Last news in Fakti

8 Юли, 2023 09:45 2 571 26

“Политико”: Само една трета от съюзниците в НАТО ще постигнат целта за разходите

  • нато-
  • украйна-
  • йенс столтенберг

Темата ще бъде на дневен ред следващата седмица във Вилнюс, където лидерите на НАТО се събират за годишната си среща на върха

“Политико”: Само една трета от съюзниците в НАТО ще постигнат целта за разходите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според нови данни, публикувани вчера, единадесет от 31 страни членки на НАТО ще изпълнят целта на алианса за инвестиции в отбраната през тази година, съобщи “Политико”, информира БТА.

Това е повишение спрямо 2022 г., когато разходите на едва седем от съюзниците бяха над определения праг на разходите, но все още е далеч от желаното равнище. Все пак последните данни показват, че се очаква Европа и Канада да похарчат над 8% повече за отбрана в сравнение с миналата година, съобщиха от алианса.

Темата ще бъде на дневен ред следващата седмица във Вилнюс, където лидерите на НАТО се събират за годишната си среща на върха.

През 2014 г. на срещата на върха в Уелс съюзниците се споразумяха да се стремят да преминат към изразходване на 2% от БВП за отбрана в рамките на едно десетилетие. Във Вилнюс държавните и правителствените ръководители се очаква да решат 2 процента от БВП за военни разходи да стане минимално очакваното.

През последните седмици западни официални лица подчертаха, че много съюзници ще трябва да изразходват повече от 2%, за да отговорят на изискванията на новите военни планове на НАТО и да продължат да помагат на Украйна.

Според изчисленията на алианса Полша, САЩ, Гърция, Естония, Литва, Финландия, Румъния, Унгария, Латвия, Великобритания и Словакия трябва да изразходват над 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана през тази година.

В другия край на спектъра са страните, от които се очаква да изразходват да отбрана най-малко средства: Люксембург, Белгия и Испания.

Франция ще похарчи за отбрана 1,9 % от БВП през тази година, а Германия - само 1,57 %.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    3 22 Отговор
    След като сме в НАТО ми е спокойно че русия нема да ме нападне

    Коментиран от #4, #10, #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОТарАК

    4 16 Отговор
    ето защо РФ ни смятат за предатели , и русофилите ги подкрепят-1. Предателството при съединението на Княжество България с Източна Румелия

    2. Предателството в Сръбско-българската война

    3. Предателството в Първата Световна Война, когато Русия нахлу в наша Добруджа помагайки на румънските окупатори

    4. Предателството спрямо Македония, когато Русия помогна на сърбите и по-късно югославските и комунистически власти в обезбългаряването на тази изконна българска земя

    5. Предателството при падането на комунизма в България

    6. Предателството и неблагодарността спрямо българската заслуга за Кирилицата и Православието

    Коментиран от #13, #19

  • 4 Индийски БИВОЛАР

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Голата истина":

    СИРЕЧ НА ГОЛ УМБАК ЧУФТЕ ПИЩОВЯ
  • 5 12343211

    17 0 Отговор
    Икономиката все повече зависи от влагане в оръжие,
    "за постигане на мир".

    Коментиран от #7

  • 6 Направо са идеални

    0 20 Отговор
    Мечтания сценарий за САЩ се случва в момента..дълга война..продажбите на оръжие гърмят..колкото по дълга толкова по добре за тях и следва тотален разпад на руската джамахирия в обозримо бъдеще

    Коментиран от #11, #17

  • 7 Българка

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "12343211":

    Прпомням крилатата истина "Ако искаш мир, се подготвяй за война!"

    Коментиран от #14, #25

  • 8 А50

    20 2 Отговор
    Така е. Ние похарчихме едни милиарди за фъ16 и какво получихме . Целта е май само да се харчат пари за оръжие а после ми говорят еко, био зелено тротинетки емисии от добитъка Грета Тесли а в същото време рептилите разпалват екологични и хуманни воини по света
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 факуса

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Голата истина":

    поради което е разумно да спрем да харчим пари за отбрана,и да си направим ядрена централа с руския реактор вместо да платим на некадърните сащ 10млрад.

    Коментиран от #12

  • 11 факуса

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Направо са идеални":

    или разпад на обора,който е по уязвим и във военно отношение и прирродни дадености,йелоустоун сан андреас,досега доказаха,че не могат да се бият,последно авганистан,а всички са готови да ги предадат,по силните явно видимо по отказите им за солидарност с тях,а по слабите чакат за да глозгат говедата
  • 12 оня с коня

    1 12 Отговор

    До коментар #10 от "факуса":

    намери си друга държава в която да пробутваш "Руски разум"- не и в Европейска България.

    Коментиран от #24

  • 13 Матей

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Тридесет годишно предателство за унищожението на България. Невероятно колко лесно промиха главите на някои хора и ги превърнаха в русофоби

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ШМЪРКАН

    6 0 Отговор
    А в същото време Русия ползва 30 пъти по-малко ресурс и ги размазва.
  • 16 Е, да жалко е!

    4 0 Отговор
    Как да се спаси иначе тази банкрутирала бяла колиба с над 31 трилиона дългове? Крепостните все още не са разубрали, че шефа им е умрял кон и диша на акумулатори, но все още още вие до небето, че е силен и мощен! За да поживее още някой ден, ги рекетира под формата на "помощ за натото и демокрацията" да му дадат още парички за чертежи... Ей, много дебилен народ по света има! Докато има овце, ще има и кой да ги стриже и дои!
  • 17 Е, то Русия

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Направо са идеални":

    яде доматите с колците? Те ще се хванат на тази въдица? Май фащ с интригите си е забравил, че преди да умре, тя ще ги дръпне и тях в бездната!
    Те какво си мислят, Русия ще върви по техния сценарии до нейната гибел, а тези шушумиги пак ще седнат на земното кълбо и ще се правят на важни (паразити)? Но и цял свят, останалите двуноги няма да разберат, какво става ли?
  • 18 Аз съм от ссср

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Голата истина":

    И да не сме пак няма да ни нападне.Жалко
  • 19 Аз съм от ссср

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Само ме забравяш да споменеш че първо ние ги предаваме и после те правят тези неща.
  • 20 Еми да!

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Матей":

    Макетата и сърбите все още ни смятат за "фашисти", понеже по време на втората световна бяхме на страната на фашистите, както и сега за съжаление СМЕ!
    Еми бил си им враг (на СССР) в такава жестока война, те са победили, 45 г си им бил "съюзник" след това, но нашите се правят на "ощетени"? Еми сори, те са могли даже и напълно да ни затрият, щом са ни победили, но не са? Построиха ни индустрия и силна енергетика, народът живееше по-добре в онази система, а дебилните отрочета днес все още ползват тока от АЕЦа, построен по тяхно време и с тяхна помощ, но крещят против Русия?
    ФАЩ, за тях си, правят всичко много правилно! ТЕ ни победиха в студената война и СА РЕШИЛИ ДА НИ УНИЩОЖАТ! И сега го усещаме всеки ден това! Пълно затриване на врага! Даже вече и в тяханата война ни въвличат, а ние гледаме само, като телета, без много мозък!
  • 21 Мухаа,хаа!

    4 0 Отговор
    БВП на ЕС-14,6 трилиона! Който знае ,да пресмята проценти,да смята, колко е 2 % от тези 14,6 трилиона.Годишно! .А има отличници, като нас- стигат до 3,6% преди две години.Ето как гениалния американец( свалям му шапка,умее го, направо висш пилотаж) планомерно хем си стопява вътрешната задлъжнялост,а тя е три пъти по голяма от онези прословути 34 трилионна,като си осигурява рязък скок в индистрията на ВПК.Защото до краен продукт,са нужни хиляди съпътстващи бизнеси.А когато еврото тотално завладее Европа, през ЕК и ЕЦБ,ще ни натрисат ДЦК не за милиарди,а за трилиони всяка година.За двадесет години,ще са нулирали външния дълг,и ще са " засмукали" най мощните компании във водещи производства при тях,на тяхна територия.Зспомнете отсега: до десет години, днешните ни бачкатори навън,от берач на ягоди,до разните АиТ пишман майстори,няма да излизат на запад.Ще бъде неизгодно,в чисто финансов аспект.Дали ще получава там примерно 3 К в евро,или тук Хиляда евро,ще е равнозначно.Европа,като блестящ модел на развитие,социална,икономическа политика е приключена.За огромно съжаление.

    Коментиран от #22

  • 22 Точно така!

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Мухаа,хаа!":

    Фащ извъряха голям номер! Те остават, Европа потъва, а руснациуте сами се избиват и също потъват!
  • 23 ха ха

    0 0 Отговор
    е тоя път ще сме отличници , щом става въпрос за наколенки пред вождовете и дране на населението
  • 24 12343211

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    Подготвяй се, не я води.
  • 25 12343211

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Подготвяй се, не я води.
  • 26 СатаНАТО

    0 0 Отговор
    До няколко години няма да съществува
Новини по държави: