Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Юли, 2023 15:49 2 414 16

За и против! Украйна се опитва да разсее опасенията на Германия за използването на касетъчни боеприпаси

  • украйна-
  • германия-
  • касетъчни боеприпаси-
  • касетъчни бомби-
  • русия-
  • нато

В хода на войната срещу Киев Русия е обстрелвала украински населени места в цялата страна, включително с касетъчни боеприпаси

За и против! Украйна се опитва да разсее опасенията на Германия за използването на касетъчни боеприпаси  - 1
Снимка: Shutterstock

Посланикът на Украйна в Германия Олексий Макеев се опита да разсее опасенията във връзка с използването на касетъчни боеприпаси във войната с Русия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Налице е ясен план, заяви Макеев пред германската обществена телевизия Цет Де Еф.

Още новини от Украйна

"Първо, няма да използваме касетъчни боеприпаси на територията на Русия." Второ, те няма да бъдат използвани срещу граждански обекти. Впоследствие районите, които са обстрелвани с касетъчни боеприпаси, ще бъдат приоритетно разминирани", каза украинският посланик в Берлин.

САЩ обявиха доставката на касетъчни боеприпаси за Украйна. Някои държави от НАТО, включително Германия, са сред над 100-те страни, подписали конвенцията от Осло, забраняваща този вид оръжия, отбелязва ДПА.

В хода на войната срещу Украйна Русия е обстрелвала украински населени места в цялата страна, включително с касетъчни боеприпаси.

Тези боеприпаси се взривяват във въздуха над целта и разпръскват множество малки взривни устройства. Те са спорни преди всичко поради факта, че значителен брой от тях не се взривяват, а остават на земята като невзривени боеприпаси, като по този начин застрашават населението, посочва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 провинциалист

    34 4 Отговор
    "Посланикът на Украйна в Германия Олексий Макеев се опита да разсее опасенията" - но за съжаление той няма награда за най-добър актьор и ще срещне повече трудности с таза задача.
  • 3 Българин

    4 52 Отговор
    Значи москалите да ползват касетъчни бомби, а Украйна да не ползва? Това швабите са уникални цървули!

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 4 Вашето Мнение

    30 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Българко, значи москалите не използват касетъчни бомби. Ракетите и те и свършиха, патроните също, Путин е мъртъв, и сега войниците им се бият само с лопатки.
  • 5 Българка

    11 8 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Веднъж се опита да формулираш мисъл и тя се загуби някъде в междучерепното ти пространство. копвай си глупостите дето ги пишеш тук и не проявявай творчество.
  • 6 Ами сега

    29 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Цървула е друг.
    Когато преди няколко месеца на брифинг в САЩ една журналистка попита дали Русия използва касетъчни боеприпаси, отговора беше, че НЯМАТ ТАКАВА ИНФОРМАЦИЯ, но
    " ако Русия реши да ги използва, то това ще се счита за ВОЕННО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ !!! "

    Нима нещо се промени ?
    А използването на Украйна на касетъчни боеприпаси , за способни да мислят логически също следва да се счита за ВОЕННО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ !!!

    И номера със " той е ку4и син, но е наш ку44и син " НЯМА да мине !!!
  • 7 Някой

    22 1 Отговор
    Я сега да видим дали Украйна се е присъединила към конвенцията за неизползване на касетъчни боеприпаси! Май да! Използването им от тяхна страна прави държавата им военнопрестъпник. И Русия може да накаже военнопрестъпниците. Щото друг няма кой.
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор
    180°

    "Джен Псаки, тогава прессекретар на Белия дом, беше попитана за руската употреба на касетъчни боеприпаси, тя каза: „Видяхме докладите. Ако това е вярно, потенциално би било военно престъпление."‼️‼️
  • 9 Ха ха ха

    9 2 Отговор
    Нямат други снаряди и дават тези от 1970 г.30% от тях не се взривяват и се забиват в земята.Когсто селяните/в Бг има фермери/ започват да обработват земята се взривяват.
    Русия ще удря със същите
  • 10 Българин

    7 2 Отговор
    Западните лицемери лъжат нещастните украинци за нато, всъщност няма да ги приемат никога.
  • 11 Куку

    8 2 Отговор
    Касетъчните са предпоследна стъпка към ядреното . Кой ги започва пръв ?????!!!! Значи губи
  • 12 778

    2 1 Отговор
    И в Сърбия НАТО ползваше касетъчни бомби и заради това Сърбия реши да я съди в Хага, защото вредят на здравето. Сега и Украйна и Русия се стрелят с тях, да не мислите че до нас не достига вредното им влияние?
  • 13 🇧🇬🇪🇺💯

    5 0 Отговор
    Видео, Уки Военкоми в Одеса арестуват със свински опашки Пушечно Месо за ВСУ за Фронта , четирима на един пред Съпругата и Децата на Украинеца някъде 24/25 годишен?
  • 14 Мишел

    3 0 Отговор
    Украйна позва от година касетъчни боеприпаси: турски 155 мм снаряди, аналог на американските, както и 120 мм израелски мини.
    Русия също ползва 152 мм касетъчни боеприпаси- снаряди. Разполага и с голям брой касетъчни 250 и 500 кг.авиобомби УКАБ 250 и 500 ,както и с ракети Калибър , касетъчнио изпълнение.
  • 15 Матей преображенски

    7 0 Отговор
    Укро-нацистите се опасяват от масирано руско настъпление и затова са дали поръчка нато да им достави касетъчни бомби,които са ефективни преди всичко на открити пространства срещу пехота.ВСУ действително няма да може да спре руснаците,освен ако не използва оръжия за масово поразяване,вкл. химическо.Единствено нежеланието на руснаците да дават много жертви способства за стабилизация на фронта,или да използват масирано авиация и ракетни удари,поради множеството цивилни жертви,които всъщност са руснаци.Така се стига до настоящата патова ситуация и позиционни бойни действия.
  • 16 Аспарух

    1 0 Отговор
    Говорител на Байдън Псаки 28 февруари 2022 г.: „Използването на касетъчни боеприпаси е военно престъпление.“ Година и половина по-късно съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан на брифинг в Белия дом обяви намерението си да прехвърли касетъчни боеприпаси в Украйна.
Новини по държави: