесни западните джендъри.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Прокопий

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Бесен-_ Язовец":

    Така и не разбрахте тролскитебвати, че пари за тролене вземате вие, ние сме човешки същества, при това безплатно.
    Безаналогови... ,,
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Не било

    0 0 Отговор
    Имало цензура ли?????
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания