Last news in Fakti

5 Юли, 2023 18:01 2 087 11

Хаос в Дженин! Хората обвиняват Палестинската автономия и "Хамас" за провала

  • дженин-
  • израел-
  • хамас-
  • палестина-
  • газа-
  • ислямски джихад

Израелските сили за отбрана използваха бронирани булдозери, за да разчистят самоделните взривни устройства

Хаос в Дженин! Хората обвиняват Палестинската автономия и "Хамас" за провала - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Жители на бежанския лагер в Дженин обвиняват Палестинската автономия и "Хамас" за провала на двудневното израелско военно нахлуване, което показа разделението в палестинските терористични групировки, предаде израелската новинарска агенция ТПС, съобщава БТА.

Медията е научила, че значителен брой действащи лица от "Хамас" се чувстват предадени от своите лидери в Газа и са напуснали в гнева си. Последствията разкриват и задълбочаващия се разрив в Газа между "Хамас" и палестинската групировка "Ислямски джихад".

Тази сутрин след като израелските военнослужещи напуснаха лагера стана ясно, че щетите са огромни. Десетки преобърнати автомобили лежат край пътищата, а по прозорците и стените се виждат следи от сажди. Къщите в близост до джамията Ал Ансар, която служеше за убежище на терористите и където израелските сили за отбрана откриха тунели и оръжия, са претърпели много щети.

Пътищата са повредени в резултат от поставянето на взривни заряди под пътната настилка. Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) използваха бронирани булдозери, за да разчистят самоделните взривни устройства.

След изтеглянето на израелските сили за отбрана снощи, стотици жители излязоха и издигнаха лозунги, осъждащи президента на Палестинската автономия Махмуд Абас като "предател". Жителите обвиниха Палестинската автономия, че не е предотвратила нахлуването, и че дори си сътрудничи с Израел. Палестински полицейски участък в близост до Дженин беше подпален. Гневът беше насочен и към групировката "Хамас", че не се е притекла на помощ на лагера. По време на двудневните сражения "Хамас" попречи на терористичните групировки от Газа да изстрелват ракети по Израел. Поне еднo от осуетените изстрелвания е било на "Ислямски джихад".

От Ивицата снощи бяха изстреляни пет ракети след като израелската армия напусна лагера. Това предизвика израелски ответни въздушни удари по два обекта на "Хамас" за производство на оръжие.

ТПС има информация, че много действащи лица на "Хамас" в лагера са напуснали организацията, чувствайки се предадени от ръководството на Газа. Те са изпратили гневно послание до лидерите на Газа, в което заявяват, че не желаят повече да бъдат разглеждани като част от групировката. "Не ни използвайте само за целите на пропагандата си и не се хвалете със зелените кърпи, които връзваме на челата си, защото от месеци израелската армия работи срещу нас, особено през последните няколко дни, а вие продължавате да мълчите и да премълчавате, за да поддържате спокойствието в Ивицата и да ни давате фалшиви обещания", се казва в писмото според източници на ТПС.

Мохамед Джаламна, видна фигура в бригадите "Изедин ал Касам" на "Хамас" в Дженин, обвини лидерите от Газа в "корупция и търговия с живота на активистите". Напрежението, което цари между Хамас и "Ислямски джихад" от май насам, също стана очевидно. По време на петдневна военна операция през май израелските сили за отбрана нанесоха удари по цели на "Ислямски джихад" по цялата ивица и убиха шестима от висшите командири на терористичната групировка. "Хамас" не се включи в боевете.

ТПС научи, че генералният секретар на "Ислямски джихад" Зиад ал Нахала сега изисква от "Хамас" да предостави на хората си свобода на действие в ивицата Газа. "Хамас разбира, че няма да може да продължи да предотвратява изстрелването на ракети от Газа към Израел дълго време", заяви палестински служител пред ТПС. "Главно защото и двете организации разчитат на една и съща иранска помощ".

Около 18 000 палестинци живеят в управлявания от ООН бежански лагер в Дженин.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демократ

    11 3 Отговор
    Пак руснаците са виновни някой ще каже

    Коментиран от #5

  • 2 Израел са

    11 5 Отговор
    Фашисти ! Апартейд и нацизъм
  • 3 Между другото

    11 3 Отговор
    В статията много глупости и неточности има
  • 4 Алоооо писача

    11 5 Отговор
    """""Израелските сили за отбрана използваха бронирани булдозери, за да разчистят самоделните взривни устройства""""" ти чуваш ли се бре ? Какви взривни устройства те гонят като къщи са съборени ......стотици

    Коментиран от #6

  • 5 Калпазанин

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Демократ":

    Не, според Ана толи палестинците са си виновни че са окупирани прогонвани и избивани по земите си. Евреите със фащ и короната нямат нищо общо това е борба за свобода и димокрация западна, а скоро ще е и западнала. Няма израел има Палестина
  • 6 Алоооооо

    9 7 Отговор

    До коментар #4 от "Алоооо писача":

    Алооо осъзнай се !! Израелците спасяват светът от ислямските терористи!!! Ти възхваляваш ислямският терор ли ?
  • 7 Фанфан

    5 9 Отговор
    Най-силната армия в света - израелската. Те могат да прегазят чалмите от Иран за 10 дни. И в скоро време трябва да го направят.
  • 8 Майна

    4 5 Отговор
    От западна свободна медия:
    ,,Посланието е кристално ясно – да се накаже крепостта на народната съпротива в Дженин и да се създаде пред израелското общество образ на непобедимост по отношение на тяхната военна мощ.

    Какво предстои? За мен отговорът е нищо. Опитите на окупацията да изкорени съпротивата в Дженин няма да успеят, точно както техните предшественици се провалиха през 2002 г. Сгради може да се срутят, коли да се превърнат в развалини и безброй хора могат да бъдат задържани, ранени и дори убити. Тези действия обаче ще послужат само за отглеждане на ново поколение, което ще носи факела на съпротивата, предаден от онези, които са били преди тях, както правим ние днес и както нашите деца ще правят в бъдеще. Това е безмилостен стремеж, воден от стремежа да си върнем земята и да възстановим достойнството на всяко човешко същество.,,
  • 9 Майна

    8 4 Отговор
    Който не знае как е създаден Израел, как бяха растрелвани и изселвани през нощта палестинци от домовете им няма право да коментира...
  • 10 Майна

    3 3 Отговор
    Ето как е било:
    ,,Днес, понеделник, 3 юли 2023 г., стоя пред вас, за да споделя личния си разказ за събитията, които се разиграха в бежанския лагер в Дженин рано тази сутрин. Израелската военна операция започна с агресивно нападение срещу сайтове, за които се смята, че са свързани с палестинската съпротива. Те обявиха тези места за свои цели, като изстреляха три ракети, които доведоха до загуба на невинни животи и оставиха много ранени.

    Скоро след това последва пълномащабно нахлуване с преобладаващо присъствие на военни сили. Джипове, бронирани превозни средства и военни булдозери нахлуха в Дженин, утвърждавайки господството си над земята. Небето отгоре също не беше пощадено, тъй като множество дронове кръжаха зловещо.,,
  • 11 Диамантената ръка

    1 1 Отговор
    Fauda, много добър сериал.