Last news in Fakti

11 Юли, 2023 15:36 2 341 2

Саудитска Арабия е изплатила на Пакистан 2 млрд. долара

  • саудитска арабия-
  • пакистан-
  • средства-
  • криза

Пакистанската икономика се изправя пред криза в платежния си баланс и голям външен дълг

Саудитска Арабия е изплатила на Пакистан 2 млрд. долара - 1
Източник: БГНЕС

Саудитска Арабия е изплатила на Пакистан 2 милиарда долара с цел страната да стабилизира валутните си резерви, които са намалели до най-ниското равнище за последните месеци. Това обяви пакистанското правителство, цитирано от "Франс прес", след ключова среща с Международния валутен фонд (МВФ).

Пакистанската икономика се изправя пред криза в платежния си баланс и голям външен дълг, което предизвиква политически хаос и безпокойство сред потенциалните инвеститори. Инфлацията нараства бързо, стойността на пакистанската рупия пада, а държавата е принудена да ограничи вноса си поради затруднения в плащанията за доставките, което води до спад в промишленото производство, предаде БТА.

Според пакистанския министър на финансите, Ишак Дар, "Саудитска Арабия неотдавна обяви, че ще преведе допълнителните 2 милиарда долара (1,82 милиарда евро) на сметките на Пакистанската централна банка. Тези средства са депозирани на сметката." Това довежда валутните резерви на Пакистан до 6,5 милиарда долара, което представлява намаление от около 50% спрямо предходната седмица.

Анализатор в брокерската компания "Стандард кепитъл секюритис" (Standard Capital Securities), Файсал Шаджи, отбелязва, че тази инжекция от средства ще помогне за стабилизирането на валутните резерви и подобряването на кредитния рейтинг на страната. Той също така коментира, че това е положително развитие и за програмата на МВФ, което ще укрепи пакистанската икономика и ще има положително въздействие върху борсовия пазар.

През юни МВФ обяви, след месеци на преговори, че ще предостави ново стендбай споразумение на стойност 3 милиарда долара на Пакистан. За да сключи това споразумение, пакистанското правителство се съгласи да отмени популярните субсидии за гориво и електроенергия, които помагаха да се облекчат жизнените разходи, и трябваше да докаже способността си да получава финансова помощ от приятелски страни като Саудитска Арабия.

Одобрението на стендбай споразумението, което представлява заем за условна финансова помощ, поискана от страната, трябва да бъде дадено от Съвета на директорите на МВФ до средата на юли.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Питал съм се, каква ни изглеждала държава на ромите и синтите, но като знаем, че идват от Пакистан, значи това е отговорът.
  • 2 То е ясно

    3 3 Отговор
    Къде стъпи МВФ всичко фалира.