Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Юли, 2023 14:38 4 212 30

Ако наистина взривят АЕЦ "Запорожие": три възможни сценария

  • украйна-
  • запорожие-
  • атомна централа-
  • русия-
  • война-
  • взрив-
  • радиация-
  • запорожка аец-
  • реактори

Има опасност от повторение на събитията от Фукушима

Ако наистина взривят АЕЦ "Запорожие": три възможни сценария - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Още в първите месеци на руската окупация на АЕЦ "Запорожие" през пролетта на 2022 година украинският ядрен оператор "Енергоатом" обяви, че руската армия най-вероятно е минирала района. След взрива на разположената в близост язовирна стена "Нова Каховка" Киев съобщи, че руснаците може да са минирали и охладителния басейн на централата. Сега украинският Генерален щаб предупреди, че руснаците са поставили взривни устройства и на два от блоковете.

Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) обяви в края на юни, че не е открила мини или други експлозиви на територията на централата. А сега шефът на агенцията Рафаел Гроси каза, че за провеждането на основна проверка неговите експерти имат нужда от достъп и до други сектори на централата, за да изключат вероятността да има заложени експлозиви.

Охладителната система е слабото място

Украинската експертка по ядрена сигурност Олха Кошарна подчертава, че минирането на важни сектори от охладителната система представлява директна заплаха за централата. Водата в тази система играе решаваща роля – с нея се охлаждат горивните елементи на реакторите, за да не се разтопят от прегряване.

Шестте блока на АЕЦ "Запорожие" са извън експлоатация от есента на миналата година. Пет от тях са в режим на "студено спиране". Дмитро Хуменюк от украинския Център за ядрена и радиационна сигурност обяснява, че реакторите имат нужда от охлаждане, тъй като горивните елементи продължават да излъчват топлина, но водата не може да се изпари. Ако охладителната система бъде разрушена и водата изтече, в рамките на осем дни ще се стигне до авария, казва експертът.

Шестият реактор е в състояние на "топло спиране", макар МААЕ още преди четири седмици да поиска и той да бъде приведен в състояние на "студено спиране". Там охлаждащата вода може да се нагрее до 27 градуса и бързо да се изпари. При това положение, според експертите, има време само от 27 часа за предотвратяване на изтичане на радиация. "Мисля, че всичко това – всички тези шантажи и заплахи – се предприемат, за да бъде спряна контраофанзивата на украинската армия в този регион", казва пред ДВ Олха Кошарна.

В Запорожие – сценарий като във Фукушима?

Взривяването на която и да било част от охладителната система може да предизвика в АЕЦ "Запорожие" сценарий като във Фукушима, смятат експертите. През 2011 година земетресение и предизвиканите от него цунами доведоха до прекъсване на охлаждането на три от реакторите на японската АЕЦ "Фукушима", до разтапяне на обвивката на един от тях и до изтичане на радиация. "След това бе създадена евакуационна зона, която хората трябваше да напуснат. Но три години по-късно те се завръщат, тъй като радиоактивното излъчване е намаляло и сега от зоната е останала само една трета", обяснява пред ДВ Михаил Железняк, професор в Института по радиоактивност на околната среда в университета във Фукушима.

Според Железняк заплахата, произтичаща от АЕЦ "Запорожие", е по-малко от тази във Фукушима: "Няма да настъпи радиационна катастрофа, тъй като в един изключен блок не може да се стигне до отделянето на радиоактивен йод", подчертава ученият и съветва да не се изпада в паника.

Колко голям район може да бъде засегнат?

Центърът за ядрена и радиационна сигурност на Украйна публикува два сценария в случай на възможна авария в централата. Според първия дебелата един метър защитна обвивка на реактора ще се запази, само съоръжението под нея ще се разтопи. Това би могло да се случи, ако токът спре изцяло или бъде увредена охладителната система. Учените смятат, че при този сценарий радиацията ще засегне район от 2,5 км около централата. "Това би засегнало само персонала на централата. В този случай хората ще трябва да останат навън само в рамките на една определена защитна зона. Йодни таблетки няма да са необходими", се казва в съобщение на центъра.

Другият сценарий включва авария на реактора с увреждане на защитната обвивка. Преди него ще бъде засегнат много по-широк периметър и последствията ще бъдат по-тежки. "В този случай разпространението на радиацията ще зависи от това какво е времето", обясняват от центъра.

Както посочва пред ДВ Иван Ковалец, експерт по информатика на околната среда в Украинската академия на науките, възможно е - в зависимост от силата на вятъра и неговата посока - да бъде засегнат тежко район от до 20 км около централата. Но и на по-голямо разстояние - до 220 км - може да има определени последици за здравето на хората. "На такава дистанция обаче няма необходимост за незабавни ответни мерки или евакуация", казва Ковалец.

Автор: Лилия Ржеутская


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 2 Отговор
    Пази Боже Разумът Да Наделее

    Коментиран от #19

  • 2 К.Р.А.

    41 9 Отговор
    Този АЕЦ въпреки че българските медии говореха лъжи и държаха в тъмнина и заблуда хората и чак сега започнаха да признават че вече се контролира изцяло от Руската Федерация. Мога да кажа само 1 от много време се контролира от Руска Федерация и там работят и ръководят много Руски инженери, докато българските медии приказваха как Руската Федерация сама обстрелва АЕЦа, демек стреля по своите си хора. И голяма част от Българския народ вярваха особено тези по американо настроените и допълнително се опитваха да държат в заблуждение останалите хора. Аз разполагам с кадри достоверни как Украинските въоръжени терористи защото не мога да нарека тези лица войници обстрелват всячески АЕЦа безотговорно и без да се интересуват до какво ще принесе това в Европа. Имаше много бройни попадения върху важни възли и точки. Аз съм спокоен все повече хора вече виждат кой прав кой крив и кой колко лъже и все повече ще стават тези хора. Бог да благослови България и да пази от Американския окупатор робовладелец
  • 3 Ако я взривят

    39 10 Отговор
    Няма да са руснаците нямат интерес тя е на тяхна територия
  • 4 Анджело

    40 6 Отговор
    Руснаците владеят централата от година и нещо. Досега никакви проблеми. Кой ще я взривява? Явно не са руснаците. Ако искаха досега да са я взривили. Явно някои други искат да я взривят. Кои? Някои Зелени човечета ли?
  • 5 фен

    31 7 Отговор
    Украинците искат да я взривят, но не могат. Руснаците могат(вътре са), но не искат. И точка!
  • 6 007

    9 29 Отговор
    От рашистан може да се очаква всичко! Това не са хора а азиатски варвари. Трябва да сме готови за втори Чернобил!!!🇧🇬🇺🇲🇪🇺🇺🇦🇧🇬

    Коментиран от #11

  • 7 тикви американски

    28 6 Отговор
    Укрофашагите и САЩ ще я гръмнат, Америка далече а подлоги в ЕС и НАТО много!
  • 8 Шака Зулу

    16 3 Отговор
    Нищо не разбрах, с изключение че при 27 градуса водата кипи и се изпарява и има само 27 часа да се овладее изтичането на радиация.
    Абе джолан с кисело зеле пак от тия Дойчета
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 мара фейка

    15 5 Отговор
    зеленият затова идва в бг да каже на нашите управници да гласят бункерите

    Коментиран от #13

  • 11 Анджело

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "007":

    Ти се подготвяй. Увеличи пиенето - противорадиационно е
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Анджело

    14 3 Отговор

    До коментар #10 от "мара фейка":

    Идеа да иска подкрепа за членство в НАТО. И ще си тръгне с подписано обещание. Само дето народа няма да разбере
  • 14 Хахаха

    9 6 Отговор
    Ако фашистка окрайна го гръмне дай боже вятъра да го отведе към Германия аххахаа

    Коментиран от #28

  • 15 yкpонюз

    10 7 Отговор
    Днешните джендъpчета за съжаление не помнят Чернобил те са негов плод и затова толкова се радват на вероятността укpoпите да взривят АЕЦ-а, както направиха с язовира, но не си дават сметка техните поколения, какви още по-големи мутанти, ще са!
  • 16 Мишел

    13 4 Отговор
    Кирил Буданов , ГУР Украйна, от днес: Намалява вероятността от атентат срещу Запорожката АЕЦ.

    Това изявление бе дадено, след като на 5.07.2023 г. ръководителите на всички големи държави в ЕС се свързаха по телефона със Зеленски и го предупредиха да не върши глупости.
    Интересно, че никой не е позвънил на Путин. Явно са наясно кой е способен да взриви руска АЕЦ(източници западни медии).
  • 17 ........

    8 1 Отговор
    Ако наистина взривят АЕЦ Запорожие после от ония свят ще си отмъстим на продажните медии,които тирижират лъжи и ни обясняват как руснаците сами се стрелят и взривяват от скука...
  • 18 тоз зеления е..

    9 2 Отговор
    Като змия-настъпиш ли я по опашката сака да те клъвне-зелен джугач видя че контрата скърца..и думна каховка та поне 2-3 седмици да отклони вниманието,и да крещи-вова е виновен -оти минира половин бандерия,и я не знам къде да минем.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ДДРОнег

    5 15 Отговор
    Абсолютно нищо не пречи московските орки да гръмнат ЗАЕЦ - нито акъла, нито образовнието, нито морала !!!

    Така както московците гръмнаха Каховка !!!

    За кремля човешкият живот нито на собствния народ, нито на чуждите има стойност !!!

    Досега от орките на московия видяхме само смърт , разрушения и престъпления !!!

    Коментиран от #24, #27

  • 23 Тома

    10 2 Отговор
    Освен фаш да взривят централата няма кой друг.Където има мушенгия там са и краварите
  • 24 Тапа Нар

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "ДДРОнег":

    забрави да кажеш и за газопровода как си го гръмнаха сами мръсниците. А после се оказа, че украйна трябва да опере пешкира заради кураторите си бааахахахахахахаааа
  • 25 оня с коня

    2 1 Отговор
    Каква е украинската „мирна формула“ за прекратяване на конфликта? Все повече и повече оръжия и все повече пари, за да продължим да се борим - това е формулата за мир, която Зеленски предлага. Да се ​​стремим към мир чрез разпалване на конфликт е напълно нелогично.
  • 26 Аспарух

    3 2 Отговор
    Запис на разговор между френски протестиращи се разпространи в социалните мрежи. Един от тях призовава събеседника да се разбунтува срещу властите, предлагайки да се въоръжи с оръжия, които украински неонацист ще му предостави. Подстрекателят предлага като причина за бунта да се избере отмъщението за убития от полицията арабски тийнейджър.
  • 27 Хаха

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "ДДРОнег":

    Руснаците ли гръмнаха Каховка и наводниха
    позициите си на по ниският ляв бряг?
    Те ли оставиха Крим без вода или бандерите като 2014 ?

    А сега ще взривяват собствените си войски в АЕЦ ?
    Отчаяна , жалка PR .

    Коментиран от #30

  • 28 Хахахато

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хахаха":

    Хахо.
  • 29 Вирус

    1 2 Отговор
    Плачът на гейсъюза не спира няма евтин ток
  • 30 Да руснаците гръмнаха Каховка доказано е

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "Хаха":

    Рашистите си затвориха позицията от Юг, защото нямат ресурса да се бранят от всички страни. Не им пука нито за собствените им позиции, нито за страданията на хората - за тях хората винаги са били ПРЕЧКА, за заграбването на територии. Плюс това никой HIMARS,StormShadow и тн украинскп оръжие не може да взриви такъв огромен бент. Дори орките си казаха, че единствения начин е със залагане на голямо количество експлозиви на контролираното от ТЯХ съоръжение.
Новини по държави: