Last news in Fakti

9 Юли, 2023 20:20 2 668 20

Войната продължава! Кремъл видя нови нарушения на САЩ над Сирия

  • дрон-
  • русия-
  • сирия-
  • башар асад-
  • хмеймим

Руската страна за пореден път изразява безпокойство от систематичните нарушения на протоколите за деконфликт от водената от САЩ коалиция

Войната продължава! Кремъл видя нови нарушения на САЩ над Сирия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските военни съобщиха, че са забелязали девет полета на безпилотни самолети на ръководената от САЩ коалиция в Сирия - в зона, затворена поради руско-сирийски въздушни учения.

"Освен това бяха регистрирани шест неконфликтни полета на два самолета Typhoon, два самолета Rafale и два коалиционни самолета F-16", каза Олег Гуринов, заместник-ръководител на Руския център за помирение на воюващите страни в Сирия, цитиран от "Интерфакс".

Той отбеляза, че руската страна за пореден път изразява безпокойство от систематичните нарушения на протоколите за деконфликт от водената от САЩ коалиция.

Ден преди това Руският център за помирение обяви рисковете за коалиционната авиация в Сирия в случай на некоординирани полети.

Съединените щати в четвъртък и петък излязоха с обвинения срещу руските пилоти в Сирия, твърдейки, че са извършили "небезопасни маневри срещу американски дронове".

Командващият военновъздушните сили на Централното командване на САЩ (CENTCOM) генерал-лейтенант Алекс Гринкевич каза, че в четвъртък американски дрон MQ-9 Reaper е бил на мисия да унищожи цели на групировката "Ислямска държава" в Сирия, когато са се приближили руски изтребители. Според Гринкевич, "един от руските самолети започна да пуска парашутни ракети пред американския дрон, принуждавайки го да предприеме маневри за уклонение".

Френските въоръжени сили също отправиха обвинения срещу руските пилоти на страницата си в социалните медии, твърдейки, че изтребителите Су-35 са "взаимодействали непрофесионално" с два френски самолета Rafale, които са били на мисия близо до иракско-сирийската граница в четвъртък.

Според френските военни техните изтребители "са били принудени да маневрират, за да избегнат риска от инцидент".

Междувременно в четвъртък руската армия обвини водената от САЩ коалиция в нарушаване на границите на район в Сирия, затворен за полети поради учения на руско-сирийската авиация.

По-рано руската армия съобщи, че на 5 юли в Сирия са започнали шестдневни учения на руско-сирийската авиация. По време на маневрите се планира да се отработят съвместни действия на авиацията, силите за ПВО и радиоелектронната борба при отразяване на въздушни удари.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето Мнение

    39 9 Отговор
    Шаш още не могат да простят на Русия, че унищожи отрочето им за завладяване на близкия изток идил.

    Коментиран от #14

  • 2 Последния Софиянец

    32 8 Отговор
    В момента 100 000 българи на похода за мир и неутралитет в София и 1 млн в 40 града и по света.

    Коментиран от #3

  • 3 На страха

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    очите са големи!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Западен Берлин

    28 10 Отговор
    В края на 80-те години на миналия век, СССР бяха решили сериозно да атакуват и унищожат САЩ. В последният момент решиха да отстъпят и да се договорят. Вместо да спазват договрите САЩ и Великобритания предизвикаха войни в Ирак (два пъти), в Чечения, в Югославия, в Сирия, в Либия, в Афганистан и сега това.

    Коментиран от #7

  • 6 Познати номера

    5 21 Отговор
    Руските войничета симулират дейност в Сирия срещу НАТОто дето знаят че следват заповеди и няма да им отговорят за да държат себе си и смелите си командири далече от Украйна че там вече не се знае..в Балтика е същата работа..или далечния изток..само будалите са в Украйна
  • 7 Колкото извадиха Курск

    6 18 Отговор

    До коментар #5 от "Западен Берлин":

    Абе другари извадихте ли оня дрон от Крим че ми стана интересно..

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Элфа

    6 19 Отговор
    Ердоган най добре ги оправя руските бараки
  • 9 Русофил

    5 6 Отговор

    До коментар #7 от "Колкото извадиха Курск":

    Извадиха го отдавна руснаците. Пуснаха и първите 100 тестови копия.
    Чакаме и Т-999 и СУ-99М да се появят скоро.
  • 10 Естествен Интелект

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Колкото извадиха Курск":

    Китайците разчитат чиповете под микроскоп, ако не знаеш. А на невидимият дрон може да му знаят и начините за самоунищожение вече....

    Коментиран от #11

  • 11 Кек

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Естествен Интелект":

    Лол при 6 тона самолет едва ли ще им е нужен микроскоп за чиповете
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Русия

    3 6 Отговор
    се опита да предотврати убийството на емира на Ислямска Държава, Усама ал Мухаджир, но се провали. Ракета изстреляма от същия американски безпилотник го уби няколко часа по-късно.
  • 14 Безпилотника

    3 15 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето Мнение":

    е бил на мисля да убие лидера на ИДИЛ, което е постигнал няколко часа по-късно, въпреки намесата на Русия. Оказва се, че Русия пази лидерите на ИДИЛ.
  • 15 Слепок

    10 0 Отговор
    Световния терорист САЩ няма работа в Сирия. Не е поканен от държавата както беше поканена Русия. Всяко унищожение на краварско оборудване (дронове, самолети ...) в забранените и зони е напълно легитимно. Както руснаците им гръмнаха един MQ-9 Reaper преди 3 дена щото "не слушаше" ... То световния терорист САЩ няма работа не само в Сирия ами и навсякъде другаде по света като изключим собствените му граници. Абееее... терористи!

    Коментиран от #16

  • 16 Нормално е терористична държава

    0 5 Отговор

    До коментар #15 от "Слепок":

    да предпазва друга терористична държава от американски удари
  • 17 За размисъл

    3 0 Отговор
    До пишещите тук : посетете Сирия и тогава коментирайте.
    Къде бяхте когато 4 години американците горяха житото на Сирия, а народа гладуваше?
    Къде бяхте когато , според признанията на катарския външен министър, Катар и САЩ плащаха на мирните въоръжени да унищожават всичко наред? Както и Франция ( има официални френски документи по въпроса)?
    Къде бяхте когато мирните въоръжени протестиращи убиваха християни на кръст , подигравайки се на вярата им? Или когато палеха чисто християнски градове и манастири?
    Всеки в Сирия знае , че ИДИЛ се намира в територията, контролирана от САЩ.
    Айде млъкнете накрая.

    Коментиран от #18

  • 18 Kакво жито

    0 3 Отговор

    До коментар #17 от "За размисъл":

    са горили САЩ в Сирия?

    Коментиран от #19

  • 19 За размисъл

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Kакво жито":

    Североизхочна Сирия е житницата на страната. Конфесионалния състав там е араби ( повечото бедуински уседнали племена), асирийци християни и кюрди ( около 25-30%) Кюрдите в Сирия са разделени по отношение държавата. Тази част от тях - около половината- които са против сирийската държава и искат да създадат собствена държава ( нещо подобно на Косово) са подкрепяни от американците. Саботирайки сирийската държава, американците горят житото на тези земеделци, които го продаваха на държавата. Това се случваше в продължение на 4 години, докато част от земите под контрола на американците не бяха завзети от сирийската армия с подкрепата на руснаците. Последните отправиха сериозни предупреждения и остана да патрулират по границара на тези земи. Има видеа в тубата колкото искаш.
  • 20 ФАКТ

    0 0 Отговор
    защо не спрете да ни занимавате с разни глупости..никой няма намерение да напада вилнюс.... още по малко русия или беларус.. русия няма никакъв интерес от пряк конфликт с сащ....защото знаят че конфликт със сащ значи изчезване на русия..това е пределно ясно на путин.. дори няма нужда останалите държави от нато да се намесват.. то и без това всички оръжия на останалите държави са дадени от америка...просто на някои хора тук не им е ясно че америка винаги е била и ще бъде най силната държава в военно отношение..с най много военен капацитет..и то в пъти над всички останали..разбира се като територия русия е най голяма..но много малко хора тук явно не са наясно че 80 процента от тази територия реално е негодна за живот..русия като народ и като територия която населява този народ живеят само на 20 процента от цялата си територия..,,така че ако погледнете реално на нещата..то тя въобще не е най голямата държава..даже не е и 5-та по територия..единственото полезно нещо от ненаселяваната част на русия са природните ресурси..само че русия има договор с сащ че ще доставят на сащ всичко необходими в противен случай..тази руска територия бързо ще стане американска...този договор е склюяен още когато сащ спазяват русия от хитлер..нещо което е ясно на целия свят..разбира се...русофилите отричат този неуспорим факт..но на всички лидери на русия това им е ясно..че днешна русия я има благодарение на сащ...всеки метър който се използва от русия и се води като руска територи
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания