Last news in Fakti

8 Юли, 2023 15:57 1 278 7

По-строги мерки! И Румъния затяга наказанията за шофьорите

  • румъния-
  • шофьори-
  • трафик-
  • катастрофа

Около 2000 души губят живота си при пътно-транспортни произшествия годишно в Румъния, а около 4000 са ранени, като много от тях остават с травми за цял живот, посочва ОбсерваторНюз

По-строги мерки! И Румъния затяга наказанията за шофьорите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румънският президент Клаус Йоханис обнародва в петък закон, който предвижда ефективна присъда затвор за пияни, дрогирани или неправоспособни шофьори, които причинят смъртоносна катастрофа. Съгласно нормативния акт водачите, които нямат шофьорска книжка или седнат зад волана, след като са употребили алкохол или наркотици, и предизвикат катастрофа с фатален изход, вече няма да може да получават условни присъди.

"От днес всеки, който използва автомобила като оръжие, убивайки себеподобните си, пиян, дрогиран или без книжка, ще влиза в затвора. Ефективно. Никой съд вече няма да може да дава условни присъди", написа на страницата си със Фейсбук сенаторът от Социалдемократическата партия (СДП) Роберт Казанчук, който е един от инициаторите на проектозакона.

Нормативният акт е известен под името "Законът Анастасия" и е наречен така в памет на четиригодишно момиченце, което е блъснато и убито от неправоспособна шофьорка на улицата пред дома си на 1 юни 2022 г. в село в североизточния окръг Яш. Смята се, че 28-годишната жена е карала със скорост около 80 километра в час. Тя обяснила на полицаите, че няма книжка, но е посещавала шофьорски курсове в Швеция.

Трагичният случай с малката Анастасия, която губи живота си точно в Деня на детето, става повод за внасянето в парламента на проект за изменение на Наказателния кодекс, целящ, според вносителите, "да предотврати и ограничи пътните драми и да доведе до осъзнаване на наказателните последствия от безразсъдството зад волана".

Законодателната инициатива идва в контекста, в който в над 90 процента от случаите съдиите дават присъди до 3 години за непредумишлено убийство, което означава, че присъдата автоматично става условна, отбелязва сайтът ОбсерваторНюз.

Вносители на проектозакона са бившият правосъден министър от СДП Роберт Казанчук и сенаторът на Национално-либералната партия (НЛП) Даниел Фенекиу. Проектът беше одобрен в края на юни от Камарата на депутатите, след като преди това получи единодушната подкрепа на Сената. По думите на Казанчук тази инициатива е отговор на реалните нужди на хората, на които им е омръзнало да виждат убийства по пътищата без никой да носи реална отговорност за това.

"Със сигурност е важна стъпка, но най-важната стъпка оттук нататък ще бъде да се знаят от гражданите на Румъния тези разпоредби в Наказателния кодекс, които вече няма да позволяват на съдиите да произнасят условни присъди, когато подобно убийство е извършено от хора, които се качват зад волана без книжка, пияни или дрогирани", посочи Казанчук, като изтъкна, че подобен шофьор е "престъпник, който използва автомобила като оръжие".

Той цитира данни на румънската полиция и Министерството на правосъдието, според които "20 000 души са изпращани на съд всяка година за управление на моторно превозно средство без книжка, под влияние на наркотици или алкохолни напитки. Също така всяка година губят живота си или са тежко ранени в катастрофи, причинени от шофьори без книжка, пияни или дрогирани, около 500 души".

Същевременно местните медии напомнят, че Румъния от години има най-високото равнище на смъртност при пътно-транспортни произшествия в Европейския съюз.

Според данни на Евростат, публикувани през юни тази година, Румъния е лидер в "черната класация" на страните с най-много жертви при катастрофи спрямо броя на населението, като през 2021 г. в страната са регистрирани 93 смъртни случая на един милион жители. На второ място е България с 81 жертви на един милиона жители, а на трето Латвия със 78. На другия полюс е Малта със 17 загинали на един милиона жители, следвана от Швеция с 20 и Дания с 22 жертви на пътни катастрофи.

Предварителни данни на Европейската комисия за 2022 г., публикувани през февруари, сочат, че Румъния остава и миналата година с най-висок дял на смъртните случаи при пътно-транспортни произшествия - 86 на един милион жители, следвана от България със 78 на един милион жители. Средното за ЕС ниво е 46 смъртни случая на един милион жители.

Около 2000 души губят живота си при пътно-транспортни произшествия годишно в Румъния, а около 4000 души са ранени, като много от тях остават с травми за цял живот, посочва ОбсерваторНюз. През 2022 г. са регистрирани 4711 пътни катастрофи, довели до над 5000 загинали и ранени. От тях 236 са били предизвикани от шофьори, които са седнали зад волана, след като са употребили алкохол, а други 10 са били под влияние на наркотици, отбелязва изданието.

Същевременно телевизия Диджи 24 цитира и друга класация, в която Румъния е начело в Европа: за най-много катастрофи на ден. През 2022 г. в страната са ставали средно по 76 катастрофи на ден, което означава над 28 000 катастрофи за една година в цялата страна. В резултат на тези пътно-транспортни произшествия всеки ден са умирали средно по четирима румънци, посочва телевизията.

"Законът Анастасия" си поставя за цел да промени тези статистики, отбелязват румънските медии.

"Дойде времето да сложим край на трагедиите. Съществуващите до момента официални статистики показват, че сме на първо място в Европа по брой смъртоносни катастрофи. За шеста поредна година. (...) Конституцията гарантира правото на живот и физическа неприкосновеност, а ние трябва да гарантираме спазването на това право", подчертава сенаторът Роберт Казанчук, който е убеден, че по-строгите наказания ще помогнат за предотвратяването на други подобни трагедии.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СИНЬОТО

    7 4 Отговор
    Ще бягам или в Румъния или в Гърция

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Където и да бягаш

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "СИНЬОТО":

    Все тираджии ще търсиш! Болния ти мозък само в Карлуково могат да го оправят! Гърция я забрави, там те чакат с нетърпение!
  • 3 гост

    7 0 Отговор
    В България ПАРИТЕ затварят очите и и ушите на полиция, следствие, прокуратура и съд. Случая с убиеца на Милен Цветков, с Г. Семерджиев, с шуменския Жечко , на когото кръвната проба беше подменена, на когото и ЖИПКАТА изгоря в охраняем от МВР СКЛАД /не паркинг/. Междувременно както беше под домашен арест Жечко се яви на матура, завърши и вече е приет студент. На първа инстанция го осъдиха на 3 години и 4 месеца ефективно и сега обжалва и иска условна присъда защото БЪДЕЩЕТО МУ БИЛО УБИТО!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: